...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Monday, March 07, 2016

Halaqah - Kiamat, Ia Pasti Datang - 05/03/2016 - Jatuhnya Uthmaniyyah

Al salam alaykum

Tajuk: Jatuhnya Uthmaniyyah

Soalan: Apakah sudah ada gerakan terancang utk jatuhkan empayar ini?

Ya, mmg ada. Pd tahun 1896, Presiden Zionis, Theodor Herzl menulis buku berkaitan negara Yahudi. Pd tahun itu dia berjumpa dgn Sultan Hamid II utk memohon sedikit tanah Palestin.

Semasa berlangsungnya Kongres pertama di Switzerland, WZO ditubuhkan.

Pada 1901, dia bertemu lg Sultan Hamid II utk membeli Palestin. Dan menawarkan kpd kerajaan Uthmaniyyah utk melangsaikan segala hutang kerajaan, tetapi tetap ditolak.

Pada 1908, tercetusnya Revolusi Turki Muda, yg mahukan Sultan Hamid II menerima perubahan di Turki, juga didalangi oleh Yahudi.

Pada 1909, Sultan Hamid II telah dipecat dari Kerajaan Uthmaniyyah.

Pada 1917, British menguasai Palestin dan akhirnya negara Israel muncul pada 14 Mei 1948. 

Maka, jatuhnya Empayar Uthmaniyyah mmg telah dirancang dan dibantu oleh kuasa British dan juga Turki, dan mewujudkan sebuah negara haram iaitu Israel.

Surah Al-Baqarah, ayat 120:
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

Ayat ini memberi kekuatan kpd kita, utk mematahkan segala serangan Yahudi dan Nasrani terhadap umat Islam.

Soalan: Siapakah Theodor Herzl dan apakah gerakan jahatnya yg menyebabkan Israel wujud?

- Menegakkan sebuah negara Yahudi
- Menulis buku yg bertajuk The Jewish State utk menegakkan negara zionis
- Musuh yg benar2 meruntuhkan khalifah Islamiyyah. 
- Menawarkan universiti di Palestin utk membeli bumi Palestin
- Merangsang gerakan Turki Muda utk menjatuhkan Sultan Hamid II

Sultan Hamid II telah menegaskan bahasa bumi Palestin adalah milik seluruh umat Islam di dunia.

Soalan: Ada pendapat menyatakan bahawa Yahudi tidak boleh dipersalahkan, tetapi disebabkan oleh kelemahan pemerintah Islam

- Mmg ada kelemahan pemerintah Islam pada masa itu,  dan dimanfaatkan oleh musuh utk menghancurkan kita. 
- Ada dalam catatan sejarah, Sultan Selim II yg suka berfoya-foya,  maka membawa kesan negatif kpd pemerintahan.
- Sultan Ibrahim II mempunyai 3 isteri dan corak pemerintahannya byk dipengaruhi oleh bonda dan isteri-isterinya, dan memecat wazir yg bagus di zaman pemerintahannya.

Dan, ini juga sebagai peringantan utk para pemimpin kita.

Surah Al-Aaraf, ayat 96:
Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.

Jika kita ada iman dan taqwa, insyaAllah makmurlah negara kita.

Soalan: Apakah peranan Mustafa Kamal Attarturk?

- Bapa Turki Moden
- Cenderung membawa Konsep Barat
- Lahirnya Revolusi Turki Muda
- Mustafa mengambil semua yg ada di barat, baik dari segi gaya, cara hidup, cara berfikir Barat, dgn menggadaikan akidah, akhlak dan syariat hidup Islam.

Oleh sbb itu pelbagai perkara terjadi di Turki, contohnya Masjid Aya Sofia ditukar manjadi Muzium, wanita tidak dibenarkan bertudung, azan tidak berkumandang dan roh Islam hilang di bumi Turki.


Soalan: Apakah kesan terburuk selepas jatuhnya Empayar Uthmaniyyah?
- Hilangnya Kerajaan Islamiyyah yg mendaulatkan Al-Quran dan Sunnah
- Dan kita masuk ke fasa masa keempat era pemerintahan kuku besi
- Kejatuhan bumi palestin pada 1917 apabila British menguasai Palestin.
- Deklarasi Balfour mengizinkan Yahudi memasuki mana-mana bumi Palestin, maka pd 14/5/1948 negara haram Israel terbentuk. 
- Yaumul Nakbah: pada 15/05/1948, pencerobohan penempatan orang Islam Palestin, lebih 750,000 rakyat Palestin menjadi pelarian. 
- Perjuangan Palestin bkn lagi perjuangan bangsa, tetapi perjuangan umat Islam seluruh dunia.


Surah Al-Hajj, ayat 41:
Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar. Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.

Menaip semula episod kali ni mmg mengundang pilu. Betapa sengsaranya rakyat Palestin yg kehilangan negara.  Dan, apa peranan kita sebagai umat Islam?

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

No comments: