...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Tuesday, March 30, 2010

bangga sekejap!

al salam alaykum

di tengah2 deretan kereta jenama Toyota, Honda etc, tiba2 ada sebuah Exora di tengah kota Bandung...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, March 19, 2010

takdirNya bukan rezeki aku

al salam alaykum

pagi2 lg, officemate aku tegur:

mood you macamana hari ni? ok tak?

knp? smlm teruk sgt ke?

a ah...

ok la hari nih, tak nmpk sy senyum ni... smlm mmg kecewa sgt... tp sekejap sudah laa...

kisahnya begini...

Februari dulu aku balik Kuantan mengejut, sbb aku ada interview kat Kerteh... mula2 aku mmg tanak pergi, tp disebabkan aku nih mmg bercita2 nak balik kerja kat pantai timur semula, inilah peluangnya! tambahan plak, jawatan senior... itu mmg wawasan aku dlm karier aku, selepas 5 thn, aku akan jadi senior...

dr 5, calon yg dtg hanya 2 org... aku tny budak HR tu, cukup ke dik 2 org? atau nnt panggil interview lg lain kali... dia ckp, tak panggil dh... sbb urgent! result akan dikeluarkan lg 2 minggu...

selepas 2 minggu, HR called ckp result lg 2 minggu lg, sbb diorg nak keluarkan result sekali dgn jawatan lain yg ditawarkan...

selepas 2 minggu, diorg tak tepon lg... diorg ckp berjaya atau tidak, mmg akan diberitahu...
jadinya, aku kuatkan semangat tepon kampeni tuh semalam...

HR ckp, result tak keluar lg... sbb...

jadi tak bestnya, dia ckp, sebenarnya dia buat lg 1 interview utk position yg sama, last week... panggil lg 4 org...

jadi paham2 sendiri laa... 2 calon terawal tuh tak berapa nak kompeten laa utk jawatan tuh...

dan, dia ckp lg, mmg tak serupa pada awalnya dia ckp kat kami... dia cuma akan beritahu keputusan kpd yg berjaya sahaja...

aku redha, takdirNya bukan rezeki aku...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 18, 2010

nak 5 jek lg...

Al salam alaykum

dh 5 minggu berat aku tak turun2... tension jugak...
kalu dulu sekilo seminggu... skrg, 100g pun susah...
kalu tak, dh hilang lg 5kilo... dh lega skit laa rasanya...

mmg hajat di hati nak turun 5 kilo lg... pastu takper laa tanak turun dh... tp kalu dpt lg 5 kilo selepas 5 kilo itu, itu adalah bonus... kalu dpt berat masa umur sweet 17 dulu, lg la bonus berganda2, berbaloi2... cuma, jgn la plak kat aku kering kontang yek!

kalu ikut skala BMI Fitness First, aku masih lg overweight laa... atas 25 :(

tp cemana nak turun? kalu tiap2 hari balik rumah makan dan makan lg...

pastu minggu depan, CEO buat jamuan makan2... sebenarnya meeting, tp agenda makan2 yg best...

ada lg officemate aku blum melangsaikan hutang nak belanja aku makan pizza domino...

housemate aku nak buat cheese cake... barang2 dh beli, tunggu aura nak bersilat buat tuh tak dtg2 lg...

cepat laa...

aku nak mulakan semula program kurus nih...

aish...

tak sabar nak pakai baju Saiz M aku ni!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, March 17, 2010

gambar no 8

al salam alaykum

biasa, pagi2 smpi ofis, sebelum memulakan tugas 8 jam... baca blog kawan2...

ohss... Fidza, tagged aku...

rasanya dulu pernah buat, tp gmbo no 6 kot...

yg ni no 8...

lama gak tak buat tag...


tadaaa..... ni gmbo no 8... ada gmbo rupanya dlm pc ofis aku ni!



















gmbo ni diambil kenduri kahwin sahabat sekolah galing aku, Netty Monica Norzaliza... tahun 2007 sudah... first time jumpa setelah berpisah pada thn 1993...

kompem la nih gmbo hantaran dia kan... tp aku tak ingt sebelah pengantin lelaki ke atau pengantin perempuan... dan bekas tu utk apa pun aku tak berapa nak ingt... nak kata bekas bunga potpuri mcm bukan... nak kata bekas cincin pun mcm iye je... tatau la aku...

ok, itu saja kisah gmbo nih...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, March 16, 2010

makan luar...

al salam alaykum

aku sedang membaca novel ini... Menunggu Cinta Tuhan

aku tak boleh nak buat ulasan lg, sbb belum habis baca pun...

yg buat aku tertarik juga, dlm novel ni, ada cerita pasal pelaris utk restoran...

mmg ngeri, geli, takut, bimbang semua ada...

mmg perasaan mcm nak bertaubat utk makan kat kedai2 makan atau restoran atau gerai2 dan sewaktu dgnnya...

kita tatau apa yg kita makan... nmpk bersih, tp rupanya "kotor"

teringat dulu, masa dok kat USM Nibong Tebal, kami semua cukup berhati2 utk makan di daerah2 sekitarnya... mcm2 cerita yg kami dengar... tak kurang jugak ada yg mmg terkena...

ish!

tp novel nih, mmg menarik utk dibaca dan dihayati...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, March 15, 2010

masuk Taski

al salam alaykum

baru aku ingat... bulan ni Kisah Klasik Masa Depan ataupun Pesan Pada Angin ni dh menjangkau usia 6 thn... dh masuk tadika laa... eh masuk Taski laa...

Pesan Pada Angin? aku amik dr cerpen yg aku suka masa aku umur budak2 dulu... ada dlm antologi cerpen thn bila ntah... nama penulis aku ingat... nama dia Hizairi Othman... ke mana dia menghilang?

oh ya, dan sekarang ada novel bertajuk Pada Angin Aku Berpesan, baru habis baca minggu lepas...

oh ya lagi, dh 6 thn blog ini usianya... ramai datang dan pergi... singgah sebentar kembali lagi... dtg byk kali pastu menyepi diri... sob sob sob...

takper laa... aku nak tgk skit kat feedjit, diorg carik apa kat blog aku ni...

1. badan sehat kayuh basikal... erk... ada ke aku kongsi artikel kesihatan ni?

2. beg silang... hahahaha, dilinkkan plak dgn tajuk yg takde kena mengena dgn beg silang...

3. iklan lagu gardenia... biasa la ni...

4. lambatl@yahoo.com ... emel siapakah ini?

5. Areej Torla... junior aku kat UK skrg...

6. kehelan... dia carik pasal kecacatan dlm bahan ke ataupun dia carik org yg bernama kehelan bin talal?

7. www.eidun.sex ... apa ni?

8. Dr. Zai Kosmetik... aku tak pernah pakai pun barangan Dr. Zai ni... officemate aku guna, masamnya bau barang dia...

9. masuk zoo negara guna kad kredit... nak pi segerombolan bas eh?

10. kehelan.blogspot... btul la nih cari blog aku... tp, apa kata bookmark kan aje kat IE anda? ehehehehe

11. Falsafah semut... aku pun suka artikel ni... aku tak ingt aku salin dan tampal dr sumber mana...

12. lirik lagu scott's emulsion pulang,sebelum hujan - ramai gk carik lirik lagu nih... lagu scott's emulsion yg baru tak berapa nak masuk...


itu saja...

aku sebenarnya pernah terpikir awal thn yg lalu... nak tutup blog nih... ataupun biarkan saja tanpa berupdate...

tp smpi skrg, takde kata putus lg...

tgk la nnt... mungkin akan ditutup terus, ataupun dibiarkan saja... sebagai Sebuah Kisah Klasik Utk Masa Depan...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 11, 2010

bebas!

al salam alaykum

dari 11 yg aku ada... aku dh berjaya batalkan 8...

yg satu tuh, dh sampai had kredit... alhamdulillah, aku dapat buat full settlement, terus batalkan tanpa ragu2... aku applied kad ini suatu masa dulu pun, sbb utk servis kereta aku jek... hidup kat kuantan apa la sgt nak membeli2 nih... bila dh terjebak dgn dunia KL ni, jadi lupa diri plak... dlm hal ini, aku salahkan diri aku sbb suka sgt terpengaruh dgn gaya hidup KL ni...

yg lg 7 tuh, aku applied sbb aku dpt hadiah2 free...

ada dpt payung...
ada dpt logo USM tercinta...
ada dpt barangan kecantikan...
ada dpt baucer...
ada dpt beg, dh selamat jadi beg sekolah adik aku...
mcm2 lg laa...

aku tak pernah aktifkan pun 7 tuh... tp bila kerajaan dh mengenakan cukai yg ngokngek tuh, aku kena batalkan laa...

tinggal lg 3...

yg satu tuh aku gunakan utk takaful... dan jugak utk emergency case!
yg satu lg tuh ada lg baki, insyaAllah nak setelkan lg 2 bulan...
yg satu lg tuh, simpan dulu... kena cukai lmbt lg... sbb yg satu nih offer boleh beli perabot dan barangan letrik dgn ansuran tanpa faedah... manalah tahu, kalu ada rezeki nnt... insyaAllah...

hidup bebas tanpa kad hutang!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, March 06, 2010

kumohon...

al salam alaykum

Dengan rahmatMu Tuhan
kumohon keampunan
moga kemarau ini
usah berpanjangan...

Kuantan mmg sgt panas... terasa bahangnya...
langit cerah, tiada tanda mendung, apatah lagi hujan...

di Kuala Lumpur dan Shah Alam...
panas juga...
Alhamdulillah, menjelang petang, hujan mencurah...

Mandi byk2 pun panas jugak...
nak keluar ke bandar pun, aku berlengah...

berita dua tiga malam sudah, paras air di empangan makin menyusut...
menurut MB, mungkin bertahan lagi 3 bulan...

fenomena dunia...
dugaan dari yg Maha Esa...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 04, 2010

dh habis baca

al salam alaykum

aku baru je habis baca novel nih, dalam komuter pg td...


novel yg mengandungi pelbagai pengajaran...
ilmu bermanfaat...
salah satunya ilmu hafazan al-Quran...

teringat aku masa sekolah dulu... ada hafiz bg petua nak senang hafaz al-Quran... bacalah ayat ke 6 dari surah Al-A'alaa...

insyaAllah... akan dipermudahkan hafazan...




:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, March 03, 2010

senipis kulit bawang

al salam alaykum

petikan:

"Ini apabila seramai 4,000 responden beragama Islam di negara ini yang berumur 15 tahun hingga 40 tahun, 80 peratus daripada mereka mengaku minum arak."

bacaan lanjut di sini.

setelah byk perkara dan masalah sosial yg berlaku di negara kita tercinta ini, dan pelakunya pula yg seagama dgn kita...

maka, wajarkah hukuman sebat dipertikaikan?



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::