...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Monday, November 23, 2015

Barongan dan Kuda Kepang

al salam alaykum

Sabtu 21/11/2015 aku pergi kenduri kahwin anak Kak Yati... Kak Yati ni sepupu aku, arwah ayah dia, Pakngah keturunan Jawa... dan Kak Yati, Abg Mali pun mmg Jawa pior la...

Kak Yati dah war warkan dlm wasap grup nanti ada persembahan Barongan dan Kuda Kepang...

teruja! Sbb inilah kali pertama aku nak menontonnya... Walaupun aku ada ramai sepupu keturunan Jawa, tapi majlis kenduri diorang yg lain takde menda cenggini ni...




Adam kata "takutlah ciklong" takut-takut pun dia main je dgn patung tu...

baru nak baca sejarah Barongan... katanya berasal dari kisah zaman Nabi Sulaiman... tapi akal fikiran aku tak dapat nak kaitkan dgn kisah Nabi Sulaiman... macam jauh sangat larinya! Kalau kaitkan dgn asal usul Hindu, mungkin jugak...


Pasukan Tarian Barongan Parit Bugis ni terkenal di Malaysia... Aku kagum jugak, sbb budaya ni masih lg diterapkan dalam masyarakat Jawa di Muar dan Batu Pahat... Pasukan diorang ni ada kanak-kanak lagi, dan sudah tentulah warga emas yg menurunkan ilmu kpd diorang...



Aku ada rakamkan video, tapi sebab lebih 100mb, takleh nak share sini... ni aku copy link sepupu aku...






Posted by Maslinda Masri on Saturday, 21 November 2015





Posted by Maslinda Masri on Saturday, 21 November 2015










Dan malamnya plak, persembahan Tarian Kuda Kepang... Kalau baca sejarah, lagi lah aku melopong cemana plak tarian ni dikaitkan dgn Wali Songo dan jugak kisah peperangan zaman Rasulullah...



Sebelum tarian dipersembahkan, Pak Lang aku dah cerita nanti ada unsur-unsur mistik dalam tarian ni...




Antaranya kopek buah kelapa dgn gigi, makan daun, makan kaca dan kemudian semua penari akan sedar semula lepas melakukan semua aksi tu...





Dan, mmg berlaku betul-betul ikut turutan apa yg Pak Lang aku cerita...





mmg takleh terima diorg tu naik syeh... sbbnya cemana jalan cerita boleh sama, ikut turutan? Kalau mmg aksi luar kawalan/bawah sedar, takkan la sama je semua persembahan kan?



aku enjoy la yg part tarian kuda kepang tu... tapi bila masuk yg konon-konon unsur mistik tu, aku mmg takleh nak terima... 

tapi, kalau tengok persembahan malam tu, aku pikir diorang berlakon je yg aksi-aksi tak sedar diri tu... mmg nampak macam dibuat-buat... tapi Tok Teh aku cakap, penari-penari tu mmg betul tak sedar...

Allahu a'lam... aku harap, tarian kuda kepang ni bebas dari unsur-unsur salah dalam Islam... 

Tapi muzik iringan Barongan dan Kuda Kepang best, aku suka!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

5 comments:

julie shahril said...

untung ko dpt tgk budaya mcm ni..
aku pon tak penah tgk..

tiga lalat said...

wong jowo neng parit bugis yo., hehe2

wak pon dh lama ora nonton kuda kepang .,

Kay said...

Julie... itupun sbb suami sepupu aku tu mmg niat nak buat bila kenduri anak perempuan dia... sepupu aku lain yg keturunan jawa takde semua ni

Wak... saya tak paham wak taip apa... saya Melayu asli hhehehe

Dr Singa said...

pertama kali nonton barongan masa is Surabaya..
best!
kagum..
topeng tu berat 30 kg .. ketap dengan gigi je..

koda kepang.. masa kat KLPAC.
pun best..


tapi tang mistik mistik tu kenot paham..dan brain..

Kay said...

Jauh Kak Izat tengok Barongan... kat Muor ada... ngeh ngeh ngeh... Unsur mistik tu mmg takleh nak paham langsung...