...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, October 30, 2009

saja nak update 2x

al salam alaykum

bz la jugak sebenarnya + byk sgt menda nak citer... smpi dok katu mah smbil tgk tv, mcm2 idea nak taip dan nak dikongsi... tp bila smpi ofis, byk laa tugasan...

tugasan didahulukan, pencapaian diutamakan...

aku baru dpt tau... ada sorg kawan aku, yg lost kontek 3 thn lamanya, disebabkan perkara kecik (aku agak je laa, sbb dia langsung tak kontek aku dh), dh berkahwin rupanya... minggu lepas, terdetik di hati nak kontek dia... aku pun sms laa dia... takde jawapan, sms delivered... mujur tak buat read notification jek... takper la... org tanak reply...

pastu, dlm facebook kawan aku ckp, dia dh kawin... ooo! dan takde pun org yg tau... akaun friendster dia pun dh lama dia deleted...

ok, lg sekali aku antar sms kat dia, ucapkan tahniah bla bla bla laa... tp sms undelivered... dh tukar no kot....

uiks... baru seminggu jarak masa!

btul la tuh, agaknya dh kawin... nak jaga hati isteri kot... dpt msg dr seorg perempuan plak tuh...

apa2 hal pun, wahai kawanku! (aku tau dia mmg tak baca blog aku)

lupakanlah cerita2 lama... aku takde apa2, sehat sejahtera makin tembam sentiasa...

aku doakan ko pun mcm tuh jugak, berbahagia dengan isteri tercinta...

cuma, pesal la ko tak kontek kami nih nak bagitau ko dh kawin... ramai jugak mcm tak puas ati tuh... tp yer la kan, kalu nak pikir hati2 org nih, mmg sesak pikiran!

aku memahami...


peace!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

alahai!

dia sentiasa tersenyum!

btul2... jalan sorg2 pun dia senyum...

mmg muka muka, muka senyum kot...

.......





****sorry Fidza! tak smpt nak update!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, October 26, 2009

hari sabtu yg aku suka

al salam alaykum

aku suka no 1...

aku tgk perlawanan suku akhir piala malaysia, terengganu menentang selangor...

terengganu menang!

terengganu masuk semi final Piala Malaysia!

harap2 final nnt jumpa red warriors - kelantan...

peteh ganu peteh!

----------------------------------------------------------------------------

hari sabtu... kami ke Zoo Negara... utk Zoo Hunt...

first time oo masuk Zoo Negara... tp aku tak sempat nak bergmbo kat depan Zoo... sbb kami dh lmbt, pusing2 kota sbb sesat!

lain kali ikut kesas je kan senang!

sebelum acara bermula, dok dlm dewan utk taklimat...

jgn dipersoal kenapa baju aku kaler hijau! nnt aku akan marah kat budak intan... hahahahah!



selepas aktiviti zoo hunt!

sy tgk korang nih berjalan je! cemana nak menang? org lain sumer berlari!

takper2, tak kisah! kami jalan laju!

akhirnya kami dpt jugak no 3... alhamdulillah!
doa diperkenan!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 23, 2009

Thursday, October 22, 2009

kali kedua aku dengar...

al salam alaykum

mendengar pengumuman

"kelewatan ini adalah disebabkan masalah teknikal yg berlaku di antara stesen batu tiga dan subang jaya"

dlm hati: ada kereta jatuh lg ke?

dpt sms: btul la kay, ada keter jatuh atas track kat subang jaya... tayar 4 biji kat atas, tatau keter apa, dia jatuh dr flyover... nasib baik keter tu makan 1 track je...

macam2!

***updated***

MPV terbabas punca laluan komuter tergendala

22/10/2009 11:35am

SUBANG JAYA 22 Okt. – Sebuah kenderaan pelbagai guna jenis Naza Ria terbabas ke laluan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di sini pagi ini, menyebabkan laluan komuter menghubungkan Pelabuhan Klang ke ibu negara terkandas.
Dalam kejadian pukul 8 pagi itu, dua lelaki yang menaiki kenderaan tersebut hanya mengalami cedera ringan. – Utusan.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, October 21, 2009

buku-buku yg bermuka-muka

al salam alaykum

semalam aku registerkan officemate aku, akaun facebook... sblm tuh ada lg sorg mintak tlg aku bukakkan akaun facebook utk dia... dia naik geram sbb sumer berita cerita, kawan2 dia hanya update di facebook... jemputan kawin ke, gathering ke etc sumer dlm facebook... dh takde dh nak emel2 nak sms bagai2 ni... apatah lg surat...

smpi balik kampung jumpa kawan2... eh, korg ada facebook tak? add tau! takde? bukak la satu... bukak jugak ptg ni... isk isk isk... mcm facebook nih dh jadi gaya hidup masyarakat la plak...

itulah dia penangan facebook!

dan aku kagum la jugak ada yg selalu dok mengadap internet ni, tp langsung takde akaun facebook, friendster etc... dan tak berminat pun nak create satu account... nak carik kawan2...

bg aku plak... aku lg suka friendster... mungkin jugak sbb friendster ni rupa gaya dia mcm org tua lama... aman damai tenteram... facebook sesuai la utk budak2 dan org2 muda belia yg happening giler... dan jugak utk org yg havoc punya bz...

aku bukak facebook pun sbb jumpa ramai kawan2 aku masa sekolah rendah dan menengah yg takde bukak akaun friendster...

aku pernah baca satu berita berbulan2 dulu, ada org kena buang kerja sbb main facebook... masa dia main facebook tuh kat umah, sbb dpt MC atas alasan tak dpt melakukan kerja dengan duduk di depan pc... main facebook? agaknya, sambil baring2, guna teknologi telefon...

tp kdg2 aku bosan, aku bukak jugak facebook main game... tp aku tak terjebak la plak ngn mafia war dan jugak farmville tuh...

tp jgn laa time office hour pun bukak facebook... mana la kije nak jalan... mujur lg office aku blockkan jaringan kawan2 ni time office hour... tp diorg ni kaya... main facebook guna handphone 3G je... so tak heran laa kalu internet office down...

harap2 facebook atau pun friendster, dan lain2 lg laa... tagged, flixter, hi5, wayn... semuanya akan membawa kita ke jalan yg benar... takde lagha2... mengeratkan ukhwah sesama insan... mungkin jugak ada yg bertemu jodoh... mana tau kan?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 20, 2009

sedang bosan

al salam alaykum

saja2 buhsan2...

yg pertama:

Pick Your Artist:
Sheila on 7

Describe yourself:
Percayakan Padaku

How do you feel about yourself?
Jangan Takut Gelap

Describe where you currently live:
Tunggu Aku Di Jakarta

If you could go anywhere, where would you go?
Hingga Hujung Waktu

Your favorite form of transportation:
Seberapa Pantas

Your best friend is:
Sahabat Sejatiku

Your favorite color is:
Tunjukkan Aku Satu Bintang

What's the weather like:
Pagi Yang Menakjubkan

Favorite time of day:
Buatku tersenyum

If your life were a TV show, what would it be called?
Kisah Klasik utk Masa Depan

What is life to you?
Melompat Lebih tinggi

What is the best advice you have to give?
Waktu yang tepat utk berpisah

If you could change your name, what would it be?
Sephia

Your favorite food is:
tunjukkan padaku

Thought for the Day:
Lihat, Dengar, Rasakan

How I would like to die:
Saat Aku LAnjut USia

My soul's present condition:
Bila Kau Tak Di Sampingku

My motto:
Just for my mom

yang kedua:

Pick Your Artist:
KRU

Describe yourself:
Penjunjung Namaku

How do you feel about yourself:
Hilang Kawalan

Describe where you currently live:
Diari Metropolitan

If you could go anywhere, where would you go:
Di Pintu Syurga

Your favorite form of transportation:
Impact maksima

Your best friend is:
Dua

Your favorite color is:
Luar Biasa

What's the weather like:
Getaran Jiwa

Favorite time of day:
Semuanya OK

If your life were a TV show, what would it be called:
Setia Bersama

What is life to you:
U Make My Day

What is the best advice you have to give:
Jangan Lafazkan

If you could change your name, what would it be:
Emilia

Your favorite food is:
Da Party

Thought for the Day:
Terima Kasih

How I would like to die:
Di Depan Mata

My soul's present condition:
Aint Got No Soul

My motto:
Enuff ezz Enuff

yang ketiga:

Pick Your Artist:
Raihan

Describe yourself:
Tanya Ibu dan Ayah

How do you feel about yourself:
Syukur

Describe where you currently live:
The Right Path

If you could go anywhere, where would you go:
Untukmu Palestin

Your favorite form of transportation:
Perjalanan

Your best friend is:
Mulianya Ramadhan

Your favorite color is:
Cahaya Salawat

What's the weather like:
Peristiwa Subuh

Favorite time of day:
Keamanan

If your life were a TV show, what would it be called:
Iman Mutiara

What is life to you:
Taqwa dan Iman

What is the best advice you have to give:
Mari Bersholat

If you could change your name, what would it be:
Senyum

Your favorite food is:
Hari Raya utk Semua

Thought for the Day:
Khabar Iman

How I would like to die:
Sesungguhnya

My soul's present condition:
God Is The light

My motto:
Kita hamba


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, October 19, 2009

siri melawat bayi

al salam alaykum


nama saya Muhammad Aisar Sidqi... ibu saya sukakan nama Aisar... ayah saya pulak nak letak nama Sidqi... jadilah nama saya Muhammad Aisar Sidqi... nama ibu saya Maziah, nama bapa saya Muhammad Nazmun... saya tak sabar nak lihat dunia ni, ikutkan tarikh due saya lepas raya, tp saya nak keluar cepat sgt, jadinya lahirlah saya pada 13 september yg lalu...

semalam kawan2 ibu saya, ciklong Khairini dan auntie Rafidah dtg melawat saya... dgr2 kedua2 makcik saya ni, ada lg sorg auntie tak dpt datang... nama dia auntie Fatimah... auntie Fatimah tak berapa sehat...

mintak maaf laa auntie Rafidah dan ciklong Khairini, sy tak larat nak bukak mata saya... saya berjaga malam, tido siang... hihihihihi... nnt2 sy besar skit, makcik berdua dtg laa lagi, masa tuh insyaAllah sy dh pandai main dh...

auntie Rafidah ngn ciklong Khairini ni konon2nya nak dtg tgk saya awal2 raya dulu... akhir2 raya baru ada masa... tu pun sbb ciklong Khairini dpt balik Kuantan tiba2 hari sabtu kelmarin... kalu tak agaknya, jadi laa mcm anak auntie Herny tuh... smpi skrg diorg tak jumpa lg abang Ayyash... abg Ayyash nak dpt adik dh pun insyaAllah bulan 12 nnt...

makcik berdua nih boleh tahan jugak mulut diorg... bising! mujur sy dpt tido jugak dengan lenanya... walopun makcik berdua nih kaco2 saya tak bg sy tido... hihihhihi... mcm2 la diorg ni bercerita... maklum laa nak jumpa kawan2 nih, kalu tak raya, tak kat kenduri, tatau laa bila bleh jumpa... btul tak?

eh, makcik berdua dh nak balik ke? makcik berdua ni nak pi melawat auntie Fatimah plak, pastu diorg pi umah Auntie Asyha... nak pi umah Auntie Herny, Auntie herny tak jawab telefon... Uncle Aris ngn Auntie As plak dok kat Muadzam...

takper laa makcik berdua, insyaAllah panjang umur kita jumpa lg...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 16, 2009

Pesta Konvo

al salam alaykum

alhamdulillah, selamat sudah satu majlis utk kami!



ma pa dan dua beradik ni je yg dpt hadir... alhamdulillah




Mohammad Azharie, Anas Najhi, Khairini, Sharida


kami tidak menyebarkan virus!




alhamdulillah! tetapi, suasana tapak pesta konvo tak semeriah di USM 2004 dulu laa... Ida ckp, mmg konvo UiTM mcm ni, kawasan terhad... tp tak apa laa... yg penting kami dh selamat bergraduasi...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, October 14, 2009

somebody save me!

al salam alaykum

smlm, aku bukak laptop aku... ok lg... takde menda terjadi... wallpaper air terjun sungai pandan pun cantik jek...

pastu... aku saja nak guna internet, Husna suh pakai internet jugak bulan nih... aku guna laa jalur lebar dia tuh...

tak smpi 5 minit lepas line connected, wallpaper aku terus jadi cam gmbo kat bawah nih...




uwwwaaaaa! sedih btul aku! aku pun try la donlod jugak apa yg dia recommended kan, tp kena bayar USD 49 ++... uwwaaaa!

ada sapa2 bleh bantu aku? btul2 aku tak tau nak buat apa ni...

aku selalu jek regular scan laptop aku ni... last sekali aku bukak laptop nih, minggu lepas...


sedihnya!

tolong eh kawan2!

terima kasih!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 13, 2009

setahun sudah!

al salam alaykum

diam tak diam, sedar tak sedar...

dh setahun aku kat plaza sentral ni!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, October 12, 2009

dok umah diam-diam

al salam alaykum

ari ahad semalam ada org yg sgt la tatau nak buat apa... nak tgk tv dh bosan, nak tido dh bosan... open house plak dh abis, tinggal sorg2 plak kat umah... pastu semua kerja dh abis dibuat...

dia pun keluar laa rumah... pi window shopping katanya... bawak la duit skit konon2 kot terjumpa apa yg dia nak, bleh beli terus... budget utk itu je... poket dh "kering" kan, jadinya kena berjimat cermat sementara nak tunggu "basah" kembali akhir bulan nnt...

dia tak pi cari lg apa yg dia nak, dia pi singgah MPH dulu, konon2 nak tgk la novel dan buku2 terbaru, nak cop dulu, bulan depan bleh beli... angkat letak angkat letak, dia terbeli:

1. dua buah novel... huhuhuhuhu
2. sehelai seluar
3. beg balik kampung... (balik kampung lg)

dia mmg tak bleh keluar laaa... kalu dia keluar jek, mesti duit dia yg mmg tinggal nyawa2 ikan, akan bertambah laa nazak... barang yg dia nak beli, tak terbeli pun...

pengajaran: "jangan keluar jalan-jalan" kalu anda keseorangan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 09, 2009

maaf!

al salam alaykum

kepada Norasmiza Manaf dan Aris Tammiji...

maaf, aku tak dpt balik kuantan esok... tak dapat nak menghadiri hari berbahagia korang berdua... aku kena pi amik jubah utk konvo pagi sabtu... aku tak dpt cari wakil utk amikkan jubah aku + aku takleh nak amik waktu lain... mesti amik pada waktu yg ditetapkan saja...

aku plan nak pi kenduri sebelah Aris pada hari Ahad... tp sampai saat nih, aku tak dpt pun jemputan dari Aris... jadinya, aku dh batalkan la plan tu...

walo bagai manapun, aku, nak mengucapkan selamat pengantin baru (aku lupa la dlm bahasa Arab cemana nak cakap) buat korg berdua... aku mendoakan korang sentiasa dalam lindungan dan rahmat Tuhan Yg Esa... semoga dapat melahirkan zuriat2 yg soleh dan solehah, berjuang utk bangsa, agama dan negara...

hmmm... akhir kata, aku suka lagu nih, aku tuju kat korg berdua laa...

Bila dua hati dah terjalin
Selamatlah pengantin kami doakan
Moga redha Allah bersinar selalu
Tanda bermula bahtera hidup

Dalam melayari bahtera rumahtangga
Ada masa tenang dan masa gelisah
Jangan nafsu diikut melulu
Sabar dan kemaafan itu perlu

Beginilah resam manusia
Tak lari dari ketentuan Ilahi
Suami ketua isteri pembantu
Melangkah hidup saling berpadu
Susah dan senang hadapi bersama
Moga kekal ke anak cucu ==> aku doa hingga ke akhir hayat

Moga kekal hingga ke syurga

aku sedih dalam gembira... sedih sbb tak dpt pi majlis ko la As, gembira sbb kawan2 aku berjumpa jodohnya...

iyyer... kdg2 pasal kawan2, kita jadi emosi kan?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, October 08, 2009

zoo?

sekejap di "zoo"





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, October 07, 2009

tunjukkan jalan

al salam alaykum

pagi semalam...

adik nak pi mana?

sy nak pi bangunan PNB

***penat memikior...

bangunan PNB takde kat sini, setau akak kat Ampang Park

td sy tny kat information centre, dia ckp kat sini laa...

*** pikir lg sekali...

takde la dik... cuba tgk alamat yg dia bg...

kat Ampang Park kak!

adik pi naik Putra lrt, turun kat Ampang Park... jalan kaki la skit nak pi PNB tuh...

terima kasih kak!

tiba2 jadik baik hati tego adik yg mendongak ke langit tgk nama2 bangunan agaknya... ada org dok pandang2 dia, mungkin cuba nak menghulurkan bantuan, tp dia mcm buat tak reti je... so aku pun tego je laa...

bkn apa, menengokkan dia dgn bawak file apa bagai sumer, mcm nak attend interview je, mungkin interview kerja, mungkin interview scholarship... kecian la plak, kang cari alamat tak jumpa2 lewat kang, naya je! moga berjaya ye dik!

teringt jugak setahun yg lalu, masa aku nak interview kat sini, dgn muka tak malu aku tego jek sesapa yg sehaluan dgn aku, mana ek blok 2 ni? ada org pandang aku semacam jek, ada org menolong dgn baiknnya... sebelah bangunan Maxis... bangunan Maxis pun sy tatau! pada masa itu...

pastu teringt lg, ada org tny aku, kat mana pejabat PTPTN? eh, setau sy kat Chase Perdana... tak diorg ckp kat KL Sentral... dh tny information centre? diorg ckp kat Plaza Sentral... hmm... tak dpt den nak nolong, sbb tatau... tp la ni, dh tau laa kat mana pejabat PTPTN tuh...

ada lg, pejabat2 dan bangunan2 baru kat sini, kena tgk2 kelih2 skit... nnt kang org tanya, jawab tatau, malu!

eeekekeke...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 06, 2009

kali ini pun sama...

al salam alaykum

tak dpt jugak aku bunga ni kali ni!






:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, October 05, 2009

terkujat!

al salam alaykum

aku dan kakak itu berbual-bual...

dh setahun kita naik komuter sama2 ni, akak tgk awak makin gemuk laa!

aku pun terjaga, berpeluh2!

mujur mimpi... ngeri btul!

uisssshhh!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, October 03, 2009

dpt jugak~!

al salam alaykum

aku dpt jugak pi Sukhoi & Thunderbird kat TUDM Subang... lg gmbo cek Facebook je laa... internet lembab nak upload byk2!!!







sukanya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 02, 2009

habis sudah!

al salam alaykum

smlm, citer nih dh habis... suka!! tak larat dh nak tunggu tiap2 mlm, pastu kalu tertinggal berebut tv plak ari sabtu (aku berebut ngn mak ayah aku masa raya arituh) nak tgk ulangan...

esok kalu aku tak jadi agenda jalan2 makan di rumah terbuka, harus laa aku ngadap semula ulangan cerita ni...

aku try carik OST dia, tp guna internet ofis la kan, jgn harap la bleh donlod... adakah aku kena gunakan internet di rumah?

kawan2 yg rajin suka dgr lagu Korea dan suka carik lagu kat internet, kalu anda jumpa lagu nih, sila la emel kat sy eh! ada satu lagu tuh, aku dok humming jek dr td, sbb mana laa nak ingt lirik dia dlm bahasa korea tuh... mungkin jugak lirik yg kat bawah ni kot!

bila diterjemahkan dlm English, jiwang benor!!


Daka Kago Shipo / Daga gago Shipo Lyrics

I.

Mae-hil bonun olkun..donkatun pyojong
Chorum gu nal chorom ku-dae-ro-inde
Pyolildo [a]niniyuro datudakado
Tudol-dae-nun ni mosume u-sumi nawa…

II.

Shwimke torajiko / hwarul nae-nun na..
Orinayichorom je matdae-ronde…
Nowa hamkke / han shikani manhajilsurok
Waen-ji ma-u-mi tadu-thae…ki-dae-go shipo

Chorus

Chogum, aju chogum
nowi kyoturo dakakago shipo
Orae aju o-rae kakka-un kose isso jwo..

III.

Mae-hil bonun olkun..donkatun pyojong
Chorum gu nal chorom / ku-dae-ro-inde
Nowa hamkke / han shikani / manhajitsurok
Waen-ji ma-u-mi ddaddu-thae.. ki-dae-go shipo..

Repeat Chorus

Chichil ddae mada, ulgo shipul ddae mada
Ni olguri monjo ddo-olla
Nado noyeke himi dwijugo shipo..
ajik soturugo olyodo..

Mami, nae ma-u-mi parago isso..
yonggirul nae-ya hae..
Narul, I nukkimul jonhago shipo.. noyeke..

Chogum, aju chogum
nowi kyoturo dakakago shipo
Orae aju o-rae kakka-un kose isso jwo..
Chigum gudae-ro issojwo..

English Translation

I Want To Get Close by Kim Jung Eun

The face I see everyday…the same expression
It’s like how it was the first day
Even when I get close to you without a reason
I smile at your reaction..

I get grouchy and angry easily..
I act like a little kid..
As the time I spend with you grows
My heart gets warmer.. I want to lean on you..

A little, I want to get close to you just a little bit
A long, stay in a place close to me for a long time

The face I see everyday…the same expression
It’s like how it was the first day
As the time I spend with you grows
My heart gets warmer.. I want to lean on you..

A little, I want to get close to you just a little bit
A long, stay in a place close to me for a long time

Whenever I get weary, whenever I want to cry your face comes to mind
I want to become your strength.. Though I’m stalling now

My heart, my heart is looking forward to it..I have to be courageous
Me, I want to show you what I feel.. to you

A little, I want to get close to you just a little bit
A long, stay in a place close to me for a long time
Stay how you are like now

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, October 01, 2009

untuk hari ini

al salam alaykum

smlm, aku dpt sms ni, dan aku forwarded kat kawan2 seangkatan:

Sebuah syair Arab berbunyi:

"wahai wanita solehah...
jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana itu tak akan terpaut pada wanita hanya pada kecantikan atau lirikan senyuman atau bicara manja yang menggoda atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya...
sesungguhnya lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita, andai belum sampai jodohmu, anggaplah bahawa lelaki yang kau nantikan itu sedang membina sahsiah kepimpinannya bagi memimpin dirimu, kerana pada wanita itu pasti ada kekurangannya dan lelaki yang benar2 layak pasti akan hadir utk melengkapkan kekuranganmu"

mcm2 reply yg aku dpt... salah satunya pasal berusaha... btul, kita mmg perlu berusaha!

dan yg lain yg menarik perhatian aku:

"Ketika aku mendengar cerita cintaku yang pertama, aku mula mencari2 engkau, tak tahu betapa butanya aku, pasangan bercinta bukan bertemu di satu tempat akhirnya, mereka sebenarnya sudah bersama sejak azali lagi" Penyair Sufi abad-13, Jalaluddin al-Rumi...

tiba2 aku teringat lg satu kata2 penyair ini:

"Jangan dicari kubur kita di bumi ini, kerana kubur kita terletak di hati org2 yg mengingati"

sekian sahaja, utk hari ini...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::