...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Wednesday, November 30, 2011

Tanda Ingatan

Al salam alaykum

Terima kasih utk tanda ingatan dr Tanah Suci...

Akan aku manfaatkan sebaik mungkin

Terima kasih lg sekali




Tuesday, November 29, 2011

Berat!!!

Al salam alaykum


Berat beg ni saja dh dekat 3kg!!!



Berat nak naik kabin 15 kg je!



Kena tambah beli berat lg ke?


Kalu ikut pengalaman aku la kan, bawak barang selalunya terlebih muatan!

Eh, ada org tak jadi pergi kan?

Bleh sy tumpang berat anda?


Ekekeke

Monday, November 28, 2011

Betul betul betul...

Al salam alaykum

Esok lepas makan-makan di Hilton, sesi appraisal la plak!!

Dup dap dup dap nak naik bas nak balik shah alam ni!!


Semoga dipermudahkan segalanya pada hari esok!

Aamiin...



Saturday, November 26, 2011

Salam Hijrah 1433

Al salam alaykum

Sekejap je, dh masuk awal Muharram...

Azam masih sama macam tahun lepas-lepas

Dan sedikit tambahan, azam Ramadhan 1432 masih lg ada yg belum tertunai...


Salam Maal Hijrah utk semua...

Thursday, November 24, 2011

masih mencari

al salam alaykum
Pesan Imam Ghazali: 

"Carilah hatimu di tiga tempat... Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran. Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!"



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 23, 2011

cari-cari

 al salam alaykum

pagi2 masuk ofis, ada Star Jobs hari Sabtu atas meja aku...

tanya sapa yg letak, takde sapa lg yg mengaku...

nmpk sangat mcm semua org tahu aku tgh cari kerja lain kan?

terima kasih kpd yg prihatin...


skrg musim appraisal, seperti biasa...



datang kerja hari2 takde motivasi pun...

hilang ke mana ntah?


sebelum cuti raya haji, aku dapat interview kat sebelah KLCC, tp tak dapat restu, aku batalkan aje interview tu...

masih mencari... terus mencari...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 22, 2011

24.05.1981

Al salam alaykum

Raya haji arituh, nak amik resipi dalam plastik resipi mak aku, terjumpa keratan akhbar Mingguan Malaysia...

Ini pun ma simpan!


Kalu korg nak retro, bolehlah jadikan panduan...

30 tahun dulu punya style!

Sunday, November 20, 2011

Endau

Al salam alaykum

Kami ke Endau, meraikan pasangan Pengantin baru... Julie & Shahril...

Sampai awal depan rumah Julie pukul 11.40 pagi lebih kurang... Sanding kul 2... Jadinya kami cari Pantai Teluk Lipat yg Julie pernah cerita dalam blog dia...

Kul 1 lbh, baru ke rumah Julie semula...

Selamat Pengantin Baru ye Julie... Moga sampai ke syurga cinta kamu berdua...

Thursday, November 17, 2011

UPSR

Al salam alaykum

 

Keputusan UPSR dh diumumkan… aku pun turut berdebar, apatah lagi adik aku kan?

 

Dulu, zaman aku berUPSR tahun 1993 dulu, aku tatau pun bila keputusan diumumkan… kawan aku, si Netty datang rumah aku kul 12 tengah malam, bitau keputusan nak keluar dh esoknya… rumah aku takde telefon, jadinya, rajinlah dia berkayuh basikal dr Blok 24 sampai ke Blok D ni… sapa yg tahu kawasan perumahan kos rendah Bandar Indera Mahkota, tahulah jauh ke tak dari Blok rumah dia ke Blok rumah aku…

 

Mak aku tak bagi pergi amik lagi, tunggu je hari Isnin… tp aku tak berdebar pun… serius! Aku cuma berdebar kalau dapat 4A, tp tak dapat masuk asrama penuh… kuciwa la kan? Tak pas Ujian Pemilihan la tu kan?

 

Hari Isnin, letak beg kat sekolah, terus pergi pejabat sekolah… alhamdulillah, betul dapat 4A…

 

Sijil kejayaan dapat 4A tu, lagi setahun baru dapat… semasa hari penyampaian hadiah tahun 1994… punya lama!

 

Tapi, aku tak dapat pun masuk asrama penuh… paling kuat pun aku dapat SMART je… ekekeke… tp, aku memilih utk ke Sekolah Menengah (A) Al-Ihsan, Kuantan…

 

 

oh ya… adik aku yg bongsu ni, dapat 4A 1B… tak dapat 5A… takper la dik, adik dh usaha, Allah penentu segala! Jadinya, segala mak nenek hadiah spt yg diminta tu tak dpt ditunaikan la yek! Ekekeeke… janji 5A kan? Adik dapat 4A 1B je… ekekeke lagi…

 

Anak sepupu aku, anak Arwah Abang Lah, dapat 5A… tahniah Amirah…

 

Eh, tiba-tiba teringat, utk UPSR, dalam adik beradik aku, aku la kiranya dapat A penuh utk semua mata pelajaran yg diambil… ekekeeke lagi!

 

 

Ok la, nak isi borang Maahad Tahfiz jap utk adik tersayang ni…

 

Terima kasih utk semua ucapan tahniah… J

 

 

:::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

 

Wednesday, November 16, 2011

Gulai Pisang Ikan Masin

 al salam alaykum

baru selesai baca Gulai Pisang Ikan Masin



hmmm... aku rasa jalan cerita macam kisah Jibam...


watak mungkin berlainan, tp jalan cerita lebih kurang...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 09, 2011

Dedikasi

 al salam alaykum

jenguk la kat sini

http://tasekmphotography.blogspot.com/2011/11/dedikasi-foto-untuk-kamu-kamu-dan-juga.html

ada dedikasi utk aku... :)

terima kasih kak Tasik Merah... :)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 07, 2011

Terkorban

Al salam alaykum

Semalam tulang singgang, daging kunyit, perut rebus cicah air asam...

Hari ni, daging bakar cicah air asam, perut rebus pun cicah air asam, daging goreng pedas...

Sakit kepala! Bau daging...

Thursday, November 03, 2011

sakit

Al salam alaykum

 

Sebenarnya, sejak beberapa tahun yg lalu, tangan aku tiba-tiba akan “cramp”, “numb” dan apa2 je la yg seerti dengannya… Biasanya, terjadi pada tangan belah kanan… Bila kena, kalau kat rumah, aku sapu la minyak urut panas, nama je minyak panas, tp tak terasa panas pun pada tangan aku… Kalau terjadi time kat tempat kerja, aku biarkan je laa... lepas 5 minit, dia ok  balik… Masa kena tu, kalau sentuh mmg tak terasa langsung…

 

2 tahun lepas, aku pi jugak klinik… Doktor bagi aku ubat gingko loba loba (tak ingt nama ubat sebenarnya), ubat tu sama mcm ayah aku makan lepas dia kena strok… habis ubat tuh, aku buat tatau… sampai la 2 hari lepas, seperti biasa, tangan aku tiba-tiba kaku, numb, dan terjadi lebih 5 kali dlm sehari… buat aku rasa takut! Tambah takut lagi, bila malam tu, jari dan tapak kaki aku tiba-tiba pun cramp, dan tapak kaki rasa sakit, bila aku cuba nak urut… menangis aku panggil Husna kuar dari bilik… bila sapu minyak panas, pun tak rasa panas… biasa-biasa aku kena “setok karung” je, malam-malam time tido, dekat pelipat lutut tu… bila kena kat tapak kaki, aku takut…

 

Pagi semalam, tak sempat naik masuk office, aku terus p Heartcare KL Sentral, nak buat medical check up… takde appointment, terus redah! Mujur doctor perempuan ada… Medical Assistant tny, knp main aci redah tak buat appointment dulu “saya takut mati…” jawab tak pikir panjang… semua orang akan mati, itu pasti!

 

Kat Heartcare ni, ada macam2 promotion utk pemeriksaan kesihatan… aku pilih Lady in Red, sbb RM 200 je, ada blood test, physical test & PAP Smear… tp aku takleh la buat PAP Smear tak kawin lg… bila tak buat PAP Smear, promotion tu tak valid… kena tambah skit lagi, jadi RM 380, ada urine test, lung test, ECG etc… pejam mata je laa! lg pun dh lama tak buat medical check up…

 

Hasil pemeriksaan, doktor suruh aku makan Kalsium Karbonat dulu sebulan, kalau takde perubahan, barulah jumpa pakar saraf… dia cakap, dr pemeriksaan fizikal, aku sehat, takde apa masalah… Cuma nnt tunggu urine & blood test je la plak… dia ckp, mungkin aku kurang minum susu, kurang garam, kurang kalsium, sbb tu la tangan & kaki aku tiba-tiba jadi cam tuh, tambahan plak cuaca sejuk skrg ni…

 

Bila bercerita pasal masalah aku ni kat surau, ada sorg kakak tu pun pernah alami masalah mcm aku… bila jumpa doctor pakar, urat saraf tangan dia dah bertindih, kalau urut pun tak jadi menda, jadinya, kena bedah la betulkan balik urat saraf dia… wehhh!!! Ngeri aku dengar!! Aku tanak kena bedah!!!

 

Nnt nak kena p jumpa doctor lagi, nak amik Kalsium Karbonat, semalam tak smpt doctor kuar lunch… aku tanak kena bedah!! Uwwaaa!!! Semalam pun, aku makan Husna punya, sbb tiba-tiba kaki kiri aku plak buat hal… sedih!!

 

Semoga kita semua sentiasa diberikan kesihatan yg baik… aamiin!!!

 

 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, November 02, 2011

bingkisan dari Naminara

al salam alaykum

tadi terima satu sampul surat, dari Korea... terkejut jugak, sbb dh lama rasanya takde berurusan dgn vendor2 dari Korea...

spt biasa, bila nampak setem cantik, aku akan offer dulu kpd officemates, diorg pengumpul setem yg tegar...

tak terasa nak bukak sampul cepat-cepat...




satu setem dh kena cilok!

buka je sampul, tgk ada buku nota... cantik!

Naminara

belek-belek, ada catatan!
baru aku teringat, aku ada bagi alamat kat Nota Fikir, ada Giveaway hari tuh!


bermakna!


terima kasih ye En Julakmar... bila la plak saya nih nak sampai ke Korea ni...


jap lg nak pi makan bibimbap!! tak dapat2 lagi nasi ambeng ni... huhuhuh



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 01, 2011

hari bahagia utk aku

 al salam alaykum

hari Sabtu yg lalu, aku berkumpul dgn geng rumah Kak Zack... sbb apa aku dijemput sama? aku kan dulu-dulu kalu dtg interview kat Shah Alam, pasti rumah diorg la tempat aku menumpang kasih...

perkumpulan kali ni kat rumah Zarin, nak paksa Kak Zack masak punya pasal... org suh buat dua lauk, dia bawak 2 ekor ikan...

hasil pot luck kami

 geng rumah diorg...

 sebelum makan

 Chah, tetamu terlambat

 tiga anak dara yg meratah cheese cake si Chah

alhamdulillah, hari Sabtu yg lalu buat aku bahagia... takde la ralat sgt sbb malas nak pi interview di Pasir Gudang...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::