...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Thursday, August 04, 2016

Beautiful Mind, 14 episod je!

Al salam alaykum

Beautiful Mind dah habis malam tadi. Terkejut aku tengok final episode. Padahal selama ni aku percaya ia 16 episod. Rupanya sbb rating tersangat rendah maka ia dipotong.

Image result for beautiful mind korean drama



Sedih! Sbb jalan cerita best. Kalau baca komen di http://myasiantv.se/drama/beautiful-mind/ dan http://asianwiki.com/Beautiful_Mind_(Korean_Drama) semuanya suka cerita ni, tapi nak buat cemana, orang Korea tak suka.

Kisah seorang doktor, Lee Yeong Oh yg berjaya tetapi menghidapi penyakit anti-social disorder. Doktor yg tiada perasaan dalam hidupnya. Tetapi, dia cuba jugak utk memahami setiap emosi pesakit, dan mencari dirinya yg sebenar.

Dapat plak ayah dia yg tak sokong dia jadi doktor. Dan selalu merendah-rendahkan kebolehan Yeong Oh dan menggelarnya "monster". Sedih jugak! Tapi Yeong Oh biasa je muka dia, takde perasaan la katakan. Tapi sebenarnya, di akhir cerita, ayah dia sayang dia, cuma tanak apa-apa yg buruk berlaku.

Image result for beautiful mind korean drama



Dalam drama ni sangat kurang kisah-kisah romantik, memang aku suka la. Dan sudah semestinya kisah kedoktoran, kebanyakan scene dalam hospital, maka banyak la jugak belajar jargon-jargon (betul ke perkataan aku guna ni?) yg jarang dituturkan dalam kehidupan seharian. 


Image result for beautiful mind korean drama


Dua episod terakhir tentang pembedahan pemindahan organ daripada penderma hidup kepada pesakit. Selama ni yg aku tahu, pemindahan organ selain daripada hati, mestilah dari penderma yg telah meninggal dunia. Rupanya boleh juga pemindahan dari penderma hidup, tetapi risikonya tinggi la dan haram sebenarnya.

Image result for beautiful mind korean drama


Dan, di akhir cerita, Lee Yeong Oh, walaupun tidak berjaya mengubah dirinya utk sensitif terhadap persekitaran, tetapi bagi aku dia berubah la jgk. Dari suka pakai serba hitam, dah boleh pakai baju warna lain. Dan cuba menyemai rasa cinta kepada Gye Jin Sung.

Beautiful Mind Doctor Power Rangers Episode 14


Dan yg penting, raja segala kulprit yg membuat onar dan pembunuhan di hospital telah dijumpai. Padan muka Dr, Chae.

Tata Beautiful Mind, jumpa lagi di siaran ulangan.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

No comments: