...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Tuesday, September 06, 2016

Perth - Kitakan Pengembara : Belanjawan

Al salam alaykum

Tetiba dah masuk hal ehwal belanjawan. Sebelum berlepas, Kak Awin dah siap kira, bajet kami dalam RM 1,000.00 - RM 1,200.00 seorang utk perbelanjaan di sana.

Belanjawan kami seperti berikut.

Flight:
Tiket Air Asia KUL- Perth - Kul: MYR 432.08
Travel Insurans: MYR 50.00
Baggage, 25kg x 3 pax: MYR 342.00/6: MYR 57.00
Makan: MYR 38.00
VISA (ETA): MYR 20.00
Total: MYR 597.08

Harus aku nak mengulang pergi lagi kalau dapat murah lagi

Makan:
Giant: MYR 10.00
Roti: MYR 7.00
Foodcourt Rasa: MYR 14.90
Total: MYR 31.90

Pengangkutan:
Tambang bas: MYR 0.80
LRT: MYR 2.80 x 2: MYR 5.60
KL Sentral - KLIA2 - KL Sentral: MYR 11.00 x 2: MYR 22.00
Uber: MYR 5.00
Total: MYR 33.40

Penginapan:
Amna Home: MYR 582.75/6 : MYR 97.13
Total: MYR 97.13

Jumlah: MYR 759.51

Perbelanjaan di Perth, Australia (AUD 1.00 = MYR 3.10)

Aku sebagai bendahari mengutip duit setiap seorang AUD 300.00 utk perbelanjaan di Perth, yg kami kena kongsi bersama. Dan, kami belanja ikut sampul. Tapi, banyak jugak aku ambil dari sampul lain, sbb banyak lebih. 


Malam terakhir, duit baki yang ada ialah AUD 400.00. Sungguh kejam bendahari itu. Tapi sebenarnya banyak tempat yg kami tak pergi seperti dalam itinerary.

Penginapan (Bajet AUD 505.00): 
Homestay Bro Shardy: AUD 180.00/day x 2 days : AUD 360.00 
Amna Home: AUD 145.00 (Balance) : AUD 145.00

Total: AUD 505.00

Sewa Kereta (Bajet AUD 360.00):
Sewa Kereta Estima: AUD 100.00/day x 3 days : AUD 300.00

Total: AUD 300.00

Petrol (Bajet AUD 210.00):
BHP: 24/08/2016 @ 08.19 pm, AUD 1.229/L x 24.41 L : AUD 30.00
Shell (Coles): 25/08/2016 @ 9.16 am, AUD 0.991/L x 40.36 L : AUD 40.00
BP: 26/08/2016 @ 5.54 pm, AUD 1.119/L x 26.81 L : AUD 30.00
Woolworths Petrol (Caltex): 26/08/2016 @ 8.48 pm, AUD 0.988/L x 15.18 L : AUD 15.00
Resit Hilang: 27/08/2016: AUD 20.00
Bro Shardy: 28/08/2016: AUD 20.00

Total: AUD 155.00

Banyak kan baki berbanding dgn bajet yg kami letak. Aku saja gariskan harga seliter minyak. Ikut pengalaman kami di sana, harga minyak murah di Stesen Shell dan Caltex. Dan masa murah itu tak tentu jugak. Takde tips utk dapat murah, cuma dari pemerhatian rambang, kadang awal pagi dan lewat malam, harga minyak akan dapat murah, dan di kawasan-kawasan pinggir bandar. Kalau di luar bandar, mmg harganya cecah AUD 1.20.

Pengangkutan Awam (Bajet AUD 180.00):
28/08/2016: Bas dari King's Park ke Victoria Station Transperth: AUD 2.10 x 6 person: AUD 12.60
28/08/2016: Subway/Train dari Victoria Station ke Warwick Station (2 zone): AUD 4.60 x 6 person: AUD 27.60
Parking Kereta di Fremantle: AUD 5.00
Parking di Watertown Outlet Perth: AUD 5.00

Total: AUD 50.20


Banyak betul beza, ada la rahsianya.

Groceries (Bajet AUD 60.00):

Yang ni salah bajet. Hahaha. Shopping satu hari dah muflis.

24/08/2016 - Woolworths: AUD 32.35
25/08/2016 - Woolworths: AUD 28.20
26/08/2016 - Coles (Bawang sebiji je tau!): AUD 1.35

Total: AUD 61.90


Harga barangan sebagai panduan korang


Entrance Fee (Bajet AUD 73.00 x 6 person: AUD 438.00):
Day pass - Pinnacles Desert (Per car): AUD 12.00
Day pass - Busselton Jetty Experience, AUD 3.00 x 6: AUD 18.00
Caversham Wildlife Park: AUD 27.00 x 6: AUD 162.00

Total: AUD 192.00

Lain-lain:
The Margaret River - Chocolate: AUD 10.35
Nandos (2 Chicken & 3 side dish): AUD 54.45
Kaili's Fish & Chip: AUD 16.90 x 3 sets: AUD 50.70
Churros: AUD 15.00
Sweater Jacket utk Pah: AUD 10.00

Total: AUD 140.50

Total: AUD 1,404.60 / 6 person: AUD 234.10

Jumlah: AUD 234.10 x 3.10 = MYR 725.71

Maka, benarlah, perbelanjaan kami kurang dari MYR 1,000.00 seorang. Tapi banyak jugak faktor yg menyumbang seperti ada  tempat yg kami tak sampai, jadinya jimat entrance fee dan pengangkutan awam. Tapi alhamdulillah, kami makan mewah.

Perbelanjaan Diri Sendiri (Bajet AUD 200.00):

1. Souvenir:
Tshirt kanak-kanak: AUD 5.00 x 6 helai: AUD 30.00
Tshirt dewasa: AUD 7.50 x 2 helai: AUD 15.00
Tshirt lengan panjang: AUD 17.95
Sweater jacket: AUD 10.00
Fridge Magnet: AUD 3.95
Keychain: AUD 4.95
Poskad: AUD 0.60 x 2: AUD 1.20
Keychain Kanggaroo: AUD 5.00
Keychain Koala: AUD 5.00
Total: AUD 93.05

2. Makan:
Nasi di Insan Cafe; AUD 10.00
Kebab, Ispa Kebab (Share dgn Fidot, Kak Kam dan Kak Fadz): AUD 10.00 * 3 kebab /4: AUD 7.50
Total: AUD 17.50

3. Coklat:
Malteser: AUD 5.00 x 2 box: AUD 10.00
Mars Pod: AUD 2.12 x 3: AUD 6.36
Total: AUD 16.36

Sedappp!

4. Lain-lain:
Chiller bag: AUD 2.49
Air mattress - single: AUD 10.00
Coconut cream: AUD 0.89
Corelle: AUD 59.00 (Kad kredit)
Total: AUD 72.38

Total: AUD 199.29

Jumlah: AUD 140.29 x 3.10 + AUD 59.00 x 3.17 = MYR 621.93

Jumlah besar, MYR: MYR 759.51 + MYR 725.71 + MYR 621.93 = MYR 2,107.15


p/s: sebahagian gambar adalah sumbangan sahabat-sahabat pengembaraan

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

2 comments:

ilah supardy said...

Wowww.. Corelle..
Aku tak beli pun yg berat-berat wpun teringin...

Kay said...

Aku beli yg murah je yg bulat 16pcs. Yg petak 16pcs AUD 89.00. Jenuh jgk nak bawak balik aku naik bas naik lrt naik uber. Heheeh. Tapi mmg beli sekotak je sbb kat airport kena timbang jgk hand luggage. Naya je kalau beli berkotak2 pastu takleh bawak balik.