...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Tuesday, August 31, 2010

Monday, August 30, 2010

ketiga

 al salam alaykum

alhamdulillah... kita telah masuk ke fasa terakhir ramadhan...fasa "bebas dari api neraka"... setelah melalui fasa "kerahmatan" dan "keampunan"///

10 malam terakhir yg mengandungi malam lailatulqadar... mohon kita dijumpakan dengan malam yg penuh barakah itu



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, August 26, 2010

Contest Saya dan Baby

al salam alaykum


nak join contest plak la kali ni...




syarat-syaratnya:


1) anda mesti warganegara Malaysia. n jadi follower blog ni.

KOMPEM

2) mesti gambar anda dan baby.
3) hanya sekeping gambar aje tau.
4) boleh aje edit2. tapi jangan lah over sangat :) 

KAT BAWAH SANA
5) buat satu entri pasal contest ni.. yang simple2 aje dan letak link blog ni
( http://matahati-aween.blogspot.com)

6) letak kan gambar di atas di side bar blog korang.. link back to entry.

OK

7) lepas tu jangan lupa taruk nama, email dan link entri anda pada ruang comment ye 

OK

dan....

8) tag at least 2 orang. lebih pun boleh.



ni gambar anak sedara saya, Ammar Darwisy... dia baru lepas mengamuk nak tidur... sbg ibu saudara yg baik, saya pinjamkan bahu saya yg empuk itu... tidur lena!

nak join?

klik sini!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 25, 2010

15 + 6

 al salam alaykum

arinih dh 15 Ramadhan... alhamdulillah... moga kita diberi kesempatan utk mengecap nikmat ibadah utk 10 hari terakhir...

tp yg heran, semalam masjid lengang jek...
tak macam seminggu lepas...

lagi 6 hari, Hari Kemerdekaan yg ke53... tema hari kebangsaan tahun ni aku dh tahu...

1 Malaysia Menjana Transformasi...

tp tak pernah dengar plak lagu tema tu dimainkan di radio!

cuma pagi td IKIMfm ada mainkan lagu2 tema tahun2 terdahulu...

dalam banyak2 lagu merdeka, aku paling suka lagu Wawasan 2020 dan Cemerlang, Gemilang, Terbilang...

korang suka lagu mana?


p/s: aku tny pakcik google, tak jumpa pun lirik lagu 1 Malaysia Menjana Transformasi nih...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 24, 2010

o-shima

al salam alaykum

berpuasa sinonim dgn makan-makan...
aku tahu, puasa bukan hanya berkaitan dgn makanan...

tp berpuasa, salah satu hikmahnya, mengeratkan silaturrahim sesama insan...

kami, geng treasure hunt (baru 2 kali join treasure hunt, ayat tak ingt!) berkumpul utk agenda berbuka puasa bersama... walaupun kami satu kampeni, tp nak berjumpa tersangatlah payah...

destinasi kami, Restoran jepun O-Shima... restoran ni ada sijil Halal... 100% hak milik bumiputera...
sempat beramah mesra dgn pemilik restoran, mereka adalah pasangan suami isteri, pernah bekerja sebagai Jurutera satu masa dulu... 

sempat jugak aku bg komen, "kak, website O-shima tak menarik laa"

terletak di Seksyen 26, Shah Alam...

 sempena bulan Ramadhan ni, ada Buffet Ramadhan - Steamboat, RM 15.00/person... tp kalu korang tanak makan steamboat, korang bleh order segala macam jenis sushi yg ada kat situ... aku tak makan sushi...

time kami berbuka posa, ada wartawan kosmo sedang membuat liputan...


ok, layan je la gambar seterusnya...

kami berempat...



Wassalam...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 23, 2010

Ammar Darwisy seorang

al salam alaykum

dengan ayah Chik

Ammar tepon sapa tuh? cakap ngn Tok Ma & Tok Pa ke?


dengan Ayah Da...
hensem la skit, baru lepas mandi...


sila tengok gigi saya nan sebatang!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, August 22, 2010

makan

al salam alaykum

alhamdulillah... sampai ke Kuantan dengan selamat...

pagi2 lagi mak aku dh tanya, nak berbuka makan apa?

aku diam tak jawab....

Roti Jala

Kakngah rupanya dh lama request nak makan roti jala....

ni kuah kari utk roti jala dan sambal nasi lemak




lagi nak makan apa? ma tanya lagi... nak makan nasi minyak? nasi ayam? nasi lemak?

Iman jawab... nak nasi lemak...

ayam dan udang goreng utk nasi lemak
Ma tanya lagi... nak makan kueh apa?

aku je tak jawab lg... ada ubi tuh... makan lepat ubi nak?

takmoh laa...

doh tu? ma buat paung goreng la eh?

hmmmm... sedap gok...

kuih bom @ paung goreng
aku terkesan dgn entri si Kemat... boleh baca sini...

susah betul aku nak tanya mak dan ayah aku nak makan apa...

sedih!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, August 20, 2010

Jawab

Al salam alaykum

 

 

Tinggalkan kerja sebentar… melawat blog kawan-kawan…

 

Cik Pah tagged aku…

 

Aku malas nak update cerita aku… so, aku nak buat tag ni laa…

 

 





syarat 1: mesti menggunakan huruf pertama dari blog anda.

 

K

Kisah Klasik Untuk Masa Depan…

aku amik sempena lagu Sheila On 7…

masa blog ni wujud tahun 2004, lagu tuh la yg paling aku suka…

 

 

 

syarat 2: jawapan tak boleh ulang

 

apa soalannya?

 

 

 

korang dah ready lum?

 

Kalu tak ready tak buat… ekekeke

 

 

 

1. Nama anda

 

Khairini… nama dalam IC

Kay… nama timangan

Kaklong… nama panggilan

Kehelan… member aku si Ellya bagi… sbbnya kat sini

 

 

 

2. Perkataan 4 huruf

 

Kali… (x)

sbb aku baru tadi mengalikan nombor2…

tugas rutin hari2…

 

 

 

3.Nama budak lelaki

 

Khairi… nama adik aku dan nama kawan aku seorang penulis koya

ehehehe…

ampun Khairi… nnt kang tak dpt plak novel dia lg…

 

 

 

4. Nama budak perempuan

 

Khairunnisa… nama adik bongsu aku…

 

 

 

 

5. Pekerjaan

 

Kerja swasta… kerja la tu kan?

 

 

 

6. Warna

 

Kuning… wow, mengingatkan aku si budak kuning itu…

 

 

 

7. Sesuatu yang anda pakai

 

Kasut… eh aku pakai sandal arinih…

 

 

 

 

8. Makanan

 

Kebab… lama tak makan kebab… sebab lama tak pi pasar malam… PARAM ngn BARAM pun tak pernah jejak lagi ni….

 

 

 

 

9. Sesuatu yang boleh dijumpai ditandas

 

Kepala paip… skrg semua tandas mesti ada… tp kat pedalaman mungkin takde…

 

 

 

 

10. Tempat

 

Kundasang…

nak gi Kinabalu lalu kot Kundasang…

adakah kita akan berjumpa lg nnt? ohhsss…

 

 

 

 

11. Alasan bila lewat

 

Komuter lambat… ahahahaha…

relevan tak? Sangat relevan!

Pernah guna sekali alasan nih, sampai ofis kul 10

aku tunggu dr kul 7.30 pagi… komuter takde utk 1 jam setengah…

 




 

12. Sesuatu yang anda jeritkan

 

Kuda betul… kedeks!

Kuda dan kedeks sangat relevan yek!

Tak caya, cuba korang bayangkan kuda tuh berlari…

Kedekuk kedekuk kedekuk…

Kedeks tu kedekut yek kawan2!

 

 

 

 

13. Tajuk film

 

Kami The Movie… ada tajuk nih, tp tak pernah tgk pun…

 

 

 

 

14. Minuman

 

Kiwi Juice… tak pernah rasa pun…

 

 

 

 

 

15. Kumpulan music

 

KRU… hahaha… wajib!

 

 

 

 

 

16. Haiwan

 

Kuda…

kak Lydia, bawak la saya sekali sekala menunggang kuda…

 

 

 

 

17. Nama jalan

 

Karak Highway… kompem ada!

 

 

 

18. Nama jenis Kereta

 

Kia Spectra…

 

 

 

 

19. Nama yang bakal ditag

 

Afida

Fidza

Julie

Whooz

Fadd Gojes

 

 

 

 

 

Sudi2kan lah!

 

 

Malam ni nak bertolak balik ke Kuantan… insyaAllah…

 

 

::: Hidup Ini Indah Jika Segalanya Kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, August 18, 2010

kenal

 al salam alaykum

tiba-tiba semalam, aku bertanyakan kak roza, dia kenal tak ratu pecut negeri sembilan semasa sukma ke berapa aku tak ingat... dia menang lari 100m... dia budak TKC, badan gnn rupa dia mcm budak lelaki... aku masih ingt lg rupa dia ketika diwawancara wartawan...

kak roza tak ingat...

so hari ni, menda first sekali aku buat selepas on kan pc, ialah, tny pakcik google

"pemenang sukma lari 100m negeri sembilan"

membawa aku kepada nama Petra Nabila...

dialah orangnya!

senyap je sekarang dari arena sukan negara...




:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, August 14, 2010

Friday, August 13, 2010

kongsi

 al salam alaykum


 Al-Quran Flash

Tanzil Quran Navigator


Moga bermanfaat...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, August 12, 2010

tiada

 Salam...

bulan nih aku dh takde buku nak dibaca...
aku elakkan diri aku singgah kedai buku... bahaya! musuh ketat tu!

bulan-bulan yg sudah, aku beli online di Jemari Seni...
novel Ogos dh terbit... tp skrg dah ada kos utk pengeposan...
walopun dapat diskaun 20%, rugi kalau beli sebuah je...
so, kena tunggu lg sebuah buku yg bakal terbit...

sangap rasanya takde novel nak dibaca dalam komuter...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 11, 2010

jalan-jalan lagi

al salam alaykum

Kak Awin ajak aku ngn Kak Kam pi Cameron... lg sorg adik kak awin laa... pastu aku panjangkan kpd kawan2 aku yg lain... yg kompem nak pi, aku, kak awin, adik kak awin, kak kam, kak roza, aizah, kak zack dan tiba2 intan...

dan dgn tiba-tiba, atas beberapa hal yg tak dapat dielakkan, pagi sabtu tuh, aku, kak awin ngn aizah je yg bertolak ke Ipoh... nak p amik Kak Kam... kemudian pi pekena mee kicap... kali nih kat food court yg ada pasaraya Billion tu rasanya...

selepas kenyang makan mee kicap, kami bertolak ke Cameron melalui Simpang Pulai... Kak Awin cakap, lalu ikut Simpang Pulai jalan dia ok skit berbanding ngn Tapah... aku pun tatau... first time nak sampai... so ikut je la pemandu pelancong...

tempat tujuan pertama, ke ladang teh... kami ke Cameron Valley di Tanah Rata... kak Awin ckp kalu nak ke ladang teh BOH ada umppphhh tuh, tempatnya menakutkan skit...

Kak Awin, Kak Kam dan Aizah di balik rimbunan pohon teh...

saujana mata memandang!

selepas puas berebut nak bergambar dengan budak2 MRSM mana ntah, aku lupa... kami pun membeli belah... beli teh je... pelbagai perisa ada... kami beli tak byk kat sini, sbb nak tgk tempat lain plak kot2 murah skit...

kat Tanah Rata...

kak Awin suh kami posing dgn abg2 beskal tuh... tak kuasa kami!
Kak Awin, dgn aksi profesionalnya... gambar2 kami dlm kamera dia, lg 4 thn dpt katanya...

selepas ke Tanah Rata, kami kembali semula ke Brinchang, utk daftar masuk ke hotel dan jugak menunaikan solat... kami booked budget hotel jek, sebilik utk 8 org... tp dh takleh tukar bilik lain... so, bayar je laa RM 178.00 utk semalam...

kami tidur bergolek2 sakan... nama hotel, malas aku nak sebutkan, sbb bilik nih tak best... ckp slow pun, org sebelah dh sound suh senyap... huhuhuhu... pastu plak, kami mengalami peristiwa kelakar sebelah malamnya... jadi, takyah laa korang dtg hotel ni... 

kemudian, kami berjalan-jalan lagi... macam2 kedai dan kebun la yg kami masuk... tp, apa yg aku baca kat website dan dr apa org cerita, kemudian aku gabungkan semua cerita yg aku baca dan dengar itu dan aku buat bayangan... tak sama rupanya dgn apa yg aku saksikan depan mata...


membeli buah2an kering...


kaktus pelbagai rupa dan bentuk


di Taman Rama-rama... bayaran masuk RM 5.00...


hehehehe... suka gila! tp semua rama2 yg ada dalam taman rama-rama nih sama jek spesisnya...


sebelum keluar dr taman rama-rama...


kemudian, kami ke taman lebah... lebah2 semua terkurung dalam sangkar...

ini je laa lebah yg terlepas dr sangkar...

selepas taman lebah, kami nak pi Rose Valley, tp jalan jam yg amat... Rose Valley pun tutup... plan nak p pagi esoknya laa, kalu sempat...



rupa2nya ramai pelancong dr Singapore datang ke Cameron Highlands... kami tak dpt tempat parking, pusing 2 - 3 kali jugak la nak dapatkan parking... kendian, ada pakcik India tu dtg kat kami, suh kami tunggu sekejap, sbb dia nak kuar dh sebenarnya, cuma ada 1 bijik keter Singapore pun dok usha2 dia... dia tanak bagi parking kat Singaporean tuh... kami tunggu dekat setengah jam jugak laa... org Singapore tuh agaknya dh penat, dia keluar dr tempat parking tuh, pakcik tu pun, kuarkan van dia... alhamdulillah, dapatlah kami parking... 
 kendian, aktiviti kami diteruskan di pasar malam Brinchang... buah strawberi padan kena lelong jek kat sini... murah2... tapi kalu teh semua tuh, harga sama jek dgn kat kilang... ada plak lg mahal...  kalu nak beli souvenir plak, mmg kena pandai pilih, kalu tak, kena tipu jek...

dh sarat harta belian kat tangan, barulah kami pulang ke hotel... 

pagi Ahad, selepas sarapan kat Tanah Rata, kami ke Kg Taman Sedia... berdasarkan info yg kami dpt dr kakak yg jual air mineral tuh, kat Kg Taman Sedia nih ada Strawberry Farm melayu... aku suka la Kg nih, aman tenteram je... daamaaaai aje!


Replika sayur-sayuran...


Kg Taman Sedia


Kami singgah di Mawar Homestay... kat sini kami berpeluang nak petik sendiri strawberry... harga mengikut berat... lain kali kalu nak pi Cameron lg, nak dok kat Mawar Homestay laa... harga satu bilik utk semalam ialah RM 70... satu bilik ada 1 katil double dan 1 katil single... dengan minum pagi percuma, ok la tuh!

kemudian, kami ke pasar tani Brinchang semula... org kata kat sini murah2 harga sayur... tp bila sayur tuh sampai kat mak aku... mak aku ckp mahal... huhuhuhhu... aku mmg tak reti nak membeli sebenarnya...

kami bergegas utk pulang pukul 12 tengahari... kena cepat, sbb kami nak kena kejar orang kat shah alam nih... aku nak tahan jiran aku kat kuantan, nak kirim semua sayur2 tuh kat mak aku... kak awin nak tahan maka ayah dia dr balik johor...

insyaAllah lain kali nak pi lagi...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Kareem

al salam alaykum

Ramadhan Kareem...

InsyaAllah... terubat rindu di hati...

Selamat Menunaikan Ibadah di bulan Ramadhan... semoga Ramadhan kita kali ini diberkati dan dirahmati Allah...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 09, 2010

Friday, August 06, 2010

petang Jumaat

Al salam alaykum

Tengahari td pi makan ikan bakar kat kg dato keramat… naik lrt turun kat stesen dato keramat, jalan kaki skit lintas jalan, cari kedai yg ada bakar ikan…
Harga sangat murah dan berbaloi tp jgn la dikira dengan tambang lrt tuh, nnt jadi tak berbaloi… anggap saja itu ongkos utk berjalan2 keluar makan angin dr ofis…

Masuk asar, aku ke surau… kawan2 yg makan sekali pun tanya, kenapa muka kay tak ngantuk?
Aku jawab… tak sempat ngantuk, kerja bertimbun…
Sorg akak mencelah… kalu tny, asyik ckp kerja banyak je… tak pernah takde kerja…

Yer, kami mmg byk kerja… 

Hari jumaat, ramai antara rakan sekerja kami, keluar makan tengahari, akan masuk lewat… tp tidak utk department kami… pukul 1 atau lebih skit kul 1.30, kami mmg di ofis… lg pun, seingat kami, utk wanita, waktu makan tengahari hari Jumaat mmg seperti hari lain, 1 jam sahaja… utk pekerja lelaki Muslim, mereka  masuk pukul 2.30 pm, tp wajib utk menggantikan semula waktu bekerja cukup 8 jam…
Yer, kami mmg skema... tp amanah itu adalah wajib...

Oh… aku berjumpa kawan lama di facebook… beliau bertanya pada aku… sudah berkahwin atau sendiri lagi?
Kalau ikutkan, aku malas nak jawab.. tp aku jawab juga…
Aku jawab, masih sendiri…
Beliau membalas… “emm cepat la kawin....nak tunggu ape lagi...”
Aku terus diam… soalan yg tak perlu dijawab, aku fikir…

Aku pun tak pernah terfikir utk bertanya kpd org lain, knp masih sendiri?

Tentang jodoh, bukan aku yg berkuasa utk tentukan…  

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yg Maha Esa :::

Wednesday, August 04, 2010

Penterjemahan Terus


Al Salam Alaykum

Kami sedang tergelak-gelak… membahasamelayukan semua pakej2 kami…

Aku yg sedang sibuk dengan pakej injap kawalan…
alatan padang
pengesan api dan udara…
alat pemancar paras…
pencerakin titik embun…

Kak Anor dgn pakej injap2nya… injap rama-rama, injap bebola, injap pagar dan bundaran…

Kak Jie dgn injap buka dan tutupnya…  penahan api laa…

Letih kami gelak!



Kami dr  tambatan boya tunggal luar pantai sendirian berhad



Tuesday, August 03, 2010

tgk gambar aje...

al salam alaykum

balik kuantan 2 hari, aku mengemas harta karun... teringat mak aku pernah cakap, nnt kalu dh beli rumah, bawak semua harta karun tu yek! tak larat nak tgk! 

antara yg ada dan nostalgia, 2 bijik walkman Sony... skrg mana nak dapat? yg hitam silver tuh aku beli kat Terengganu, lepas dapat biasiswa matrik... yg kaler biru tuh, beli masa 2nd year di USMKkj... dua2 takleh pakai dh...
rekorder tu plak, beli masa darjah 4 kena belajar muzik... 19 thn sudah usianya... dan aku jugak menyertai pasukan koir sekolah... lagu yg aku dan ingat lg nak main guna rekorder ni ialah Bintang Kejora... adik aku, si Nisa tanya, kaklong ingt lg ke not2 semua tu? adik tanda kat lubang2 dia pun adik tak pandai nak main lg... mujur aku tak bg rekorder aku kat dia, kalu tak, penuh laa tanda2 not... aku mmg sengaja tak bg, sbb kalu dpt kat Nisa, harta karun aku mmg jadi "karun" betul laa... ilang jek manjang...

ni bukan harta karun, tp bakal jadi harta karun... terima kasih kerana sudi berkhidmat dgn pakwe saya si hitam legam kembang semangkuk selama 4 thn... nnt kita simpan dalam kotak yek!

budak Ammar ni pun bukan harta karun... tp harta mak ayah dia... Ammar sedang mengetest baju yg tokmanya beli dan ciklongnya bayar utk beraya... budak2 tak tahu apa, yg seronoknya org tua... aku plak, sampai je KL terus singgah umah Ammar nak bg baju melayu ni nak suruh dia test! kul 12 tgh malam! bleh?

terima kasih kat En Shamsul sbb belikan kek utk saya!

tak pernah potong kek selamat hari lahir! first time ni!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 02, 2010

mati yg mendekat

 al salam alaykum

jangka hayat wanita di Malaysia ialah kira-kira 76.5 tahun...

aku berdoa dengan rahmat Allah moga sampai umur itu... Amin!


 hidup baik-baik!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::