...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Tuesday, March 31, 2009

lama tak jumpa

al salam alaykum

pg td...

dr kejauhan aku nmpk seorang lelaki kat tgh2 kl sentral tuh, sedang menanti seseorg...

mcm pernah kenal jek! dh bertahun tak jumpa, selalu emel ngn sms jek...

dgn selambanya aku pi tego, siap intai lg muka dia...

trademark Dr Fauzi yg tak berubah, cara dia pakai songkok... sbb tu la dr kejauhan aku bleh cam dia...

kan betul... dulu timbalan dekan kat skul bahan, usmkkj... Prof. Ahmad Fauzi... aku panggil Dr. Fauzi... br smpi dr Penang, ada seminar kat PJ... tak lama pastuh Abg Jai plak sampai... tembam jek abg jai... oh... Dr Shah Rizal Kasim, dh dpt PHD thn lepas...

mereka ni antara otai skul bahan yg baik dgn aku masa undergrad dulu... abg jai tu lg laa, tua dekat skul jek... ekekekeke... tp tak borak lama sgt laaa... sbb diorg dh lewat sgt pi seminar tuh...

insyaAllah lain kali jumpa lg... sebelum Dr Fauzi berlalu, awak dh kawin ke belum nih? belum lg laa Dr.,kalu dh, mesti sampai kad kat Dr... pipi naik mcm dh kawin! uhuks uhuks uhuks... moral of the story: aku kurus dulu... ekekekekeke

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, March 30, 2009

pesta buku...


al salam alaykum

pesta buku antarabangsa kembali lg... 17 - 26 April... ikut rasa hati aku mmg nak pi serang... tp tarikh2 tuh tarikh kritikal aku rasanya... minggu yg 17 tuh aku kena submit thesis (tak siap lg???)... yg minggu 26hb tuh aku ada exam akhir...

dan, kalu aku pi, kompem laa duit aku banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkk habis... mmg tak membazir... asal dpt beli buku dan novel... Ustaz Hasrizal akan promote buku baru beliau terbitan Ujana Ilmu, Jemari Seni pun akan promote novel bulan April kat sana, takleh beli online lg... uuwwaaaa! tu baru 2 penerbit, yg lain2?? buku kole kacang senior aku tu pun tak beli2 lg... skrg nih kan aku sdg menghalang kaki aku dr singgah ke kedai2 buku yg berdekatan dan berjauhan... aku beli pun online jek dr Jemari Seni...

dlm reminder tepon aku nih bersusun nama buku2 dan novel2 yg aku tak sempat beli lg... mujur lg ada kawan kat ofis dh ada buku2 yg aku nak baca, tinggal nak pinjam jek... tp buku yg pinjam tak sama ngn buku yg dibeli sendiri... lgpun, masa pesta buku, kebanyakannya mesti dpt diskaun yg bleh tahan best la jugak...

cemana eh?

ok, kalu aku ada kawan nak teman aku pi pwtc tuh, aku pi laa... insyaAllah... tak sabar nih nak cari kawan yg minat nak pi sana ni... :)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, March 29, 2009

cerita gelap

al salam alaykum

ok, aku tutup lampu... aku tinggal sorg kat umah... Husna ckp nk balik secepat yg mungkin, ahad na masuk kelas jugak... kak Roza plak pi Seremban umah kakak dia, ada kije urgent!

tepat 8.30 aku tutup lampu, tp tak tutup semua suis... tv pun terpasang... ekekeekeke...

berjaya ke tidak sebenarnya kempen ini? Malaysia di tangga ketujuh, yg terbanyak mendaftar di www.earthhour.org/malaysia

ok, lampu2 bergemerlapan lg...

hmmm... kempen besar2an oleh Media Prima, tp tv3 tak henti siaran... Astro pun tayang Akademi Fantasia... RTM masih lg cerita bukit selambau...

aku bayangkan kalu kempen ini berjaya, kita sumer akan bergelap mcm thn 1996 kalu tak silap aku, satu semenanjung takde letrik... gelap gulita...

oh, ada juga yg bergelap...

tp hari2 aku tido mmg tak pasang lampu pun... pasang kipas jek...

habis cerita bergelap... aku termenitiskan air mata jugak laaa... melihat saat akhir Pak Lah bersama umno... dan ketika Muhyiddin bersalam dan berpelukan dgn Pak Lah... syahdu ooo!

oh ya... mereka bukan pemimpin kesayangan aku tau!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, March 28, 2009

vote!

al salam alaykum
aku tinggal bergelap 2 org jek kat umah malam ni...
tu pun kalu kak roza tak kije malam...
kalu tak sorang2 la jawabnya...

Husna balik kg nak jumpa mak... ari isnin dia masuk kije baru...
Aizah balik Kedah, ada mtest...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, March 27, 2009

aras aku yg ganas...

al salam alaykum

dulu, pintu kat belakang rosak... dh baiki, takleh guna dh... guna pintu utama jek...

pastu, mesin fotokopi plak rosak... lama jugak laa nak dibaiki... canggih punya mesin pun rosak...

pintu kecemasan dkt tangga, hampir2 nak rosak jugak... kalu dulu bukak, sekejap jek tertutup kemas, skrg jgn harap...

dua tiga hari lepas, paip sinki patah... tukang paip dtg ckp, ini raksasa ke org yg guna ni?

kemudian, semalam disedari, pintu utama, takyah guna access card pun bleh tolak pintu... bleh masuk dan keluar sesuka ati... apa citer ni? sungguh bahaya... yer la aras tuh ada dept yg hangat2 belaka... semua kerusi panas tuh!

korg nih... dh laa kebanyakannya pompuan, bukannya sampai 100 org pun, bukannya engineers ganas2... cemana sumer menda bleh rosak nih?

jawab aku: ada hantu kot... ekekekeeke

iyyer... semua kerosakan itu hanya di aras aku... tak, hantu tak salah!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 26, 2009

Areej nih...

al salam alaykum


Areej, sekali bersuara... terus tagged org... takper2... mujur rajin nak buat... tp malas nak jawab kot omputis... jawab melayu aje la yek!


Rules: It’s harder than it looks! Copy to your own post, erase my answers, enter yours and tag people you want. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.


1. What is your name : Kay
2. A four letter word : Kayu
3. A boy’s name : Khairi
4. A girl’s name : Khalilah
5. An occupation : Kerani
6. A color : Kuning
7. Something you’ll wear: Kasut
8. A food : Kerabu
9. Something found in the bathroom: Kepala paip
10. A place : Kuantan
11. A reason for being late : Ketiduran
12. Something you’d shout : Kuba la!
13. A movie title : Kami
14. Something you drink : Kiwi juice
15. A musical group : KRU
16. An animal : Kuda
17. A street name : Karak Highway (kira betul laa)
18. A type of car : Kelisa
19. Title of a song : Keabadian cinta (erk... cemana leh terpikir lagu nih)


ada sapa2 nak buat? Fida la buat... Kak Fatonah sekali... dgn Pah sekali... Encik Keri kalu tak bz... Hasra yg blog dia bersawang sekali sekala... kalu korang rajin ler...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, March 25, 2009

quiz.......

al salam alaykum

malam nih ada kuiz... kul 10 mlm

soalan dh dpt smlm... tp takleh bukak lg... kena tunggu password kul 9.45 mlm karang...

kami kena jawab quiz tuh dan hantar sebelum 10.30 malam...

hantar melalui emel ataupun sms kpd pensyarah...

tak dibenarkan perbincangan, merujuk buku, merujuk nota dan seumpama dengannya...

kuiz bleh dijawab di rumah, di ofis, di taman, di masjid atau di mana sahaja yg talian internet boleh dicapai ataupun mendapat liputan servis telefon anda...

aku? cemana nih, nak tgk mertua vs menantu ni?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, March 23, 2009

terima kasih!

al salam alaykum...

baru sat td dpt kiriman pos ekspress dr Kak Yanti!

terima kasih yek!

insyaAllah akan dimanfaatkan sebaik mungkin... kaset in-team dlm radio tuh yg dh bertahun dlm tuh, akan digantikan dgn cd in-team la plak...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, March 22, 2009

arinih belajar accounting!

Slide 7
Slide 7
al salam alaykum

The first accounting book was written by Luca Pacioli in a section of a book on mathematics entitled
Summa de Arithmetica, Geometrica, Propotioni et Proportionalita”, (trans: "Everything about Arithmetic, Geometry, and Proportions." published in 1494 (printed on Nov, 1494!).

ok, aku tau dh perkataan semua dlm bahasa melayu asal dr mana...

Summa = everything = semua...

summa = semua, dekat2 kan sebutan dia!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, March 21, 2009

hari ini hari sabtu...

al salam alaykum

hari nih dh hari sabtu yek... pd hari sabtu, ada kenduri bekas penasihat akademik saya, Prof R.O USMKKj... gambar di bawah kenduri di pihak pengantin perempuan.. hari nih kat belah pengantin lelaki, kat rembau...akhirnya, R.O kawin jugak! isterinya adalah bekas studentnya dulu2... tahniah yek Prof!

aku pernah jadik R.O (Research Officer) kpd R.O selama 3 bulan... buat projek kaca rambutan dan duriannya... rasanya projek kaca prof mcm2 dh... ada JeraGlass la plak... kaca dr jerami...

hmmmm.... fiesta belon udara panas akan dilancarkan esok... dh mula ari khamis lg... bestnya!! sapa nak ajak aku pi pg sabtu?? ptg tak bleh, aku ada kelas... ahad pun kelas pg sampai ptg... sabtu malam? bleh kot... tp sapa nak pi... housemates aku sumer tak dpt nak pi...

jom laa ajak aku!
ni belon Malaysia!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, March 20, 2009

merata-rata

al salam alaykum

merata-rata kan corak kain ni? burberry eh nama dia? dulu ada lecturer pakai baju corak nih... jawab member aku, mcm tgk langsir jek...

iyyer btul... langsir pun ada corak nih... huhuhuh... aku pernah tgk sarung kusyen lg...

aku tny kat encik gugel ni... mmg byk pun...


ada jadi kotak minyak wangi...



bentuk beg ni cantik...


eh, baju mak budak pun ada...

beg nih utk org yg berusia... pandai2 je aku...

tali pinggang pun ada!
baju budak lg!

stokin!

byk lg laa... selendang kawan aku pun corak cam nih...
mujur aku mcm tak berminat sgt ngn corak2 camni... tp beg yg kat atas tu cantik gak...
sekian sahaja hasil penyelidikan sy... seterusnya sila siapkan kije sekolah! esok kan dh janji nak antar kat prof!
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 19, 2009

dh tugas dia...

al salam alaykum

awek polis bantuan ptg semalam mmg silap besar laa... kan tak pasal2 kena maki sekali... nak marah kat ktmb, ngn awek tu kena sekali... tp bkn aku yg maki dia, org lain...

awek polis tuh betul, dia mmg menjalankan tugas dia... dia suh orang lain yg mmg tak dpt masuk tren tuh, takyah dh laa nak usaha nak masuk... tp lenggok bahasa dan pertuturan tuh kureng la plak... tak kena masa, tak kena tempat plak... mcm nak tunjuk pangkat, nak tunjuk lagak... sekali, amik ko... abis sumer org dok marah, sumpah seranah! mana tak marah, diorg tunggu tren cukup punya lama... mula2 tak dpt naik satu tren, pastu tren berikutnya dibatalkan... org punya laa ramai...

aku? aku diam jek dok dlm tren... aku pun tak paham, cemana aku bleh masuk jugak dlm tren tuh... padahal aku ni dh la berbaris kat barisan yg kelima dr pintu tren... dr segi teori mahupun praktikal mmg susah laa nak masuk dlm tren tuh... tiba2 bleh masuk plak... tak main pun aci pakai tolak org... org tolak aku ada laa... agaknya sbb org tolak aku, dan telah tertulis takdir, aku dpt naik tren jugak... sblm tuh dlm hati membara la jugak, tiba2 tren dibatalkan...

lg tambah membara, laluan seremban - rawang punya laa byk tren... ada tren shuttle seremban - kl... shuttle rawang - kl sentral... tren seremban - rawang mmg jarang laa dibatalkan... ini tidak adil!! cuba laa ko bayangkan cemana laa pengguna komuter laluan sentul - pelabuhan klang tanak mengamuk!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, March 18, 2009

kak yanti ni... ekekekeke

al salam alaykum

mari kita jawab tag...

rules:
1) anda dikehendaki mengambil 3 pic di bahagian muka
2) pastikan di crop
3) setiap 1 pic hanya boleh menampakkan 1 @ 2 anggota sahaja..
4) huraikan sedikit tentang pic itu
5) tag sape jer asal lebih 5 org ye..

kak yanti, laptop sy nih takde menda canggih2 nak edit gmbo... sy letak je laa gmbo nih ek... penuh satu muka nih, tangan pun nmpk... nak 3 bahagian muka ke apa? takper laa... kira memenuhi kriteria tag kak yanti la ek... gigi yg putih pun nmpk... mata yg rabun dibetulkan oleh spek yg dh patah, jari yg gumuk... oh tidak, masa nih kira kurus lg laa...

gmbo ni thn 2004 dulu, zaman menganggur utk 3 bulan... aku kuar berjalan ngn geng sekolah galing aku, Nurul Afzam + Mardiatun... guna kamera lama, era pakai kodak lg... dieditedkan oleh ex-roommate aku, Azlina Aman kat usmkkj, lepas aku nganggur 3 bulan, aku lepak2 kat usmkkj, jadik research officer sekejap...

ok, takde sapa yg nak ditagkan... Areej & Kak Tonah, jawab cepat tag kak yanti ni! ekekeekeke

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, March 17, 2009

musim berlalu silih berganti

al salam alaykum

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

harinih dh 17/3 rupanya... cepat sgt masa berlalu.. diam tak diam blog aku nih pun dh lanjut usianya... yer laa tulisan pertama aku pada 10 mac 2004, ari nih dh 17 mac 2009... bayi pun dh besar jadik budak 5 thn...

rupa aku pun dh tua... sbb tu la aku tukar gmbo profile, takkan laa nak guna lg gmbo yg muda belia tuh yg sdg bermain bunga di skul awam... ekekekeke...

tulisan aku pun yg mula2 merapu bertambah2 la merapunya... tp tak kisah laa, nama pun sebuah kisah klasik utk masa depan, biar ia terus klasik lg 5 thn.. insyaAllah... dlm masa 5 thn nih, dh 3x tukar lay out... mula2 awal2 dulu daun yg berguguran... pastu kaler biru semacam jek... yg skrg nih dh dkt 2 thn tak bertukar2... tp aku suka yg ni... peminat setia kaler coklat tegar la katakan...

tp aku tak tau sapa pembaca aku... yg mana tinggalkan komen, alhamdulillah, tau la aku sapa korang... yg jadi tukang baca senyap tuh, terima kasih jugak kerana sudi baca...

ada jugak yg jumpa kawan2 lama diorg melalui blog aku ni... ada jugak yg sempat singgah sbb cari lagu itu ini, walopun aku tak share apa2, kdg2 je letak lirik... ada jugak yg singgah nak cari petua utk exam SPA, yg aku pun tak pernah lulus utk jawatan PTD tuh... yg terbaru, nak carik clue utk hotfm dulu kini... skrg dh RM 20,200... patut laa diorg carik... aku rasa aku tau jawapan yg kedua, selepas yg pertama lagu Julia - exist tuh utk Dulu, yg kini itu ialah.... teetttt!!! tunggu kalu aku dpt call n jawapan aku btul eh!

terima kasih kerana sudi singgah, membaca, meninggalkan jejak walopun sekejap...

sempena blog aku yg berusia 5 thn nih... aku nak share lagu yg mmg aku suka sgt2 zaman aku sekolah menengah dulu, lagu nih rasanya masa thn 1994 @ 1995 la glamernya...

kisah di sebalik lagu ini... kawan baik aku Dr Asmiza tuh, pada masa cuti sekolah hantar kad yg mengandungi kata2 perangsang dgn rangkap pertama lagu nih sekali... sbb apa? sbb masa final xm ting 2 tuh, aku jatuh no... masa kelas peralihan, Lydia, aku ngn as top 3 dlm kelas... tiba2 masa tingkatan 2, diorg still dlm top 3, aku jatuh masuk dlm top 10 jek... keciwa laaa!

masa cuti dpt kad dr dia... terima kasih As! kad tuh walopun dh tenggelam dlm banjir, takleh nak baca, aku tetap simpan smpi skrg...

musim berlalu silih berganti
sejahtera itu ada di hati
sesal berkubur di dasar mimpi
semangat jitu tetap bersemi

yeah..

kita bukanlah putera gahara
meratap asap ke langit biru
kita hanyalah insan biasa
melintang patah membujur lalu

haluan bermewah tak pasti beruntung
habuan sedikit tak bererti rugi
hidup sederhana fikiran tak kosong
pegangan terapit istana di hati

orang kita bukan mewah
tapi kaya budi bahasa


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, March 16, 2009

suatu masa dulu...

al salam alaykum

Suatu masa dulu, kalau aku ada aktiviti interview sekitar shah alam, mmg kompem umah kak zack jadi tempat menumpang tidur aku… lebih specific lg, bilik yg dikongsi bersama oleh Fida dan Kak Zack laa... sbb kerap sgt pi menumpang umah diorg, maka aku pun kenal laa jugak housemates diorg tuh… aku pun sebenarnya kira bakal housemate tak jadi diorg, sbb aku tolak offer tempat kije kak zack ngn fida thn 2006 tu…

Semalam, semasa kenduri Zarin, salah sorg housemate diorg laa… tp aku tak sempat menumpang teduh masa Zarin menyewa sama kat umah tuh… berkumpul laa semua housemates diorg yg aku kenal, Pah yg poyoz tuh sorg takde... Ela ngn anak dan suaminya, Leen ngn anak dan suaminya, Chah ngn anak dan suaminya, Zarin ngn suami yg baru dinikahinya, Kak Zack ngn Fida je belum berkeluarga…

Kak zack, tgk housemates ko sumer dh ada anak sorg… ko ngn fida je takde lg…
Tu la pasal. Aku rasa bilik tu kena sumpah laaa…
Takkan aku pun kena sumpah kot?
Yer la tuh, ko kan selalu menumpang bilik aku… wakakakakaka…

(sila baca senada dgn pertuturan kami, kawan2 sdg bergurau senda)
macam2... semoga berbahagia Zarin + Hafiz...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, March 14, 2009

jadual sudah keluar...

al salam alaykum dpt emel ni... rasa nak menjerit... apa yg aku dh siap?
nothing... questionnaire tak kuar lg, report apatah lg...
yg penting sblm tuh, literature review aku tak btulkan lg...
supervisor tny, bila kamu nak bg sy cek...
on the way prof... amik ko on the way...
25hb March dh nak kena antar report...

nak jerit pun tak guna...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, March 13, 2009

takde la geram sgt pun...

al salam alaykum

ptg td aku dgr hot fm, peraduan dulu & kini, jumlah hadiah, baucer membeli belah dh 19,600... arinih dpt pembayang lirik lagu lg... aku dh tau salah satu lagu tu laa... turun dr train terkumat kamit mulut nak ingtkan lagu tuh, smpi umah, baru ingat... salah satu tajuk lagu tuh ialah ***i*... ekekekeeke... nak tau detail tunggu la ptg esok, btul ke tidak... td budak pompuan tuh teka lagu extranged dan slam, tak mungkin berpaling... mmg tak dgr clue btul laa dia nih... ekekekeke... aku try call, tak dpt2... mmg susah btul nak tembus talian...

lg satu, teka lagu dlm krujam, dj nyanyi lagu2 ikut suka ati diorg, kita teka laa... setakat ni sumer aku bleh teka (setakat yg aku dengar radio laa), tp yg sakitnya, setiap kali masuk krujam zone, kena register... satu sms 50 sen... huhuhu... aku dh register 3x, tp takde pun dia call aku nak jawab, nak teka lagu apa... tp takde la geram sgt pun, rugi jek 1.50 aku...

ada lg, hot fm sandwich, tiap2 pg, teka 3 lagu yg disandwichkan... jumlah wang terkumpul skrg nih 11 ribu lebih... 2 lagu dh betul, aku rasa lg 1 lagu tuh sofaz, bukan di sini, takde org teka lg tuh... dorg tanak bg clue ke utk hot fm sandwich ni?

dulu2 masa kecik2 dulu, aku suka dgr radio 3 kuantan... rajin gak laa masuk kuiz apa bagai... 3x menang hadiah... hadiah pertama, hamper dr pasaraya ocean yg dh pupus tuh... pernah la jugak gmbo terpampang kat pasaraya tuh... hadiah ke2, baucer hi-tea kat hyatt hotel... hadiah ke3, aku dpt pasu bunga, kraftangan dr jerantut... ada lg kat kuantan....

aku pernah call red 104.9, nak dpkan cd x-factor (wakakakaaka), masa tuh ptg, bercakap ngn ismahalil hamzah... dpt laa jadi pemanggil bertuah, tp smpi ari nih aku tak dpt2 lg cd x-factor tuh... bil talipon RM 19.60 utk panggilan ke red 104.9... mcm dh harga utk 1 kaset original...

aku pun rajin gak tepon radio 3 kuantan tuh, rancangan bahasa arab, masa'ul khair, setiap hari jumaat, seingat aku Ustaz Khairul Anuar dr IKIP yg mengajar... tp takleh nak lwn laa ngn Izma dr Qaryah Balok Baru, setiap kali hari jumaat, suara dia mesti ada, pemanggil setia...

lg sorg pemanggil setia radio 3 kuantan, kak Fatonah, ada rancangan tuju lagu, suara akak tu laa yg kuar sokmo2 nya... rajin btul, senang sungguh dia nak dpt line... tp skrg aku dh tak tepon dh radio2 tuh... no tepon pahang.fm pun aku tatau dh, sbb dh tukar no baru, dulu 5136161... skrg tatau laaa...

cuma skrg nih aku dok gatai nak tepon hot fm utk lagu sandwich tuh ngn dulu & kini laa... tolong laa korg jawab cepat2 skit, bg betul, kasi sapu bersih semua hadiah2 tuh... supaya aku tak geram...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 12, 2009

lewat ke?

al salam alaykum

dlm tren pg td, dpt tempat duduk... sambil2 baca buku esok lusa nak peksa + nak kena antar assignment, lagu nih berkumandang di earphone... tak dpt nak hayati buku, hayati lagu nih la plak... tu yg malas nak baca buku sekolah sambil dgr lagu, lari daya konsentrasi...

yang terlewatkan - SO7

di mana kau selama ini
bidadari yang ku nanti
kenapa baru sekarang
kita dipertemukan

sesal kan tiada arti
karna semua tlah terjadi
kini kau tlah menjalani, du du du du du
sisa hidup dengannya

reff:
mungkin salahku melewatkanmu
tak mencarimu sepenuh hati
maafkan aku

kesalahanku melewatkanmu
hingga kau kini dengan yang lain
maafkan aku

tak berulang kembali
kau tak akan terlewati
segenap hati ku cari, du du du du du
dimana kau berada

repeat reff

walau ku terlambat
kau tetap yang terhebat
melihatmu, mendengarmu
kau lah yang terhebat

===> kesimpulan dari lagu ini ialah:
tak lewat lg la tuh, sbb ada peluang jumpa yg lain lg hebat... :)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, March 11, 2009

bg tgk gmbo yg kabur jek...

al salam alaykum...

alhamdulillah, smpi gak kat melaka 8 & 9hb Mac...

kereta viva kak roza, yg membawa kami ke melaka...

hotel penginapan kami atas tajaan cik Aizah....


apa la yg diborakkan tuh....

merenung ke luar jendela kapal samudera...



pesta tanglung dan lampu...

kincir ooo kincir...

kabur...

tak ingt lak kat mana...

pemandangan yg kabur...


jalan kota...


keretapi tanah melayu


nak kata jet pejuang kang, takut menda lain... sungguh kabur ini gambo....


sampai juga ke melaka....


bekalan malam itu, cekodok ayam... ayam nak lekat celah gigi pun tak dpt...

versi kabur...

impak dr perjalanan kami ke melaka...
Aizah & Kak Roza: demam dan selesema
Husna: letih lg, masuk tido awal jek, sbb dia volunteered nak drive keter pergi dan balik...
Aku: asid laktik berkumpul kat betis... skrg baru rasa lenguh...
pasni ke mana plak?
ada rezki, Redang kot... jom ahli rumah, kumpul duit lg...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, March 10, 2009

Saturday, March 07, 2009

hepi bestday!

al salam alaykum

pi celebrate birthday Husna kat chicken hartz, sunway pyramid...
tp yg tak bestnya layanan dr staff chicken hartz tu tak berapa memuaskan...

tp takper, Husna suka... pas makan, diorg ajak pi tgk upin ipin... aku dh brdebar2 nak pecahkan "rekod" tak pernah tgk wayang... tak pernah masuk wayang la katakan... tp TGV kat situ dh tak tayangkan upin ipin... kami pun pi uptown shah alam... jalan2 tgk barang...

utk Husna, semoga sentiasa berada dlm lindunganNya, dipertemukan jodoh yg baik dr segala segi, dan berjaya lg di masa mendatang...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, March 06, 2009

hot fm lg...

al salam alaykum

pg td hot check pasal lagu2 zaman kanak...
ada caller dr ganu wi lagu nih

wa wa pepek wa pepek hujung galoh
masuk kluor masuk ujung galoh buka pintu
cak lalok lalok
cak lalok lalok

dan aku teringat budak2 kat pahang nyanyi lagu ni...

jan jan jala itik ayam
di mana lubang kanci
seratus lima puluh
panggil tok bidan makan sirih mulut merah

persamaannya ialah kedua2 lagu ini dinyanyikan semasa bermain satu permainan...

aku cek wiki

"Permainan ini perlu dimainkan lebih dari empat orang. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan, pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda"

versi yg aku main masa kanak2 dulu, siapa yg kena tangkap kat tgh tuh, kna pilih dia nak geng ibu mana... geng yg paling ramai dia laa yg menang...

oh, 6 March, birthday sapa eh?

paklang aku...
housemate aku...
oo ya! encik Keri...

happy birthday semua!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, March 05, 2009

kosmo pn kena block jugak?

al salam alaykum

aku dtg kerja hari selasa, selepas cek emel2 yg berkenaan, print apa yg patut, bukak intranet, rangka2 apa yg aku nak buat spanjang hari... pastu aku akan ambil masa 5 minit utk baca online paper, kosmo... pelik bin ajaib, satu2nya akhbar online yg tidak pernah di'block'kan di ofis aku time ofis hour, dh kena block... huhuhuhhu... ofismate yg lain pun mengadu, perisik rakyat pun takleh bukak dh... ilang sumber politik dia di awal2 pg... aku try bukak blog aku, nasibnya juga sama... time ofis hour takleh baca blog jugak...

aku cek byk jugak la skrg nih yg di'block', paper tuh biasa laa... chatbox aku pn takleh bukak gak lunch time, laman web kesihatan pun kena block... huhuhuh... mujur maybank2u, cimb click bleh masuk lg...

dlm masa yg sama, byknya kije yg dtg dlm masa seminggu nih... smpikan tak sempat nak baca emel2 yg kawan2 forwardkan, dan tak sempat nak memforwardkan kat org lain... aman emel kawan2 aku arinih... ekekekeke...

aku tgk, internet aku diblock start kul 9 am - 12 pm, bleh sekejap dr kul 12 pm - 2 pm... pastu kena block lg dr kul 2 pm - 6 pm... lunch time aku tak sempat sgt nak bertenet, nak makan lg, tambah dgn kije yg byk, mana nak bertenetnya... huhuhuh...

harap balik umah laa... tu pun nak bahagi masa ngn nak buat kije sekolah, nak baca blog, nak tgk tv... hihihihihi.... byk btul aktiviti... kalu bersukan, dh kuar peluh + bakar lemak dh...

dh kul 12... happy birthday utk adik aku Khairul Iman yg berusia 20 thn, yg dh memulakan alam kerjaya kat shah alam nih... walopun org kata pencacai jek, hadapilah liku2 pahit maung masam manis dunia kerjaya ini...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, March 04, 2009

Azumi + Yatie kawin?? tahniah!

al salam alaykum

sedang aku baru jek nak masuk dibuai mimpi smlm... ada sms masuk... Dang yg sms... tny cuti 3 hari hujung minggu nih balik kuantan ke tak... rupa2nya majlis kenduri Jumi (Azumi Ali) dan isterinya, Yati kat kemaman... aku ada kelas sabtu dan ahad... tak dpt p... alamak... baru teringat! ari sabtu wajib anto assignment, ari ahad ada presentation, pastu aku kena anto proposal thesis aku... semua tuh tak buat pun lg! mmg aku lagho skrg nih + semangat yg hilang...

berbalik cerita kawan aku nak kawin td...Azumi dan Yati tuh aku kenal kat matriks teganu laa... program matrikulasi sains USM, francais ngn KMT, utk anak2 terengganu... lama kan diorg berkawan? dr umur 18 thn, smpi laa thn nih umur 28 thn... alhamdulillah, disempurnakan lg dgn ikatan perkahwinan... tp aku bkn nak citer pasal diorg...

kat kolej tuh, ada 3 program matrik... asasi sains UM... matrik sains UKM, dan matrik sains USM... matrik sains USM, matrik express 8 bulan... bangunan kolej kat depan hospital jalan sultan mahmud tuh... asrama kami kat jalan batas baru, pangsapuri permint harmoni... rumah kami no D202, pangsapuri dahlia, permint harmoni... serumah ada 8 org...

Durrah, Che Lah, Lida, Lina, Aizam, Im, Aida, dan aku laa... Kay... oh ya... mula2 ada sorg tuh dtg dr penang, tp dok sehari jek, sbb dia tak paham kami ckp ganu... dia tukar pi matrik kat induk... aku pun mula2 masuk, mana ckp ganu nih, aku ckp pahang laa.... walopun masa kat pahang, aku ckp ganu... ekekeeke... ada kembar jugak, Lina + Liza, tp diorg berenti bila dpt masuk maktab perguruan...

mana ek diorg skrg? Durrah skrg jadi cikgu, dh ada anak sorg.. che lah pun cikgu gak, tp aku dh lama lost kontek ngn dia, dh kawin jugak, Lida kat subang jaya, tp aku tak pernah jumpa dia, dia bz manjang + aku pun takde masa ujung minggu, Lida nih kejap2 terbang situ sini, kerja auditor la katakan... Lina plak cikgu kat rompin, dh kawin, Aizam skrg jadi kapten tentera darat, dh kawin, skrg dok kat ampang, Im aku lost kontek... Aida kat perak, ahli farmasi terkemuka, anak sorg... aku, kat KL Sentral, tak tau nak ckp kije apa...

biasa laa kalu dh nama pompuan, hobinya bergosip jek... duduk plak umah yg hujung sekali, tp tak ngadap la blok lily, kami mengadap jalan dan bangunan yg tak siap lg masa tuh... so, hobi skodeng org kat jalan laa... ekekekeeke... pastu ada plak kami spot budak2 tuh ngn gelaran yg kami bg, yg aku ingat... budak jepun, bulan, t-pot, pepsi, pak lah, buah pear, etc... yg t-pot tuh budak matrik asasi um, dia dok kat kg atas tol... nama penuh dia aku lupa... aku pun tak pasti knp aku bg gelaran t-pot kat dia... pd masa tu jugak, tiba2 ada budak bawak RXZ BDH 8641, cukup punya bergaya... aku tak kata, kawan2 aku kata... tp aku ada la gok gmbor ngn moto tuh...

budak2 pompuan takde sgt nama gelaran... kawan2 takleh lawan laa... tp kalu Dang tuh, kami pangil minah alternatif... sbb spek dia tuh... mmg klasik laaa + menarik... binkgai plasti coklat hitam belang2 kot... sesuai jek ngn dia... budok bijok! dia laa jugak penyimpan mohor besar raja2 utk segala rahsia2 aku... ehehehehe

antara lecturer yg aku ingt... Cik Zan ajar Fizik, En Kamal (agaknya btul la kot) ajar Kimia, En Akie (ajar Math), Ust Maliki, ajar agama sekali sekala di waktu petang, Cik Sue + Madam Sally, ajar English... ada lg, tp aku lupa nama, sbb diorg ajar budak UM dan UKM...

kalu nak pi kolej, kena naik bas jepun yg pihak kolej bg... kdg2 kalu lmbt, tertinggal gak... kami jalan kaki laa dr batas baru tuh smpi jalan sultan mahmud... ada laa kitorg jumpa jalan short-cut... tp kalu suh aku pi carik balik short-cut sungguh aku tak ingt... nak pi bandar kuala terengganu pun, jalan kaki jek... kdg2 kunci umah tertinggal dlm umah, tak pun ada ngn si polan2, lmbt balik sekian2 hal... kami panjat laa masuk kot pintu dapur... kdg2 kat pintu tepi belah ngadap tangga... mmg aksi stunt... tp mmg pintu dapur ngn tingkap tuh tak dikunci laa... kalu tak, sia2 jek wat aksi akrobatik... tp tak dpt masuk umah...

aku try google cari gmbr kolej tuh, tp takde la... apa nama kolej tuh skrg pun aku lupa... dh 10 thn, mesti la berubah skit... kawan2 zaman matrik pun merata2 kat muka bumi malaysia nih... agak2nya ada dh yg keluar dr malaysia ni... yg aku kontek pun, yg no dia ada dlm handphone aku ni je laa...

apa?? yer la yer la... nak buat kije sekolah la nih...

wassalam...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, March 03, 2009

hari isnin punya cerita

al salam alaykum

semalam aku terpaksa EL... mak ayah aku dtg shah alam ngn adik aku, report duty kat Pr*t*n... short notice dr HR, patutnya awal bulan 2, pastu HR tangguh sbb ekonomi yg jatuh... tp disebabkan mpv baru diorg dpt sambutan, so adik aku kena register smlm... ptg sabtu panggil, isnin dh kena register...



pastu pi umah kakngah sat... kakngah tak mengajar pg sbb ptg ada kursus... sambil2 tuh pi kedai baju cari uniform tunas puteri utk adik aku, nisa yg dh darjah 4, yg diwajibkan berpersatuan dan bersukanan...



aku: bakpe adik masuk tunas puteri? masuklah puteri islam, beli kain pink je, pakai baju sekolah je...


ma: bukan bleh pilih2 sendiri, cikgu yg letak nama dia dlm tunas puteri...


aku: dh tu, guna kain skirt kaler coklat tu je laa... (merujuk skirt tunas puteri aku masa darjah 4 thn 1991 dlu, serius, ada lg smpi skrg dgn tai dia) takyah beli baru...


kakngah: kain dia tuh buat kain buruk dh agaknya...


aku: mana... kaklong simpan laa...


ma: uniform skrg dh tukar laa... kaler hijau... pakai seluar biru...


aku: yer ker? bila tukor eh? kakngah, bila tukor?


kakngah: aku pun tatau... kat setiam (sekolah dia mengajar dulu, kawasan luar bandar di bintulu, sarawak) tadop menda2 gini... aku pun tak perasan kat sini lg...



uish... betapa peredaran zaman telah meninggalkan aku... smpi uniform tunas puteri dh bertukar pun aku tatau... masa sekolah menengah aku tak join pandu puteri, mana ada persatuan tuh kat sek agama... aku join puteri islam je laa...



semalam mmg hari yg letih jugak laa... kuar rumah kul 8 am, balik umah kul 8.30 pm... balik2 mandi solat terus tido... mak ngn ayah aku terus bertolak balik ke kuantan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, March 01, 2009

main-main la plak

al salam alaykum

ada satu hari tuh, walopun kije tgh byk... tiba2 ofismate dtg suh wat puzzle... dlm masa setengah minit siap...


pastu dia bg lg 1 tambahan, segiempat sama yg kecik, suh wat segiempat sama jugak... aku pun ckp kt dia, should be membesar la skit kan square dia... dia ckp tak, sama jek 12cm jugak... aku tak caya...

sapa yg dh dpt buat? takde org lg yg dpt buat... baper lama bg diorg masa? sejam pun ada... ok, aku try buat... dlm masa 15 minit siap...

aku ukur square tuh, mmg membesar skit, 12.5cm... mujur tak rasa nak balun mamat tuh... hihihihi...

pastu dia tak puas ati, dia bg teka teki plak...

1 + 1 = 11

sila jadikan ia 130...

aku malas nak layan dh... byk lg kije aku... lgpun penah buat...

korg bleh jawab tak? cuba teka cemana... nnt aku bitau laa jawapannya...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::