...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Monday, November 30, 2009

biru hari Isnin...

al salam alaykum

aku mmg pakai baju biru pun...

aku bertolak pukul 10.30 mlm td dr depan umah... perjalanan sgt la lancar... sehinggalah sampai tol bentong, aku menjerit... jem giler! sejam jugak la kereta bergerak dgn agak perlahan... akhirnya, sampai shah alam kul 2.45 pagi...

4 hari kat umah, ckp je nak makan apa, insyaAllah dapat... 4 hari jugak la diet aku hancuss! baru berperasaan aku rasa aku kurus skit ni... dh rasa gemuk semula...

selepas beberapa hari mak aku tanya nak makan apa... nak masak apa... mlm td, mak aku cakap:

sudoh2 la tu makan... kurus2 la skit badan tuh!

tensen! selalu macam tuh...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, November 28, 2009

terjumpa lg...

al salam alaykum

belek2 gmbo lama, jumpa gmbo yg berusia 10 thn... ni zaman matrik kat ganu...

ni budak2 kelas matrik kimia - fizik...

ni kami keluar sesudah subuh panjat pagar permint harmoni, sbb guard kunci pagar depan dan belakang... pusing KT sampai batu buruk, singgah kat bulatan ladang... dulu penyu lg, pastu skrg batu bersurat... kami amik gambo kat sini sebelum penyu itu dihilangkan...

ni laa kolej matrikulasi terengganu, pastu bertukar jadi international college of terengganu... skrg tatau nama apa... lokasinya di hadapan hospital, jalan sultan mahmud tu laa...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 23, 2009

ubah

al salam alaykum

bukan saja2 dtg awal...

tempat duduk berubah... so kena kemas...


tempat lama... jumaat lalu... selepas semua barang dimasukkan dalam kotak...


tempat baru... kena bukak kotak dan kemas meja...

bukan jauh pun pindah... masih di bangunan sama... level yg sama... jarak dgn meja lama hanya la 10 langkah je...

moga prestasi kerja aku pun berubah... ke arah yg terbaik!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 20, 2009

result kuor doh la!

al salam alaykum


tak cek lg ngn mak aku ada tak budak2 kat rumah aku tersenarai dlm 64 org murid dpt 5A tuh... sepupu sepapat aku kat kampung tuh... ada la kot sorg dua yg amik UPSR thn ni... tak cek jugak lg...

apa2 hal pun... tahniah yek adik2 sumer! yg tak dpt byk A pun... takpe... sekolah cam biasa, belajar lagi rajin, jgn leka jgn alpa... PMR nnt buat kejutan yek!

3,225 dapat 5A di Pahang

KUANTAN 19 Nov. – Seramai 18,701 calon lulus semua mata pelajaran dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2009 di Pahang iaitu meningkat sebanyak 1.38 peratus berbanding tahun lalu.

Timbalan Pengarah Pelajaran Pahang, Abdul Hamid Abu Bakar berkata, pencapaian itu menunjukkan peningkatan sebanyak 1.38 peratus kepada 68.39 peratus berbanding 67.01 peratus pada tahun lalu.

‘‘Daripada 27,346 calon yang menduduki peperiksaan, seramai 3,225 calon berjaya memperoleh keputusan cemerlang iaitu 5A bagi Sekolah Kebangsaan (SK) dan 7A bagi Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan.

‘‘Malah, sebanyak 20 daripada 533 buah sekolah telah berjaya mencapai kelulusan 100 peratus,” katanya ketika mengumumkan keputusan UPSR 2009 di SK Sungai Isap di sini hari ini.

Menurut Abdul Hamid, keputusan ujian itu juga menunjukkan peningkatan yang membanggakan di kalangan sekolah Orang Asli, sekolah-sekolah Felda dan murid pendidikan khas.

‘‘Bagi murid Orang Asli, seramai tujuh orang daripada 761 calon berjaya memperoleh 5A dengan peningkatan lulus semua mata pelajaran sebanyak 18.4 peratus.

‘‘Sekolah-sekolah Felda turut menunjukkan peningkatan iaitu sebanyak 3,923 daripada 5,437 lulus penuh dengan 524 calon mendapat 5A,” jelasnya.

Tambahnya, seorang pelajar pendidikan khas yang rabun penglihatannya, Nurul Aziatul Azizi, 12, dari SK LKTP Lurah Bilut, Bentong dekat sini berjaya memperoleh 5A.

Sementara itu, SK Sungai Isap di sini berjaya mencatatkan jumlah murid tertinggi yang memperoleh keputusan 5A iaitu seramai 64 orang berbanding 45 orang calon pada tahun lalu.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 19, 2009

amacam latihan?

al salam alaykum

teringat iklan biozip plak...

mak dia pi melawat anak dia kat PLKN...

dengan soalan:

"amacam latihan?"

ganas yek ibu2 sekarang...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 18, 2009

terkenang semasa dulu...

al salam alaykum

gambor lama... thn 1993... darjah 6 Arif @ 6 Raya kat Sek Keb Galing, Kuantan...

ntah ke mana masing-masing...

ada rakan cadangkan, kumpulkan balik semua cikgu2 nih dan murid2, amik gambar balik kat tempat yg sama... bleh ke?

insyaAllah... ada yg boleh, ada yg tak...

khabar terbaru,

ada yg dah pun kembali ke alam barzakh, samada cikgu dan murid-muridnya...

ada yg dh duduk kat oversea, tatau bila nak balik, tak pun mmg tanak balik2...

ada yg dh jadi model iklan tv...

ada yg berkhidmat kat Sabah Sarawak...

ada yg sedang belajar lg tatau bila nak habis...

ada yg mungkin sepejabat tapi tak pernah jugak nak terserempak...

ramai yg terus menyepi tanpa berita, takleh nak dikesan samada di facebook @ friendster...



ni plak, masa hari guru thn 1991, darjah 4... kawan aku upload dlm Facebook... kiut jek muka masing2... suci murni... hahahaha... bila la dpt jumpa eh?

insyaAllah... satu hari nnt kita akan berjumpa juga...

"walau di mana kita berada, kita tetap merenung bulan yg sama"


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 17, 2009

buah blackberry?

al salam alaykum

tgh borak2 ngn kak anor minggu lepas pasal telepon... bukak website maxis & celcom, ada promotion utk blackberry...

bg aku yg maxis ok kot... eh bukan! yg hotlink, prepaid punya package... package maxis utk postpaid tak menarik...

utk prepaid, harga yg perlu dibayar ialah: RM 488 utk device, pastu RM 98 x 6 bulan kontrak utk package BIS, total kena bayar sekaligus sekali harung ialah: RM 1076.00

dan2 tuh aku called kak gee yg mmg nak tukar handphone, sbb handphone dia mmg dh kiok dh... dan2 tu jugak kak lydia nak jugak beli, smpi 4! tp dia beli 2 jek, satu utk dia, satu lg hadiah utk husband dia... dan2 tu jugak aku berpikir, kalu laa aku pun senang nak membeli mcm tuh! hihihihih

nak dijadikan cerita, ptg2 tu jugak diorg pi maxis centre kat KLCC, aku jugak kena pi sebagai peneman, penasihat tak bertauliah, penyoal bg pihak diorg... diorg ckp, diorg buta teknologi... hikhikhik... siap salesgirl tu perli aku lg, you bleh kije sini aar, sumer you tau! ampass...

dh dpt blackberry kat tgn diorg, tp byknya utk hari pertama dan kedua kat tgn aku laa... nak setting sumer pelbagai menda dlm tuh... tp setakat hari ni, diorg dh terer giler laa guna blackberry tuh...

aku teringin gak... tp skrg nih keinginan je laa... bukan keperluan utama pun... kang merajuk plak handphone aku nih... tp kalu ada rezeki lebih, aku nak I-phone... best ooo nak browse internet... cumanya, aktiviti utk ber'sms semasa memandu sgt laa payah! dan mungkin juga, aktiviti utk mengupdate blog pun semakin slow... dan utk membalas sms pun dah takde... atau, mungkin dlm keadaan yg sgt extreme, I-phone dicampak sbb susah sgt nak nak ber'sms... hihihihi

berangan dulu tak salah...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 16, 2009

Alizad Shahdan?

al salam alaykum

ni laa padahnya byk sgt baca novel...

smpi terbawak2 dalam mimpi...

terjaga dari lena:

sapa Alizad Shahdan tu?

dh tanya pakcik google:



takde jawapan...

dlm novel2 yg aku baca, takde plak yg sama nama...

ada sapa2 kenal?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 12, 2009

tengkujuh

al salam alaykum

skrg nih berita2 di tv menyiarkan berita tentang banjir di kelantan, terengganu, kedah...

yg aku perasan sgt2 ayat dia ialah:

sekolah2 "digenangi" banjir...

digenangi??? mcm tak kena jek...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 11, 2009

buhsan...

al salam alaykum

hari ahad bertolak ke melaka... singgah sebentar di muar... umah makteh kat bukit gambir... pastu singgah tangkak... giler sekejap tgk kain2 yg bergantungan itu... beli 2 pasang jek... (beli lagi... eheheheh)

2 hari di melaka.... lepak kat MITC... konvo adik aku...

tgh syok nak amik gmbo, tiba2 bateri empty... konon ada spare, bateri lama ruapnya dlm beg... amik gmbo guna handphone jek...

kontek kawan2 lain kat melaka, sumer ke luar negeri Melaka...

tak tau laa bila lg bleh pi Melaka utk jumpa kawan2...

balik dr melaka, smlm masuk kije, byk giler kerja... balik kul 8 mlm... tu pun sbb nak kejar tren nak smpi umah nak tgk citer korea, the queen returns...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, November 07, 2009

nikmat...

al salam alaykum

nikmatnya balik Kuantan!

online dgn streamyx yg kdg2 mcm siputmix... tp still da best laa nak bandingkan dgn broadband lain... hihihihih

ari tak ujan... smlm tgk berita tajuk "banjir di Pahang membimbangkan", kat mana banjir tuh? dlm paper takde pun... tp aku agak mungkin kat sungai lembing kot... kalu musim tengkujuh tiba, sungai lembing naik air dulu...

ptg nih kalu tak hujan lg, agenda seterusnya makan pizza bersama kak wa dan mat shah... mat shah nak belanja... ntah btul ntah tidak... berjanji dlm FB jek... tp takleh gak nak tgk anak mat shah, anak dia dlm pantang lg... huhuhhu...

esok pi melaka, ari isnin adik aku konvo... walopun sijil, tp apa salahnya meraikan "kejayaan" dia menamatkan pengajian selepas mcm2 dugaan... cthnya dugaan itu ialah "iman nok berenti belajor la ma"

okes...

malam nih tgk bola... gomo kelate gomo!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 06, 2009

tingkap III



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

tingkap II

versi bahasa malaysia (melayu?)



Memang ku mahu segalanya
Fikir ku mampu laku semua
Ku melangkah dengan pasti
Ku mampu laku sendiri

Sekelip mata hari baru pun tiba
Beritahu lagi cara baru
Perasaan ku berbunga
Harapan ku mula ada

(korus)
Ada kau aku kita kan bersatu?
Kau aku akhirnya bersama
Di Jendela ku melihat
Segala ku inginkan
Kau aku kita kan bersatu
Berbeza namun tetap mesra
Pabila ku lihat kamu
Impian nyata ku tahu

Rasa hati mula membara
Penantian tiada ku rasa
Tak mampu ku hidup tanpamu
Sendirian selamanya

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 04, 2009

aku pikir aku betul

al salam alaykum

pagi td dlm tren... terbaca satu iklan sebuah bank... bunyinya mcm ni lebih kurang...

"tanya kami mengenai bla bla bla (aku lupa)"

tak paham laa...

aku belajar perkataan "mengenai" sejak darjah enam utk UPSR thn 1993...

dlm konteks ayat iklan tu, yg sebetul2nya ialah "tentang"

"tanya kami tentang bla bla bla"


cth ayat utk mengenai

"dia membaling bola lalu mengenai badan saya"


cek balik silibus nahu/tatabahasa....

ke dh berubah skrg ni? aku ke yg tatau?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 03, 2009

tingkap




Don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it’s just another day
Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me

Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 02, 2009

renjis renjis dipilis...

al salam alaykum

sblm apa2... sedih jugak terengganu kalah... takper laa... kita sokong kelate la plok...

------------------------------------------------

hari sabtu, kami pi kenduri kawan seofis... dua2 kawan ofis kami... yg pengantin laki plak, tak sangka la plak org kuantan, dok taman guru... sejalan jek kami nih sepanjang jalan gambang tu...

semoga berbahagia yek Siti dan Sono!


-----------------------------------------------------------------

hari ahad plak smlm konon nak pi hiking kat PJ, sekali tayar moto pancit kat seri setia... kalu sesapa lalu federal smlm tgk ada budak 2 org atas moto yg melawan arus jalan, kami la tuh! kami dok bertapa la kat seri setia sambil menunggu kedai moto bukak!

lepas tukar tiub, balik shah alam, tak balik umah terus pi stadium... bukan pi berlari ke bersukan ke... pi warehouse sales!

happening kan cuti hujung minggu aku!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::