...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Monday, December 14, 2015

Tips utk pendakian di gunung bersalji bersuhu rendah negatif-negatif gitu

Al salam alaykum

Geng Rinjani kami, Kak Syu mendaki Gunung Alpine bersama Siti Hanisah, Wanita Pertama Malaysia yg sampai ke puncak Everest.

Makanya, dapatlah tips sikit-sikit...

Meh kita share, nak ke EBC katanya!

ABC pun aku tak sampai... ngeh ngeh ngeh


Tips daripada Siti Hanisah, Srikandi Everest

10 tips yg Kak Syu ingat ialah:

1. Pakai baju layer kena betul - Thermal, fleece, downjacket (klu sejuk sgt) n outershell/windbreaker

2. Minum air byk2 utk elak/kurangkan AMS. Anis siap tido peluk air dlm nalgene n minum tgh2 mlm

3. Glove esp yg 1st layer kena bli betul2 ikut size tgn..muat2 biar angin x ble masuk. Klu x nanti sejuk..yg 2nd layer pakai yg waterproof

4. Sunglass kena yg betul2 hitam klu x nanti ble effect mata bila tgk snow masa tghari.

5. Kena mkn jugak walau sikit utk elak AMS n hypothermia

6. Klu sampai kat kem elakkan tido siang nanti x ble tido mlm esp utk summit attack

7. Utk tido kena pakai persalinan baru utk baju kat dlm utk elak badan sejuk even kita rasa baju kita tu kering.

8. Utk summit attack pun klu ble jgn pakai baju kat dlm n stokin yg sama masa kita trekking

9. Jalan ikut pace sendiri..jangan laju sgt utk acclamatize. Lg 1 sbb klu jln dlm grup nanti bila guide soh tunggu org blkg nanti kita kat depan dah beku menunggu

10. Hotpack ble bwk juga utk summit. In case sejuk sgt ble guna.

Ku salin sebijik-bijik, takde edit apa lagi... Kang rajin edit la..

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

No comments: