...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Sunday, February 28, 2010

jom kita cuba!

entri ini melekat sampai 28/02/2010 (bestday Adnin, happy birthday Adnin!)... utk entri terkini, sila ke bawah lg...

sahabat saya seorg novelis, buat peraduan Siapa Baca Novel Naik Atas...

7 buah novel utk dimenangi...

caranya mudah saja, lengkapkan slogan di bawah, tak lebih dr 30 patah perkataan

"Sebuah novel akan lebih menarik jika ......"

hantarkan penyertaan anda kepada: deenulkhair2002@hotmail.com sebelum 28/02/2010...

maklumat lanjut, sila layari blog beliau yg kdg lawak, kdg serius, kdg misterius di:

http://mohdkhairimohd.blogspot.com/

moh kita join ramai2!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, February 25, 2010

alhamdulillah...

al salam alaykum

pagi semalam, bos called aku masuk bilik dia...
pagi nih, dia called lg bgtau perkembangan...
sikit lg nak masuk kul 10.00 pagi, dia called masuk bilik dia...

dia ckp, jgn bitau sapa2...

aku pikir, dia cakap jgn bitau org2 kat ofis laa...

dan, aku tau, org2 ofis aku tak baca blog aku, sbb diorg tatau pun aku ada blog...

dan ada sorg dua tau blog aku, tp aku mmg yakin diorg tak baca pun...
sibuk baca spec jek...

aku nak bitau... dulu kan aku mcm tak puas hati jek...

pastu aku bersemuka dengan bos... takde la serang dia, tp ckp apa yg aku pikir betul...

jeng jeng jeng... dpt surat!

alhamdulillah...




:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, February 24, 2010

tak larat la...

al salam alaykum

lebih kurang 10 - 12 jam di ofis dan perjalanan ke dan dari ofis...

kat rumah menguruskan kehidupan dan menjalankan rutin-rutin amik masa 5 jam je...

takkan la dalam tidur pun termimpi-mimpi aku sedang bekerja...

parah!

apakah hidup aku hanya utk:

KERJA

KERJA

DAN

KERJA!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, February 22, 2010

makan yek...

al salam alaykum

peristiwa di Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam...

bekalan kami utk sarapan pagi, dirampas oleh encik di bawah ini...



rezeki baik dikongsi bersama-sama...

tapi ia makan skit jek! pedas kot!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, February 19, 2010

manja ke?

al salam alaykum

antara aksi ammar darwisy yg aku suka...

dia mengada2... nak tido, kalu ngn mak aku, atas riba...

kalu ngn aku, atas bahu, nak kena tepuk2... pastu senyap jek... tgk2 dh lena...

tatau la plak ngn ibu dia tido cemana...

tp kalu dia dok ngn ibu dan abah dia, diam jek... tak menangis, tak apa pun... pandai main sendiri...

kalu ngn kami, pantang nmpk kami berdiri... pandai je hulur tangan, mintak dukung...

sekali sekala, nak bermanja ngn tok ma dia, tok pa dia, ngn cik long dia, ngn ayah da dia... ngn cik su dia... ayah chik dia je tak balik...

sekali sekala... ntah bila bleh jumpa lg...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, February 18, 2010

angpow laa...

al salam alaykum

semalam Ryan bg angpow... satu2nya Chinese dlm department aku yg dh mula bekerja smlm...

dia bagi dua... dia ckp, tradisi kaum Cina, kalu thn pertama berkahwin, dia kena bagi dua angpow, satu dr dia, sati lg dr isteri dia laa...

utk thn2 berikutnya... bg 1 angpow je laa...


utk next year tuh, kalu dh bg 1 je angpow, isi dlm dia double la kan? ekekekeke

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, February 17, 2010

sampingan

al salam alaykum

aktiviti sampingan di kuantan...

kita berBBQ, kat belakang umah je... plan dekat setahun... baru menjadi hari isnin... plan asal nak buat kat pantai @ air terjun... tp tak cukup korum... mama Faris Irsyad tak balik...

tambahan plak tukang bakar nih nak pi training utk pemilihan bola sepak dia... org nak main utk negeri la katakan...


tukang bakar diimport khas dr Inderapura... bakal pemain bola sepak negeri ni... insyaAllah... ingt yek Asraf, kalu terpilih, sebut nama kaklong yg bg sokongan padu ni! ekekekeke...


hasil pembakaran... wangi baunya! mestilah sedap rasanya!

pi kebun jap, tuai serai... mak aku jual RM 5.00 utk 100 serai...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, February 15, 2010

bing dulu...

al salam alaykum

aksi anak sedara aku, Ammar Darwisy sedang beradu...


ni lepas minum susu... aku riba2, mata dh kuyu... dtg kak yah, terus tido dlm pelukan kak yah...


yg ni plak, hari pertama sampai... letih sgt kot... pastu melayan karenah pak mak sedara nih, senang jek lena...

esok dia nak balik KL dh...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, February 13, 2010

berjaya!

al salam alaykum

pagi td aku ke tmpoint, tukar modem kpd wireless modem... baru lepas installed and configured, berjaya! ekekekeke....

so, kat kuantan ni aku takyah laa nak berebut pc ngn adik aku... boleh online dr laptop sendiri...

tengahari td, tiba2 dpt panggilan dr kak zack, jemput pi kenduri adik dia kat pekan... aku pi je laa... lg pun tak ernah tgk rumah baru dia kat pekan tuh... adik kak zack, si haizrul tuh budak usm mech engineering, pastu plak pernah kerja sekali ngn aku kat gebeng dulu... pasangannya aida, budak materials engineering, budak school aku laa... tp aku tak berapa nak knal... senior tak geng ngn junior gini la gaya...

agenda malam... insyaAllah, nak jumpa budak2 sekolah rendah aku kat Oldtown, dekat ngn SABS katanya... harap2 jalan tak jam laa... maklum laa, dh ramai org balik kuantan ni...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, February 11, 2010

terima kasih!

al salam alaykum

sampai ofis, atas meja ada parcel... dr Deidaa rupanya!


aku adalah salah seorang pemenang lucky draw di blognya... ekekekeke... alhamdulillah... mari kita buka...


jeng jeng jeng... kotak tisu...

ok, aku dapat kerongsang, magnet peti sejuk, ada pewangi Hugo Boss, pen kepala unta Dubai, foot patch... dan...

replika pun ada...

nota dari Deidaa...

aku takdelah mengenali Deidaa ni... aku search nama dia sbb aku tertarik dgn iklan bilik sewa dia yg sangat CERIA kat Cari.com.my... terus search nama dia dlm internet, sbb aku yakin, dia mesti gila blog... hihihhi...

ok Deidaa, cenderahati dr Dubai dh selamat diterima... terima kasih daun keladi... kepada Allah saya berdoa semoga Deidaa dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yg baik, sentiasa di dalam lindungan rahmatNya... moga persahabatan kita berpanjangan, walopun di alam maya kita berkenalan...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, February 10, 2010

alhamdulillah...

al salam alaykum

skrg nih aku kat kuantan... sampai pg td dlm kul 4 pg... naik bas dr shah alam...

ada hal kat kerteh... :) ayah ngn mak aku hantar smpi kerteh, pastu diorg balik Dungun...

malam ni balik shah alam plak... esok kerja... jumaat malam balik kuantan plak... insyaAllah drive...

knp tak amik cuti terus?

malas aku nak amik EL 3 hari... kang jadi isu plak...

pastu yg paling penting, kerja kat ofis tersangat laa byk...

sampaikan aku terpikir...

komited sangat ke aku ni ngn kerja?

masa balik, singgah kat Balok... tgk2 keadaan... alhamdulillah! gembira sgt...

semoga semua dipermudahkan... Amin...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, February 08, 2010

ke bukit apek

al salam alaykum

hari sabtu yg berlalu, kami ke bukit apek... demi misi itu...

nama sebenar bukit putih... melalui pembacaan di dalam blog2 di internet, bukit ini amat sesuai utk latihan sebelum mendaki ke gunung tahan ataupun gunung kinabalu...

treknya sangat mencabar! mula2 ingtkan mudah, tapi tak sampai separuh... aduish!

di stesen ketiga di Bukit Putih... kawan aku ckp, dlm tulisan cina tuh namanya Ah Pak San (Bukit Apek)

air terjun sekangkang kera, tak sesuai utk mandi manda...

di awal pagi, jejak kasih di kaki bukit... Fira terlupa bawak handphone... alhamdulillah, dia jumpa jugak lokasi bukit nih...

kami di puncak bukit apek...

insyaAllah... kami akan ke Bukit Apek lagi sekali dlm bulan April, utk latihan yg terakhir...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, February 04, 2010

jalan-jalan KLCC

al salam alaykum

sampai ke KLCC sekali lg... utk menghabiskan masa di Petro Sains... dan selama 10 minit di aras 41... jambatan langit... hahahaha... skybridge dlm bahasa omputisnya...

tgk gmbo je laa...

selepas bersolat asar di Masjid Asy-Syakirin...

selepas berjalan2 di jambatan... tak best laa... titian langit... tiket dh habis tau!

bertiga di titian langit... lelaki berbaju merah dah memanggil kami... masa 10 minit dh tamat...

depan petrosains... selepas 4 jam bergembira....

kakak nak buat magic nih... adik nak tgk? tanya "kakak" berbaju merah tu kepada kami... apa2 je "kakak".... ekekekekek

Intan berangan jadi pilot sekejap...

ni "sahabat" baru Intan... dtg dr Indonesia...

bersiar2 di titian...

kami sedang memberi sokongan kepada seorg budak utk menang! dia menang... pastu aku kata, akak la plak dik... saya nak main lg satu lap la kak! ko mmg la dik!

aku nak main ski ni...

aku tak ingt la apa namanya nih...

kami ada misi di angkasa!

aku sudah sampai ke bulan bintang!

tulang2 dinasour...

aku tak ingt laa...

kul 8 lebih, tiket dh habis!

kami beratur utk dptkan tiket skybridge dr kul 8.00 pagi... dpt giliran kul 3.45 pm...

byk lg gmbo, tak larat nak upload...

tp aku nak pi sekali lg ke Petrosains... 4 jam kat sana tak cukup! byk lg aku tak cuba sebab mengejar masa utk ke skybridge 3.45 pm... aku nak main F1... malu la plak nak berebut ngn budak2 tuh... hihihihihihi...

insyaAllah... akan sampai lg sekali... tp tunggu diorg upgrade skit... ada ke skrg nih masih guna joystick... skrg era touch screen laa... ehehehee






:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, February 03, 2010

menawan Broga

al salam alaykum

kami ada misi....

utk memenuhi tuntutan misi... latihan itu mesti...

Broga, kami datang utk menakluk!


dah pun ditakluk!


geng merah... Intan si budak hijau, sudah turun awal laaa...


perjalanan yg jauh...


aku rasa mcm nak antar gambar ni kat ruang Salam Perantauan dekat2 nk raya nanti... ekekeke

akan sampai ke kami ke puncak?


matahari dah lama terbit...


menikmati keindahan....


Subhanallah!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, February 02, 2010

menyahut cabaran...

al salam alaykum

semalam aku pi Karnival MPH kat stadium shah alam... mcm tak berapa nak menarik... tp hati tertarik la jugak...

dari budget sebelah tangan... jadi 2 belah kaki 2 belah tangan aku membeli bahan bacaan dan jugak novel2... jadi, budget jalan2 dan makan2 aku pun abis laaa... baru 2 haribulan 98% gaji sudah habis... aku mmg boros bab2 buku ni!

yg byk sekali aku beli kat PTS laaa... sebuah buku bahasa Inggeris utk adik aku, siri Enid Blyton (nak suh adik aku pandai bahasa Inggeris), hikmah solat Dhuha, travelog haji etc...

aku mencari buku2 lain... tp tak jumpa, sgt terhad pilihan yg ada... sbb tuh aku cakap tak berapa nak menarik...

kemudian terjah ke blog Xara Fatima, ada cabaran 50 buku setahun... menarik! aku nak join... nnt aku update kat sidebar buku apa yg aku dh baca... tp nnt aku malu sendiri laa, sbbnya kompem lebih dr separuh tuh adalah novel... hihihihihi...

ada sesapa lg yg berani sahut cabaran ini?


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::