...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, March 25, 2016

Meroti la plak

Al salam alaykum

Kisah Red Velvet Cake tak habis lagi. Tetiba mak aku mintak aku meroti plak. Nak roti sama rasa macam adik ipar aku buat. Adik ipar aku masuk kelas roti. Pastu dia buat pastu bawak kat mak ayah aku pastu ayah aku makan ayah aku cakap "ni la roti sedap"

Ayah aku kan susah nak cakap sedap. Dia tak cakap tak sedap, tapi kalau dia diam tak kata apa tu, mmg tak sedap la. Hahaaha. 

Maka, dari Tunas Manja Sungai Isap membawa ke Giant Kuantan terus berdesup ke BakeMate Trading mencari tepung cap bunga ros. 


Adik ipar aku cakap kena jugak nanti kang lain kejadiannya dia tak tanggung. 

Ini resipinya. 


Aku uli tangan je. 

Tapi masa nak perap doh tu, aku salah baca, aku pi masukkan dalam peti. Tak perasan tulisan tangan tu. Hahaaha. Jadinya, berjam jgk la roti aku nak siap. Nak kena tunggu doh kembang semula pada suhu El Nino. Heheehe. 

Maka kejadiannya selepas dibakar 30 minit pada suhu 180 deg C maka terhasillah roti yg lembut sungguh tapi tak selembut adik ipar aku buat. 


Tak cantik sgt kejadiannya. Tapi masuk mulut sedap jugak. 


Roti kismis bergula, yg ni aku renjiskan air dulu, pastu letak marjerin, pastu sapu telur. 

Ini adalah pertama kali aku meroti dlm seumur hidup aku sbb aku malas nak menguli. Cita-cita nak buat roti lepas beli bread maker, tapi uli tangan pun senang je hahaha setakat nak makan sendiri kan. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

3 comments:

ilah supardy said...

Wowwww!!!

whooz said...

nampak sedap! malasnya nak menguli

Kay said...

Ilah: ko mesti byk dh buat kan?

Huzz: uli dgn mixer je, baru la halus dan lembut je... aku uli dgn tgn, kasar je tekstur, tp lembut je... dah buat sekilo tepung... sold out