...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, April 29, 2011

cari pasal

al salam alaykum

setiap hari sabtu, terlebih rajin membeli The Star... bkn nak membaca sangat pun... nak membelek iklan jawatan kosong...

tahun ni aktif semula membeli The Star... tp terlepas jugak kadang-kadang... time aku beli, mesti iklan tak berapa nak best... time aku terlepas membeli, ada la iklan yg best-best... sampaikan ada sekali aku pi internview kat Kuantan tuh, bulan 2 arituh, dia tny cemana aku tau pasal vacancy tuh, aku jawab dgn jujurnya, kawan sy paskan surat khabar The Star... terus dia cop aku, kurang usaha, sampaikan ada vacancy pun ada org nak kena tlg beritahu... masa tuh mmg aku terlepas membeli The Star, dan kurang membelek iklan dalam Jobstreet.com... masa tuh aku rasa nak bakar je ofis tuh... hehehehe... betul!

aku tak tahu sampai bila aku boleh bertahan dekat sini... selagi ditakdirkan di sini, aku redha... cuma, keinginan utk beralih arah tu sangatlah tinggi! bknlah aku suka melompat kerja, baru 3 je tempat kerja aku... cuma bila ada hal-hal yg tak best, membuatkan hati pun tak gembira, aku mmg takleh nak kompromi... 

ada org tny, knp awak berhenti dari kampeni tuh, tak sampai 3 bulan kerja, dh berhenti (pengalaman yg mencacatkan resume aku), aku cuma jawab, saya tak gembira di situ... dan, semasa interview di Kuantan mereka cop aku job-hopper... hahahaah! kalau aku job-hopper, sepanjang 6 tahun nih, mungkin dh 5 tempat aku bekerja... dan, gaji aku pun, mungkin dh cecah langit laa... jawatan aku juga, mungkin dh naik jadi senior... 

apabila aku dikatakan job-hopper, aku cuma jawab, cuba tgk berapa beza gaji terakhir di kampeni lama, dan bandingkan dgn gaji baru di syarikat baru... beza tak pernah sampai 6%... setiap org yg nak berhijrah tempat kerja, persoalan gaji menjadi yg paling utama... kalau nak berhijrah ke tempat lain, kompem kita akan letak expected salary lebih 30% dr gaji skrg, campur tolak lg dengan faedah2 lain yg bakal kita hilang... 

dulu aku berhenti dari dua kampeni tuh, bukan sbb gaji... sbb hati aku... sbb tuh la gaji yg org bg aku terima dulu, janji aku dpt berhenti...

tp skrg, bila dh nak masuk tahun ketujuh aku bekerja, aku mula memikirkan pasal gaji... aku mula memikirkan pasal pangkat... aku mula survey kawan-kawan di kampeni lain dgn pengalaman yg sama macam aku... dan, bila kami dilayan sebegini oleh kampeni skrg nih, lg laa aku galak mencari kerja baru... 

setahun yg lepas, bila dpt interview, aku begitu selektif, sbbnya aku nak bertahan di sini... dapat panggilan interview pun, aku tolak... tapi, selepas peristiwa awal tahun yg lalu, aku tak kira... aku nak berhenti jugak... resume di hantar ke sana ke mari... tp tu la plak, panggilan interview tak kunjung tiba... sedih!

tiba-tiba aku teringat plak dgn tajuk thesis aku masa buat master dulu: INTENTION TO LEAVE


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, April 28, 2011

Kenangan... denggg!

 al salam alaykum


Kenangan Terindah

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang t'lah hilang darimu 
Yang mampu menyanjungku
Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun aku mampu
Untuk mengenangmu

 Darimu kutemukan hidupku
Bagiku kaulah cinta sejati
Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau
Kenangan terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang t'lah terukir
Sebagai kenangan yang terindah

Kenangan (Lalu) Mengusik Jiwa

Walaupun jauh
Beribu batu
Namun hatiku
Dekat padamu

Ingatan mesra
Bingkisan rindu
Dalam kenangan
Utus selalu

Duhai sayang
Cintaku sejati
Kenangan mesra lalu
Mengusik hati

Indah nian
Mesra yang tercipta
Kenangan mu selalu
Mengusik jiwa

Biar bertahun
Dalam kembara
Paduan jiwa
Cinta bertakhta

Damai setia
Lukis didada
Menanti cita
Sinar bahgia


Seperti Yang Kujangka

Sekali lagi ku lalui jalan sepi
Yang cukup diri ini kenali
Ku sangka dia yang ku cari
Telah ku jumpa
Namun dia yang menghancurkan jiwa

Cukuplah sudah hatiku dipanah duka
Cukuplah sudah segala sengsara
Dan aku tak mahu lagi dibelenggu rindu
Kerana ia akhirnya membunuhku

Seperti yang ku jangka terjadi
Tewas sekali lagi
Menambahkan luka ynag sudah ada
Seperti yang ku jangka terjadi
Cinta datang dan pergi
Mungkin takdir ku hidup menyendiri

Harapan terakhir ku rupanya sama saja
Dengan yang terdahulu darinya
Biarkan aku hidup tanpa belaian cinta
Biar semua tahu ku kecewa

Seperti yang ku jangka terjadi
Tewas sekali lagi
Menambahkan luka ynag sudah ada
Seperti yang ku jangka terjadi
Cinta datang dan pergi
Mungkin takdir ku hidup menyendiri

Mungkinkah takdir hidup ini menyendiri
Bertemankan sepi
Yang pasti setiap malam
Ku imbas kembali
Kenangan indah menyentuh hati
Yang pasti itulah saja mampu ku miliki
Mungkin sepanjang hayat ku bermimpi

Patah Hati

Kau tidak seperti dulu
Yang ku kenali dulu
Rupa hilang seri
Manakah manisnya

Kau tidak seperti dulu
Yang ku kenali dulu
Madah tak berlagu
Manakah girangnya


Patah hati
Jangan terdampar sepi
Jangan tersungkur mati

Patah hati
Jangan leburkan mimpi
Jangan memakan diri

Bukankah tuhan ciptakan malam
Untuk beradu menanti siang
Bukankah tuhan titiskan hujan
Menanti limpah kemarau panjang

Barakallah
We're here on this Special Day
Our hearts are full Of pleasure
A day that brings the two of you
Close Together


We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever


Let's raise our hands and make du'a
Like the prophet taught us
And with one voice let's all
Say...say...say

(2X)
Barakallahu lakuma wa baraka
Alaikumaa wa jama'a bainakuma fii khaiiir

(chorus)

From now you'll share all your joys
Through hardships,support each other
Together worshiping Allah
Seeking His Pleasure


We pray that He will feed your life
With Happiness and Blessings
And grant your Kids
who make your home filled with laughter


Let's raise our hands and make du'a
Like the prophet taught us
And with one voice let's all
Say...say...say

(2X)
Barakallahu lakuma wa baraka
Alaikumaa wa jaama'a bainakuma fii khaiiir

(Chorus)

(4X)
Barakallah

(2X)
Barakallahu lakuumwalanaa

Allah bariklawhuma
Allah Hadhum hubbahuma
Allah Solli wasallim a'la rasulillah
Allah tub'alaina
Allah irdha anna
Allah ihdhi khuthoona a'la sunnat nabiina
Let's raise our hands and make du'a
Like the prophet taught us
And with one voice let's all
Say...say...say

(4X)
Barakallahu lakuma wa baraka
Alaikumaa wa jaama'a bainakuma fii khaiiir


***kawan-kawan, salin dan tampal dalam kad besar-besar ye!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 27, 2011

Contengan Jalanan


 al salam alaykum

sekadar sebuah contengan utk peringatan kita semua...

1. Sedangkan bangau merantau pun pulang mencari kerbau, inikan pula anak dagang yg tinggalkan kampung halaman di tanah seberang

2. Happiness is a nothingness without completeness

3. The man that decided to change on the 12th hour dies on the 11th (nk kena cari video ni)

4. Hidup di dunia ni seperti perjalanan yg terlalu panjang & terlalu banyak perhentian sementara, hingga kadang-kadang terlupa sebenarnya diri ni nak ke mana

5. Kalau ada kemahuan dan usaha, halangan tu adalah satu perkataan yg tak ada makna apa-apa

6. Biarlah kerja lelah asalkan masih boleh ketawa, daripada kerja mewah tapi berendam air mata

7. Sungguhlah orang kata, nikmat yg ada takkan terasa, selagi ia tak lenyap daripada depan mata

dh, tu je dulu, tak habis baca lagi...

kalau korg nak baca, nak belajar pasal agama, nak belajar pasal motivasi, tp malas nak cari buku agama, ataupun buku motivasi, sbb nnt mengantuk nak tido, aku cadangkan korg baca novel-novel nukilan Hlovate... insyaAllah, bermanfaat...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 26, 2011

mengorat di PBAKL?

 al salam alaykum

Komen Fida di entry semalam

Habis semua teknik2 yang khairi ajar tuk cari jodoh tu hilang.. heh!

teknik² yg pakcik Khairi yg Koya ajar tu boleh dibaca di sini:

Peluang korang (guys) usha awek berkualiti & Cara-cara mengorat aweks di....

 

 

dan di sini:

Cara-cara nak 'connect' dengan awek di PBAKL 2011 menggunakan teknik NLP

 

 

hahahaha... semasa aku p PBAKL tuh, tak terpikir pun ada org nak mengorat mcm tu...

dan, semasa aku lepak kat booth al-Hidayah Publisher, aku belek-belek buku yg ada kaitan dengan jodoh-jodoh ni... tp aku tak beli pun... masa tu la aku teringat artikel En Khairi tu... hahahaha...

aku terpikir, dalam keadaan sesak dan penuh dengan hiruk pikuk manusia ni, aku sendiri pun tak sempat nak telek orang... nak mencelah nak menyusup masuk lorong-lorong pun sangatlah susah... apatah lagi nak lepak lama-lama nak membelek buku demi buku... dan juga nak menelek dan membelek muka manusia2 yg ada di PBAKL tu...

utk ke PBAKL, kita mesti tahu apa yg kita nak cari... bkn pergi utk window shopping, tgk2 belek2... dapat, terus amik dan bayar, dan keluar dengan kadar yg segera... pendapat aku mcm tu laa... 

mana ada masa nak mengorat2 ni...

tp, masa aku dok tunggu cik Fida datang cari aku kat luar Dewan Tun Hussein Onn tu, aku ada jugak ternampak seorg mamat yg aku selalu dok peratikan dia kat stesen komuter batu tiga... bawak isteri dan anak lagi ke PBAKL... aku dh agak dh, stok muka baik-baik nih mesti kawin awal... heheheh...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 25, 2011

Aku Yang Tertewas di PBAKL

 al salam alaykum

hahahaha... 

tewas di PBAKL 2011! dh ckp, dh bilang, jangan pergi...

kalu tak pergi, tak tau nak beli buku2 tuh cemana kan?

Sabtu, 23/04/2011 aku ke PBAKL...

 masa ni dh ramai org!

sampai je di PWTC, terus ke Booth Jemari Seni... terus amik buku yg nak dibeli, terus bayar... takde nak jumpa penulis-penulis ke apa ke... alhamdulillah, masa aku sampai, jam baru pukul 9.50 pagi, org pun tak ramai lagi, dan Jemari Seni pun dh bukak perniagaan...


sebelah Jemari Seni, ialah PTS! aku tak berniat pun nak beli buku kat sini, aku niat nak beli bila Pesta Buku Selangor nnt... tp, tewas~! beli jugak 2 buku...

kemudian, jumpa Fida kejap kat luar... excited jumpa Fida, maklumlah dh 2 tahun tak jumpa, lupa nak bg kat Fida baucer 25% Jemari Seni... dan lupa jugak nak bergambar...

takde org lagi ni!

kemudian, terus ke bahagian lain, nak cari Dewan Bahasa dan Pustaka, nak beli Kamus Dewan utk adik aku, supaya malam2 dia tak kaco aku makna2 perkataan yg aku sendiri pening nak pikir...

kat DBP ni, aku lama jugak! sbb diorg buat kuiz teka silangkata... lama jugak nak siap! 3 perkataan puas mencari dlm kamus tak jumpa2... dan-dan tny pakcik jurukamera, dia tlg bg jawapan...

Dato HM Tuah Iskandar di Karangkraf

kat sini jugak aku jumpa kawan lama aku, dh 3 tahun tak jumpa, Dinas Elni Marini yg dtg dengan baby dia dalam perut... gigih naik komuter dr Rasa! aku tinggalkan dia kat DBP, aku terus ke tingkat atas, sbb Husna nak cari buku perubatan sihir...

 Sukun & Lengkuas di MOY Publication

org dh makin ramai, aku dh malas nk jalan... susah nak tepis-tepis org ni... pastu plak byk menda yg menarik hati, tp poket aku tak menarik! huhuhuhu... kul 1.30 pm kami pun pulang... ptg Sabtu tu aku nak bertolak ke Batu Pahat plak...

aku dan El... :)

 jumpa lagi di Pesta Buku Selangor, insyaAllah


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, April 22, 2011

Buku: Dunia Tanpa Sempadan

 al salam alaykum

esok, aku akan berada di PBAKL... insyaAllah...



biasanya, aku akan kirim je beli buku kat Kubakoya.com, tp tahun ni dia kena keluar kawasan...

sbb apa aku kirim? sbb dia tiap2 tahun ada kat PBAKL promosi novel tulisan dia, tp tahun nih takde novel dia...
dan, lg satu nak elakkan diri aku dr terbabas berbelanja!!!

aku nak cari buku-buku ni je... terbitan JemariSeni.com


hari Rabu harituh aku dh dapatkan kupon 25% dr adik-adik Jemari Seni kat KL Sentral... hehehehe

kemudian Kamus Dewan Bahasa utk adik aku, spy malam2 dia tak kaco aku tny itu apa makna, ini apa makna...

tp, PTS.com.my bg diskaun 30%... huhuhu


aku berdoa, harap-harap tidak terbabas!!

ni tengah bulan, bank aku pokai, poket aku dh koyak, kena kasi pecah itu tabung ayam! huhuhhu...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 20, 2011

budak baik

al salam alaykum

sedang berusaha menjadi sahabat yg baik, meskipun bukan yg terbaik utknya...

sahabat selamanya

Dua tiga kapal belayar di samudera
Ayuh sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia
kerna..

Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia
oh oh..

Berakit-rakit kita ke hulu
berenang-renang kita ke tepian
kita berbeza untuk saling mengisi 
segala kekurangan kita menjadi..

Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… selama-lamanya setia…

Tiada bukit yang terlalu tinggi
untuk kita daki bersama
dan tak ada laut yang terlalu dalam
untuk diselami…

Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya ohh..

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… selama-lamanya… setia…

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 19, 2011

Kuching - Jangan Lupa Ye?

al salam alaykum

awal April, aku ke Kuching... tp tak sempat lg nak update....

sebagai pemanas, kalau korg ke Kuching, jgn lupa singgah pasar Satok. dan cari banner ini...

jgn lupa banner ini!

FB pun ada kek lapis!

ada lg ke Aura Mawi?

aku kata pd diri sendiri, sabor Kay, sabor!

kalu nak dibandingkan kek lapis yg terkenal di Kuching, Kek Lapis Pakcik Yudi Mohamad Daud lg sedap! serius... tp bg tekak aku ngn Kak Roza laa, mmg sedap! tak muak langsung... Husna punya citarasa aku tak tau la cemana... tp mahal la skit, sbb nipis je nak banding dgn Kek Lapis yg terkenal tu...

jangan lupa ye!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 18, 2011

selamat

 al salam alaykum

selaamt sudah kenduri di Kuantan pada hari Sabtu yg lalu... kami tak sempat pun nak bergambar sekeluarga... sangat sibuk!

hari Jumaat sangat padat... paginya aku ada hal di Kuantan Port, balik rumah terus bungkus cenderahati, walopun hanya 200 biji, sakit jugak belakang... tak terbayang kalau buat utk 1000! 5x sakit belakang agaknya...

hari Sabtu kenduri!

malam tu jugak kami dah mula kemas serba sedikit barang-barang... dan kali ni ada 2 pembantu tambahan diimport khas dr Johor... adik ipar aku dan lg sorg tatau bakal jadi adik ipar ke tak... hehehehe... rajin diorg nih... eheheheh

hari Ahad, lepas makan tengahari, aku ikut mak saudara aku ke Bukit Gambang Water Park... first time sampai, dan mungkin tidak akan datang utk kali kedua... tak best!! adik aku pernah ckp, tak best, tp bila tgk dalam cerita Tipah Torpedo kat Astro tu, mcm best je! pastu plak mak sedara aku nak belanja, lg la best kan? tp sebenarnya tak best pun... yg bestnya mungkin sbb tak ramai org, jadinya kami bolehn ak bersliding byk2 kali... tp slide yg sama je laa... 

kalau sampai utk kali kedua pun, aku saja singgah kot nak beli t-shirt... hehehehe...

sepupu-sepupu kami (aku ngn kak yati je yg tua... huhuhu)

 dan, bertolak pulang ke Shah Alam pukul 10 mlm td, sambil memandu sambil tidur! alhamdulillah, korg dapat baca entry ni pada hari ni


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, April 14, 2011

macam takde apa-apa je (kata Pak Jabit)

al salam alaykum

tersebutlah kisah di suatu malam yg permai di saat aku menonton KBS World cerita Korea kegemaran, tiba-tiba datang satu sms dr beliau yg bergelar sahabat... bertanyakan khabar yg membuatkan aku rasa kepelikan yg keteramatsangatan... yer la sbb dh lama tak berhubungan dek kerana beliau senantiasa sahaja mengelak utk mendekati kami semua... dan seterusnya beliau menyampaikan hajat di hati yg terpendam... oooh, ada udang di sebalik mee rupanya...

aku tergelak lagi, dengan perasaan yg berbaur...

beliau yg seorang ini tahu atau tidak yg aku marah padanya?

dan arakian seterusnya aku memajukan sms tersebut ke seorg sahabatku yg lain yg mengerti perasaan kami semua selama ini... jawab sahabatku ini yg berjiwa besar...

"kita kan hati baik... kalau tengah panas hati, bkn kita yg buat keputusan tu"

ye ye, kami ini mmg baik hati... masuk raga angkat sendiri... heheheh

dan, yer, aku ini orgnya mmg la kasar dan tidak berbudi bahasa kpd mereka yg buat perangai kepadaku... tetapi apabila org yg buat perangai kepadaku datang semula bercakap elok-elok, berbaik-baik terus api kemarahan akan terpadam dan timbul perasaan belas kasihan yg tersangat mendalam... hahahaha... pendek kata, senang nak dipujuk laa... itu adalah kelemahan aku yg ketara...

dan skrg, aku berada di persimpangan dilema (tlg nyanyi lagu Nora), di dalam dilema (tlg nyanyi lagu KRU) dan seangkatan waktu dengannya...

antara persahabatan dan amarah yg marah, mana yg patut aku pilih?


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 13, 2011

Rindu...

 al salam alaykum

Mereka, Geng Gunung Ke?? (Nurul, Julie, Fadd, Meeza & Adeq) baru pulang dari menawan puncak Kinabalu...

tgk gambar-gambar mereka, aku sayu, aku rindu...

terus buka catatan aku... Sayang Kinabalu...

bilakah mungkin kitakan bersua kembali?

 

eh Hu+Zi+ANA... kay boleh pakai gambar ni kot nak nyelit kat gambar diorg... heheheheh


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 12, 2011

Bila dua hati dah terjalin...

al salam alaykum

tarikh nikah: 5 Jamadilawal 1432H @ 9 April 2011

dalam banyak-banyak lagu utk pengantin, aku paling suka lagu Hijjaz, Selamat Pengantin Baru...

utk adik aku, Khairi Kamaruddin & isteri, Aza Fauzan Idris, Selamat Pengantin Baru...

tahun ni, abang beli baju raya sendiri la yek!


Bila dua hati dah terjalin
Selamatlah pengantin kami doakan
Moga redha Allah bersinar selalu
Tanda bermula bahtera hidup

Dalam melayari bahtera rumahtangga
Ada masa tenang dan masa gelisah
Jangan nafsu diikut melulu
Sabar dan kemaafan itu perlu

Beginilah resam manusia
Tak lari dari ketentuan Ilahi
Suami ketua isteri pembantu
Melangkah hidup saling berpadu
Susah dan senang hadapi bersama
Moga kekal ke anak cucu

Moga kekal hingga ke syurga

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 11, 2011

Jangan Diucap Selamat Tinggal

 al salam alaykum

setelah bersama 5 tahun, terpaksa kuucapkan selamat tinggal!





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, April 07, 2011

Tercalar Hati, Siapa Yang Tahu?

al salam alaykum

sakitnya!!!

tercalar lagi...

sapa la yg suka sgt bergesel dengan pakwe aku yg hensem ni...



dah hilang skit kehensemannya...


cemana nak mengorat aweks malam ni kat LPT?


malu  esok nak jalan-jalan bandar Kuantan...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 06, 2011

segalanya mungkin

al salam alaykum

aku baru je rasa nak mengemas barang dah nak pi tunggu komuter...
bukak email sekejap, tgk jobstreet... aku tergelak besar!

bulan 2 arituh aku ada balik Kuantan utk interview... dan semasa sesi interview tuh sebenarnya aku ada la jugak bertelingkah dengan interviewer... dan, aku mmg aku pikir aku takde rezeki nak kerja kat situ... bengang je kepala ni sepanjang sesi interview tu... 

kemudian, dia tny berapa gaji yg aku nak minta kalau aku dapat kerja situ? aku cakap, aku tanak beritahu berapa yg aku nak sbb aku dh pikir aku takkan dapat kerja tu... boleh aku jawab camtu??? hahahaha... aku nih memang! datang angin tak bagus, semuanya jadi!

dan, selepas sesi interview aku tu, datang la plak amoi sorg, pun utk interview jawatan yg sama... sah! aku mmg tak dapat laa... 

ko dh gaduh siap-siap, takkan laa org tuh nak amik ko kije satu department dgn dia kan? 

tp td, aku bukak jobstreet, iklan yg sama ada lagi! aku teringat, makcik tukang interview tu cakap, dia dh panggil ramai org utk interview, cuma takde calon yg sesuai je... aku tny HR mula-mula, HR ckp tak ramai org mohon! biasa laa, ketua jabatan mesti laa jaga gengsi kan? takkan la seramai-ramai yg dia interview tuh, sorg pun tak memenuhi kriteria dia? atau pun, dh ada yg masuk kije pastu dh resign? boleh jadi jugak...

dengan lafaz Bismillah, aku mohon sekali lagi...

moga kali ni, kalau ada rezeki, bila dia panggil interview, aku dapat jaga tingkah laku dan kepala angin aku... dan dapat memikat hati para juri sekalian...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 05, 2011

1 Malaysia ke?

al salam alaykum

ada sorg hamba Allah sedang mencari calon isteri... dan, aku nak kenalkan dia kepada kawan-kawan aku... bila diberitahu pekerjaan, tempat tinggal, masing-masing teruja... dan, bila diberitahu negeri asal, semua berubah muka...

"oh, Kelantan ke? takper laa, kawan-kawan aje boleh laa... tanak laa... takut! tau la kan org Kelantan ni cemana"

kebanyakannya mesti macam tu... kenapa eh?

ada apa pada org Kelantan?

apa yg tak kena dengan org Kelantan?

kawan-kawan saya yg asalnya dari Kelantan, semua baik-baik belaka... tak pernah buat hal...
kawan-kawan saya yg asalnya dari Terengganu pun, macam tu jugak...
apatah lagi dari negeri Pahang... memang kompem baik...
kawan-kawan saya di bahagian utara pun semua baik-baik...
kawan-kawan saya di bahagian Selatan pun macam tu jugak... semua baik-baik... mak saya cakap pun org Johor baik-baik...
kawan-kawan saya di Sabah dan Sarawak pun baik-baik belaka... macam kawan saya tuh, Dayang Azizah Awang Untong...

pelik, dalam kita bersemangat 1 Malaysia ni, semangat kenegerian masing-masing sangat la tinggi ye?

baik atau tidak seseorang itu, bukanlah bergantung kepada negerinya...
semuanya atas diri sendiri...
kita yg mencorak kehidupan kita utk jadi baik ataupun sebaliknya...

masing-masing dah dewasa, jgn kerana ada kenangan lalu, semuanya dicop sama dan serupa...

sapa nak kawan dengan kawan saya dari Kelantan tu?


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::