...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Monday, February 29, 2016

29/02/2016

Al salam alaykum

Hari ni tahun lompat.

Hari ni hari terakhir boleh masuk jam 9.00, balik jam 6.00.

Esok, masuk jam 8.00-9.00, balik jam 4.30-5.30



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, February 28, 2016

Dendam Manisa

Al salam alaykum

Sapa tengok? Aku jadi geram plak tengok drama ni. Sbb bila nak habis tu drama ni mcm jadi pelik plak. 

Semalam aku tertengok drama Dendam Manisa sbb mcm dah lama sgt tak tengok drama Melayu. Macam best je cite ni. Tapi aku tak tengok awal-awal la. Dah sampai masa Rosman (Fatah Amin) balik rumah dari oversea kot. Dia terserempak dgn Manisa depan pintu senyum-senyum macam jatuh cinta. 

Manisa ni org susah. Jaga nenek dia yg sakit. Kerja sbg orang gaji di rumah Rosman. Dan tiba-tiba bercinta dgn Rosman. Dah tentu la dihalang oleh famili  kan?

Mula-mula Rosman ni macam baik-baik aje budaknya. Ajak si Manisa nikah rahsia, tapi nikah di sempadan! Pelik dah kat situ. Kalau nak berahsia sekalipun, nikah kat Malaysia kan boleh? Bukannya Rosman ada isteri lain pun. Muslihat sungguh si Rosman ni. 

Akhirnya apabila si Manisa ni mengandung, barulah tembelang pecah. Rosman menikahi Manisa utk memuaskan nafsunya secara halal! Romeo rupanya Rosman ni! Gila ah! 

Nenek Manisa meninggal, selepas dapat tahu Manisa dah nikah dan mengandung, dan Rosman tanak bertanggungjawab. 

Maka tinggallah Manisa sendirian sampai melahirkan anak. Dengan sahabat baik dia berhijrah ke luar negara. Dengan suami yg ada tapi tanak mengaku anak. Pengasuh anak dia pun nak kena ikut suami berpindah. Kesian kan? Tapi tetap tabah. 

Sampailah suatu hari, ada wakil rumah kebajikan datang utk memberikan pertolongan dan tempat berteduh utk anaknya. Kat sini la pelik. Semasa sesi penerangan, pengurus tu mcm paksa-paksa plak utk Manisa letakkan anak di kat rumah kebajikan tu, kononnya utk memberikan kehidupan terbaik kpd anaknya. Tapi dia tak cerita details samada anak tu akan diberikan kpd org lain ke apa ke. Tapi lebih kpd kalau anak tu duduk situ, maka kehidupan anak tu terjamin dan Manisa boleh pergi bekerja tanpa memikirkan masalah anak. Akhirnya Manisa setuju dan kena tandatangan borang. 

Manisa bekerja dgn senang hati dan dalam masa yg sama menanggung rindu mengenangkan anak dia. Drama sangat ayat! Ada masa terluang, dia p ziarah anak dia. Tapi anak dia takde! Anak dia diserahkan pd keluarga angkat tanpa diberitahu. 

Dan di sinilah aku tak puas hati. Wujud ke rumah kebajikan yg sangat kejam macam tu? Si ibu kena tandatangan borang yg mengandungi klausa yg menyatakan ibu tiada hak ke atas anak tu selepas diletakkan di rumah kebajikan. Dan rumah kebajikan berhak nak buat apa saja terhadap anak tu tanpa kebenaran keluarga sebenar. Dan jugak, keluarga sebenar tiada hak utk mengetahui keluarga angkat anak tu. Undang-undang keluarga mana tu? Nama rumah kebajikan, tapi macam takde kebajikan pun. 

Kot ye pun nak bg penonton sedih dan kesian kat Manisa tu, janganlah tak logik sangat. Realistik la sikit. Pelik sangat ada rumah kebajikan macam tu. Tak pernah lg aku jumpa rumah kebajikan macam tu kat Malaysia ni. Ke memang ada? Sungguh tak berpengetahuan am aku ni.

Akhirnya, Manisa bekerja di pejabat Rosman. Dan dia pergi ke rumah Rosman, mendapati mama Rosman sakit. Ada la sesi minta maaf segalanya. Kiranya mama Rosman dan kakak dia ni insaf dah la. Mama dia kena strok kot. Tapi dah nama drama ni Dendam Manisa, mestilah dia berdendam kan? Dia bubuh racun dalam makanan mama dan kakak Rosman. Matilah mereka. 

Rosman balik, solat dan berdoa supaya dipertemukan dgn Manisa. Pastu ada sorg budak, anak Rosman. Aku pikir tu mungkin Rosman pun dah kawen lain. Tapi last-last tunjuk macam tu anak Rosman dan Manisa. 

Terima kasih kpd drama Dendam Manisa ni yg membuatkan saya berfikir panjang sampaikan pagi ni nak keluar pergi naik Bukit Dinding pun tergendala. Sbb tak habis diskas lg dgn kengkawan dalam grup wasap yg menjaga di rumah kebajikan dan yg bekerja sbg peguam. 

Kesimpulan/pengajaran drama ni:
1. Tak dapat pikir lagi. 
2. Fatah Amin mmg hensem. Dia berlakon dgn wanita yg lebih umur dr dia pun, nampak setara je. 
3. Adik Balqis, harap adik jangan cepat sgt dewasa ye!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Saturday, February 27, 2016

Jumpa tak saya?

Al salam alaykum


Salah seorang penulis kegemaran aku. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, February 26, 2016

Jumaat terakhir di ofis

Al salam alaykum

Hari ni Jumaat terakhir bekerja.

Minggu depan, dah mula episod bekerja 4 hari seminggu.

Bila lagi akan berjumpa Jumaat di ofis ni?

Sebulan lagi? Dua bulan lagi?

Pihak Pengurusan pun takde jawapan.

Kalau nak temuduga, kita minta hari Jumaat :-)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, February 25, 2016

Halaqah - Kiamat ia pasti datang 13/02/2016 - Kenapa adanya kiamat?

Al salam alaykum


Halaqah 06/02/2016 aku tak dan tengok sbb masa tu pergi HTAA melawat sepupu mak aku sakit.


Tajuk: Kenapa adanya Kiamat?

Di dunia ini, adalah tempat kasab. Kasab, maksudnya ialah berusaha. Maka kita kaan berusaha utk berbuat kebaikan dan meninggalkan kejahatan.

Jika kita berfikir tentang akhirat, maka kita akan memperelokkan amalan kita utk akhirat kelak.

Maka, mindset kita sgt penting.

Kenapa adanya kiamat: supaya manusia menyedari tindak tanduk di dunia ini akan dipersoalkan nanti.

Balasan yg sebenar berada di akhirat kelak.


"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan." 
Surah Ali Imran Ayat 185

Kecemerlangan hakiki ialah kita dijauhkan daripada api neraka, dan dimasukkan ke syurga. Sudah tentu dgn rahmat Allah.

Saintisme: sesuatu yg tidak boleh dibuktikan melalui saintifik akan ditolak. 
Dan ramai yg beriman dgn saintisme.

Ciri org yg bertaqwa, salah satunya ialah beriman dgn alam ghaib.

Akal mesti selari dgn wahyu. Jgn dahulukan akal fikiran medahului Allah dan Rasul.

Tanda kiamat sudah berlaku, sedang berlaku, akan berlaku.

Antaranya wujud ramai Ruwaibidhah, iaitu org yg tiada pengetahuan tentang sesuatu tapi sibuk bercakap tentang hal yg bukan dalam pengetahuannya. 

Ada beberapa teori berkenaan hari kiamat, tetapi teori Big Crunch adalah selari dgn apa yg tertulis di dalam Al-Quran.

Untuk bacaan lanjut teori Big Crunch boleh klik link ni:


Semoga yg sedikit ini bermanfaat.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::



Wednesday, February 24, 2016

Apa yg kurasa?

Al salam alaykum

Dah rendah, makin rendah lagi :-(


Baru sebulan tak bergaji...
Belum lagi 2 bulan, 3 bulan, atau beberapa tahun?

Nak menyampuk perbualan sahabat-sahabat di wasap group pun rasa malu, rasa macam tak dilayan pun. Diam pun orang tak cari kita.

Cerita pasal makan, telan air liur.
Cerita pasal jalan-jalan, pejam mata.
Tak baca, nak jugak baca.
Nak baca, balik semula segala perkara di atas.

Hati lilanglibu.



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, February 23, 2016

Taat itu Nikmat

Al salam alaykum

Lagu ni main kat episod Halaqah 20/02/2016. Aku ada buat catatan utk dua episod lepas, nanti ada masa aku salin masuk blog. Ada pepatah, ikatlah ilmu itu dgn menuliskannya kembali.

Lirik Lagu Derry Sulaiman - Taat itu Nikmat

Derry Sulaiman – Taat itu Nikmat

Sahabat, mari kita taubat
sebelum terlambat
karena hidup ini singkat

Akhirat begitu dekat
Memang dia begitu dekat
Memang dia begitu dekat

Reff:
Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat

Sahabat, mari kita sholat
berdiri yang rapat, rapat, selalulah ingat
Allah yang Maha Melihat
Memang Dia Maha Melihat
Memang Dia Maha Melihat

Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat

Semoga selamat dunia dan akhirat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat

(Siapa saja yang mentaati Allah Subhanahu wa Ta’ala,
maka Allah Subhanahu wa Ta’ala kelak akan perintah seluruh makhluk untuk mentaati dia

Satu detik ketaatan kita kepada Allah,
itu jauh lebih berharga daripada berjuta-juta detik ketaatan manusia kepada kita
Kemuliaan kita hanya dalam taat

Siapa saja yang mentaati Allah Subhanahu wa Ta’ala,
pasti, pasti, dan pasti Allah Subhanahu wa Ta’ala akan muliakan dia dunia dan di akhirat
Taat itu nikmat, sobat
Memang maksiat itu nikmat, tapi apabila dibandingkan dengan nikmatnya taat,
maka nikmat maksiat bagaikan satu tetes air berbanding dengan samudra yang luas

Tidak ada satu orang manusia pun yang akan mau meninggalkan masnisya maksiat
sebelum mereka merasakan manisnya taat
Maka hari ini, saya berdiri di sini
Bersenandung, mengajak seluruh sahabat untuk taat
supaya meninggalkan seluruh maksiat) 

Reff:
Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat

Semoga selamat dunia dan akhirat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat

Monday, February 22, 2016

All About My Mom dah habis!

Al salam alaykum

Aku tengok drama ni pun sbb Lee Sang Woo. Takde sbb lain pun. 

Tapi jalan cerita ni best, pengorbanan seorang ibu terhadap keluarganya. Bagaimana anak-anak selalu salah anggap terhadap apa jua tindakan ibu mereka, padahal semua ibu sayangkan anak-anak tak lebih tak kurang cuma bagaimana ia ditunjukkan.


Prihatin dan sayang terhadap anak sulung lain, yg no 2 lain, yg bongsu lain. Semua ada bahagian masing-masing. 

Kesian kat ibu dia sbb selalu dapat maki dari anak sulung dia. Tak paham aku apa la yg dia berdendam sgt kat ibu dia, padahal ibu dia sayang sangat kat dia. Kena air panas masa kecik, trauma, pastu ibu dia bg sepenuh kasih sayang kat dia kot. Bila dapat tahu ibu dia sakit kanser, barulah nak menyesal bagai. Mujurlah belum terlambat. Sempat nak bertaubat, sempat nak menceriakan hati ibu.

Yang anak nombor 2 plak, pompuan si Eugene tu jeles-jeles sbb perhatian ibu dia utk anak sulung je. Konon-konon lepas kahwin dgn Lee Sang Woo boleh la duduk jauh dari ibu, tak terseksa jiwa raga. Tap seksa jugak. Sbb mertua plak. Baru ko rasa! Hehehehe... Nasib baik Lee Sang Woo sayang isteri. Akhirnya, dia sedar peranan seorang ibu selepas dia melalui ranjau hidup alam perkahwinan dan disahkan mengandung. 

Yg bongsu biasalah manja manja gitu. Takde apa sgt nak cerita pasal si bongsu ni. Lepas berpisah dgn isteri dia, dia p duduk jauh dari famili, dan kembali semula selepas si isteri beritahu pasal kesihatan ibu dia.


Cerita ni ada 54 episod, tak semua episod aku tengok, sbb kalau ko tertinggal cerita ni sebulan pun (8 episod) ko masih boleh tangkap apa yg berlaku. Hehehe

Lagi plak aku tengok sbb nak tgk Lee Sang Woo kan?

Tapi dh 2 drama Lee Sang Woo berlakon acah baik-baik je, cool je... Takde ke cite ala-ala Feast of the God yg jiwanya memberontak.

Episod-episod yg sedih bila sorang-sorang dapat tahu ibu diorang ada penyakit kanser tapi yg last sekali dapat tahu anak sulung dia. Yang pertama dapat tau tentulah Lee Sang Woo! Prihatin sungguh dia dgn ibu mertua dia. Sedih sangat! Dalam saat-saat terakhir tu bagaimana setiap ahli keluarga cuba utk merealisasikan apa impian dan kehendak ibu diorang.


Tapi bila menonton episod 53, bila penyakit ibu diorg dikatakan ada improvement teringt plak cite Reply 1997. Dalam cite Reply 1997 tu seorang isteri telefon penulis drama mintak tukar skrip jadi bahagia skit utk pesakit kanser, takkan la dapat kanser terus melarat takde semangat hidup. 

Macam ni jugak la cite All About My Mom ni. Dalam kata melarat-larat jangka hayat nak berakhir dah tapi tetiba kata ada improvement dan menambahkan lagi jangka hayat si pesakit. Tapi sebenarnya sekejap je, Im San Ok mati juga dalam tidur selepas impian dia nak pakai gaun pengantin tercapai. Sedih sedih.

source: http://www.hancinema.net/photos/fullsizephoto687628.jpg

Tapi spoil tengok, lepas San Ok meninggal, setahun kemudian, suami dia sibuk jaga cucu-cucu, cadar katil sama, langsir sama. Takkan la setahun pun masih sama! Kih kih kih

Buat kita semua, hargailah ibu kita selagi hayat mereka masih ada. Yg jauh di mata, selalulah telefon bertanya khabar, dan baliklah kampung menjenguk mereka, jika mampu, dan sentiasa titipkan doa kpd Yang Maha Esa. Yang dekat di mata pula, pun selalulah menolong mereka, biarkan mereka berehat dari kerja-kerja rumah yg memenatkan. Buat mereka yg tiada, sampaikanlah salam dan doa kita semoga mereka sejahtera di sana.


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, February 20, 2016

Resipi Anna Olson yg aku tukar sesedap rasa

Al salam alaykum

Dalam dok mikir apa aku nak buat dgn roti perancis dan buah lai yg ada tu, bukak 703 Anna Olson beraksi. Tajuk resipi dia aku lupa tapi smlm berasaskan crumble dan buah. 

Resipi pertama dia mudah guna epal, sirap mapel, serbuk kayu manis, vanilla, oat, mentega, gula merah dan tepung. 

Ting! Boleh aku buat ni. 

Aku tukar epal jadi lai. Sirap mapel jadi gula. Tepung jadi roti dan kek chiffon. Tukar semua!

Potong buah lai dadu2 pastu bubuh gula. Aku bubuh sesudu je sbb tanak manis. Masukkan dlm acuan. Sebelum tu panaskan oven ye 180 deg C 10 minit. 

Hancurkan roti perancis dan carik-carikkan kek chiffon yg beli kat giant tu. Takyah halus sgt takyah kasar sangat. Campurkan oat secawan. 

Kemudian cairkan 1/3 mentega. Masukkan gula merah, aku kurangkan skit sbb aku guna kek chiffon giant yg manis tu. Bubuh garam skit. Kacau2 sampai gula larut kemudian tuangkan ke campuran roti, kek dan oat tadi. Kacau sampai sebati. 

Tuangkan ke atas buah lai td. Ratakan. Kemudian aku tambah lagi kismis dan coklat sesuka hati. 

Bakar pada suhu 180 deg C selama 45 minit. 


Lepas tu makan lah. Sedap ni kalau ada aiskrim. 


Selamat lah dia sebagai sarapan pagi aku. Alhamdulillah. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, February 19, 2016

dua posen dua posen... eh dua puluh persen

al salam alaykum

Pagi td ada Session with MD. Kalau kampeni besar lain nama dia townhall. Hehehee

Makanya, MD kami bg briefing tentang keadaan kampeni, yg membawa kepada pemotongan waktu kerja dan jugak pemotongan gaji. Kami akan bekerja dari jam 8.00 am - 4.30 pm, dari Isnin ke Khamis, dan cuti pada hari Jumaat.

Cuti? 

Dan cuti itu membawa kepada pemotongan gaji sebanyak 20 persen... 

Utk org berkomitmen macam aku ni, mmg banyak la 20 persen tu. 

Skrg dh kena mula merancang perbelanjaan yg nak dipotong.

Nak kena cari kerja part time jugak.

Dan, selain daripada tu, ada juga bos memberitahu kami tentang projek-projek yg telah dapat tapi tak dapat dilaksanakan lagi oleh sbb kekangan kewangan, dan jugak projek-projek yg bakal dapat tapi tak tau lagi bila.

Dengar berita tu mmg positif, tapi tetap bermohon semoga positif ke akhirnya. Sbb bak kata bos sendiri, sekarang zaman orang simpan duit-duit sendiri, selamatkan diri sendiri, syarikat sendiri.

Industri minyak dan gas mungkin bakal mula pulih pada tahun 2018. 




:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, February 17, 2016

Perancangan Jalan-jalan Suku Tahun Pertama

Al salam alaykum

Azam nak deactivate FB terbantut. Banyak sangat skrg ahli-ahli FB share tentang travel dan tempat-tempat yg best! Hahahaaha... Berangan je la kejanya...

Dan, walaupun tahu situasi kampeni yg tak berapa nak meyakinkan, masih lg berangan nak berjalan-jalan. Lupa la tu semalam mak ayah pesan apa.

Tgk kat FB, ada On This Day tu kan...


kay..jom buat trip pi johor. lepak umah k.yah.. pastu kita singah lee singapore...


Berapa tahun punya plan tu, dan kami plan nak ke Johor tahun ni, pada 20 dan 21 February ni...

Tapi, dukacita, atas sebab masalah yg melanda aku ni, terpaksa la dibatalkan...

Dan ada lagi perancangan lain utk suku pertama tahun ni, mengikut bulan.

Bulan Januari dah lepas, melawat Penang dan Perak, alhamdulillah.

Bulan Februari, nekad sesaat tak beli tiket ke Jakarta. Masa tu, ada hikmahnya kenapa aku tak beli tiket tu. Ye la kalau beli, kompem kena kensel jugak sbb bermasalah kan? Tapi dah plan lama nak ke Johor dgn Syah, nak melawat Siti Sofiah sebelum dia bersalin, terpaksa jugak dibatalkan. Duduk rumah diam-diam ok! Dan geng Gadis Semasa nak mendaki dan berkhemah di Gunung Bujang Melaka akhir bulan ni, tak dapat nak ikut jugak la kan. Bukan senang Gadis Semasa nak buat trip perkhemahan gunung-gunung di Malaysia ni.

Dan awal Mac, group wasap USMKKj Best! kami plan nak ke Janda Baik, pun aku tarik diri. Dah la aku jugak antara ahli pelaksana! Ni lagi sedih, perancangan dari December tahun lepas. Syah nak sponsor aku, aku tolak. Ntah, tak rasa happy kot nak pergi berjalan-jalan time kita bermasalah ni. Kalau nak sponsor, sponsor la time aku takde masalah, aku ok je ekekeke.

Trip yg melibatkan kos ratus-ratus ni aku kena ketepikan dulu. Cuba utk berjalan-jalan dgn kos yg melibatkan 10-20 inggit je. Kena jimat cermat kekdahnya.

Masuk suku tahun kedua, aku harap trip yg aku dambakan sangat-sangat, aku dapat ikut.

Harap masalah ni tak berpanjangan, mungkin saat-saat akhir boleh la ikut semula trip Gadis Semasa nak bercamping (kalau tak kena marah la kan) dan ke Janda Baik dgn USMKKj Best!

Doakan ye!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, February 16, 2016

Aku melihat...

Al salam alaykum

Aku melihat hidup orang lain begitu nikmat,
Rupanya dia menutup kekurangannya tanpa perlu berkeluh kesah.

Aku melihat hidup teman-temanku tak ada duka dan kepedihan,
Rupanya dia pandai menutup dukanya dengan bersyukur dan redha.

Aku melihat hidup saudaraku tenang tanpa ujian,
Rupanya dia begitu menikmati badai hujan dlm kehidupannya.

Aku melihat hidup sahabatku begitu sempurna,
Rupanya dia berbahagia dengan apa yang dia ada.

Aku melihat hidup jiran tetanggaku sangat beruntung,
Ternyata dia selalu tunduk pada Allah untuk bergantung.

Setiap hari aku belajar memahami dan mengamati setiap hidup orang yang aku temui..
Ternyata aku yang kurang mensyukuri nikmat Allah..
Bahawa di satu sudut dunia lain masih ada yang belum beruntung memiliki apa yang aku ada saat ini.

Dan satu hal yang aku ketahui, bahawa Allah tak pernah mengurangkan ketetapan-Nya.
Hanya akulah yang masih saja mengkufuri nikmat suratan takdir Ilahi.

Maka aku merasa tidak perlu iri hati dengan rezeki orang lain.

Mungkin aku tak tahu dimana rezekiku. Tapi rezekiku tahu dimana diriku berada.

Dari lautan biru, bumi dan gunung, Allah telah memerintahkannya menuju kepadaku.

Allah menjamin rezekiku, sejak aku dalam kandungan ibuku lagi.

Amatlah keliru bila bertawakkal rezeki dimaknai dari hasil bekerja.
Kerana bekerja adalah ibadah, sedang rezeki itu urusan-Nya..

Melalaikan kebenaran dan gelisah dengan apa yang dijamin-Nya, adalah kekeliruan berganda..

Manusia membanting tulang, demi angka simpanan gaji, yang mungkin esok akan ditinggal mati.

Mereka lupa bahawa hakikat rezeki bukan apa yang tertulis dalam angka, tapi apa yang telah dinikmatinya.

Rezeki tak selalu terletak pada pekerjaan kita, Allah menaruh sekehendak-Nya.

Siti Hajar berulang alik dari Safa ke Marwah, tapi air Zam-zam muncul dari kaki anaknya, Ismail.

Ikhtiar itu perbuatan. Rezeki itu kejutan.
Dan yang tidak boleh dilupakan, setiap hakikat rezeki akan ditanya kelak, "Dari mana dan digunakan untuk apa"

Kerana rezeki hanyalah "hak pakai", bukan "hak milik"...

Halalnya dihisab dan haramnya diazab.
Maka, aku tidak boleh merasa iri pada rezeki orang lain.

Bila aku iri pada rezeki orang, sudah seharusnya juga iri pada takdir kematiannya.

Saat-saat macam ni dapat tazkirah mmg rasa satu rahmat. Lepas tu plak mak  & ayah kita tepon tanya soalan "Kaklong ada duit tak nak makan nasi?" Begitulah hidup bujang dan jauh dari mak ayah kita...

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, February 15, 2016

Birth of a Beauty... Pengajarannya ialah...


Al salam alaykum

21 episod, penat! Penat dgn orang jahat, muka baik, tapi jahat sangat!

Image result for birth of a beauty

Tapi banyak jugak la pengajarannya.

Yang pertama sekali, jangan nak hasad dengki nak berdendam nak busuk hati dgn orang lain. Nanti diri sendiri yg dapat susah. Buat baik dibalas baik, buat jahat akan dibalas jahat.

Sa Geun Ram ataupun Sara, sendiri rasa dia buat keputusan salah utk buat plastic surgery. Yg penting, kita kena sayang diri sendiri, lantak la orang nak kutuk kita gemuk ke apa ke. Janji happy. Tapi dah buat operation, apa nak kata. Ok la tu kan dah cantik.

Dia  buat plastic surgery pun sbb nak balas dendam kat suami dia dan aweks suami dia. Ye la, penat-penat ko tanggung laki ko sambung belajar, terkorban harta semua, suka-suka je suami dia ada perempuan lain pastu mintak cerai.

Image result for birth of a beauty

Macam Lee Kang Joon tu, aku tak sangka pun yg dia mmg jahat nak bunuh Sa Geum Ran. Aku mmg ingatkan Gyo Chae Yun yg jahat cuba bunuh Sa Geum Ran.

Tapi. ko jahat cemana sekalipun keluarga ko tetap ada utk bawak ko cari jalan pulang. Contohnya keluarga Lee Kang Joon la, sanggup mencemar duli mintak maaf kat Sa Geum Ran sbb nak mintak tarik balik report.

Jadinya, jagalah hati dan perasaan kedua ibu bapa kita, ko baik ke, ko jahat ke, ko senang ke, ko susah ke, famili kita akan sentiasa ada di sisi kita, utk membantu kita, utk menolong kita, membawa kita kembali ke jalan yg benar.

Lee Kang Joon plak, belajar tinggi sesaja je, tapi tak jadi orang pun. Oleh itu, setinggi mana pun ko belajar, kalau dah mazmumah banyak sgt dalam diri, mmg ko tak reti la nak timbang tara mana yg baik mana yg tidak.

Ni plak Han Min Hyuk, tertekan konon masa kecik dgn penghinaan nenek dia, jadi jahat jugak macam mak dia. Bukan nak sedarkan mak dia, tambah lagi jahat sbb nak rebut harta. Mak dia pun, bertambah menyokong la, sibuk nak rebut harta orang.


Director Kim, pekerja nenek Han Tae Hee, muka nampak takde perasaan, tapi jahat jugak tolong mak Han Min Hyuk bunuh mak ayah Han Tae Hee. Pastu, tolong Han Min Hyuk plak nak bunuh Han Tae Hee. Aku tak paham apa dendam dia dengan nenek Han Tae Hee tu.

Jadinya, berwaspadalah dgn orang yg muka takde perasaan, tapi kot-kot dalam hati penuh taman, tak pun penuh duri. Bahaya!

Apa lagi ye?

Lelaki, dia risau dia cakap je dia risau. Takde kona-kona. Pompuan plak, selagi boleh sorok, sorok je la jugak perasaan dia. Selagi boleh berlakon takde apa-apa, selagi tu la dia berlakon, konon dia jahat, takde perasaan, konon nak jaga hati semua pihak. Padahal, dub dab dub dab dalam hati tu.



Han Tae Hee kata,  kenangan yg indah akan membuatkan kehidupan lebih bermakna. Maka, ciptalah sebanyak-banyaknya kenangan indah. Bukan utk sesiapa, utk kita jugak kan?

Dan, jika kita meminta maaf, pohon la kemaafan dgn sebenar-benar keinsafan, bukan sbb nak jaga nama diri, nak jaga reputasi, ataupun maruah keluarga. Kalau macam tu, mmg sampai bila-bila pun ko takkan berubah. Yg ini merujuk kpd mak mertua Sa Geum Ran yg beriya mintak maaf sbb nak selamatkan Leee Kang Joon dari penjara. 

Yg akhir sekali, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh - Han Tae Hee & Sa Geum Ran.


Image result for birth of a beauty

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, February 14, 2016

Quiche, nak sebut cemana?

Al salam alaykum

Aku ada beli roti perancis, dapat singgit 2 ketul panjang. Konon-konon nak masak kacang pool, tapi tak beli kacang pool, terlupa yg aku simpan dah habis.

Jadinya, aku buat la savoury pie guna roti perancis tu. Dalam masa yg sama, dok pikir-pikir apa lg aku boleh buat selain dari puding roti, french toast, dan lain-lain yg biasa.

Tiba-tiba teringat penah makan Quiche kat KLCC, aku pikir mesti ada Quiche Roti ni. Google resipi. Pastu gelak sendiri. Sama je apa yg aku buat yg aku namakan savoury pie tu. Adoi la!

Ye la, bubuh roti, telur, susu. pastu ayam, sayur, cheese pastu bakar. Semua resipi sama je. Salah satu cth resipi kat sini: http://selerasakura.blogspot.my/2014/04/quiche-berinti-sosej-mudah-dan-enak.html

Dah tu apa la plak aku nak buat dgn roti aku tu?

Masak sup la jawabnya, cicah roti.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, February 13, 2016

Tabah hati

Al salam alaykum

Pagi tadi, di radio IKIM. Lupa nama Ustaz. Tapi pesanan yg masih bermain-main di fikiran:

Jangan diminta hidup yg mudah. Tapi mintalah dikurniakan hati yg tabah. Dengan hati yg tabah, insyaAllah kita dapat melalui masa hidup yg susah. 

::: Hidup ini indah jika segalanya hanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, February 12, 2016

Berita mana yg best didengar?

Al salam alaykum

Industri minyak dan gas sedang melalui fasa kemurungan. Dan kemurungan itu juga sampai ke syarikat kami makan gaji. 

Dalam ketidakpastian ini, pelbagai cerita kami dengar. Manakan nak pikir gaji Januari yg tak dibayar lagi, timbul lagi cerita lain. 

Mana satu yg best?
1. Gaji lambat
2. Bekerja 4 hari seminggu, dan gaji dipotong sehingga 20%. 
3. Diberi notis pemberhentian kerja seawal 3 bulan tanpa pampasan. 

Kami dah merasai yg nombor satu. Sedih sangat perasaan. Ramai sahabat-sahabat sepejabat mengambil keputusan utk tidak datang bekerja. Yelah, nak bayar minyak lagi, tol lagi. 

Yang nombor 2, banyak tu kena potong. Akan dilaksanakan mulai bulan Mac mungkin. Kena fikirkan pendapatan tambahan. Mungkin kerja separuh masa pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Mungkin jadi cashier kat Jusco ataupun Giant. Jadi cikgu tuisyen, atau kerja di nurseri. Ataupun, aku kena dapatkan tauliah mengajar Al-Quran dari JAIS. 

Yang nombor 3, aku berdoa semoga kami tidak akan sampai ke tahap itu. Harap terus teguh. Tapi, aku dah banyak fikir, banyak menda yg terpaksa dilepaskan, trip-trip berjalan, mungkin juga En. Gojes terpaksa bertukar tangan, kalau tak dapat pekerjaan dalam kadar segera. 

Sambung belajar lagi? Pening pening pening. 

Dugaan dan cabaran. Hanya kepada Allah tempat kami mengadu. Hanya kepada Allah kami memohon pertolongan.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, February 11, 2016

Wednesday, February 10, 2016

Kek Baldu Merah

Al salam alaykum

Mak aku masuk kelas anjuran KRT. Pastu ramai komplen kek tak rupa kek, baling dinding, dinding pun pecah. Sabo je la perumpamaan cam tu.

Mak aku cakap sbb dia masuk kelas nak resipi tu nak suh aku buat. Adoi la... Hehehe. Kalau setakat Red Velvet ni, banyak la orang share kat internet. Takyah masak kelas la.

Pastu aku la kena buat sampai jadi.


Buat kali pertama cuti hari Wilayah, kek lembap tapi bantat.

Buat kali kedua cuti CNY, warna merah jadi pink, pastu mak cakap yg cuti Wilayah lg sedap.

Dan ayat menang, "Kalau Ma dulu-dulu, kalau buat tak jadi, ma buat sampai jadi"

Baiklah, kali ketiga nanti ye Kaklong buat!

Gambo kek? tak sempat amik gambo dah habis dulu.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, February 07, 2016

Bukit Panorama

Al salam alaykum

Sepatutnya plan kami nak ke tingkat atas sekali Air Terjun Berkelah. Tapi hujan skrg ni kat sini, mmg tak boleh la. Nak pergi Bukit Panorama ni pun kena tanya banyak kali. Heheeh. 


Tinggi Bukit Panorama ni dalam 400 meter je. Tapi sbb banyak tangga, seksa lutut. 


Kami berdua je naik masa ni. Mula jam 11.25 pagi. 


Hujan agak lebat la jugak. Aku mmg tak bawak balik pun baju hujan. 


Pakai payung je naik tangga. 

Sungai Lembing. 

Baru 150m!

Mendaki hujan-hujan ni lagi berbahang rasanya. 


Lepas azan tangga, adalah jalan bahagia. Dah tak jauh dah nak sampai puncak Panorama. 


Inilah puncak Bukit Panorama. Kami sampai pada jam 12.15 tengahari. Lambat jugak la aku sampai. Biasanya, kalau org terer, 15-20 minit dah sampai dah. 


Oleh sbb hujan, maka takde la dapat tengok dgn jelasnya pekan Sungai Lembing. 



Dari puncak, ada satu rentis sempit. Kita boleh merentasi bukit bukau ni sampailah ke terowong Sungai Lembing. Tapi perjalanan amik masa 2 jam. 


Ikut hati memang la teringin, tapi aku berdua je dgn Fidah. Hujan plak tu. Ada Masa lain   insyaAllah sampai la nanti. 


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Saturday, February 06, 2016

Telekung Mawaddah

Al salam alaykum

Aku dah lama tak promote telekung ni, dulu nama telekung Auni Imtisal, sekarang dah tukar nama, tapi masih produk yg sama, cuma harga dah naik skit...

Telekung ni selesa, aku sendiri pun ada beberapa pasang.

Kalau berminat boleh la jenguk-jenguk di Facebook aku. Klik gambar bawah.

Dan juga boleh klik kat banner belah kanan atas, terus link ke Facebook aku.

Selamat menjamu mata, jika berminat boleh PM di FB. 

Terima kasih :-)

 Telekung Mawaddah





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, February 05, 2016

kami mohon...

Al salam alaykum

Kepada sahabat-sahabat kami yg baik dan budiman, sudilah kiranya menyelitkan dalam doa kalian utk kesejahteraan syarikat kami bekerja sekarang supaya dijauhi musibah kemelesetan ekonomi dan masalah kewangan. Mohon doa supaya syarikat kami bekerja ini tidak sampai memberhentikan pekerja-pekerjanya. Semoga syarikat kami bekerja ini terus dapat bertahan melawan arus dugaan.

Terima kasih sahabat-sahabat kami yg baik dan budiman


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, February 04, 2016

OCD = sakit mata, sakit hati?

Al salam alaykum

Ada sekali tu kami bercerita pasal OCD. Macam-macam pe'el orang OCD ni, nak hanger baju warna sama la, nak susun sama la, macam-macam la. Aku takde kes OCD, semua ok je pada aku, agaknya.

Pastu, aku ada buat test pasal OCD ni kat internet, rupanya aku juga tergolong dalam OCD. Macam tak percaya je, sebab aku rasa aku bukan OCD. TApi mungkin sikit je la kot. Sikit je, tak banyak pun. Boleh diabaikan lagi. Tak parah mana pun.

COntoh yg sentiasa betul ialah, aku selalu akan cek berulang kali pintu dah berkunci belum, suis semua dah tutup belum... Sampai kadang-kadang, pusing balik ke rumah nak cek semula betul ke tak aku buat semua tu. Bagi aku, tu perkara biasa, tapi bila buat kuiz OCD tu, itu dikira OCD rupanya.


Macam wayar tepon ni, memang menyakitkan mata sekali dengan hati. Sepagi boleh habis nak betulkan balik wayar tepon ni. Aku pikir mmg hobi aku la kot. Tapi OCD rupanya. Sekarang kat ofis aku tak pakai dah tepon berwayar. Pakai cordless, senang tak sakit mata, tak sakit hati.

Fikir sesuatu perkara berulang-ulang kali pun OCD. Letak frame gambar senget-senget pun OCD. Ntah apa-apa. 

Kadang-kadang, OCD ni mcm menimbulkan salah faham je antara keluarga dan jugak rakan sepejabat. Macam nak cari salah orang je banyak, ko je yg betul sorang-sorang. Akhirnya, ko buat la keja sorang-sorang, sbb orang lain semua tak betul belaka, tak sama macam apa yg ko buat kan? Ko pun tak percaya yg orang lain boleh bagi output sama je mcm yg ko buat kan?

Tapi dari sudut pandang positif, semua perkara bagus, tersusun, kemas, cantik je la kan? Contoh, marahkan housemate sbb tak menyapu, ko pun tak menyapu sama, hati ko kering sampai bila je? Mesti tak tahan punya, ko pun kemas dan menyapu sbb ko suka kebersihan dan kekemasan? Kan? Kan? Kan? Positif la tu... Itu contoh, tak berkait dengan sesapa pun...

Jadinya, setiap kelemahan yg kita ada tu tukarkan ia kepada gelombang positif, supaya kita dapat melalui hari-hari yg ceria dan membahagiakan :-)

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, February 03, 2016

Reply 1997

Al salam alaykum

Ilah cakap cite Reply 1997 ni best, wajib tengok!

Tapi, aku tengok episod 1, aku sangkut. Apa yg best ni? 

Pastu Cuya pun cakap jangan tengok episod 1, terus pergi episod 2. Tapi aku habiskan jugak masa aku tengok episod 1.



Keseluruhannya aku suka cite ni. Gila tak suka? Mengingatkan aku tentang kegilaan aku pasal KRU. Walaupun aku takde la buat semua menda macamana Shi Won tu gilakan H.O.T, tapi ada jugak la yg pernah aku buat. Contohnya, sanggup balik dr USM Tronoh, pergi mini konsert Tyco (KRU) dan artis KRU Berhad kat Megamall Kuantan. Beli kaset, beratur panjang nak amik gambo dgn Yusry. 

Tapi, sbb cite ni banyak episod throwback, aku tak sabar. Sekerat-sekerat. Melompat-melompat throwback-nya. Geram!

Oh, bukan cite pasal Shi Won dgn kegilaannya terhadap H.O.T je. Tapi berkisah jugak kpd persahabatan akrab mereka berenam, keakraban keluarga Shi Won dan Yoon Jae, alam kerjaya diorang dan semestinya kisah cinta pertama, cinta monyet dan jejak perkahwinan.

1997 dah ada MIRC kat Korea! aku kenal MIRC tahun 2000.

Aku tak sempat nak captured Kim Jong Min pakai telefon ATUR gedabak tu. Memang gelak sungguh.


Kim Jong Min (2 Days 1 Night) pun ada, tapi takde scene dgn Eun Ji Won (ex-2 Days 1 Night)

Nak cakap, jangan pusing-pusing, ikut jalan lurus je tau!


Dan, jom la famili dan kengkawan, kita bergambo beramai-ramai lagi. Untuk menjadi kenangan di hari tua kita!


Banyak tengok cite Korea je ni, buku takde sebuah pun lg habis dah masuk bulan 2 dah ni

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, February 02, 2016

Asam pedas ibu saya

Al salam alaykum

Aku lapar. Dalam bas ni. Tetiba teringat asam pedas mak aku. 

Siang tadi mak aku tanya nak makan ketam ke? Aku tanak. Tengok pakcik aji ada jual ikan pari. Aku nak makan ikan pari la. Mestilah kena masak asam pedas kan?

Kali pertama aku dengar ayah aku cakap asam pedas mak aku sedap. 

Good. Good. Good. Ayah aku kata. 

Dah berpuluh-puluh tahun hidup bersama, barulah kali ni asam pedas mak aku menepati selera suaminya. 

Mak aku melawak. Susah sungguh nak masak asam pedas. Tu la, sapa suruh kahwin dgn org Terengganu. 

Ayah aku balas, sapa suruh awak terima saya. 

Hahaahaa. 

Bahagia perasaannya. 

Aku mmg tak reti masak asam pedas. Tapi asam pedas mmg kegemaran aku. 

Anak Terengganu yg mengikut ayahnya orang Johor. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, February 01, 2016

Sata sata!

Al salam alaykum

Mak aku ada buat sata frozen, tapi pedas. 

Pastu sbb minggu cuti raya cina insyaAllah semua orang ada, buat lagi satu adunan utk difrozenkan. Senang takde la minggu depan kelam kabut. 


Perisikan ikan dalam sekilo setengah. Kali ni guna ikan lolong. 


Tumbuk bawang, halia dan cili sikit. Nak pedas, tambah la lagi cili. Pastu campurkan gula dan garam secukup rasa. 


Pastu, tumbuk ikan dan selang seli dgn kelapa. Terpulang nak banyak ikan ke nak banyak kelapa. 


Kemudian campurkan sekali dgn bawang  yg ditumbuk tadi. Perasakan manis masin semua ikut kesukaan. 


Guna daun pisang, bentukkan kon. Masukkan isi tadi dlm setengah sudu. Pastu padat-padatkan.


Bungkus jadi cam gambo ni. Korang kan pandai imagine kan?


Cucuk kat lidi sate, pastu bakar la! Aku tak bakar lagi, tgk la karang. Tak pun minggu depan je. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::