...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Thursday, April 29, 2010

4 tahun...

al salam alaykum

pakwe aku yg hitam legam tuh... yg kalu didirikan nmpk mcm buah pear tuh...
smlm dh menunjukkan usianya yg tua...

baru 4 thn... mana tua lg... budak abru belajar ABC...

power window dh takleh guna... empat2 plak sekali!

sedih nih...

dh laa pagi2 awek kesayangan dia nih tak suka bukak air-cond... nak menghirup udara nyaman... tp pg td kena pasang air-cond...

knp sayang buat saya camni?

sy tau laa lama tak antar sayang masuk bengkel...

jgn la merajuk!

ssuah sy nak pujuk... poket tak tebal mana nih...

kena tunggu akhir bulan depan la plak...

bawak balik kuantan...

huhuhuhhu...

sedih!

aku lupa la plak extended warranty si hitam legam nih valid lg ke tak...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 28, 2010

koc wanita

al salam alaykum

alhamdulillah, komuter dh wujudkan koc wanita!

takde laa muka aku masam je sokmo pastu mulut rasa nak bahasakan je org2 tk berapa nak reti ni...

dan takde la lagi nak mengusha org2 yg aku usha selama ini... hehehehehe

dan aku pun tak kisah la lepas ni aku nak rempuh je...

aku tak kisah aku tak dpt tempat duduk...

terima kasih yek KTMB! :)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 27, 2010

anak sedara tersayang...

al salam alaykum

baru sorang, tersayang laa... kang dh ramai... mujur tak campur ngn anak2 sepupu lg... tp kalu campur anak2 sepupu, mestilah anak sedara yg paling tersayang... (tatabahsa tidak betul, jgn dijadikan contoh karangan ye adik2!)

Ammar Darwisy sekejap je kat Muor... baru sekali balik Johor yek Ammar! nak jumpa tok2 sedara dia...

sama tak muka ngn Ayah Chik saya?

dekat 8 bulan baru laa ayoh chik merasa nak meriba si Ammar...


sy dh tak berasa nak mengamuk selepas kipas kilang dihadapkan ke muka saya...

apa la yg ditengokkan tu?

dengan Tok Tam...

sy dlm ribaan Cik Long... baru lepas nguaaaa (melalak = menangis)

baru sampai dh kena terkam...

budak mengada nak bermanja dgn Tok Ma...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 26, 2010

kenduri Aida - Jai

al salam alaykum

sabtu dan ahad aku di Sg Baru, Bukit Gambir, Muar... menghadiri majlis perkahwinan sepupu aku, Aida, anak makteh... seronok! lama tak jumpa sedara mara belah Johor...

kenduri kahwin kat sini masih mengekalkan semangat gotong royong masyarakat kampung... pastu ada plak yg aku rasa mcm tak pernah nmpk kat kuantan...

cthnya... makcik2 semua dtg menolong, diorg panggil kenderat... dtg pakai baju kaler sepesen... mula2 kami tlg gak potong2 buah... pastu bila diorg dtg, kami tatau nak tlg apa dh... lg satu bahasa... semuanya ngomong Jowo... nggak paham! aku melayu jati yek! suami makteh aku org jawa... hihihhi... last2, aku, mak aku, ngn mak anjang blah tinggalkan diorg... rupa2nya, mmg tuan rumah dok relax je... semua kenderat yg buatkan...

pastu plak... masa pengantin sampai... ada wakil tlg bg minum air kat kedua2 pengantin sebelum masuk rumah... utk apa, aku pun tak sempat nk tny... sapa2 yg tau, bleh la kongsi kan ilmu...

mcm2 lg laa adat dan kebiasaan masyarakat yg buat aku kagum... sbb mmg tak jumpa kat kuantan ataupun kat terengganu sekalipun...

seperti biasa, gmbor tidak mengikut turutan peristiwa...

Mohd Irfan... anak sepupu aku... usik2, agah2 dia dia gelak laa... tp nak amik dia, jgn! menangis... last day baru dia nak dgn mak aku... kitorg nak amik, dia tanak...

diorg dh ready nak santap dlm acara makan berdamai... pandai korg ek, kitorg kena naik atas rumah... korg dh ready minum air oren ek!

makan berdamai kat rumah pengantin lelaki... pengantin pun tak sabar nak makan2...

hari kenduri kat rumah Mak Teh... 5 beradik ayah aku... yg takde, Pak Andak, Pak Lang ngn Mak Teh... Pak Andak ngn Paklang kat dapur... Makteh dok kat tempat lain tunggu tetamu...

dpt jugak bergmbo ngn pengantin...

tiba2 kena pegang barang hantaran utk majlis kat rumah pengantin lelaki... mula2 aku yg pegang bunga telur tuh... tp sapa yg pegang bunga telur tuh, kena jadi ketua rombongan... aku bg Chik Han je laa...

menunggu pengantin lelaki naik pelamin... aku tunggu mintakkan duit tol utk Ammar Darwisy... Ammar Darwisy mood dh lari skit sbb ramai org dan panas...

malam tuh kami bakar otak2 gelang patah... otak2 nih tak la mcm otak2 kat kuantan @ terengganu...


ok, tu je... wassalam

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 20, 2010

Ceritaku Yang Paling Sedih Pasal Duit...

Al salam alaykum

Novel kedua Khairi iaitu Yuda Di Padang Maya tak best sebab seram sangat. Lebih baik buat cerita sedih macam ni...

Satu ketika dulu, selepas sessi bertungkus lumus membuat kerja apa yg patut utk minggu suaikenal pelajar, kami pun menikmati hidangan supper, roti canai cicah kuah kacang dal… en mahizan tlg belikan kat kedai mamak 24 jam kat pekan parit buntar…

Menjamu selera tak ingt dunia… konon itulah kuah kacang dal paling sedap di dunia… selepas sessi makan supper… kami pun pulanglah ke desasiswa masing2… kemudian plak, kak zie ada bawak buah mempelam, manis2 jek aku nengoknya… kami pun menyambung lg acara supper, makan buah mempelam la plak…

Masing2 kekenyangan… masuk kamar utk beradu…

Ntah pukul2 berapa, subuh jauh lg nak tiba waktunya… aku terjaga… perut memulas… tekak terasa mual… apa ni? Bergegas ke toilet, utk memuntahkan segala isi perut… lega sekejap, masuk tidur semula…

Kemudian, terjaga lg… perut memulas2 utk kesekian kalinya… tekak pun mual2 lg… ke toilet lg… lega sekejap, aku naik aras tiga… nak melawat kawan2 PPMS yg lain… adakah mereka mengalami hal yg sama? Jawapannya YA!

Pg tuh sampai subuh kami berulang-alik masuk toilet, pastu melepek atas katil, lembik tak bermaya…

Budak2 kat jaya pun kena jugak rupanya! Ini mesti kes roti canai dan kuah kacang dal terbaik tuh!

Kami dibawa ke Pusat Kesihatan USMKkj… doctor Pakistan yg minat Siti Nurhaliza tuh mengarahkan kami dibawa ke Hospital Parit Buntar… first time naik van pusat kesihatan! Ini pun nak bangga!

Kat Wad Kecemasan Hospital Parit Buntar… lepas kena cucuk sedas, tertido la kami keletihan… ptg skit, aku tgk aku sorg je yg tinggal… rupanya aku kena bermalam dalam wad…

Eh… dh lari dr topic eh?

Jap eh… nk citer sedih pasal duit la nih…

Sedih dok bermalam kat hospital… dh la misi garang2… kena gerak tgh malam suh pi toilet jugak…

Esok paginya, doctor kata: awak bleh balik pagi nih!

Sukanya! Terus aku kemas barang2 aku… sebenarnya takde barang pun… tak sempat nak bawak barang pun pi hospital… dompet takde… handphone takde… baju sehelai jek… tu pun diorg tlg bawakkan… dh kata kena dok semalam je kat spital…

Opss! Dompet takde? Duit takde? Handphone takde? Cemana nak tepon budak2 PPMS nih nak suh dtg amik aku?

Seluk poket seluar, ada DUA POSEN jek… lepas laa kalu buat satu panggilan… tapi… no tepon usmkkj aku tak ingt! Aku ingt no tepon usm induk jek! Adoi laa… aku rasa aku ingt kot no tepon Yanchor…

aku pun dail laa no Yanchor… masuk voicemail… uwwwaaa! Habis DUA POSEN aku tepon awam tu telan…

Cemana ni? Aku nak balik kampus… takkan nak jalan kaki… jauh jugak tuh! Nak masuk spital balik nak mintak tlg misi telepon, aku dh malu… td misi suh makan dulu, aku tanak… sibuk sgt nak balik…

Tak kira… nak guna jugak telepon misi, aku nak balik kampus jugak!

2 tapak melangkah… aku nmpk keter En Mahizan masuk ke kawasan hospital…

alhamdulillah! Lega hati aku… dpt balik kampus!

Opss… tak sedih pun… tp tak kira laa… nak join gak contest ni!

Seterusnya, Edd dan Pah, sila joinkan diri anda yek



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 19, 2010

kenal

al salam alaykum

bergambar beramai... sebahagian staff sahaja... utk projek yg sama...

pun ramai lg yg aku tak kenal walopun terlibat dlm projek yg sama...

inikan plak yg tak terlibat dlm projek ni, lg la tak berapa kenal...

kami akan saling mengenali bila ditugaskan utk package yg sama...

dan jugak kadang2 terserempak di surau...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, April 16, 2010

Syabab Musafir Kasih

al salam alaykum

baru habis ptg semalam...

Syabab Musafir Kasih




membaca novel ini, membuat aku berada di bumi Syria...

dan lg satu... teringt nasyid dulu2...

Ayyuhal syabab taujah ilal amam
nujahidu fi sabiilirrahman
nufsidul kaafiriin fiddunya
li iqamati syi'aaril Islam
li annal aan ummatal Islamiyyah
tahtal mamlakatil kuffaarizzolimiin...

lagu budak2 kisas... aku cuba cari mp3, takde...
pernah kawan aku bg kaset, tp tatau ke mana... :(

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 14, 2010

bantu

al salam alaykum

3 contoh ayat yg keluar dari mulut orang2 yg memerlukan pertolongan:

1. Nak minta tolong ambilkan...

2. Tolong ambilkan...

3. Minta tolong ambilkan...

Yang mana satu korang akan tolong?
dan kenapa?


terima kasih kerana membantu...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 13, 2010

subuh2 dapat sms...

al salam alaykum

sahabat aku...
pembaca senyap blog aku...
takkan bersuara di blog ini kecuali dipanggil...

alhamdulillah...
Puan Firuz selamat melahirkan cahayamata lelaki yg kedua...
pukul 3 pagi td...
di Hospital Kangar
nama dia tak beritahu lg...
aku panggil adik Munif laa...

Doa aku yg baik2 sahaja utk mereka sekeluarga...

Terdetik dlm hati sesudah solat subuh pagi td...

Ramai pasangan yg nak sgt dapat anak, tp tak dapat2...
Yang dapat anak, dibuang2 dibunuh2 pula...

Ujian...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 12, 2010

malas

al salam alaykum

mula2 nak tulis entry nak masuk contest En. Khairi...
cerita dh ada, malas nak taip...

sindrom malas nak menaip dh melanda...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 07, 2010

ada jugak...

al salam alaykum

dr pagi nak gelak... stop kejap... sambung gelak lagi...

ada jugak org tatau citer Moero Attack... sapa lg tatau? sila tinggalkan komen... erm... tp tak penting pun... tp penting la jugak kalu org suka tgk tv citer alihsuara jepun zaman dulu kala...

aku ingt lg... masa tuh mungkin dlm darjah 3 atau darjah 4... atau mungkin jugak darjah 5 (90/91/92)... pergi mengaji awal2... sbb nak balik awal... kul 4 atau 4.30 nak tgk Chun ngn Jaya gaduh main bola tampar... dari hari isnin sampai hari khamis kot...

pastu ptg2... gantung bola kat palang... konon2 praktis laa main bola tampar... Tamparan Berpusing...

tp smpi skrg pun aku tak pandai nak tampar bola tuh... ekekekeke

Sorry yek en Khairi! nak gelak lg sekali laa...

akakakakakaaaaa...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, April 03, 2010

corat - coret

al salam alaykum

tak de la best sgt naik kapal terbang ni eh... tp best jugak la tgk awan2 kat bawah kita... jgn kutuk aku... aku first time naik flight weihh! mcm naik bas, tp versi terbang... akak2 tuh ckp naik MAS lg best...

yer... tak pernah naik kapal terbang... amik gmbo laa... ekkeeke

nasi kukus kg daun... sedap la jugak

naik bas angkutan kota... hehehhe

karipap makan ngn cili padi...

baru sampai kat Bandara Bandung...

aku kali nih berjalan2 tak amik byk sgt gmbo... sbb ikut geng2 tak minat bergambo sgt...

tp pengalaman di Bandung mmg pelbagai...

dr makan jagung... budak2 dtg menyanyi... aku requested nyanyi lagu aku bukan superman...

pastu di kota bandung, penyanyi jalanan, tiba2 naik angkutan kota sama2 ngn kami... nyanyi dgn suara yg sedap... pastu pas dpt duit tiba2 terjun turun...

mereka pandai cari duit... tlg angkat barang masuk teksi... jaga mobil yg sedang diparkir di tepi jalan... pun dpt upah...

order soto bandung... terbayang dlm pikiran nasi impit ngn kuah soto la kan... datang2, nasi ngn kuah soto... aduhai!

tgk tv citer Jackie Chan ckp Indonesia... tp Upin dan Ipin mmg ckp Melayu... suka!

tgk tv... citer main 5 minit... iklan dekat 10 minit... tgk iklan lg best dr tgk cerita... "gratis, gratis, 100 sms gratis"... itu lagu iklan...

takde dengar satu lagu Malaysia pun kecuali lagu Isabella, tp versi Indonesia...

masuk Pasar Baru... belanja lagi kakak! mereka menyeru...

kena tipu dgn penjual kain batik" jawa"...

beli beg Jumbo dgn harga RM 10.00... sbb aku tak cukup beg... alhamdulillah, sampai LCCT dgn selamatnya, tak pecah, tak koyak...

selipar aku tersangkut kat eskalator... "cash" kena sbb aku ralit tgk mamat hensem kat kedai kain yg bernama Vogue... mamat tuh anak tokei kedai tuh laa... nama dia Ram...

waktu kat bandung lewat sejam... tp masuk waktu solat awal... aku yakin jek solat subuh kul 5.30 pg... pas solat konon nak amik angin subuh... dh cerah! subuh gajah aku hari itu...

rasa mcm org kaya sekejap... bangun tido solat mandi pi shopping... balik tgk tv tido bangun lg pagi esoknya dgn aktiviti yg sama... mujur 4 hari jek... kalu sebulan? kayap aku...

kalu hujan kat bandung mmg tak best! sbb, aku pun tak reti nak cerita cemana...

aku beli telekung cotton paris dgn harga 180,000 rupiah... adik manis tuh ckp dia jual kat jalan masjid india, KL dgn harga RM 200.00... mmg pun! aku pernah jumpa org jual smpi RM 250.00...

aku berbelanja terbabas guna kad kredit... sbb aku hanya bergelar jutawan sampai hari kedua jek... pasal kain batik "jawa" laaa... lg 4 hari tuh aku dh jadik jutawan fakir... skrg baru rasa bersalah sb guna kad kredit!

eh, sapa yg sampai kat bandung... kalu menginap kat apartemen grand setia budi, sila kirim salam kat Mas Hadi yek! ekekeekekeke... baik sgt budak tuh...

ok, daa!

yg penting, aku gembira balik Malaysia...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, April 02, 2010

rindu

al salam alaykum

jauh berjalan, byk pengalaman, luas pengetahuan...

aku rindu hujan batu di negara sendiri!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::