...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Sunday, May 30, 2010

buang

al salam alaykum

plastik sampah tuh sebenarnya ada dlm bilik gambar bawah nih... ada semut2 plak tuh...

risau!

bimbang!

cuak!

byk kes kan skrg nih!



mintak tolong pakcik yg tgh tandakan nombor rumah tgk apa ada dalam plastik...

dia pun tarik plastik keluar...

kami tgk, mujur sampah jek!

alhamdulillah, bukan bayi!

korg mmg teruk laa... buang sampah dalam rumah org!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 27, 2010

menuju puncak

al salam alaykum

aku nak share tips/panduan utk ke gunung kinabalu... utk diri aku dan korg jugak, insyaAllah sama2 kita nak pergi lg ke... tp ini berdasarkan pengalaman aku... sblm aku pi sana pun, aku search kat blog org lain, mcm2 panduan jugak yg aku dpt... terima kasih utk semua!

1. Persediaan fizikal

- kalu tgk trail ke summit tuh mcm tak mencabar mana... tp, sgt laaa mencabar! walopun mcm naik tangga turun tangga, takyah nak berpaut kat pokok2 ke apa ke... tetap mencabar! ada tangga kayu, tangga batu, tangga mcm gajah langkah, tangga tanah... byk tangga ooo!

so, korg, sblm pergi, pastikan kesihatan korg paling baik! stamina paling tinggi... pastu sila la berlatih naik tangga dan turun tangga ofis korg, apartment korang byk2 kali... byk2 kali tuh bukan satu dua kali (mcm aku ni laa... pastu pancit!)... kena beribu2 lemon kali...


persediaan aku lebih kurang dlm 6 bulan... tp masih tak cukup... pak Jaidi, guider aku ckp, sblm dtg kali kedua, buat latihan selama setahun plak... aku jawab, kali kedua aku dtg, aku pastikan dtg ngn heli... hahahahaha

2. Persediaan mental

- fizikal saja tak cukup... kalu semangat tak kuat! azam dan iltizam menuju jaya!

sbb ada aku serempak... diorg mmg laju gila la dr aku... tp tak naik puncak, sbb takde semangat dh... alhamdulillah, Allah bg semangat dan azam yg kuat utk aku sampai ke puncak... sbb tu la korg bleh tgk gmbo aku tersengih kat puncak tuh!

pak Jaidi cakap, "kamu punya senyuman masih ada gaya, masih macam semalam!"

jgn stress sgt sbb nak tawan puncak... relax and steady... happy2... jgn takut2 tgk kiri dan kanan... nikmati keindahan alam ciptaan Allah... insyaAllah, sampai la ke sana...

3. Pakaian/Kasut/Alatan/Makanan/Ubatan

- aku pakai 5 lapis baju, termasuk 2 helai baju sejuk yg tebal... pun sejuk lg... sarung tgn 3 helai, pun sejuk lg... stokin 2 helai, pun sejuk lg... Pak Jaidi ckp, kalu bleh dipinjamkan kulit dia kat aku, dia pinjamkan... berlagak seh! dia tak pakai sarung tgn pun!

mmg patut laa kalu kena pakai baju thermal/long john... ataupun pakai baju yg diperbuat dr wool...

- kasut plak... takyah laa pakai kasut hiking ke apa ke... beli je kasut getah harga RM 7 - RM 10 tuh... insyaAllah, ok... pastikan bawak sandal utk dipakai masa turun... sbb time turun seksa la dgn kasut... kuku ibu jari kaki aku rasa nak tercabut! kat puncak aku tak bawak sandal, so aku cabut stokin n kasut, berkaki ayam sahaja utk turun berlari2 anak...

- makanan dan minuman... makanan, bawak secukupnya saja... jgn rasa takut kpd lapar... tp kalu ada gula2 buat kulum2 digalakkan laa... tp aku tak bleh, mengah! kawan2 aku, diorg kunyah chewing gum...

kalu dahaga, sumber air byk kat sana... tp air gunung tak dirawat laa... tawakkal, insyaAllah takde apa2... itu la sumber minuman aku sepanjang pendakian...

- lampu kepala kena ada laa... utk menyuluh di kedinginan dan kegelapan pagi utk menuju ke puncak... yg nih aku berterima kasih kat Ika, sbb poskan lampu kepala dia... Ika, jom jumpa minggu ni!

- kayu sakti... heh! beli jek kat mesilau gate, RM 5.00... kalu kat timpohon harganya RM 3.90... kayu nih sgt la membantu aku... tp kalu dr laban Rata ke puncak, jgn bawak, ia menyusahkan...

- bawak bateri banyak2... sbb kat atas sana bateri energizer pun cepat habis kuasanya... nnt tak dpt amik gmbo byk2...

- bawak handphone... bleh 3G kat puncak dan jugak sepanjang laluan dr kaki gunung ke puncak!

- baju hujan... time hujan mmg kena ada laa... alhamdulillah, kami tak berhujan...

- ubatan2... penting ni! bawak paracetamol byk2... sepapan habis aku sorg... minyak urut, minyak panas... tiba2 kaki rasa sakit, kejang ke apa ke... aku plak, sampai laban rata, muntah jek... tu yg lemah tuh...

- sun block... bawak yg SPF ratus2... tp jangan bawak tp tak pakai... aku bawak, tp lupa pakai... kesannya, kat hidung ada belang2 kesan pakai breath rite (alhamdulillah, membantu pernafasan aku) pastu mula dr hidung sampai ke pipi ke dagu... mmg rentung habis! muka bertampung... jelas ketara perbezaannya! org dlm komuter sengih2 jek tgk aku...

apa lg eh? tu je la kot yg aku pikir penting... panduan aku insyaAllah utk pendakian kali kedua yg tatau lg bila... berangan je dulu... insyaAllah, ada rezeki, ada jodoh, sampai la ke puncak utk kali seterusnya...


korang... jom!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 26, 2010

kalau boleh...

al salam alaykum

kalau boleh, mmg nak berhenti bercerita pasal kinabalu ni...

tp selagi muka rentung nih tak kembali putih...
selagi hidung nih tak hilang belangnya..

rasa nak bercerita, nak merindu, nak ulang mendakap lg sekali kinabalu tuh...

padan laa... setiap org yg sampai ke sana, pasti akan kembali lg...

kawan2 seofis ni, ada yg dh smpi 4 kali!

ada yg aku jumpa kat sana... dh naik 10 kali!

apa la sgt aku yg pertama kali ni...

insyaAllah... ada kelapangan, ada waktu, ada jodoh... pasti aku kembali lg ke sana!


----------------


corak pemakanan aku berubah sejak balik dari sabah... cepat lapar, makan skit dh kenyang... pastu lapar balik... pastu kena makan lg...

cemana nih pakcik Jaidi cakap aku boleh turun 5kg bila sampai semenanjung... jgn naik lg 5kg sudah laa...



----------------


dua tiga hari lepas turun kinabalu, jiwa aku kacau... alhamdulillah, pg td dh tenang! dengan mengingati Allah, jiwa kita akan tenang...


---------------

kaki aku sakit lg... semua ckp akan amik masa seminggu utk baik... so, korg akan ada masa lg 3 hari nak tgk aku jalan sopan santun, lemah lembut, lemah gemalai, ke lemah longlai... tak terkejar2... takyah nak jerit "kay tunggu aku!"


---------------

lg gambar dan cerita di Sabah... insyaAllah aku akan upload dalam FB dan jugak blog ni bila aku balik kuantan... sbb skrg aku tak sempat... kerja melambak2... smlm balik dekatk ul 9, arinih tatau laa bleh balik kul baper plak... malam nih nak balik kuantan... esok cuti!


---------------

nak tanya... knp bila korg komen takde e-mail notification eh? bukak blog baru tau ada komen? ada masalah ke ngn blogspot ni? ke aku jek yg bermasalah?


----------------

puncak kinabalu dr Ranau...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, May 25, 2010

tinggi-tinggi


TINGGI TINGGI GUNUNG KINABALU
TINGGI LAGI SAYANG SAMA KAMU
BIRU BIRU HUJUNG KINABALU
TENGOK DARI JAUH HATI SAYA RINDU





aku rindu sangat puncak Kinabalu!





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 24, 2010

we ni, wi di, wi ki

al salam alaykum

Alhamdulillah!



Kami Berjaya!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 17, 2010

pergi

al salam alaykum

kelemahan aku ialah... aku tak reti nak packing barang dlm beg...

dh kulipat2... dh kugulung2...

takkan aku nak bawak 2 beg?

malu aah!




apa2 pun... terima kasih utk penjimatan2 terhebat:

Ika - bg pinjam lampu kepala

Hanafiah - sponsor baju hujan

Fira - bg pinjam windbreaker...

Intan dan Thirah - sbb kita dpt beli barang yg murah2 aje...




kata2 semangat dr kawan2:

Husna - apa yg ko bawak tu kay?

Kak Roza - coklat beli byk skit...

Aizah - beli cenderahati yek! (duitnya Aizah?)




doa dr keluarga aku:

abg Eri - bg pinjam beg

mak ayah aku - tlg bwk baju dan beg adik aku dr kuantan




doakan aku sampai ke sana, insyaAllah!





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, May 14, 2010

title

al salam alaykum

sebelah meja aku adalah seorang staff yg dipinjamkan selama 3 bulan dari Monaco... tp tgk gaya mcm lama jek nak dok bertapa kat Malaysia ni...

smlm baru rasa macam teringin nak borak lama skit... biasa cerita pasal kerja je...

tny background dia, famili dia etc...

dia akan bercuti 2 minggu, parents dia datang nak bercuti di Malaysia, sbb parents dia rindu gila kat dia... last dia jumpa parents dia cuti krismas dulu...

lamanya cuti!

T&Cs dia kerja kat Malaysia ni, selain uplift salary, dia dapat dok kat apartment sebelah office ni je... kalu korg tgk citer Que haidar berlakon ngn Rozita & Ayu Raudhah, Rozita mati, pastu Que Haidar kena jaga anak Rozita, apartment yg dia duduk dlm citer tuh, apartment sebelah ofis aku laaa... adal g benefit lain, pastu setiap 8 minggu bekerja, dapat cuti 2 minggu...

best tu!

salary, T&Cs & benefits setiap office kampeni aku nih lain2 yek utk setiap negara! paling tak best sekali malaysia laa...

aku tny lg, umur dia berapa... baru 28... tp ye la kan, org2 putih nih muka dia terlebih matured... dh 4 thn ngn kampeni ni kat monaco sana...

dia buat materials engineering jugak dulu, tp jawatan dia best! masuk2 je dh jadik "product specialist"

aku ckp kat dia, satu hari nnt aku pun akan jadi "product specialist"

dia ckp kat aku, apa ada pada title? yg penting gaji bagus...

tp, bg aku, title pun tak kurang pentingnya... dgn title dia tuh, dia bleh instruct org dgn jayanya... mcm boss! aku nih org bawahan je laaa...

bekerja di kampeni orang putih, tidak dapat tidak (La Budda dlm bahasa arab) utk aku memikirkan, adakah kami ni macam zaman penjajah sebelum merdeka?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 13, 2010

1 Malaysia

al salam alaykum

budak ofis aku jual kain kapas 1 malaysia...

nak cerita menda lain sebenarnya...

smlm aku kuar makan kt KLCC ngn kawan2 1 malaysia... berempat, sorg melayu dan Islam - aku la tu, 2 india dan sorg lg cina...

yg cina tu nak belanja aku makan... ok, aku suka je bab2 makan ni... yg tak sukanya, habis diet aku!

borak2... tiba la satu part, yg india ni ckp, ada staff dia ckp, melayu Islam, balik je dr kursus kahwin, mengadu yg dia rasa isteri dlm Islam mcm hamba je dlm institusi perkahwinan...

dan di-iya-kan plak oleh 2 org cina dan india tuh...

geram plak aku dgr!

aku terangkan, dlm Islam, kedudukan wanita lebih tinggi dari lelaki... dalam institusi perkahwinan, pun begitu juga... isteri bukan hamba suami... toleransi itu penting!

tugas suami, mencukupkan & menyediakan keperluan, sbg pembimbing isteri dan anak2 etc... tugas isteri, melayan suami, mendidik anak2 etc...

mereka ckp kat aku, pertama kali dengar macam ni!

selama ni, diorg mmg ingat dlm Islam, isteri ialah hamba suami...

mereka bertanya juga pasal poligami... itu bukannya wajib, harus berpoligami... syarat yg paling penting sekali utk berpoligami, ialah mampu ke sang suami berlaku adil?


salah faham mmg ada di mana2... tp jgnlah kita Muslimin Muslimat Mukminin Mukminat sekalian yg membawa kpd punca salah faham dan ketidakfahaman mereka terhadap agama kita tercinta...

Waallahua'lam

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 12, 2010

kalah

al salam alaykum

sapa yg tak kecewa Malaysia kalah dengan Jepun?







:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, May 11, 2010

berkenan

al salam alaykum

tersebutlah kisah satu ketika aku pergi warehouse sales kat stadium shah alam... terberkenan kat 2 biji beg...

tgk harga lepas diskaun pun sebiji beg harganya dlm RM 250 - RM 300...

harga sebenar? RM 600 - RM 900...

tp takde la plak cop brand apa kat beg tuh...
ada tag kertas mcm tag kat baju...
pastu zip dia pun biasa2 je laa...

kalu korg tgk brand yg murah pun, zip dia lg cantik dr zip beg tuh...
pun ada jugak cop jenama kat beg tuh...

aku nk amik gmbo, tp ramai sgt salesgirls kat situ...

"Dik, brand apa ni?"

brand local kak, tp kualiti import...

"yg display je ke dik? takde yg berbungkus lg ke?"

takde kak... yg ada yg display nih je laa...

"kulit ke ni?"

a ah, kulit lembu...

"hmmm... knp mahal sgt dik?"

mmg la kak... full leather ni... pastu mana nak bayar gaji saya lg... nak dptkan kualiti oversea lg... nak bayar gaji org tukang buat lg... bla bla bla bla bla...

"upsss.... takper la dik, tak jadi la nak beli"

aku mmg niat nk beli... tp lepas adik tuh pot pet pot pet... batal terus niat... tak kuasa aku penat2 kerja dpt gaji cukup bulan, pastu nak habiskan nak bayar gaji adik tuh yg menjawab kerek semacam...

tp, alhamdulillah aku tak beli... sbb, kalu beli, aku mmg guna kad utang laa...

alhamdulillah... terima kasih adik sbb bg jawapan kerek smcm tu!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 10, 2010

baca

al salam alaykum

saya sedang baca ini....


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 05, 2010

jodoh

al salam alaykum

boleh mengaji dgn taranum sekali?

bleh jadi imam solat terawikh?

boleh mandikan jenazah?


itulah yg ditanya oleh Sabrina dalam drama "Aku Terima Nikahnya" semalam...

dalam drama itu juga...

Dr. Fadzilah Kamsah berkata... setiap org apabila keluar bekerja...

niatnya

adalah ibadah kpd Allah...

nak bantu mak ayah...

nak tingkatkan ekonomi keluarga etc...

beliau menyarankan...

tambah lg satu niat...

nak cari jodoh!

Allahu a'lam...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, May 04, 2010

musuh

Internet, televisyen 'musuh' buku - Ungku Aziz

KUALA LUMPUR 3 Mei - Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz menganggap Internet dan televisyen merupakan 'musuh' kepada buku kerana menghakis budaya membaca di kalangan masyarakat seperti yang berlaku di Malaysia ketika ini.

Menurut tokoh akademik itu, penggunaan yang meluas kedua-dua medium itu kini membentuk masyarakat yang bergantung sepenuhnya kepada Internet dan televisyen untuk mendapatkan maklumat sekali gus meminggirkan kandungan sesebuah buku.

"Ia menjadi semakin parah apabila sesuatu pengetahuan itu tiada di Internet, maka ia akan diabaikan begitu sahaja dan sangat merugikan masyarakat," katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi menandatangani autograf buku mengenainya bertajuk The Renaissance Man di kedai buku Kinokuniya (Malaysia) Sdn. Bhd. di Suria KLCC hari ini.

Buku tersebut berkisar tentang pengalaman beliau sepanjang perkhidmatannya di Universiti Malaya (UM). Kandungan buku itu disumbangkan oleh beberapa penulis antaranya bekas Naib Canselor UM, Datuk Dr. Hashim Yaacob; Prof. Emeritus Datuk Abu Bakar Abd. Hamid; Prof. Emeritus Dr. K. T. Joseph; Prof. Dr. Azizah Hamzah selain Ungku Abdul Aziz sendiri.

Mengulas lanjut, kata Ungku Abdul Aziz, budaya membaca buku di Malaysia agak rendah berbanding negara-negara luar khususnya penduduk di Eropah yang menjadikannya satu amalan.

"Mereka (penduduk Eropah) membaca buku di mana-mana sahaja walaupun masa terluang hanya 15 minit sedangkan negara mereka mempunyai kemudahan Internet yang baik ," katanya.

Tambahnya, masalah kurang membaca buku bukan sahaja berlaku kepada golongan remaja, malah kepada golongan korporat dan golongan berpendidikan tinggi yang suka menghabiskan masa lapang dengan bermain golf atau melayari Internet tanpa henti. Beliau menolak dakwaan bahawa harga buku yang tinggi menjadi punca masyarakat Malaysia tidak membeli buku.

"Kini sudah ada kemudahan meminjam buku di perpustakaan yang menyediakan pelbagai genre bacaan kepada pembaca, ia bukan masalah,'' jelasnya. Tambah beliau lagi, dengan membaca buku, seseorang akan mempunyai minda yang terbuka dan berupaya bercakap mengenai pelbagai perkara.

"Ia berbeza dengan mereka yang tidak membaca buku kerana tidak mengetahui banyak perkara," jelasnya. Beliau turut mengesyorkan penulis tempatan supaya membanyakkan penghasilan buku dengan penulisan yang menarik dan sedikit kontroversi agar menarik minat pembaca.

Utusan Malaysia, 04/05/2010


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 03, 2010

novel

al salam alaykum

baru2 nih mak aku ckp, adik bongsu aku, si Nissa suka sgt baca novel2 yg aku simpan kat rumah... mak aku bimbang, kot2 ada novel yg tak sesuai utk budak darjah 5...

aku sengih jek... sbb takde apa yg nak dibimbangkan... novel2 yg aku baca semuanya selamat... sbb aku pun masa aku sek rendah dulu, sama je laa... cumanya, mak aku tak perasan, sbb novel2 yg aku pinjam tuh... aku tak bawak balik rumah nak baca... semua aku baca kat sekolah... nnt kena marah! baca novel yg tak sesuai dgn umur...

tp adik aku ni la kan... jiwang... dia ckp, "adik nangis baca citer Lili Buat Najah!" aduish... ini sudah lebih...

masa sekolah rendah dulu... aku mmg dh mula meminjam antologi cerpen dan novel2 jiwang yg ada kat library sekolah galing tuh... dan jugak library sekolah ihsan laa... kebanyakannya terbitan DBP, Fajar Bakti, utusan publication... aku try tny pakcik google td, tp kebanyakannya pacik google tak kenal la novel2 tuh...

pastu baca cerpen2 kat Dewan pelajar dan Dewan Siswa... kebanyakannya drpd penulis muda DBP... apa nama program... MPR rasanya... Faisal Tehrani, Zaharah Nawawi, Hizairi Othman etc...

aku mula beli sendiri novel yg aku suka masa aku masuk sekolah menengah... mak aku dh bg belanja secara bulanan... aku pun buat budget laa utk beli novel... beli 2 buah buku rujukan, sebuah lg novel... pastu share lg ngn si kakngah... byk la jugak... tp kebanyakannya novel terbitan kampeni Ahadiat Akashah laa...

antara novel2 yg aku ingt smpi skrg, sbb jaaln cerita yg best, bahasa yg indah... sarat dgn pengajaran ialah:

- Hatimu Aisyah - cerita 2 era... era sblm merdeka dan selepas merdeka...

- Cinta Gadis Nadia - cinta 4 segi...

- Cinta Seorang Guru

- Untukmu Ain - karya Kak Suraya (Jemari Seni), bahasa mmg indah... pantun yg aku ingt... apa khabar nasi di daun, nasi di talam bagai nak basi, apa khabar tinggal setahun, tinggal semalam bagai nak mati...

- Untuk Kau dan Aku - ni kisah kawan baik bertukar menjadi cinta... aku mmg tak pernah percaya lelaki dan perempuan itu boleh bersahabat baik tanpa ada rasa lain...

- Dari padang Hijau - dr seorg caddie jadi pemain golf yg berjaya...

- Pelari Muda - kisah pelari pecut yg cepat lupa diri...

- Senandung Semalam - tiba2 jadi cerita bersiri slot Spektra

- Cerpen Pesan Pada Angin - ada quote yg menarik "kukenalimu baru sekejap, dalam sekejap itu aku mengenalimu"

- Cerpen Ustaz Rock

- Jibam - karya Ujang

- Mencari Cinta - aku suka sbb dia pun minat org dlm diam...

- Tunggu Teduh Dulu

- Tuhan Manusia

- Cerpen Dugong - Hizairi Othman

- Bintang hati Rappers - kisah pasal KRU... hihihihi

hmmm... byk sgt laa lg...


tp, kna sambung kerja dh... lunch time dh habis...







:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::