...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Tuesday, January 31, 2017

Minyak naik lagi

Al salam alaykum

Terkedu bila harga minyak naik 20 sen! Ok ke tidak ni utk terus meng-uber atau ber-grab? 

Malaysia masih aman. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, January 29, 2017

Ko makan apa?

Al salam alaykum

Apabila ada sahabat datang bertanya khabar di bilik kecik aku ni, mmg perasaan tu macam dapat penghargaan sangat. Tapi selalu akan tanya, macam mak dan ayah aku tanya. Ko makan apa skrg ni? Cukup tak makan? Hahaahaha. Nak tergelak pun ada. Makan dan aku mmg tak dapat dipisahkan nampaknya. 

Alhamdulillah, makan seadanya. Cukup makan. Alhamdulillah. Kenyang. Makan nasi lauk telur dan sayur kobis. Hari-hari. Alhamdulillah. Dapat makan. Nak makan menda lain yg sedap skit, lain kali la bila ekonomi dah ok kembali. 

Cemana makan boleh kenyang dan boleh bertambah? Kan pakar diet mengatakan, kalau masa makan jangan tengok tv. Jadinya, aku makan sambil tengok tv. Ko pun tak ingat apa yg ko makan. Makan je. Pastu bertambah. Pastu kenyang. Alhamdulillah.  Berat pun maintain bertambah. 

Ada sahabat-sahabat ajak makan, aku tolak jugak sekarang. Pertama aku tak mampu. Kedua, aku tak mahu dalam ketidakmampuan aku, org kata aku amik kesempatan bila ada orang nak belanja makan. Tapi selalu kena paksa jugak. Menitis la air mata. 

Ko paham kan sekarang, betul-betul paham kan perasaan org yg betul-betul susah? Nak makan nasi lauk telur pun tak mampu. 

Aku berpegang dgn firman Allah "Sesungguhnya setiap kesusahan bersamanya ada kesenangan."

Bersabarlah. Hidup ibarat roda. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::




Saturday, January 28, 2017

Empat Bulan

Al salam alaykum

Hari ni hari ketiga aku ber-Grab pula. Macam takde harapan nak dapat insentif ni. Buat Grab ni macam senang, tapi susah jugak sebenarnya. Lagi pula app Grab tak mesra sangat. Nak report atau minta bantuan customer service pun susah. App utk Uber lagi ok. Hantar komplen pagi, petang dah dapat jawapan. Hantar komplen kat grab, lepas 2 hari baru dapat jawapan. 

Hari ni dapat rider dari Vietnam. Nak pergi Thean Hou Temple sempena Tahun Baru Lunar. Ramah orangnya. Kami sangkut dalam jam sepanjang 1km nak mendaki bukit ke temple tu selama sejam. Macam-macam la borak. 

Alang-alang, terus dia minta aku tunggu dia habis sembahyang, hantar balik ke Wangsa Maju dan terus ke rumah kawan dia di Selayang. 

Dalam masa empat jam aku bercakap omputis. Aku tak bagus omputisnya. Omputis aku lebih kepada yg berkaitan alam pekerjaan aku je. Utk borak santai-santai menggunakan Bahasa Inggeris Komunikasi mmg aku kekurangan perkataan. Ke laut la perginya. Tapi dengan dia ni, aku boleh borak. Mungkin sbb english dia bawah skit dari english aku. Jadinya tahap keyakinan aku tinggi utk bercakap dalam bahasa inggeris. Hahaaha. 

Macam-macam dibualkan, masalah dgn perkahwinan dia yg dia cakap kengkadang bosan gila. Tentang pekerjaan dia di Malaysia. Tentang keluarga dia di Vietnam. Tentang suami dia. Dia juga tanya kenapa Muslim suka nak kahwin ramai. Dia tak suka nak kongsi suami. Aku gelak je. Dia tanya kalau aku cemana. Hahaaha. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa 


Friday, January 27, 2017

Lonely

Al salam alaykum

 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, January 24, 2017

Wad Mawar

Al salam alaykum

Mak aku ditahan di wad sejak Jumaat lepas. Tapi aku balik hari Ahad. Aku pun tak tahu mak aku masuk wad. Segalanya rahsia. Alasan utama, supaya aku tak susah hati.  

Mak aku demam dan batuk berpanjangan. Kena tahan wad utk pemantauan darah tinggi dan diabetes. Alhamdulillah, malam tadi dah dapat keluar. Ditahan di wad bukanlah sesuatu perkara yg menggembirakan sebenarnya. 

Aku balik nak teman tido kat wad, tapi angin monsun di beranda wad sangatlah sejuk, mak aku tak bagi kang aku plak demam katanya. Kami minta tukar wad kelas satu menggunakan eGL adik aku, tapi penuh. 

Sebelah katil mak aku, pesakit buah pinggang. Dia koma. Umur dia sama dgn aku. Dan juga masih bujang. Misi cerita, dia datang sihat, masih sedar, selipar pun ada bawah katil dia. Selepas doktor cakap dia ada sakit buah pinggang, dia macam terkejut, dan terus tak sedarkan diri. Tekanan darah dia juga tinggi. 

Kadang-kadang, aku dengar dia batuk. Mata dia pun terbuka.  Kemudian pejam semula. Tangan dia kadang bergerak. Dan kadang-kadang ada air mata bergenang. Mak aku suruh aku duduk bercerita di sebelah dia. Perkara susah aku buat, sbb aku tak pandai memulakan salam perkenalan. Tambahan lagi sebelah pihak je bercakap. (Tulis blog lain ye hehehe). 

Dia mendengar. Sbb apabila misi datang panggil nama dia, cuit dia, suruh buka mata, dia bg respons. Suruh buka mata, dia buka. Suruh gerakkan tangan, dia gerak. Tapi kemudian, kaku semula. 

Aku cuma pergi kadang-kadang kesat air mata. Bagi salam. Tu je la. Nak bercerita tak pandai. Kang plak kot nanti dia sedar kang dia cakap cerita aku tak best. Balik semalam, cuma bisik kat telinga dia, semoga dia sedar dan sembuh. Tu je mampu. 

Ada lagi seorang, selang katil. Umur juga sebaya aku. Tapi sakitnya tidak diketahui. Dia sering meracau-racau. Paling tak tahan, dia nyanyi "tolong kami, bantu kami". Kemudian meronta-ronta meminta ikatan tali di kaki. Tapi dia tak buka sendiri. Apabila mendengar bait-bait racau dia tu, mungkin dia mengalami tekanan perasaan. Sayu hati. 

Ada lagi kisah lain. Bukan setakat kisah pesakit, juga kisah penjaga pesakit. Cukuplah dua kisah mereka yg sebaya dengan aku. 

Pengalaman di hospital, mmg menginsafkan. Sbb itulah, menziarahi org sakit itu menjadi sunnah. Dan juga, sebagai ubat jiwa kita. 

 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, January 21, 2017

Beli barang perkahwinan dan kenduri kendara

Al salam alaykum

Hari ni off Uber dan Grab, jadi personal driver dari Shah Alam - Chow Kit - Meru - Shah Alam. Nak beli barang kenduri kawen anak sedara dia. 

Ramai cakap GM Klang mahal. Nak pegi ke Nilai macam tak berbaloi. Aku pun teringat Dekdaa penah komen kalau nak beli barang kawen pergi Chow Kit. Maka menggugel la kami. Jumpa pasal Kedai Bunga Vivian yg menular di internet. 

Maka, sampai la kami ke Chow Kit. Aku buat kali kedua la kot sampai. Hahaahah. Perokkk! Cari parking susah jgk, nampak org masuk Safuan Plaza, maka masuklah jugak. Jumpa parking RM 5.00/entry. 

Masuk pasar cari kedai Vivian. Dengan bantuan blog, jumpa juga. Alhamdulillah. Barang mmg murah. Pekerja dan tuan kedai pun mesra. Maka mudah je semua. Tapi biasalah, ada yg ada stock, ada yg takde. Maka, mereka pun mencadangkan alternatif lain. Seronok plak hahaha walaupun sekadar meneman. Dah lama tak membeli barang kawen. Last sekali tahun 2014. 

 

Kemudian, tengok sebelah pun macam menjual barang kenduri jugak, maka kami masuk jugak. Tapi kat kedai ni, auntie ni sorang je melayan. Maka, buat hal sendiri. Buat macam kedai sendiri. Amik barang sendiri. Seronok. Hahaha. Auntie ni ok, best. Harga lebih kurang, ada yg murah lagi la dari Kedai Vivian. 

 

Dan auntie ni juga boleh gubah barangan hantaran secara percuma. Cuma beli barang kedai dia la kan. Maka, bakal-bakal pengantin yg nak mencari peralatan perkahwinan, barang-barang cenderahati utk tetamu, boleh la ke Chow Kit. Berbaloi-baloi!

Kemudian, kami ke Meru. Nak beli botol-botol plastik. Murah jugak! Maka, boleh la serbu! Kalau nak pos pun boleh. 

 

 Botol kaca pun ada. Ramai rupanya peniaga-peniaga hipster memborong di kedai ni. 

 

Selamat ber-shopping utk hari bahagia anda!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, January 19, 2017

Nak pergi interview kerja kena awal dik!

Al salam alaykum

Pagi ni, penumpang pertama aku lepasan universiti. 4 bulan di KL, buat kerja part time. Hari ni nak pergi interview utk jawatan tetap.

Dia kata interview jam 10.00 pagi! Apa??? Naik kete aku jam 9.00 pagi kot! 

Tak pasal-pasal aku gelabah. Dia cakap saya kuar lewat sbb nak elak jem. Dari rumah dia nak kuar ke jalan utama pun dah jem 15 minit! Mana aku tak gelabah! Dari AU1 nak ke Jalan Ipoh, ikut kilometer dekat je, tapi ikut masa, 40 minit jugak nak sampai.

Akhirnya, selamat aku sampaikan dia ke Jalan Ipoh pada jam 9.50 pagi. Kaki aku menggeletar sama. Aku juga yg berselawat sama-sama, janganlah budak ni lambat sampai.

Dik, akak kalau p interview, kadang tu sampai 2 jam awal! Bimbang salah jalan, bimbang jalan jem, bimbang sesat. Sebelum tu, akak stadi dulu jalan mana nak sampai, ataupun boleh sampai tak dgn pengangkutan awam iaitu lrt, komuter, teksi. Kuala Lumpur ni lain, ada hari jalan dia tenang je, ada hari, jem tak ingat! Dapat plak pemandu Uber mcm akak ni yg buta skit jalan kat KL. 

Lain kali jangan buat lagi ye! Akak yg trauma awak lambat sampai.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, January 18, 2017

The Producers

Al salam alaykum

Drama ni dah lama ada dalam simpanan aku. Aku tengok diorg menang anugerah kat KBS Drama Award 2015. Tapi takde hati nak tengok. Tiba-tiba main kat TV9. Eh eh eh, macam best plak. Terus pulun tengok tiap-tiap malam. 

Image result for the producers kdrama

Memang best! Patut menang banyak anugerah!

Aku nak petik kata-kata bermakna je dalam drama ni. Ramai plak kongsi, memula aku nak edit-edit je dari tepon aku. Tapi meh la kita copy je kat internet.


Image result for the producers kdrama

Image result for the producers kdrama

Image result for the producers kdrama

Ra Joon Mo PDnim #kdrama #chataehyun #theproducers episode 8



Image result for the producers kdrama
Yang paling best... :-)


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, January 17, 2017

Motivasi Hidup

Al salam alaykum

Terapi sedikit sebanyak apabila bercakap dgn orang lain.


 

Salah satu sebab aku memandu Uber di sebelah pagi sekarang, aku nak elakkan aura negatif di ofis. Jumpa orang, yg tak dikenali, dan borak-borak, macam-macam perkara, menghilangkan tekanan perasaan sedikit sebanyak, dan tambah ilmu juga. 

Aku sebenarnya rindu nak melepak dan beraktiviti dgn sahabat-sahabat dan kengkawan yg aku kenal secara realiti, yg biasa dgn aku, yg tahu pe'el aku, tapi aku jadi rendah diri. Dan, apabila tiada yg bertanya khabar kalau aku "hilang" seminggu, buat aku sedih. Ye la, dgn keadaan aku sekarang macam ni, lagi la macam-macam perasaan dan pemikiran negatif yg bertandang.

Maka, aku cuba utk memandu Uber yg lama aku tinggalkan. Mula-mula, aku memandu 3 hari utk kumpul duit sebagai duit poket aku utk balik ke Kuantan minggu pertama Januari. Kemudian, apabila ofis semakin sunyi, maka aku memandu pada waktu pagi, dan petang aku masuk ofis. Kerja masih ada ye di ofis. Lagipun, kalau memandu petang, nanti susah nak dapat parking kereta. Semalam aku balik jam 5.00 petang, parking sepanjang jalan flat aku penuh! Gigih tolak kereta orang lain, aku amik parking dia dalam kawasan blok. 

Pendapatan dari Uber ni taklah banyak mana, tapi azam aku, utk bayaran bulanan kereta aku sebenarnya. Harap dapat hujung bulan nanti sasarannya walaupun sekarang ni barulah 20% selepas tolak minyak, tol dan maintenance.

Oh ya, Jumaat minggu lepas aku menghadiri satu sesi temuduga kerja. Feedback yg aku dapat daripada agent sangat positif. Doakan aku, semoga Allah menjadikan pekerjaan itu rezeki aku. AKu sungguh berharap. Doakan ye! Terima kasih.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, January 15, 2017

Janji KFC

Al salam alaykum

Ofis semakin sunyi. Ramai yg sudah bercuti. Buat kerja part time lain. Dan ada yg memberi notis berhenti tak cukup tempoh. 

Dan, di belakang, tinggal aku dgn En. Lan. Haida, satu-satunya staf akaun yg tinggal, pun meninggalkan kami. Dan, En. Man pun terus bersetuju dgn notis berhenti tak cukup bulan tu. 

 

Sedih. Sbb dah takde yg kamceng dgn aku. Dah takde yg sebaya dgn aku. Rasa hilang. Tiga bulan lebih kami mengharung sesama ribut badai di ofis, akhirnya dia berjaya meninggalkan kampeni. 

Gembira, sbb akhirnya dia akan bergaji semula. Walaupun di tempat lain. 

Janji kami nak makan nasi sup sesama di Rarare Cafe pun tak kesampaian lagi. Menu nasi sup asyiklah takde, dan sekarang kafe asyiklah tutup memanjang. Kadang-kadang, aku macam nak je cakap kat kakak Rarare Cafe tu, tanggalkan menu nasi sup yg manjang tak ada tu. Hehehe. 

Janji kami utk baiki kasut kami yg sama jenis sama warna sama rosak tu, tapi saiz tak sama pun, tak tertunai. Sbb kami janji, dapat gaji, kami akan baiki kasut kami sama-sama. 

Janji kami utk makan Dubuyo sesama, selepas dapat gaji pun tak tertunai lagi. Kemudian, sbb rasa tak mampu nak pi makan Dubuyo, kami tukar menu. Kami janji utk makan kfc sesama apabila dapat gaji pun, belum tertunai lagi. KFC pun dah kuar promo baru pun. 

Akhir bulan January, Haida bakal dapat gaji pertamanya dgn kampeni lain. Aku, masih lagi di sini, menunggu gaji, dan terus berusaha utk mendapatkan gaji di tempat baru pula. 

 

Mudah-mudahan, kami dapat makan KFC sesama, dan baiki kasut kami sesama. Semoga dalam masa terdekat ini. Itu doa kami. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, January 13, 2017

Gelap Cerah

Al salam alaykum

Dah dapat tauliah dari Negeri Selangor pula. Tapi bila rasa nak mula mengajar tu, rasa tak layak pula. 


 

Tapi, bimbang juga apa yg dipelajari akan dilupai. Maklumlah, dah tua. Banyak sungguh lupa. Yg semalam baca, hari ni dah tak ingat pula. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, January 04, 2017

Seorang makcik, sebiji burger dan sepotong doa

Al salam alaykum

"Nak, boleh belanja makcik tak burger daging tu. Makcik lapar. Nak makan."

Terkejut dengar suara dari dalam kereta tepi aku semasa nak lintas jalan menuju ke giant. Makcik dgn sapa? 

"Anak makcik masuk giant beli barang-barang. Makcik lapar ni."

Aku terkedu. Dgn situasi aku skrg ni, memang agak berkira jugak. Aku sendiri pun menuju ke giant nak mencari roti yg boleh menjadi bekalan utk 2-3 hari. Tengok muka makcik tu, teringat arwah nenek aku. Al-fatihah. 

Menunggu burger siap, aku intai-intai jugak kot anak makcik tu dah siap shopping. Aku nampak anak makcik tu masukkan barang dalam kereta. Sempat ke tidak entah burger ni siap. 

Aku kembali ke kereta makcik tu, anak dia takde pulak. Mungkin masuk ke giant semula. Makcik senyum melihat burger di dalam plastik. 

Tapi aku nak gelak jugak antara nasihatnya ialah "awak mintak keja kerajaan. Mudah nak dapat. Awak pun senang." 

Baiklah makcik. Terima kasih mendoakan saya. InsyaAllah jika masih ada rezeki utk berkhidmat dgn kerajaan pada usia 35 tahun ini. Semoga makcik tu pun dapat menikmati burger daging dan sentiasa  sihat bersama keluarganya. 

Rezeki aku petang tadi. Sumih datang menghantar ayam Korea dan sup kimchi yg dibelinya di Restoran Sweettree. Terima kasih Sumih. Alhamdulillah utk rezeki yg dikurniakan. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, January 01, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

Al salam alaykum

 

Pagi-pagi tahun baru, sahabat aku di Kerteh bagitau dia dapat VSS tanpa pampasan. Dan juga, tunggakan gaji selama 4 bulan juga tidak dibayar. 

Cabaran tahun baru yg tidak disangka.

Semoga tahun baru kita semua baik-baik adanya.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::