...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Saturday, December 31, 2016

Saya Jual Sambal Tok Tok Juwies

***Ini adalah pos melekat. Utk entry terkini, sila skrol ke bawah, tapi meh baca dulu, kendian buat pesanan anda :-) ***

Al salam alaykum

Pertama kali makan sambal tok-tok ni di Jepun. Sedap sungguh makan dgn nasi, dgn mission wrap, dgn roti.

Terima kasih kat Fadd Gojes memperkenalkan sambal ini kepada kami!




Sambal ni memang pedas, tapi sedappppp!

Makan nasi pun bertambah.

Anda nak cuba?

Meh order dengan saya...


RM 10.00 sepeket (berat lebih kurang 150g), tidak termasuk kos pengeposan.
COD sekitar Setiawangsa, Kuala Lumpur.

Sambal ni tahan 6 bulan selepas dibuka, tak perlu simpan dalam peti ais.

Hubungi saya, Kay 012-9592370

Antara testimonial yg diterima:




Maka, apa lagi, marilah order!

Terima kasih :-)


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

COOL IMPRESSIONS - Curtain - Wallpaper - Kitchen Cabinet - Blinds - Tint - Flooring - Carpet

***Ini adalah pos melekat. Utk entry terkini, sila skrol ke bawah, tapi meh baca dulu, nak masuk rumah baru kan? Nak rumah berwajah baru kan? ***

Al salam alaykum

Utk pembaca-pembaca blog saya yg nak masuk rumah baru, nak tukar rumah berwajah baru, nak sambut raya yg bakal menjelang tiba. Yg tak mahu pening kepala mencari banyak-banyak tempat utk keperluan rumah anda, Cool Impressions adalah penyelesaiannya. 

One stop centre utk keperluan rumah idaman anda!

Anda mencari LANGSIR? Kami boleh jahitkan.

Nak dinding berseri, meriah dan cantik? Kami ada lebih dari 700 pilihan WALLPAPER yg menarik. Waranti sehingga 5 - 7 tahun. Jimat!

Nak buat KABINET DAPUR? Kami berikan harga yg terbaik.

Tak mahu guna langsir, nak canggih lagi nak guna BLIND atau TINT? Kami juga boleh sediakan.

Nak tukar LANTAI? Marilah cari kami. KARPET pun ada. 

Pakej harga yg menarik, setanding dgn kualiti dan perkhidmatan yg terbaik. Penghantaran dan pemasangan percuma di sekitar Kuala Lumpur/Selangor (***T&C)









Boleh hubungi saya, KAY - 012-959 2370.

Sila lawati laman FB di https://www.facebook.com/WallpaperNo1/

dan juga https://www.kaodim.com/service-providers/cool-impressions

Terima kasih.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 28, 2016

Hari ini hari gaji?

Al salam alaykum

Process Engineer: Kak, hari ni kita kena celebrate kak. 

Kay: Nak celebrate apa plak?

Process Engineer: Genap 3 bulan kerja takde gaji! Hahaha

Adoi!

Doakan kami ye. 



::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, December 27, 2016

In Ha tua banyak cakap

Al salam alaykum

Love Rain Episod 17

Aku suka In Ha masa muda, dia pendiam, hanya menterjemah perasaan dalam lukisan, dalam lagu.

Bila dia tua, cakap banyak plak. Betul la Joon cakap, kalau masa muda semua boleh simpan sendiri, pendam sendiri, kenapa bila tua nak warwarkan kepada semua?

Petikan novel The Little Prince (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Little_Prince)


Tinggalkan kenangan indah itu, sebagai kenangan yg indah.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, December 23, 2016

61

Al salam alaykum

Cerita 1

Ma kabo, paip air depan rumah pecah jam 3.00 pagi lebih kurang. Bercelubu air. Ayah aku terjaga dari tido. Mengintai-ngintai dulu, bila yakin selamat, baru keluar rumah. Kepala paip tu patah. Pelik.

Teringat kisah yg menjadi viral sekejap ada org kena samun sbb keluar rumah nak tutup paip air.

Risau sungguh.

Cerita 2

Ma aku bercerita dalam nada tenang. Masa tu ayah aku bayar minyak. Mu caya dop pa ada sakit buah pinggang tahap 3? Terkejut aku! Sayu mendengarnya. Ayah aku sehat selama ni, takde tanda ada sakit-sakit. Cuma, ayah aku akan tido bila dia rasa dia nak tido. Memang hal tido tu takleh nak tegah lepas dia pulih dari strok 13 tahun lepas.

Tapi ma aku kata, doktor nak cek lagi sekali. Doktor pun cam heran. Alhamdulillah, selepas ujian kali kedua, ternyata ayah aku sihat alhamdulillah, tiada penyakit buah pinggang tahap 3 tu. 


Hari ni, 23/12/2016, insurans kereta aku tamat, cukai jalan juga habis tempoh. 

Dan hari ini, hari ulangtahun kelahiran ayah aku yg ke 61.

Hanya doa mengiringi pertambahan umur ayahku, semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik, umur panjang yg diberkati, dan kita dapat menunaikan haji bersama-sama dan tidak merasa duka dengan anaknya yg seorang ini.

Selamat hari lahir Pa!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 21, 2016

Sabar dan Solat

Al salam alaykum

Image result for sabar dan solat


Minggu berganti minggu, bulan berganti bulan.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, December 16, 2016

Al-Fatihah

Al salam alaykum

Pagi-pagi lagi mendengar khabar berita, jiran sebelah rumah kami meninggal dunia malam tadi, dan dikebumikan di Endau, Johor.

Minggu lepas aku balik, kereta Uncle Raub takde. Mak aku cakap balik kampung berubat. Dan dah makin sihat. Alhamdulillah. Mak aku cakap adalah bezanya masa raya haji beberapa bulan lepas. Kali terakhir aku jumpa dan borak dgn arwah  raya haji lepas. Memang nampak sangat tak sihat. 

Maka, yatim piatu la anak-anaknya, Adilah, Adibah dan Afiqah. Arwah Ummi meninggal 10 tahun lepas. Semoga mereka tabah. 

Al-fatihah. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosanya dan menempatkan arwah di kalangan orang yg soleh. Aamiin. 

Kita pula, entah bagaimana, entah bila. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, December 15, 2016

Ko Nangil Syndrome hilang camtu je?

Al salam alaykum

Semalam dah habis kat KBS World. Aku tak puas hati, sbb Ko Nangil tak mati. Penyakit Ko Nangil Syndrome pengsan sakit kepala dia tu hilang camtu je. Geram je. Aku nak dia mati, sbb aku tak suka Hong Nari... hahahaha...

Image result for Shin Se-Hwui in sweet stranger and me
Awat ko tak mati? Kredit: http://dramatroll.net/post/152922711510


Bapak angkat Ko Nangil pun hilang camtu je.

Aku suka Kwon Dokshim, cantik dia ni rambut panjang. Punyalah dia suka gila kat Ko Nangil, sanggup buat macam-macam. Hehehe

Yeahhh! Dia study pasal Ko Nangil! Kredit: http://dramatroll.net/post/152922711510


Awal-awal cite ni best. Lepas je episod Ko Nangil cakap dia mmg cintakan Hong Nari, terus tak best. Cacamarba dah. Aku tengok sampai habis pun sbb Ko Nangil je la, dgn adik beradik angkat dia tu Kim Wanshik. Dingin je diorang berdua ni, tapi banyak bantu membantu dan tolong menolong utk lepaskan diri dari kemelut Da Da Finance.

Akhir-akhir baru tahu Greenland ni ada pakatan dgn Da Da Finance tentang urusan hal jual beli tanah mak Hong Nari. Tapi, penghabisan kemelut ni tak best sangat. 

Tengok cerita macam tengok cerita Oh My Venus dan Descendants of The Sun. Takde perasaan selepas beberapa episod. 



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, December 10, 2016

#FreeMarketKualaWoh - Liputan Media

Al salam alaykum

Aktiviti #FreeMarketKualaWoh mendapat liputan dari pihak Media Prima. Bersiaran di Berita TV9 jam 12.00 tengahari td, dan kemudian di Buletin Utama TV3. 

Tahniah utk penaung Friends of Kuala Woh, Raja Fernaliz Raja Harris utk kejayaan program ini. 

Harap aku ada kudrat lagi di masa akan datang utk menyertai program sebegini. 

 
Sedutan Berita TV9

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, December 09, 2016

Sabar

Al salam alaykum

3-4 bulan sekarang ni lagu-lagu yg berkumandang di radio Ikim.FM semuanya seakn memujuk hati kami yg lara. Antaranya tajuk Sabar dari Kumpulan Brothers. 

Ya, sabar mmg mudah utk diucapkan, tapi yg mengalaminya rasa sakit. Tapi ingatlah Allah ada. Allah sendiri berfirman dua kali, dalam surah Al-Insyirah ayat 5 & 6.

"Maka sesungguhnya setiap kesusahan itu ada kesenangan. Dan setiap kesusahan itu ada kesenangan."

Janji Allah itu pasti. Bersabarlah. 

Gagal interview yg dihadiri, mungkin rezeki masih lagi di kampeni ini, mungkin apa yg bos usahakan itu membuahkan hasil. 

Teruskan doa! Doa! Doa! Usaha! Usaha! Usaha!




Sabar - Brothers

Kita semua inginkan hanyalah yang terbaik
Namun bila yang terjadi sebaliknya
Bila yang telah kau usaha namun tidak akhirnya
Menjadi apa saja yang kau harapkan

Sabar sabar sabar sabar
Sabar sabar itulah yang terbaik
Sabar sabar sabar
Itulah yang terbaik
Bersabar

Nantikanlah masanya akan tiba
Nantikanlah masanya yang sempurna
Bila masanya bila akan tiba
Biar Tuhan saja yang menentunya

Sabar sabar sabar sabar

Jika kau terus berusaha mesti jua akhirnya
Menjadi yang apa saja yang kau harapkan

Sabar sabar sabar
Itulah yang terbaik
Bersabar

Nantikanlah masanya akan tiba
Nantikanlah masanya yang sempurna
Bila masanya bila akan tiba
Biar tuhan saja yang menentunya

Sabar sabar sabar sabar




Tuesday, December 06, 2016

Doa

Al salam alaykum

Terkedu aku bila bos no 2 kampeni tanya aku, "Cemana ni nak jawab bank call nak kutip utang ni?"

Kami pekerja marhaen juga begitu.

Sakit kepala memikirkan. Simpanan sedikit yg ada semakin menyusut. Tak mampu utk bertahan selama tiga bulan.

Semakin ramai yg tidak hadir ke ofis.

Bos no 1 bertanyakan khabar aku melalui officemate aku. Aku ni datang ke ofis tak? Selagi beras tak habis, selagi mampu beli telur 30 biji, insyaAllah datang lagi ofis.

Bos dalam bilik aku plak, dia kata "saya tak kisah la datang keja takde gaji pun, saya dok rumah pun takde buat apa. Kalau terdesak, jual la aset yg ada" Dia berumur 60 tahun.

Sekarang ni, kami tak tau apa sebenarnya halatuju kampeni. Kesimpulan dari meeting haritu, takkan ada pembuangan pekerja. Kalau kami nak berhenti, tetap kena beri notis 3 bulan. Cuma, berikan masa, dan sabar.

Sesak dada.

Rasa sakit kamu, Sama dan serupa
Mungkin ada yang berbeza, Cuma menghadapinya
Cepat atau lambat, Apa nak dirisaukan
Maju seperti biasa, Kuatkan keimanan
Yakinlah kan ada, Sesuatu menantimu
Selepas kesabaran, Kau jalankan di dunia

Ya Rabbi Ya, Ya Rabbi Ya

Ya Rabbi Ya, Ku berserah


Semalam, aku ada dua interview. Minggu lepas, pun interview. Aku simpan harapan yg tinggi, semoga ada rezeki ku ini.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, December 05, 2016

BBC 2.0

Al salam alaykum

Aku tengok gambar ni pastu cakap "eh kulit aku macam dah ok skit".

Tetiba member sebelah ni potong, dia cakap dia dah set kamera dia kepada mode Beauty. Sila jangan perasan hahaha

Nak kata kulit aku kesat lagi la tu...

Sbb tu aku suka kamera telefon aku, mmg kompem tak tipu, takde pun set-set mode Beauty and the Beast ke apa ke... Huawei P9 Leica ni tipu je sob sob sob

 
Gorpro takde, monopod takde, tanganpod je la


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, November 29, 2016

#FreeMarketKualaWoh - Video

Al salam alaykum

Ada video! Jom layan



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 28, 2016

#FreeMarketKualaWoh

Al salam alaykum

Sekitar Freemarket Kuala Woh 3.0 pada 26/11/2016, di Hutan Lipur Kuala Woh, Tapah, Perak.

Tahniah kepada pihak penganjur Friends of Kuala Woh.

Tak banyak gambar sbb khemah penuh diserbu mereka.

Alhamdulillah, semoga usaha yg sedikit ini diberkati.


Lagu tema: Ya Rabbi Ya, Inteam & Viral

Penuh bonet dan bahagian penumpang belakang, mujur Aizah kecik orangnya, boleh selit hehehe


Jam 8.00 pagi, berkumpul di Tol Tapah, menghala utara

Yang berusaha, YM Raja Fernaliz Raja Harris


TV3 ada, masuk tv la kita, kih kih kih

setup gerai dan booth masing-masing

 
Tak siap lagi. Sumber foto: Whatsapp

Dah ramai datang usha barang keperluan yg mereka kehendaki

Dalam masa 15 minit nak kena siapkan gerai, makanya, perancangan awal dilupakan. Gantung je mana yg perlu, campak je mana yg ada.

9.15 pagi, mereka semua dah boleh datang utk mengambil barang idaman

Lepas tu aku tak tau dah ke mana telefon aku, sibuk melayan orang asal Kuala Woh dan juga penduduk-penduduk sekitar, dan pelajar-pelajar tahfiz.

Alhamdulillah, dalam masa 1/2 jam kebanyakan barangan yg kami bawa habis.

Antara yg kami bawa, alat keperluan sekolah yg baru, handbag dan kasut terpakai, pakaian terpakai, dan pinggan mangkuk.

Alat keperluan sekolah sudah tentulah kanak-kanak yg habiskan dahulu. Handbag dan kasut pula anak-anak dara. Pinggan mangkuk dan sewaktu dengannya, aku mmg tak pasti siapa yg ambil, tengok-tengok dah habis. Alhamdulillah. Pakaian yg cepat habis, t-shirt, kemeja, blouse dan skirt. Kemudian barulah baju kurung dan tudung mengambil tempat.

Aku tak sempat nak jenguk ke gerai lain, sbb melayan karenah dan keletah penduduk setempat. Tambahan pula, terpaksa menugaskan seorang menjaga barang-barang peribadi kami. Mereka dok usha luggage bag, ramai datang bertanya utk mengambil luggage bag tu. Kami tak sempat nak simpan semula dalam kereta. Hehehe... 

Bila dah tengok keadaan reda skit dan kurang pelanggan, aku tinggalkan gerai menjenguk gerai orang lain. Mereka juga serupa, dah relax-relax sbb kebanyakan barang dah habis. Ada juga freemarketeers bercerita mereka bawak segala barang mereka ke hujung padang, sbb masih ramai lagi yg malu-malu dan segan utk turut serta bersama penduduk yg lain.

Kak Lin, HR SBM dan Intan pun ada. Sempat tanya bila SBM nak bukak iklan jawatan kosong semula hehehe


Freemarketeers lain yg baru sampai, bersama pengusaha pondok tahfiz

OK, kedai kami dah tutup

Ambil je!

Kedai pun dah tutup, maka kami pun berjalan-jalan untuk menyertai aktiviti lain yg disediakan.


Tok Batin berpakaian tradisi Orang Asal



Kawan sekelas Kak Fern, awet muda sungguh mereka itu

Beratur utk aiskrim, 800 scoop utk hari itu

Zumba bersama orang asal. Hai Kak Fern!

Layan

Tarian sewang


video

Jurugambar TV3 sedang bertugas

Gunting rambut percuma tajaan Lahmak Pomade

Ada juga pemeriksaan mata dan kesihatan percuma utk penduduk setempat oleh MyHarapan dan DHL, pembahagian barangan asas makanan, dan juga demonstrasi menyumpit.

Sis cuba, kena pokok je hhaha


Juara tahunan

Makan tengahari, lauk sedap, alhamdulillah

Kegembiraan di wajah mereka, foto oleh Puan Pi Bani (https://m.facebook.com/pi.bani?__tn__=R)



Pemberita sedang menghafal skrip, 5-6 kali jugak tak jadi hehehe


Keluarga besar Friends of Kuala Woh

Kemudian, kami dibawa melawat ke perkampungan orang asal. Pada pemerhatian aku, kampung mereka juga dah moden.

Rumah asal

Ada tangki bekalan air bersih

Rumah pun dah beratap zink

Permai


Dan kemudian, kami nak ke sungai utk berendam. Tapi hasrah tidak kesampaian. Usai solat zohor, hujan lebat mencurah-curah. Kami nak tunggu hujan teduh, tapi nampak gayanya takda tanda-tanda nak serik, maka kami pulang menuju ke Kuala Lumpur.

Terima kasih Kak Roza sbb terbuka hati utk menyertai sebagai freemarketeer, walaupun di saat akhir terpaksa menarik diri, penyumbang tenaga, Aizah dan Husna dan penyumbang-penyumbang barangan utk Freemarket ini. Seribu tahniah utk pihak penganjur, YM Raja Fernaliz dan keluarganya. Semoga ada lagi Vol 4.0 pula.



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 21, 2016

Bukit Batu Chondong, Kemensah

Al salam alaykum

Setelah sekian lama viral, akhirnya jejak jugak aku dan Athirah ke Bukit Batu Chondong, Kemensah. Bukit ni tak tinggi sangat, dalam 280m, ambil masa setengah jam utk aku yg pancit ni. Utk yg tak pancit, mungkin berdesup peginya kot.

Sememangnya, mudah je BBC ni, insyaAllah. Tapi jagalah keselamatan diri masing-masing bila berada di puncak.

Tapi, nak panjat batu tu, ambil masa la jugak nak beratur. Ramai! Kena sabar.

Aku banyak google nak mencari tempat mula mendaki ni, ada yg kata waze je Bukit Batu Chondong ataupun ATV Kemensah, tapi membawa kami ke jalan yg salah.

Selepas bertanya dengan penduduk setempat, alhamdulillah sampai juga ke tempat dituju.

Korang boleh waze/google map ATV Adventure Park, Kuala Lumpur. Agak jauh jugaklah dari parking kat Zoo Negara tu. Memula mmg akan jumpa ATV Kemensah dulu, kemudian lalu kolam pancing dan atas lagi jumpa kawasan sungai, Maahad Tahfiz, chalet-chalet peranginan, sampai la jumpa ATV Adventure Park ataupun kereta yg banyak parking di tepi jalan.

Kalau jumpa kereta banyak parking ni, insyaAllah betul la...

Jumpa ni betul dah, cari parking dulu

Akan ada abang bermotor yg menjaga parking. Semalam kami masuk parking kat kawasan lapang, kena caj RM 3.00. Kalau tepi jalan tu kena bayar RM 1.00

Update 04/12/2016: Kalau tepi jalan kena bayar RM 1.00 seorang, bukan RM 1.00/kereta. Aku tanya jugak kenapa macam tu bayarnya, abang tu cakap dia nak beli tali ke apa ke... so OK la tu kot.

 
Parking RM 3.00

Dari parking tu plak, kena turun balik jalan bukit skit, abang parking akan tunjukkan jalan. Petunjuk, sepohon pokok manggis. Kenal tak pokok manggis? Aku pun tak kenal, kih kih kih


Rentis perjalanan bermula di sini. Kiri tu pokok manggis.



Mulalah mendaki, pancit aku ni yg dah membadak dgn jayanya.


dari sini kita dah nak masuk hutan pokok buluh.


Semalam agak lecah dan lecak. Licin skit. Menyesal mintak Athirah tinggalkan tongkat sakti dalam kereta. hehehehe... Sakit lutut jatuh bergolek.

Inilah satu-satunya papan tanda ke BBC.


Rehat jap

Tinggalkan tapak, bukan sampah

Sekejap je jumpa dah laluan bertali

Update 04/12/2016: Tali kat sini dah putus. Hati-hati memanjat ye. Aku dah buat aduan kat abang kutip duit parking tu, dia cakap nanti dia ganti. Harap kali ketiga aku pergi nanti dah ada tali semula  la kat sini.

Ramai di puncak sana


Beratur utk naik ke puncak, yg ini mmg kena hati-hati skit. Panjat pokok dan batu guna tali.

Dah selamat dah berpaut di dahan cinta.




Ramai sangat di pondok beirut. Maka kami ke puncak kedua kot. Pun takde tanda org nak bergerak. Masih lagi bergambar-gambar dengan gembiranya.



Kita ke puncak yg ketiga la plak. Macam situ cantik je nak bergambar.


Saujana mata memandang


Gaya nombor satu!

Mana satu Bukit Tabur?

Aku nak turun batu hujung tu, tak dapat kebenaran :-)

Keselamatan wajib diutamakan


Kami kembali ke puncak yg kedua, nak bergambar dgn papan tanda, tapi ini je yg ada. Yg besi punya dah ilang katanya.

Dan kami ke puncak batu lagi satu, selepas yg ketiga tadi, katanya pemandangan lagi cantik. Ikut je tali warna ungu.

Naik turun skit

Sama je, tapi jelas la lagi pemandangannya

Dah gayat ke? Ni kat puncak BBC yg keempat.

Kami kembali ke beirut, duduk sekejap, mengudap bekalan.

Beratur plak nak turun

Terima kasih adik pinjamkan peha itu utk kami turun dgn jayanya



Kami singgah kat gerai makcik ni, nama takde, tapi roti canai dan nasi lemak memang sedappp! Alhamdulillah. Memang nampak cam tak bermakna je kan p panjat bukit bakar kalori tak seberapa, pastu masuk lagi banyak? Takpe la, yg penting, saya gembira semalam utk mengharung hari-hari yg mendatang.

Jom kita tengok gambar hasil Gopro Athirah.

Gayat tak?

Menikmati indahnya alam, melupakan sebentar masalah diri


Kaki sampai situ je hehehe

Jangan pandang bawah

Di beirut

Aku mmg berangan nak bergambar macam diorang ni, tapi keselamatan wajiblah diutamakan.




::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::