...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Saturday, May 30, 2009

nostalgia lama

al salam alaykum

sesudah subuh, ingtkan nak sambung tidur lg... tak jadi laa... pas basuh pinggan, aku belek2 album... iyyer... saja nak kenang nostalgia... sementara nak tunggu mak ayah aku balik dr pasar...

terus bukak pc adik aku nih, terus bukak scanner, aku pun scanned gambor... huhuhuh... alamak! mak dh panggil le... nak kena tolong tanak pulut, adik aku nak antar pi surau...

sekejap!!

gambar ni hari terakhir persekolahan tingkatan 5... tiada dlm gmbor... En Azzam, sbb dia jadik tukang amik gambar... ari Isnin minggu depannya kami nak SPM... ptg tu jugak aku balik umah, sbb aku rasa tension semacam jek... balik aspuri mlm nak peksa, tu pun dh kul 11 mlm... smpi aspuri terus naik katil n tido!

ni gambor ngn guru kelas utk majalah sekolah... tiada dlm gmbo, kak lia, dia balik selangor...
dr kiri belakang: Noor Shahida (K. Shahida), Afrah Alhana (K. Yana), Suriyati (K. Sue), Roshaniza (K. Ija), Khairini (Kay), Fauziah (K. G-ah), Nur Syahidah (K. C-da), Nurul Husna (K. Nurul), Mastura (K. Ucu). Tiada dlm gambar: Norlia (K. Lia)

duduk dr kiri: Mohd Noor Azzam Syah (Azzam), Mohd Khaidir (K-dir), Idris, Norasmiza (As), Puan Norwana, Mohd Aris (Aris), Mohd Suaswan (Suaswan), Mohd Noor Kasrudin (Mat Nor), Mohd Zawawi (Awie)

budak2 kelas aku ni, yg paling baru aku jumpa, Kak Yana laa, time kenduri kawin dia bulan 11 thn lepas... yg lain bertahun2... As pun setahun lebih tak jumpa walopun dok sebelah taman perumahan jek.. Kak Sue pun dh berkhidmat kat hospital tawau... Kak Lia kat temerloh, Kak Sida kat uitm jengka kalu tak silap... kak ucu nnt insyaAllah 6/6 nih... yg lain terus ilang...

ni plak gmbo kami semasa Jamuan Perpisahan Tingkatan Lima... geng Tujuh Posen Sebelas...
dr kiri belakang: Nur Adninnadiya Pahmi (Adnin), Noorasyikin (K. Syikin), Khairini (Kay), Hanizah Farhani (Pah), Siti Nurul Hafizah (Nurul), Noor Faizah (K. Faiz)
duduk dr kiri: Azniza, Herny Farhanna (Herny), Fauziah Hanim (K. Anim), Norasmiza (As), Eminorzehan (K. Emi)

kenapa eh aku letak gmbo lama nih? ada laa... saja... ni pun yg aku rajin nak scan...

tp ada sesuatu ttg kelas aku... tunggu!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, May 29, 2009

selamat bergraduasi

al salam alaykum

senior kami dh bergraduasi... kami bila lg?

insyaAllah akan menyusul tiba...

dari kiri: Ali, Azlan, Supian dan YusB... batch pertama utk EM 774 - Pengurusan Kejuruteraan... tak dpt meraikan bersama... maklum laa kami bekerja...

tak sabarnya kami plak!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 28, 2009

speed master!

al salam alaykum

padia speed master... 3 sms diterima...

yg pertama: En Khairi dan Puan Zarine telah selamat menjadi Abah dan Ibu kpd seorg bayi lelaki... yg tentunya comel, smlm... tak sabar nak pi jenguk... tahniah! semoga menjadi permata yg gemerlapan utk ayah bonda, agama dan watan! Fida, nnt nak pi ajak tau!

yg kedua: Jemputan ke majlis konvokesyen KPLI... siap offer masuk dewan lg... tp tak tau jemputan itu bersungguh atau pun tak... sbb aku pertikaikan dia jemput aku ke majlis konvo dia ari jumaat ni, tp hari ni dh rabu! (aku akan jadi jahat kalu melibatkan hal dia ni) ada kesempatan aku akan curi masa... tp bulan mei nih, aku dh terlalu byk habiskan cuti tahunan aku... tahniah! semoga hari graduasi ko menjadi kenangan terindah utk ko!

yang ketiga: Junior aku kat USM... sabo je laa... ni sms dia: salam, ai kak. pekabo? hehe... lm xdgr cite. aku pun balas balik: slm. sehat, alhamdulillah. cite biasa2 je. yan sehat? nak jmpt pi kenduri eh (biasa laa kalu dh bertahun tak bertnaya khabar, kalu tiba2 tuh, cam ada kenduri jek) pastu yan balas: hehe..alhamdulillah. sehat je. akak la kenduri dulu. yan nmpk ada org iras akak ni.kt kl sentral. tgh beratur tgu tren

heh... terus ku berpaling... yan belakang aku jek! pesal tak tego? takut salah org... sabo je laa... tak sempat pun borak panjang... tp yg penting dia kije kat plaza sentral jugak, sama blok ngn aku, tp dia kat tingkat 7... baru lg... tp tak pernah serempak, mungkin dia naik tren awal2 pg, sbb dia dr port klang, time balik dia selalu kul 7... lunch time plak, aku biasa laa kat depan pc jek, bawak bekal la katakan, mana laa ada jodoh nak jumpa...

tren pun dh smpi... terpisah la kami, sbb tren yg sesak arini... insyaAllah lain kali jumpa lg!

aku plak antar sms, kat As & Aris... jom pi kenduri Kak Ucu! As insyaAllah dh kompem 6hb Jun nih dia tak bertugas, tak on call, takde apa2... aku dh lama tak jumpa As, lama tak dgr citer As... Aris plak tak kompem lg, last aku jumpa Aris pun thn lepas, masa sama2 pi kenduri Kak Lia... suruh As je pujuk ajak Aris pegi...

ok, nak tido! daaa!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 27, 2009

merepek laa!

al salam alaykum

setiap hari... aku guna lif, utk naik turun ofis aku...

setiap pagi... dlm lif yg aku guna tuh... ramai giler org... tp aku sorg je melayu...
india pun takde...

mana pegi org lain lain yg sebangsa ngn aku? mana pi org lain yg berbangsa india itu?
adakah org cina suka berpagi2? sbb rezeki mudah masuk?
takpun, aku yg lambat setiap pagi?

jap aku nak intai ofis aku nih, sapa yg awal!

(btul tau aku pi intai)

org putih tuh, merangkap bos aku dh sampai, sbb pintu bilik dia terbukak... bos baru aku nih mmg mengamalkan dasar pintu terbuka... so, kalu nak menjerit tuh, sendiri mau ingt la! kang nnt kang dpt memo, padan muka!

ada minah punjabi sorg...

ada lg 5 org, sumer melayu termasuk aku...

yg aku jumpa dlm lif td tuh, dr kampeni lain2 laaa!

kesimpulan:

1. oh... aku kira awal laa jugak dlm ofis aku nih!
2. yg aku jumpa ramai2 dlm ofis tuh, dr kampeni lain... sebangsa dgn mereka dr kampeni aku nih, tetap lmbt!

kesimpulan dibuat dr 2 dept yg ada kat level ofis aku je... level lain aku kurang usul periksa!

dh laa... apa yg merepek pg2 ni pun tatau!

selamat bekerja dgn tekun dan jaya!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 25, 2009

susahnya nak turun!

al salam alaykum

setiap hari aku tgk harga emas kat buletin utama...

Jumaat, minggu lepas:
harga emas naik 61 sen, jadi 107.10...

Isnin, hari ni:
harga emas susut 14 sen, jadi 106.96

hmm... bila nak turun?

turun laa sampai 50 inggit...

baru la ilang segan aku nak masuk kedai emas!

------------------------------------------------------------

iman nak timbang berat laa... meh 20 sen... owoss! naik doh...

kakngah pun nak timbang jugak laa... walopun arituh timbang dh kat klinik... ada 20 sen? uishh.... naik lg laa! berat baby nih...

kak long pun nk timbang jugok laa... ada dh 20 sen... kak long takyoh timbang laa, tau dh gemok! (adik2 aku bersuara) ampas tul laa adik2 aku ni... kang kabo doh? lg berat dr kakngah... ni turun dh laa... walopun 2 kilo jek... hihihihihi

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, May 24, 2009

kutu2 semua dh lari!

al salam alaykum

dlm kul 4 lebih, adik aku call...

aku nok pi amik mu... nk tunjuk baju anak aku... aku beli kat sogo...

huhuhuh... mcm2 laaa...
ok... dia pun smpi...

mu bwk aku pi SACC mall... org ckp best...
dop best laa... best lg kuantan... walopun ada megamall hok buruk tuh... (skrg dh ada east coast mall)... SACC tadop menda ngat laa...

btul aaa... dop best laa...

jom amik iman... pi makan...

pas amik iman, pi makan kat ngn ole2... pastu adik aku pi beli baju baby lg... kat hari2...
pastu beli barang kat giant...

jauh mu beli barang, smpi kat giant shah alam...

nama pun shopping...

heh... aku teruja... sbb teman adik aku beli baju baby... adik aku ckp dh cukup laa baju baby, beli menda lain plok... baby cot, besen mandi, kelambu, tilam etc... beli skit2... weh... tp satu pun tadop kaler putih... oren ada, biru ada, kuning ada, looney toon ada, beruang ada... putih je tadop...

kenapa nok kaler putih?
dop laa... kaler putih laa lambang suci murni seorg baby...
mu la beli kaklong kaler putih, tp jgn beli lepas aku bersalin plok...
wokeh, aku dpt gaji kang aku beli kaler putih...

teruja wehhh!!! beli baju baby! tp td lupa amik gmbo semua baju baby tuh! takper2, nnt aku rasa adik aku tunjuk lg semua baju tuh... aku amik gmbo...

tgk baju baby girl, lagi laa teruja... cantik2 jek!! cute jek... adik aku dh besar, umur 10 thn... time dia kecik2 dulu, aku tak kije lg... tp time tuh, kalu ada duit lebih, aku byk belikan dia t-shirt dan seluar...

kali nih plak, adik aku ckp, dh scan, doktor kata lelaki... tp takper, sabar dulu, tunggu keluar dulu, laki ke perempuan... tunggu!

1hb september, insyaAllah...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, May 23, 2009

mati la kutu itu

al salam alaykum

aku mati kutu pd ptg sabtu

biasa aktivitinya ada kelas... tp skrg dh takde

aku nak keluar, poket aku kering...
(kalu pi melaka lawat edd pun best gak! tp poket kering, cemana nak isi minyak keter nak bayar tol nak berjalan?)

pagi2 pas subuh, plan nak jalan2 kat tasik, nak buang kalori skit demi skit...
tp sekali lg tak jadi...

nk tgk tv... rancangan tak menarik...

abiskan masa dgn internet... kawan2 tak update blog...

inikan masanya utk aku menonton cerita yg aku download?
atau inikah masanya utk aku berpoco-poco?
atau inikah masanya utk aku start membaca?
atau inikah masanya utk aku tido?
atau inikah masanya utk start hobi baru?

eh, ada smallville la kat 711...
aku layan dulu laa...

daaaa!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, May 22, 2009

terbalik!

al salam alaykum

time balik ptg td, biasa laa nak menuju ke platform... ada la dua org budak pompuan depan aku... sgt laa lmbt berjalan... berjalan stail bersiar2... tak per laa... kat kl sentral mmg mcm2 ragam... aku nmpk kt depan diorg, ada org OKU, aku tgk dia kurang upaya penglihatan dan dia dipimpin oleh org lain...

tak semena2... budak pompuan ni langgar laa org OKU tuh... budak pompuan tuh cam terkejut tak kata apa... tp OKU tu plak said sorry! terbalik la plak... aku jangkakan budak2 tuh laa yg akan say sorry... alahai... sapa yg tak nmpk sapa nih...

tp maybe budak pompuan tuh mmg tak perasan dgn org sekeliling, yer la asyik bercerita bergurau senda, mungkin lama tak jumpa dgn kawan dia tuh...

aku pun tak salahkan dia... sbb aku pun jalan menonong gak... menonong nak cepat...

ada lg satu kisah... tatau laa terbalik ke tak...

ada sorg akak tuh... kat ofis aku laaa... mmg ganas giler laa... dr segi perwatakan percakapan... mmg jenis tak makan saman... ekekekeke... aku kalu borak ngn dia kat surau, mmg tak daya... aku perasan aku jenis selamba badak... dia lg laa selamba badak tak ingt dunia...

dlm ganas2 dia... yg paling aku tak percaya... dia tahan nak pakai pelbagai jenis krim muka... dia dptkan rawatan kat Zai Kosmetik... muka dia takde masalah... kulit dia aku tgk, alhamdulillah ok... tp dia ckp, biasa laa kalu dh bersuami, dpt plak suami jenis mulut takde insurans... jerawat sebijik naik pun kecoh...

eeehehehehe... produk zai kosmetik tuh sekali aku tgk akak tu pakai, byk giler botol2nya... sekali nak sapu kat muka tuh, mula2 oleskan dgn kapas... pastu amik yg kaler lain plak, guna span plak... pastu oles guna botol roll-on tuh... huhuhuhu... ada laa dekat 6 - 7 botol krim yg dia kena pakai... botol kecik2 plak tuh... tahan 3 bulan jek... mmg rajin!

org yg suka berdandan lawa pun takde laa pakai krim muka sebanyak yg dia guna!

aku mmg tak sanggup! tp dia sanggup! aku paling2 pun aku pakai krim waktu pg tu jek, ada la skit spf 15 agaknya... pastu tak bawak bekal pun krim tuh pi ofis... akak tuh segala macam bagai... mak aku belikan aku krim yg ada 7 dalam 1 kot, dh tau anak dia nih tak baper cakne sgt hal2 kecantikan muka ni....

akak tu ckp... nnt ko dh kawin, ko syg kat suami, ko sanggup buat apa jek!

gulp!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 21, 2009

nak tgk bila citer ni?

al salam alaykum

sdg kemaskini, sapu sawang, sapu sampah, susun file etc dlm laptop aku...

bukak kat koleksi my video, byknya cerita yg aku dh donlod lama2 dulu... tp satu pun tak tertengok lg...

ada ceramah anwar ibrahim...
ada citer cintaku forever, yusri berlakon kat indonesia rasanya...
ada citer haru biru, tah citer apa pun tatau...
joe dan faridah pun ada, yg tayang kat astro thn lepas time raya... asal ulang tayang jek, kitorg tak sempat nak tgk habis... ada jek halangan yg dtg...
senario the movie pun ada...
citer alam ria cuti sekolah pun ada, the girl from tomorrow... alana, nnt aku tgk ko eh? ko mesti dh berlakon lg ke skrg eh alana?
sin chan indonesia pun ada? pahlawan bertopeng! aku suka lagu sin chan versi indon...
upin dan ipin lg... video klip - video klip yg aku donlod...
senaman poco-poco pun tak terbuat...

ok, skrg sdg donlod citer my precious you, citer korea yg dh abis main kat kbs world... ada satu dua episod aku terlepas nak tgk sbb kelas abihs lmbt dan sebagainya...

lost and faun tak cari lg...
byk lg la nak kena donlod...
nak cari semula yu hee the witch!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 20, 2009

pembetulan!

al salam alaykum

Kuantan bukan sebuah pekan yek!

Kuantan ialah sebuah BANDAR!

kalu Kuantan tu bukan ibu negeri, aku tak marah lg...

ni ibu negeri laa...

sila jangan GAGAL kan pengetahuan am anda!

sekian terima kasih...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, May 19, 2009

ideal!

al salam alaykum...

bila eh nak dpt semula berat ideal ni?? huuhhuuh...


usaha kena keras!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 18, 2009

nak hooray!! btul2 hoorray!

al salam alaykum

pg td aku jumpa prof, kena submit yg pembetulan... kira dh final, dh habis la nih... hrp2 pembetulan yg dh dibuat menaikkan gred aku (x tau pun dpt gred apa)

borak2 ngn ahli akademik, biasa laa... apa yg awak dpt? yg sy tau, buat management ni ssuah jugak rupanya... so, awak nak sambung engineering semula? tak jugak, sbb skrg sy lebih kpd management jugak...

ni ada sorg student indonesia nak sambung phd, buat pasal agility in manufacturing... maybe awak bleh buat agility in supply chain management... tu dia!!! takper laa.. prof, sy nak rehat dulu... knp eh prof? kalu bercakap dgn ahli akademik... mesti citer pasal study, pasal blaja, pasal jurnal... kawan sy skrg nih tgh phd, pun tny sy langkah seterusnya ke mana?

gambar lama... sbb pipi aku kurus lg... batch kedua EM 774 Pengurusan Kejuruteraan

kalu sy nak sambung lg prof, sy kena berenti kije laa... tak sanggup lg! kampeni awak takde bg cuti setahun ke paid leave utk further study? yg kampeni skrg nih mmg takde laa, sbb dia tak kisah qualification apa pun yg ada...

terbukak satu kisah... sebenarnya prof sy sdg cari jugak kampeni yg bleh bg kemudahan utk cuti belajar... sepatutnya hari yg presentation tu, sy ada second interbiu kat kampeni ni... eh, bagus kampeni tuh... awak tak mintak tangguh ke? sy mintak tangguh, tp dia takde call lg laa... sy nak call pun segan... kalu ada rezki sy, ada laa dia panggil semula...

awak call je dia, ckp kat dia... skrg awak dh ada master... kalu dh dpt kije kat situ, awak propose laa tajuk yg sy bg td...

nnt laa prof, tgk dulu cemana... hihhihhi...

serius tak larat lg! nak rehat dulu... sebenarnya aku pikir, aku nih bukan rajin sgt nak membaca jurnal akademik, kecuali yg btul2 menarik minat aku... nak buat phd, memerlukan pengorbanan yg besar!

aku ckp kat mak aku, kalu aku takde jodoh lg dlm masa 2 thn ni, aku akan fikirkan utk sambung phd... tp skrg, kena cari duit lebih skit nak bayar pinjaman yayasan pahang!

Ida! (kay tau ida baca senyap2!) terima kasih utk 2 thn kita bersama! terima kasih utk segalanya! tahniah utk kita!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, May 17, 2009

aku lapar....

al salam alaykum

semalam...

sarapan pagi... makan mee goreng...

makan pagi, prof belanja... makan burger kat mekd (puasa mekdi terbarai... prof pun ckp selama nih dia boikot, tp skrg bila obama naik, dia rasa yakin utk makan)

makan tengahari... sbb siapkan kije kat mekd tuh, ida belanja, makan burger gak kat mekd...

makan malam... Husna rajin... masak pasta...

skrg... perut pedih... aku lapar....

lapar nasi!!!!

nak masak ke? pagi esok buat nasi lemak le...

sedapnya nasi goreng usa ni... uish... usa lg!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, May 16, 2009

hitam menawanku dilukakan, tuntut bela!

al salam alaykum

kebiasaan aku, setiap hari aku akan cek keter aku... kot2 ada calar baru yg timbul... tp hari nih aku lupa... sgt lupa pg td... aku ada temujanji ngn prof, nak jumpa kat mcd seksyen 3 dlm kul 9 lebih... aku takut aku lmbt, so panas enjin pun kejap jek...

biasa ler, aku ni kan jenis sesat2 punya org kat bandar sendiri, apatah lg kat bandar shah alam nih... meter minyak plak dh berkelip2... isi minyak dulu la... pun tak sedar lg...

smpi kat mcd, tepon prof, ckp aku dh smpi... rasa nak cek plak keter aku.... uwwwaaaaa!!! nak menjerit dan2 tu jugak!

bukan calar yg aku jumpa! mcm kena cium jek keter aku nih... ni bukan cium yg mesra nih... bengangnya!!!!!

cemana bleh tak perasan time isi minyak td nih???


kebiasaan aku, mmg aku akan cek keter aku setiap ptg pas balik dr stesen komuter, so ptg smlm mmg takde tanda la kete aku cam ni... alih2 pg nih... camnih laa... ni aku nak buat tuduhan membina kat org2 yg tinggal sama waktu ngn aku ni... setakat calar, aku bleh terima laa... sbb kdg2 mmg aku sendiri yg mencalarkan kereta aku... cthnya, aku langgar paip kat petronas indera mahkota sehari selepas hari pekerja, lekat kaler hijau kat bonet keter...

ini jadik cam nih, aku tekan sendiri pun tak masuk.... uwwaaa lg! sian keter aku!

yg putih2 tuh, calar baru utk keter aku... aku tak buat pun!!! sbb smlm mmg takde... walopun korg tgk tuan punya keter nih cam cakne tak cakne ngn keter dia, tak pernah mandi air paip kat shah alam ni, asyik mandi hujan je... tp ketahuilah, aku syg sgt kat dia! tiap2 bulan byk duit jugak yg kuar utk keter aku nih... huhuhuhuh... tensen!

tp lama2 pikir, ke aku ada cium keter org lain? jadik, ini adalah kaffarah utk aku?

masa utk menginsafkan diri...

tiba2 aku tak paham... housemates aku mengundi AF7! sungguh tak paham!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, May 15, 2009

cengeng! aku laaa yg cengeng...

al salam alaykum

selepas mengalami peristiwa kelakar dan juga membara hati pagi semalam, pasal shuttle train, hari nih shuttle train beroperasi dgn jayanya...

naik shuttle train dpt melayan perasan, mendengar radio dgn sepenuh hati sambil membaca... tiba2, Cikgu Jamani menangis mendengar ucapan anak muridnya yg bernama Saiful Nizam... huhuhhu... aku pun sama la mengalir air mata skit...

layan laa lirik lagu Kami Guru Malaysia nih...

Selamat Hari Guru (16 Mei 2009) utk semua warga pendidik Malaysia, khasnya utk pendidik2 di Sek Keb Galing, Kuantan dan Sek Men (A) Al - Ihsan, Kuantan... juga utk kawan2 saya yg bakal bergelar pendidik! eh, adik saya juga! CIkgu Khalilah Kamaruddin, yg sedang mengajar di Sek Keb Desa Tasik, Kuala Lumpur...

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Harap semua warga pendidik generasi baru bukan hanya menghafaz lagu ni, tp menghayati sepenuh hati, lalu dijadikan amalan dan ditunaikan!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 14, 2009

ada pilihan ke?

hari sabtu nih...

nak pi zoo negara ke?

nak pi jumpa prof?


uwwaaaaaa....

H: ko jumpa prof mlm esok laa, aku teman... sabtu kita pi zoo negara...

boleh ke?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 13, 2009

gaya, mutu, keunggulan

al salam alaykum

ala kak... td kan org cimb promote kat kredit lg... tp dia tak panggil pun saya... sy segan nak pi amik borg kat akak...

laa... esok pi laa tego dia, tny hari sabtu bukak tak...

hmmm... tp dia tak panggil sy... biasa kalu yg promote kad kredit lain panggil je sy, ni tak panggil segan le saya...

dpt hadiah apa?

ada payung... ada beg troli... (wakakakaka... beg troli!)

takper laa hadiah tuh... janji dpt apply kad...

haaa... takper2... esok sy berlakon kuar duit... kot2 dia panggil... mentang2 laa kay pompuan... tanak panggil langsung ek!

member lain nyampuk... ko tuh, tak reti nak bergaya! bergaya la skit, baru la org nak tego...

eh... aku takde apa pun... dulu aku pakai tah apa2, ada jek org offer aku kad kredit... hihihhihi...

(sapa yg kenal aku, tau laa aku cemana orgnya...)

--------------------------------------------------------------------------
al kisahnya ttg kad kredit... bknnya kami nak pakai sgt... housemate aku nak beli laptop... skrg nih kan susah nak buat ansuran mudah tanpa cengkeram tanpa penjamin... sumer nak kena ada kad kredit... kalu nak 0% interest tuh, kena pakai kad kredit bank utama malaysia la plak... nak apply kad kredit senang... nak dpt tuh yg susah... kalu tak pakai kad kredit, jawab dia kena pakai cash laa... yg mmg kdg2 kita sendiri pun kurang duit...

kiranya mmg kad kredit, tak bleh kata tidak, penting jugak laa kad plastik tuh dlm hidup... bkn laa niat nak berhutang, tp tak semua menda kita boleh beli cash, cthnya laptop tu laa... nak gunanya skrg2 ni jugak... bukan 2 - 3 thn lg... kalu nak guna 2 - 3 thn lg, boleh laa nak start menyimpan... itupun kalu menyimpan...

lg pun, kad kredit skrg kan utk sesiapa saje... student yg baru kuar U pun bleh apply kad... ni kan plak org yg dh kije bertahun2... macam maybank tuh, kalu takde slip gaji 3 bulan lg takper, tunjukkan je degree yg korg dpt tuh...

oh ya... aku tak bergaya, sbb aku kurang duit! kalu ada duit pun, blum tentu aku bergaya!

dan sbb utama, gaya itu tak semestinya menunjukkan mutu, tak juga menunjukkan keunggulan!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, May 12, 2009

mana laa tak tembam!

al salam alaykum

edisi makan2...

sebenarnya kami nak pi makan ikan bakar fendi kat kelana jaya, tp smpi2 kul 8 lebih, dh kemas2 dh...

yer kak, nak tgk ikan ke?

tak, nak tny, bukak kul baper, tutup kul baper?

bukak kul 12 tutup kul 10...

knp mlm nih awal sgt?

ikan dh habis... akak dtg ari rabu nnt eh... esok lusa nak renovate kedai skit...

ok... tak dpt makan kat situ, ingt nak pi makan ayam golek kat pantai dalam... tp takut tutup... husna bawak pi tmpt favourite dia kat pj, strawberry cafe kot nama dia...

punya la panjang list makanan dia... last2 kami pilih...

Nasi goreng strawberry, tp takde strawberry pun tau! kalu ada aku pun tak rasa nak makan...

Nasi goreng black pepper...

mihun goreng Singapore...

Aizah makan, nasi goreng tomyam.. tp yg byk jumpa ialah daun kari... daun kari boleh buat tomyam ek?

gambar ni saja jek... konon nak masuk contest... tp nmpk cam bukan berlakon... aku tak kata, photographer yg kata... ekekeke... dia suka, sbb hasil kerja dia... tgk laa sapa pelakonnya! hihihihihi

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 11, 2009

mmg magic btul laaa...

al salam alaykum

ok... keter ni bijak laa... pandai wat magic... magic apa... sila saksikan bersama2...

mula2 cuba lihat kat cermin belah driver keter tuh.. ada apa2 tak? takde kan...

kebetulan guard ada kat situ... aku pun ckp ngn guard... takde tuh! guard tu ckp ada... takde... cuba tgk!

tiba2...

jeng jeng jeng...

mmg magic laa... selepas satu hari...

ada la plak dia letak... cess... takkan guard bersekongkol gak?

saja jek... takper... byk lg keter lain yg aku amik gmbo!

ko nih pesal yg amik gmbo keter org?

org carik pasal ngn kami, kami carik la pasal balik! ekekekeeke....

aku amik gmbo keter yg takde sticker laa... yg dpt masuk parking kat dlm...
ingt tak rule dia apa? takde sticker tak bley masuk parking dalam maaa!! lu kena parking luar jugak!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu

al salam alaykum

bg, aku.... hari2 ialah hari ibu...

utk ibuku, walopun takde kata2 indah dr aku...
cukuplah kau tahu...

aku sayang padamu!

selamat hari ibu!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, May 09, 2009

Suri tagged saya!

Al salam alaykum

Suri tagged aku... tenkiu Suri!

Peraturan nak jawab tag ni ialah:

1. Copy badge "2009 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.
- dah copy dh!



2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
- Award ini diberi oleh Cik Suri. Suri ialah penulis novel Virus L. Aku suka baca A Researcher's Life. Tunggu Cik Suri bukukan jek...

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
- Baru nak abis belajar
- pas abis belajar, aku nak menikmati hari Sabtu dan Ahad sebaik2nya...

- Cita2 nak sambung phd, tp aku kena tinggalkan kerjaya aku laaa... tunggu la dulu lg baper thn... moga jalannya dipermudahkan...
- Hajat di hati jugak nak amik IR, tp smpi skrg tak register lg dgn BEM & IEM
- suka lagu Cinta Dalam Hati
- suka citer Dalam Hati Ada Cinta
- peminat tegar KRU, tp dh laam tak amik tau pasal KRU
- sedang berusaha utk kurangkan makan, sbg sokongan kpd usaha utk kurangkan berat badan, dan mencapai berat idaman...
- nasi dan coklat, mmg takleh tinggal! cemana ni?
- Hobi aku membaca... pas abis antar thesis ni, sibuk la aku membaca semua blog, membaca semua novel dan buku yg aku dh beli... dan akan tambah koleksi lg

ok, cukup 10...

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog.
- Ok, tag aje...
1- Afida Anuar
2- aNNdiNN
3- Kak Laila
4- Cik Puan Sarah
5- Kak Yanti
6- Hasra

5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan:
"anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda"

ok... siap!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, May 08, 2009

momen akhir bersama...

al salam alaykum

D: dulu, kita interview kat bilik ni ke? bkn kat bilik sebelah ke?
A: (sambil melilau mata) bilik ni la kita interview...
D: di sini kita bermula, di sini juga kita berakhir...
(presentation thesis kat bilik tu jugak)
(sedih aku dgr)

amik laa masa menikmati momen2 indah seberapa byk yg mungkin...

A: Ali ajak bergambar ahad.. 25hb nih... gmbo dia pakai jubah...
D: ko ckp kat Ali, tinggal space byk skit dlm gmbor tuh, nnt kita letak muka kita kat gmbo dia...

aku gelak lg...

A: ko nak sambung phd ke?
D: takmoh aku nak rehat!
A: ko pas nih... nak carik kije dlm bidang pendidikan ke?
D: (sambil geleng kepala) tak laa... Ko nak jadik lecturer ke?
A: kalu aku jadi lecturer, mmg budak2 mati! slide mengajar tak siap, soalan ujian tak buat2, apa lg soalan peksa... sian kat budak2...
D gelak jek...
A: eh M*S* best tak?
(muka pelik, dan geleng kepala, tatau la tu)

-------------------------------------------------------------------

alhamdulillah, presentation utk thesis dh abis... lega!
tp tak lega lg sebenarnya... ada correction kena buat...
takde laa kena hentam... takde laa dpt soalan membunuh...
apa la yg ko nak harapkan dgn report ko yg siap dlm masa 2 hari (ni btul2 buat punya la ni)

hari ni aku malas nak tgk lg...
aku nak tgk tv, nk baca blog yg byk2 tuh dlm feedreader aku ni...
nak download lagu... huhuhuh...
sabtu ahad nnt aku nak berkampung kat fakulti, lg sekali...
nak buat correction dan hantar terus...
aku tanak amik cuti dh...
sbb bila aku cuti, mmg kije sebabun byknya!
dan susahkan org lain...

pastu baru laa bleh buat hard cover...
dan merdeka!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 07, 2009

aku nak amik upah jugak laaa...

al salam alaykum

kul 9 pg kang thesis presentation kami...
aku ckp kat prof... 5% je kan markah? kita takyah present laa...
takper laa ilang 5%... rupanya 15%, 5% utk setiap examiner, ada 3 examiners...

dlm masa 2 hari aku siapkan report thesis aku tuh... baru aku tau...

kita bleh upah org utk pemasukan data...
kita boleh upah org utk interpret data...
kita bleh upah org buat report utk data...
kita boleh upah org utk buat data summary...
ada yg upah org lain buat semua report dr A to Z...

yg lg aku terkejut... student PHD pun ada yg buat camtuh...
dia pi belajar phd kat Australia... buat report sub kat org malaysia...

dunia dunia...

akak tuh kalu dia la yg sambung belajar... dh baper byk degree, master & phd yg dia dpt kan?

aku pun nak amik upah gak laa! boleh Ida?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, May 06, 2009

selepas cuti panjang...

al salam alaykum

cuti yg panjang, aku tak ke mana...
3 hari kat kuantan...
2 hari berkampung kat kampus...

mak aku tanya... kenapa la suka sgt buat kerja last minute?

eh... shuttle train laluan pelabuhan klang - sentul dh ada eh?
pg td aku nmpk kepala keretapi lama tarik komuter...
aku ingt ada komuter rosak dia tarik nak bawak pi workshop ke apa...
tp berenti kat stesen... ada org... bestnya! sumer dpt tempat duduk!
aku tak smpt nak naik... kat luar pagar lg...

arinih masuk ofis... dpt lawak pg2 hari...
diulang lg depan leader aku...

A: org kawin sedara ni mmg suka makan nasi kukus...
Z: dia tuh lain...
A: pg td aku ckp kat kay... aku tgk kay nih kawin sedara
Z: yer ker cemana ko tau?

aku dh mula gelak... pg td dh kena!
ulang tayang plak depan leader aku yg arinih cam serabut jek

A: kay mana bleh kawin sedari... kita yg kawin sedari!

Z terpinga2... nak gelak tak gelak... last2...

Z: cemana aku tak terpikir camtu eh?

eheheheehe....

esok cuti lg! mintak cuti half day arinih tak dpt...
slide utk presentation tak buat lg...

battle of the band!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::