...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Sunday, November 30, 2008

dinner + tunang

al salam alaykum

hari jumaat pas kerja aku pi umah adik aku kat bandar sri permaisuri... dia nak tgk baju aku yg aku beli utk dinner... pastu dia ckp baju tuh tak baper lawo... so kami kuar pi Tesco Ampang beli baju lain plok nak memenuhi tema glitz, glitter and glamour... huhuhu... baju yg dia ckp tak baper lawo tuh dia bwk balik kuantan nak tunjuk n bagi kat mak aku... dgn tak semena2 aku hutang plak ngn adik aku sbb aku mmg takde cash dh... lawakkan? gaji baru masuk, tp tak smpi sejam habis dh masuk akaun2 bank lain.... dlm tgn pun takde duit... cemana nak balik kuantan ni?

dlm pada tuh aku berkenan sepasang jubah seluar kaler hijau (aku tak tau la nak describe cemana hijau tuh) tp mmg cantik laa... kna je ngn kulit aku (ceh perasan!!! lupa nok amik gmbr baju tuh kat patung)... cuma tak padan... tinggal saiz L jek... ni azam aku nih... nak kurus nih... bg padan pakai saiz L... dlm tido pun termimpi2 pasal baju tuh!!

hari sabtu semalam window shopping kat Sogo... saja nak bersenam jalan2 cuci mata... Jualan Jimat MAlaysia dh mula rupanya... tp biasa ler aku tahan hati la nak membeli... mmg thn hati aku kali ni... aku kna buat list plak thn depan apa aku nak beli nih... kalu gi sogo tak sah kalu tak singgah kat Carlo Rino dan Polo... tgk beg sandang yg aku berkenan tuh... still tak turun harga... huishh.... tak sanggup aku nak pejam mata nak beli beg yg harga RM 400 ++, lepas diskaun pun harga masih lg dlm RM 380...

dlm kul 5, adik aku dan suami dia bertolak ke Kuantan, aku plak bertolak ke KL Sentral, jumpa officemate kat situ, pastu gerak sama2 gi KLCC... org paling awal sekali sampai kat KLCC dlm kul 6.15... registration kul 7.00 - 7.45 (mmg aku tak setuju)... lepak dlu dlm surau sambil tunggu maghrib... pas menunaikan kewajiban, barulah pi register...

biasa laa dinner, ada makan2, ada persembahan, pengacara & persembahan jemputan, seorg artis lelaki tp biasa berpakaian perempuan... aku enjoy persembahan, mmg best dan menghiburkan!! kalu org tgk aku mesti geleng kepala!!! org dgr lagu senyap jek, aku hangguk2 kepala, dh la berbaju kebangsaan!! dlm aku enjoy dgn persembahan, aku pun byk tak setuju dgn mcm2 perkara sepanjang dinner tuh... tah la... mmg tak masuk laa ngn jiwa aku... cuma yg masuk dgn jiwa lagu2 rock kapak, pop, dangdut, hindustan, yg dimainkan dan persembahan dr staff jek... yg lain mmg aku rasa nak hantar surat komplen... tp sapa laa aku nih... hanya seorg yg memiliki selemah-lemah iman! offsimate aku ckp, ko masuk kompeni international, plak tuh kat kota metropolitan KUALA LUMPUR ni!!!! mesti la kena ikut!! serius aku TAK SETUJU!

utk lucky draw, aku rasa cam terdengar je nombor aku disebut, tp tak tau la betul ke tak... hari isnin nih baru leh check and confirm...doaku semoga adalah rezeki aku kali ni! sbb tunggu lucky draw ni la aku still lg tak tau nak balik kuantan raya haji ni ngn sapa dan dgn apa...

td plak kul 11 lebih kurang, aku pi majlis pertunangan Zarin, kawan aku kat USMKKj dlu ngn Kak Zack kat Seremban... pilihan Zarin tetap org Kelate... akad nikah insyaAllah bulan 3... pastu teman Kak Zack pi tgk2 umah... dian ak beli umah kat area Shah Alam la plak... huhuh... rezeki dia murah!! nnt insyaAllah pas raya, janji ngn Kak Zack nak pi jenguk Kak Tikah dan Pa'an, dgr kata dh ada 2 anak... alhamdulillah!

aku nak upload gmbr pun, sumer dlm kamera kawan2... aku lupa nak bawak digicam aku...

nak layan citer kat Astro 105 sat... pastu tido... mmg letih sgt rasanya!

Wassalam....

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 28, 2008

r u in love?

Hi…… If you have sleepless nights......

If someone breaks the silence of a dark lonely night


If someone sings new melodies in your ear every evening..



If someone makes you feel the sharp touch in you


If someone notices you before you do


If someone makes you feel everywhere you meet



If someone does not give up with your anger



Then its nothing other than!!!!

Mosquitoes....

good nite and have sweet dreams!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 27, 2008

boleh aje...

al salam alaykum

ko nih, kata takde duit... beli majalah ada plak duit!
aku korek2 laa... tak makan takper, janji ada menda nak baca

kegemaran aku membaca... ada duit ke takde duit ke... kena membaca jugak... cukup laa dpt brochures ke, iklan tepi jalan ke, kertas2 kecik ke... sumer aku baca...

tiap2 bulan mesti aku akan beli majalah mastika, al-islam, nur...
majalah wanita terbitan utusan karya... kdg2, kalu ada cerita bagus, mcm kisah perkahwinan cucu sultan pahang tuh... mingguan wanita, anis pun kdg2... bergantung kpd intipati cerita dan situasi aku masa tuh... cthnya laa kan... aku sdg tunggu bas @ komuter... lama nak kena tunggu tuh... aku pi laa gerai2 yg jual majalah tuh, sambar je la mana yg berkenan... buat bekalan dan bahan bacaan aku di kala kebosanan...
aku tak melanggan secara bulanan... aku suka beli kat kedai pakcik atau makcik... kat toko2 buku melayu... sebabnya?? pikir2 le...
setiap ahad, tidak dapat tidak, mesti kena beli mingguan malaysia... tak suka baca online.. hari2 lain bleh laa... hari ahad kena beli... paper hari ahad byk sgt ilmu... ruangan agama, rencana, temubual, kesihatan dll... aku bawak paper tuh masuk slm kelas, baca time break... lecturer pun tego... awak baca lg ke paper utusan? bleh percaya ke paper tuh? (propaganda politik la tuh)

tak kisah laa propaganda apa pun... ilmu byk bleh dpt...

mari kita semaikan budaya membaca!
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 26, 2008

memori tercipta

al salaam alaykum

korg tgk citer puteri salju tak? malam2 kul 8.30 kat saluran tv9... bleh laa citer tuh... best la jugak... ni la lagu tema dia... nak dgr lagu, nak tgk video, bukak la youtube...

Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pon terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama (3x)
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 25, 2008

serius ke?

al salam alaykum

aku terima offline msg kat YM td...

ija:
ija: assalammualaikum
ija: kak kay
ija: sudi x jd pengapit sy 27hb december nih?

hal yg dia nak kawin, mmg la serius... hal yg nak aku jadik pengapit tuh... huhuhuh...
terkedu sekejap... apa aku nak jawab ni???
ija ingt lg ke kisah 4 - 5 thn dulu??

tp kan ija... ingat tak dulu... akak yg kena selamat dlu... ni dh kira langkah akak nih... eheheh... takper ija... teruskan! doa akak tetap bersama ija...

apa2 hal pun... tahniah yek ija!!! akak gembira sgt!! semoga ija dan bakal suami beroleh ketenangan dan kebahagiaan melayari alam perkahwinan dengan redha dr Ilahi...

tahniah!!

pengapit??? nnt ek pikir dulu...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 24, 2008

chempiang...

Al salaam alaykum

pernah dgr chempiang? dlu masa aku form 4 ke form 5 ada citer nih main kat tv3, tp tak sempat nak tgk sbb dok asrama... dh la bersiri plak tuh... TV3 tanak tayangkan semula ke ek? aku tanak citer pasal chempiang... aku nak citer menda lain...
Hari nih dah kira masuk 30 hari bekerja aku kat kompeni nih… alhamdulillah, setakat ni tak rasa nak carik kije baru… jobstreet pun dh jarang masuk… The Star hari Sabtu pun dh lama tak beli… dh 2 kali aku tak pi pesta kerjaya kat mid valley dan pwtc… tp buat masa skrg, dengan kemelesetan ekonomi dunia, bukan lah waktu yg sesuai utk aku bertukar2 kerja… retrenchment sana sini… lg 1, kang tak besh plak resume aku nnt… tp impian nak bekerja di bawah organisasi yg gah tetap ada… tunggu la dulu, aku berazam aku nak timba pengalaman kat sini seberapa byk yg boleh… habiskan pengajian aku dulu…

dah masuk 30 hari bekerja, still aku rasa mcm honeymoon lg… aku takde kerja sgt… tak merasai lg bebanan dan tekanan mcm teman2 yg lain… bila kita bekerja di sebuah organisasi yg workshopnya di oversea, sgt laa memboringkan rupanya… bila time takde kije ni aku tak bleh nak ke workshop utk meninjau2 perkembangan… tak macam dengan 2 tempat kerja terdahulu, workshopnya turun tangga je atau berjalan sepelaung dua… smpi la ke workshop, rajin dgn malas je… sapa la nak bina workshop kat tgh2 KL ni ek…

skrg nih aku rasa boring la skit… takleh nak buat apa lg… hari2 baca preliminary spec yg tak tau bila nak berubah status ke taraf yg bleh aku proceed seterusnya… nak gi kaco org lain, sumer mmg bz ngn kije masing2… mcm makan gaji buta je skrg ni… aku tanak makan gaji buta, so buat la apa yg patut berkaitan dgn kije walopun dok 10x baca spec smpi berpinau mata… nnt bila dh byk kije nnt aku pun tak sedar bangunan yg masih dlm pembinaan kat sebelah tingkap nih nnt dh siap org masuk duduk kije dh…

so skrg nih takde laa lg aku nak buat OT… kalu masuk kul 8, kul 5 aku dh kuar… masuk kul 8.30, kuar kul 5.30… masuk kul 9, kuar kul 6… tp boss aku galakkan kuar kul 6 walopun masuk kul baper… tp time takde kije nih, takdenya aku nak stay kat ofis lewat2…

ari sabtu pas kenduri kak yana, aku pi L**d** W***h* Management utk satu sessi percuma seperti yg diiklankan… sblm aku pi, mereka yg menelefon aku telah mengkompemkan aku takyah bayar sesen pun utk sessi percuma nih… so aku pun bersetuju laa.. mula2 sesi konsultasi… lepas ckp berat aku nih berlebihan bla bla bla dan aku kena masuk program nih utk sekian 30 sesi utk mendapatkan berat badan yg ideal bla bla bla… dia suh aku bayar dulu 50 utk reservekan pakej pengurusan badan yg berharga RM 5800.00… aku pun ckp kat dia, sblm dtg sini kan dh ckp akan buat free treatment dlu, bila saya setuju nak teruskan baru bayar… saya nak tgk jugak betul tak kaan turun dr 4cm – 16cm… 1 sessi treatment dia, dia ckp bersamaan 360 kali sit up… dia pusing lg kona kot lain plak bla bla bla lg…

dia tmbh lg utk aku punya pakej harga sebenar ialah RM 24,000… tp dia nak jadikan aku model dia (kalu berjaya, kuar tv + paper la), dia sponsor la yg lain, yg tinggal utk aku RM 5800 jek… kalu awak nk suruh sy jadi model awak, sponsor la 100%... dia ckp tak bulih laa… smpi ke sudah dia tanak bg free treatment kat aku sbb aku tak setuju lg nak deposit RM 50 tuh… pastu aku ckp aku nak stop kat sini buang masa dia dan aku jek, baru la dia ckp dia kena set masa lain plak tuk free treatment tuh… aku ckp terima kasih, tp tanak dh… nnt you suh sy sain plak lg… free treatment ke mana, RM 50 ke mana… mmg amoi tu bengang laa ngn aku… aku saja je wat tak paham...

kesimpulannya, aku mmg dpt ilmu nak kurus dlm free consulatation tuh… tp kalu nak kurus cemana pun… jaga la pemakanan anda dan amalkan gaya hidup yg sehat… tp kan dia program tuh pun, bleh makan nasik gk sekali sehari, time waktu makan yg lain kena gantikan dgn makanan dia tuh laa… yg aku tgk cam air kopi dgn oat jek! so bleh le aku buat sndirik! Aku nak kurus mcm zaman sekolah menengah ngan matriks dulu!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, November 23, 2008

kenduri kak yana

al salam alaykum

dh bertahun2 berblog... tak pandai lg nak upload gmbr ikut turutan...
abaikan je laaa.... ni gmbr sungai lentang... konon2 pas pi kenduri kak yana kt bentong tuh, nak singgah la kat lentang nak mandi manda... tp hujan turun selebatnya... amik gmbr je laaa...


dh lama tak smpi kat lentang nih... lalu jek... ni singgah nak bawak kawan2 merasa kesejukan lentang... tp rasa kesejukan hujan je....


ni pemandangan nak masuk terowong karak tuh... terowong kat sebelah kena tutup... so jam la jugak sekejap kat sini...


smpi jugak akhirnya ke kenduri kak yana... kak yana tetap kurus mcm 10 thn dlu... aku tak jumpa kawan2 sekolah dan sekelas aku yg lain... mmg diorg tak dpt dtg... aku jumpa sorg jek... Idris... skrg dia jadik Imam kat surau seksyen 9, shah alam... anak dh sorg... tp Idris tak ingt dh muka aku... aku tego dia dlu... dia tny... ni siapa yek? mujur aku bg salam dlu!!!


lebatkan hujan yg turun? suasana biasa di pantai timur dekat2 hujung thn...



ni rasanya dh dlm perjalanan pulang ke kl... aku tepon mak aku nak try mintak nak balik kuantan... aku ingtkan tak dibenarkan pulang le... tp mak aku cakap... balikje laa kalu nak balik kuantan... tp takper laa... kawan2 aku nak pi PWTC arinih... so tak jadik laa nak balik...
pastu bila aku dh smpi kl, mak aku tepon lg sekali, aku dh smpi mana... ingtkan aku jadik balik... rupanya tak... terharu lg...
lg sekali mak aku call mlm td, tny kenapa tak balik kuantan? ni nak nangis nih... takper... insyaAllah... lg 2 minggu jek lg aku nak balik... insyaAllah

smlm sms kat midi selamat pengantin baru sbb tak dpt pi Kedah... dia reply, K, u r my best friend!!!
hikhikhik...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, November 22, 2008

tag dulu laa...

al salam alaykum

kali nih selesaikan tag dulu dr Cik Hasra... tag ni mintak aku amik gmbr workstation aku... kalu kat ofis, aku malu nak amik gmbr sbbnya meja kerja kami takde partition... kang tiba2 kang diorg ckp aku poyo sengsorg...

ofis aku lebih kurang gmbr kat bawah ni laa... aku amik kat website kompeni aku... eheheh... tp ni bukan ofis aku nih, ni tingkat lain ni... aku kat tingkat 20 lain laa skit... tp susunan meja, kerusi, komputer sama jek... dh la guna monitor 21", nak ngulor mmg kim salam je laa... tp bleh aje!! hik hik hik


yg gmbr kat bawah ni gmbr workstation/tempat lepak aku kat umah sewa ni selain drpd bilik tido, sofa, meja makan, dan depan tv laa... ni lappy aku baru jek adik aku pulangkan hari selasa ari tuh... aku tak sempat lg nak kemas2 dlmnya... yg tak nmpk dlm gmbr ni ialah balang gula2... hihihi... sambil chatting mlm2 hari, kulum gula2, biar rongak gigi tuh....


ni plak tag kedua dr Cik Fida... dh menurut segala titah perintah peraturan tag... tak betulkan apa2 pun... masa nak amik gmbr nih teringt kat CIk Fida yg mungkin sdg makan nasik kenduri kat umah pengantin... kami pun kat umah pengantin jugak!! ehehehe...

muka nmpk cam kurus plak skit... ekekeekekeke... jgn tertipu dgn gmbr ini... dh la cerah semacam... padahal hitam si tampuk manggis... kat sebelah tuh, housemate saya, Cik Aizah...

ok... selesai segala tag!! aku takkan tag sesapa kali nih... sbb aku tgk dh ramai yg buat...
wassalam...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 21, 2008

minyak turun lg ke?

al salam alaykum

aku baca paper online td, harga minyak nak turun lg... bila la aku nak isi minyak yek? time balik kuantan raya haji nnt ke? nak balik dgn apa dan dgn sapa pun tak tau lg...

aku baru lepas isi minyak ari ahad... tinggal 1 bar nak penuh tangki... pastu beberapa hari lepas harga minyak turun... huhuhuh... takde rezki nak isi minyak dgn harga baru...

hujung bulan nnt insyaAllah turun lg...

kalu esok aku gi Bentong bawak pakwe aku tuh, aku merasa laa nak isi minyak dgn harga skrg nih kalu tangki minyak pakwe aku berjaya dikosongkan laaa...

soalnya sekarang... aku nak pi Bentong ke tak?? sapa nak ikut pi kenduri kawin Kak Yana atau nama penuh dia Afrah Alhana Ahmad Kassim, kawan sekelas aku masa sekolah Ehsan dulu? sila tinggalkan jejak anda di sini sebelum subuh pagi esok... keputusan pegi atau tidak bergantung pada mimpi sebelum subuh dan kesudian anda utk menemankan saya...

jangan takut & jangan bimbang... sbb pd kad jemputan telah tertulis nama saya, famili and friends sbg jemputan dgn tambahan "jangan lupa datang yek" (mmg tak sampai ati)

terima kasih sbb sudi baca!!!

wassalam

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 20, 2008

aku suka!!!

al salam alaykum

aku suka... ikut suka korg la suka ke tak!!!
takper laa... pakwe aku lg yg hitam legam manis menawan tuh tak marah kot... aku suka kaler yg ni plak... tp tak dapek laa nak ganti... biarlah dia yg pertama... lepas thn 2015 baru pikir carik yg kedua!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 19, 2008

bijok aar dia...

Al salaam alaykum

Aku dh bertukar radio kegemaran… aku suka rancangan pagi… sebelum nih aku suka dgr Pagi di Era… tp semenjak seminggu dua nih aku rasa DJ2 (cam tak best jek panggil DJ) dia mengarut jek… mcm hilang arah… nak tak nak aku dgr Hotfm morning crew laa… (bkn niat aku nak promote stesen radio… kalu nak promote pun, aku suh korg dgr Pahang.fm Satu Pilihan) kdg2 aku dgr Hitz.fm kalu tetiba rasa nak bertukar arah… kdg2 dgr IKIM.fm… ikut suka rasa… tp buat masa sekarang aku katakan tidak utk Era…

Aku bukan nak cerita pasal radio… Pg td topic diorg… pasal loghat bahasa… ada satu pemanggil tuh org ganu… dia bg perkataan “koho”… korg tahu “koho” tu apa? ikut konteks ayat… kalu jadi kata ganda “koho-koho” maksudnya “perlahan-perlahan”, “lambat-lambat”, atau dlm bahasa omputisnya “slow-slow” skit

Kalu “koho” saja cthnya dlm ayat nih “koho lame koho banyok”… maksud "koho" di sini ialah “makin” terjemah balik ayat tuh dlm bahasa bakunya… “makin lama makin banyak” tu baru “koho”

Si Fafau ada menambah org ganu suka cakap omputis… jawab si pemanggil maklum le org ganu nih bijok2 belake… suka gok statement tuh… kalu dikutkan org ganu mmg byk gk la mengimport bahasa lain dan dijadikan bahasa daerah… bahasa Melayu kita ni pun… seingat aku bahasa kita tercinta ini ada 3 jek perkataan asal (betulkan aku kalu silap), yg lainnya diambil dr bahasa lain di dunia ni…

cthnya, almari, diambil dr bahasa portugis…
tabib, dr bahasa arab (tp biasanya kita guna tabib ni bila merujuk kpd “tabib Cina”, maknanya ialah doktor)

Berbalik kpd org teganu yg bijok2 ni… cth perkataan yg menunjukkan diorg bijok ialah:

‘tohok’ asalnya dr throw-out
Dop masuk ‘buk’ aar – ‘buk’ ialah book
Adik nok ‘kalang’ kaler 24 – ‘kalang’ asalnya dr bahasa arab qalam
Kayu ‘rol’ – ruler rupa2nya
‘betak’ – dtg dr bahasa arab, aku dh lupa… tp maksudnya lambat…

Mcm2 lagi laa… dop larat nok listkan… ganer org ganu? Betul dop hok ambe oyak nih?

Ada member aku dr kedah ajar perkataan nih “mot”, maksud dia bonceng… btui ka org kedah? Selamat Pengantin Baru utk member aku ni, Hamidi Hashim & isteri… aku x dpt dtg kenduri hang Ahad ni… jauh sgt no!!! kawan2 yg lain takde yg pi, aku nak pi sorg2 tak larat, walopun minyak dh turun… aku doa dr jauh je yek!!!

Negara kita mmg kaya dgn pelbagai budaya, adat, gaya dan bahasa…

bahasa jiwa bangsa… cintai budaya kita…

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 18, 2008

kehelan??

Al salam alaykum

Ada yg bertanya… mana aku dpt nama kehelan?
Aku tak pernah citer lg ek?

Korang tau tak kehelan tu apa?

Menurut ahli kejuruteraan bahan, kehelan ni adalah salah satu kecacatan di dalam bahan… dlm bahasa yg diguna oleh William D. Callister dlm bukunya Materials Science and Engineering An Introduction, terbitan Wiley John & Son (terpaksa menjadi penulis kegemaran aku suatu masa dulu… betui ke Firuz?) ialah dislocation.

A dislocation is a crystallographic defect, or irregularity, within a crystal structure. The presence of dislocations strongly influences many of the properties of materials. Some types of dislocations can be visualised as being caused by the termination of a plane of atoms in the middle of a crystal. In such a case, the surrounding planes are not straight, but instead bend around the edge of the terminating plane so that the crystal structure is perfectly ordered on either side. The analogy with a stack of paper is apt: if a half a piece of paper is inserted in a stack of paper, the defect in the stack is only noticeable at the edge of the half sheet. There are two primary types: edge dislocations and screw dislocations. Mixed dislocations are intermediate between these.

Kalu korg nak tau lebih lanjut pasal kehelan nih sila buka buku Pengenalan Kepada Kejuruteraan Bahan: Sifat Mekanik Bahan, tulisan Azizan Aziz & Shamsul Bahrin, terbitan Prentice Hall ataupun buku sains bahan yg lain yek…

Apa relevannya aku dan kehelan?

Aku digelar kehelan oleh bapak aku masa aku sdg seronok menggunting2 penanda2 buku sbg cenderahati kepada mereka yg sampai ke pameran Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan & Sumber Mineral, sempena dgn majlis konvokesyen yg ke 32 (2001/2002)... thn tuh aku dh thn 2 laa…

Gunting jek skit, senget… gunting lg… tak ikut garisan yg ditetapkan… kalu keluar dr garisan takper la… ni makan dalam terus… pengarah projek si ellya tuh… geleng2 kepala menengokkan aksi aku… perosak segala bookmark tuh…

Last2 keluar ayat dr mulut ayam dia tuh… aku tgk ko ni kay, skit2 salah gunting… skit2 senget… sesuai sgt laa dgn kehelan… kehelan pinggir… start dr hari tuh, dia dh warwarkan kat budak2 bahan yg lain, nama baru aku kehelan… mula2 marah gak… tp lama2 cam lawak plak… asal nmpk aku jek, dengar ler kehelan… kehelan… kehelan… mujur gak aku skor bab kehelan… kalu tak wat malu jek…

Dr aktiviti pameran tuh, 4 org dpt gelaran… aku sbg kehelan, junior2 aku bertiga… Ina dpt nama telur sbb muka dia mcm bentuk telur… Amalina dpt gelaran ampehh sbb sume perlakuan dan kata2 dia menunjukkan keampehan… lg sorg aku lupa la nama dia walopun rupanya dpt kubayangkan… dpt gelaran Cindu… sbb muka dia mcm campuran Cina + India…

So… Kaki korg pernah terkehel tak?

Sekian wassalam…

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 17, 2008

bawak bekal

al salam alaykum

harini tak makan ke?
mujur akak tanya... lupa sy... sy bawak bekal...
rajinnya dia masak!!
takde laa... housemate masak lebih smlm...
untung kan ada housemate... kalu dok sorg2, masak sorg2, tak best...
kalu sorg2, tak masak... mcm syok sendiri jek makan sorg2...

hari2 aku bawak bekal sejak kije kat sini... alhmadulillah... aku ada housemates yg rajin memasak... kalu ada lebih nasi, aku buat nasi goreng utk bekalan waktu tengahari... ada yg ajak aku pi makan, tp hidup di kotaraya yg besar ni buat aku jadi kedekut skit utk bab makan2... bkn smpi tak makan terus, makan... tp aku simpan utk agenda makan2 yg besar, sekali sekala di awal bulan... tp sapa2 yg nak ajak aku lunch kat KL Sentral nih, budget harian aku hanya RM 5 ke bawah sahaja... harap maklum...

aku bukan tak biasa bawak bekal... dr sekolah rendah, masuk sekolah menengah, asal tgk mak aku masak awal jek, bawak bekal laa aku... kalu aku stayback petang masa sekolah rendah dulu, adik aku yg sekolah petang akan bawak bekal utk aku... smpi la aku kije kat kuantan, yg mmg dok ngn famili, mak aku buat makan pagi nasi goreng, aku bawak laa pi ofis... tp masa tuh selera besar... pg makan nasi goreng, lunch kang makan nasi goreng lg kat cafe... takleh nak kata laa kuantan bab makan2 mmg murah lg...

tp kira yg jadi tabiat aku jugak laa, pi jalan mana2 yg memerlukan aku bawak handbag yg besar (cam sengal jek aku bawak handbag), aku bawak jugak sebotol air utk penghilang dahaga, dh jimat dh situ RM 1 - 2... korg bleh nmpk apa yg korg jimat kalu korg buat camnih... setiap yg korg jimat tuh masukkan dlm tabung... cthnya skrg aku jimat RM 5 sbb tak makan tengahari, so masukkan RM 5 tu dlm tabung... tp bulan nih aku tak buat laa sbbnya RM 5 pun mmg takde dlm dompet aku sejak 5hb yg lalu...

nmpk cam super duper kedekut plak aku bulan ni!!! mmg laa... gaji kompeni lama kat hulu selangor tuh sangkut lg... HR salah kira... abis belanjawan aku lari bulan nih... minggu lepas dh call dh, HR bz lg, aku pun malu dh nak call lg... takat seratus dua pun nak berkira!! mmg berkira, aku bkn org senang...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, November 16, 2008

jom masuk dapur lg!

al salam alaykum

hari jumaat malam sabtu, tiba2 housemates aku nak makan karipap... ada ubi kentang yg banyak... ada daging cincang... ada tepung... tp masing2 tak berapa reti nak buat... aku pun ingt2 lupa nak wat cemana...

setakat nak buat inti karipap tuh insyaAllah bleh... tp still salah sukatan jugak.. nak buat kulit dia tuh tak berapa ingt... nak guna minyak ke nak guna marjrin nak bg sedap kulit dia tuh... aku pun tepon mak laa...

mak terus ajar buat karipap pusing yg sedap skit... aku pun pernah buat ngn mak aku... tp biasa laa... tak amik port sgt... mak aku pun ajar le cemana nak buat + ingatan aku yg ingt2 lupa nih... bg kat housemates suh diorg buat, diorg tak tau nak wat cemana karipap pusing... aku la kena jadi ketua chef...

aku ajar wat kulit je ek... adunan no 1 uli tepung + air + secubit garam... adunan no 2 uli tepung (anggaran separuh dr adunan no 1) + marjerin sampai peroi... pastu masukkan skit adunan no 2 ke dalam sedikit adunan no 1, bulat2kan... buat smpi abis... (sorry kalu tak paham takde cerita bergambar)

pastu gelek @ canaikan doh... gulung semula... pastu potong... pastu gelek @ canai semula... dia akan jadi bunga2 bulat gitu cam kerepek bawang... pastu masukkan inti... kelim laa.... sedia utk digoreng... ini lah hasilnya... tak nmpk sgt bulatan2 kerepek bawang tuh sbb tukang canai tak biasa buat... tp bila goreng akan timbul la bulatan tuh... abaikan kelim yg pelbagai tuh sbb ada tiga tangan tukang kelim... satu tangan je tukang canai... tp mmg rangup dan sedap selepas digoreng...beberapa hari yg lepas aku melawat blog Kak Nida aku jumpa resipi Kek Coklat Lembap... resipi yg aku biasa buat lain dan rumit skit... tp yg nih lain dan senang... so housemates aku pun penggemar kek coklat... td kami pun try la buat... tp aku gantikan minyak jagung tuh ngn minyak masak sbb mahal le minyak jagung tuh... pastu aku tak bakar, aku kukus jek... malas nak kuarkan oven housemate aku...

aku dh rasa td... sedap!!! insyaAllah kalu rajin bleh laa buat time raya haji nnt... kalu rajin... hmm... bestday sahabat aku pun, Puan Fatimah Dayana pun dekat2 raya haji gk... dia pun suka kek coklat yg aku buat... tgk laa nnt...

tamat cerita hari sabtu aku... esok insyaAllah aku nak gi Sunway Pyramid nak tgk pesta coklat cadbury... sedap jek tgk kat tv3 td...

cerita kegemaran hari sabtu dan ahad di kala takde kelas nih ialah: saluran 303 KBS World My Precious You dan Bodyguard...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 14, 2008

alam ria cuti sekolah

al salam alaykum

tahniah pada adik2 yg cemerlang dlm UPSR! adik aku lg 3 thn baru amik UPSR... anak2 jiran aku pun takde yg amik UPSR thn nih... sepupu sepapat pun takde...

alam ria cuti sekolah tiba lg!! pg td tgk MHI kejap... pasal cuti sekolah nih... ada yg nak antar anak dia pi tuisyen, thn depan xm... ada yg jadual kehidupan tak berubah, kna mengadap buku jek... buhsan jek rasanya!! ada yg nak bawak gi holiday...

aku plak masa cuti sekolah... takdenya nak berulit lg dgn buku!! ini time balik kg n tgk tv!! macam laa waktu sekolah pun aku berulit ngn buku ngn tak tgk tv...

ingt lg masa kecik2 dlu... hari jumaat last day sekolah arwah nenek aku mesti dh smpi dh dr Dungun... hari Sabtu zzooommmm balik kg!! naik bas... dr Kuantan naik Bas Sihat kaler putih merah tuh smpi kemaman... pastu dr kemaman naik bas thong aik kaler merah smpi laa dungun...

aktiviti aku, biasa laa budak2 kg... kalu banjir, main laa air banjir... buat rakit... kalu hujan lebat sgt... dok rumah tgk tv... pastu kdg2 tlg org jual ABC + goreng pisang... tp seingat aku bila dh masuk sekolah menengah, aku dh jarang balik kg masa cuti sekolah... sbb kdg2 mcm tiap2 bulan balik kg... arwah nenek pun selalu dtg kuantan... masa tingkatan 3 aku jadik tukang basuh pinggan kat kedai jual nasik ayam...

masa cuti sekolah rendah, ada program alam ria cuti sekolah kt tv3... citer yg paling aku ingt sekali ialah The Girl From Tomorrow... kisah Alana budak yg dtg dr thn 3000... ada alat yg macam skaf pakai kat kepala tuh... huhuhu... bg aku cerita sains fiksyen yg menarik... terbayang kat fikiran cemana la rupa thn 3000 tuh ek... ada umur lg ke tak ntah masa tuh... tp ending dia aku tak tau cemana... terlepas tgk mungkin...

tp aku cek kat pakcik google td, citer ni ada kat youtube... bersiap sedialah utk aktiviti mendownload!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 13, 2008

tiada lagi kasih

al salam alaykum

tajuk lagu: Kehidupan (featuring Nazrey)

Kesenangan yang datang tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada Tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita akan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari Tuhan

Lagu nih dipetik dr album tiada lagi kasih in-team... aku beli kaset original lg (kak yanti!!! nak cd!! tak mampu beli!!) masatuh aku mmg giler beli kaset... tah baper byk aku pun tak tau...

byk sekali kaset KRU la... (wajib!!) Westlife ada 2... setiap kali nak posa beli album junjungan... Rabbani (teringat dulu join team konsert rabbani kat usmkkj) pun ada... In-Team sumer album pun ada... (tp tak tau laa lepas Tiada Lagi Kasih In-team ada kuar album lain ke tak) tp aku tak suka lagu yg byk kasih2 tuh kecuali Nur Kasih... Jamal Abdillah pun ada... Yassin pun ada... kaset Search adik aku, aku amik wat koleksi peribadi aku... ekekekeke...

pastu pakwe aku dh ada, aku beli la plak CD... tp la ni CD pun tak beli, kaset apatah lg... download je tenet... sumer yg terhangat di pasaran ada... kalu takde tuh... bawak bersabar skit... 2 - 3 minggu kemudian ada le...

berbalik kepada lagu ni... aku mmg tiap2 malam dok pasang album ni je laa (masa tuh kat Kuantan lg)... lagu yg paling aku suka lagu atas ni laa... itu je laa aku dok ulang pasang...

aku dtg dok kat hulu selangor ngn shah alam ni... aku bawak jugak radio gedabak aku tuh... tp tak bawak la plak himpunan kaset2 yg aku ada tuh... tiba sekali kat sini susah nak dpt siaran radio, maklum laa kat hulu selangor dok kat ulu... kat shah alam duduk tingkat 7... siaran popular susah tul nak dpt... radio kerajaan senang jek... tp kalu radio kerajaan aku dgr Pahang.fm Satu Pilihan jek.. nak main cd plak malas nak turun amik dlm keter... bukak tempat kaset player, ada rupanya kaset nih...

skrg.. tiap2 malam kalu rasa cam mandom semacam... mmg pasang kaset ni laa...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 12, 2008

Arsenal dan United mara ke suku akhir Piala Liga

Utusan Online...

12/11/2008 10:23am

LONDON 12 Nov - Jay Simpson menjaringkan gol pertamanya untuk pasukan Arsenal ketika mereka menang 3-0 ke atas Wigan bagi memastikan pasukan yang dibarisi pemain muda itu layak ke suku akhir Piala Liga semalam.

Sementara itu Manchester United juga mencatatkan kemenangan 1-0 ke atas Queen Park Rangers melalui jaringan penalti Carlos Tevez. - AP

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Hujan?? berfikirlah sebelum berkata-kata...

al salam alaykum

Bila langit mula mendung, kekadang terdengar bebelan orang-orang di sekeliling kita,

"Cuaca buruk je akhir-akhir ini ye.."

Soalnya, kenapa hujan dikatakan cuaca buruk?

Berapa ramai di kalangan kita yang mengeluh bila hari hujan?

- Iskk, tak kering la baju kalau asyik hujan je...
- Alahai, hujan laaagiiii...
- Tiap-tiap Hari hujan... susah la mcm ni...
- Payah nak buat apa2 kalau hujan...
- Tak boleh balik lagi, hujan!

Bukankah bebelan-bebelan itu lebih baik digantikan dengan DOA :
"Allahumma syaiyiban nafi'a"
(Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami).

Hakikatnya, hujan itu rahmat.

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai
jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) ."

(Al-A'raf : 57)

Sebenarnya hujan terlalu banyak manfaatnya.

1. Membersihkan udara
2. Menyubur tanaman
3. Membekal air ke empangan

Ini sikit sahaja senarai kebaikannya. Ada banyak lagi.

Kenapa orang selalu "bad mood" bila hujan?

"Hujan tidak, mendung pun tidak, tiba-tiba je bermuram ni..?"

Macam biasa dengar ayat tu kan ? Seolah-olah sinonim sungguh hujan dengan suasana muram dan tak best. Kesian hujan.

Sedarkah kita? Bila hujan turun, rahmat dilimpahkan buat manusia. Sebab itu, Nabi pun pernah pesan, bila hujan turun, DOA mustajab.

Sekarang ini, di tempat kita hampir tiap-tiap hari hujan. Tiap-tiap hari ada masa untuk DOA menjadi mustajab. Kenapa lepaskan peluang dengan keluhan sia-sia di saat pintu-pintu langit sedang terbuka?

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah"
(al-Qamar : 11)

Maka, BERDOALAH. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Dan semoga, hari esok akan lebih baik. Dalam ilmu tasawwuf dan ilmu-ilmu fardhu ain lain pun ada juga mengingatkan kita tentang kebijaksanaan Allah.

Lihatlah firman Allah yg bermaksud :
"Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi; Dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya."
(Al-Mukminun : 18)

Rupa-rupanya Allah turunkan hujan ADA SUKATAN. Baru hari ini kita tahu, bahawa Allah turunkan hujan lebat kepada kita sekarang ini ada sebabnya, ada sukatannya. Kemudian, air itu akan disimpan di bumi. Selama mana? Itu semua rahsia Allah.

"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air Dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian kami berikan kamu meminumnya; Dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau) menyimpannya."
(al-Hijr : 22)

Semoga ada iktibar untuk peringatan kita.

"Dan Allah jualah yang mengetahui rahsia langit Dan bumi Dan kepadaNyalah dikembalikan segala urusan. Oleh itu, sembahlah akan Dia serta berserahlah kepadaNya. Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan."
(Surah Hud : 123)

So lepas ni bila hujan jangan ler bersungut ek. Berdoa ler banyak2...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 11, 2008

minyak nak turun lg?

al salam alaykum

semalam dgr berita di Era... harga minyak mungkin akan diturunkan lg tgh bulan ni... Alhamdulillah...

tp yg sadisnya... dh baper kali penurunan... aku tak pernah pun lg bawak pakwe aku tuh gi isi minyak...

last sekali isi minyak 11/10/2008 kat Petronas Gambang, dalam perjalanan ke Shah Alam...

nmpk sgt kan aku jarang bawak pakwe aku tuh jalan2 kat shah alam?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 10, 2008

novel dh nak habis!!!

al salam alaykum...

novel2 aku dh tinggal 3 buah je lg utk bekalan di dalam train... sebuah novel insyaAllah amik masa dlm 2-3 hari utk dihabiskan (kalu citer menarik dan tiada halangan di dalam train)... paling lmbt seminggu laa... bergantung kpd keadaan...

tgk bekalan novel aku tuh, mampu bertahan utk seminggu dua... aku akan melambatkan kadar pembacaan aku supaya novel2 tuh bleh menampung aktiviti aku smpi hujung bulan nih...

aku tak berani nak gi book store takut2 terbeli novel2 dan buku2 dlm keadaan poket aku yg tgh kering nih...

penggunaan kad kredit telah diharamkan setelah mendapat sms dr ayahbonda tercinta... "berhati-hatilah anakku!!!" ni kes statement sampai kat kuantan la ni...

tp aku dh survey kat internet... antara novel2 yg bakal aku beli ialah:-

terbitan sindiket Sol-Jah
tak tau bila nak dipasarkan... menurut penulisnya skrg tgh printing... novel nih macam menarik!!!

terbitan Alaf 21... skrg disiarkan bersiri dlm majalah NUR.


Terbitan Jemari Seni... bacalah sinopsisnya di sini


Juga terbitan Jemari Seni... ada sambungan kisah Keranamu Ain... best!!! ingt kalu ada budget lebih nak beli gak novel Keranamu Ain ni... dulu pinjam jek dlm library byk... dr novel nih laa aku dpt pantun ni...
Apa khabar nasi di daun
Nasi di talam bagai nak basi
Apa khabar tinggal setahun
Tinggal semalam bagai nak mati...


Ni novel lama... tp aku suka karangan John Norafizan... menarik!! novel terbarunya yg aku baca Garis-garis Dejavu... aku dh ada 3 novel beliau... ni kira nak tambah koleksi la ni...
Novel2 ini sumer masuk dlm budget Disember 2008.
Back up plan aku... kakngah balik dr Sarawak hujung minggu nih... cuti sekolah dh mula... so aku cilok novel2 dia laa... mujur ada adik yg berkongsi hobi yg sama... tp novel2 dia kompem yg tangkap leleh tangkap lentok skit... takper laa... asal ada bahan bacaan... takkannya dia nak baca karya John Norafizan ke... Noor Suraya ke... Najwa Aiman ke... Othman Puteh ke... korg kenal tak Othman Puteh tu sapa???
Encik Khairi... saya menunggu kemunculan novel sulung anda di pasaran!!
amacam... ada berani??
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, November 09, 2008

tahniah!!!

al salam alaykum

berita baru diterima... td chatting ngn Durrah, roommate aku masa kat KMT dan jugak kat USM Nibong Tebal... dah pun selamat melahirkan cahayamata lelaki 14 hari yg lalu... namanya puteranya ialah Nik Adam Darwish... tahniah!!! sukanya aku!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

yieehhaaa!!!!!!!!!

walopun aku tak tgk... tp aku tetap suka...

Arsenal 2 - Man U 1

yiehhhaaa!!!!!!!!!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, November 08, 2008

highway

al salam alaykum

Dulu2… yg aku tau dan pernah lalu…
Lebuhraya Timur Barat… (dlu pi penang, lalu kat bukit bunga ke apa kat kelantan tuh)
Lebuhraya Karak – KL… (mmg ini je pun jalannya nak ke KL)
PLUS dan LINKedua… (PLUS time stadi2 dlu… LINKedua kalu balik johor nak ke Gelang Patah)

Pastu muncul la plak LPT… (kdg2 je guna… kalu rajin lalu jalan lama)

Tp skrg… bertambah yg aku dh tau…
Guthrie… (dr Shah Alam nak ke Rawang)
Federal Highway… (nak gi UiTM)
Kesas… (kering poket!!! setiap tol 2.20…)
LDP… (numpang umah member kat Puchong)

Byk lg nak kena tau nih…
NKVE laaa…
MRR2… (lebuhraya ke ni?? tp pikir2 balik cam pernah lalu gak)
ELITE…
Grand Saga…
NPE…
DUKE…
Kajang SILK…
Sprint…

aku rasa penat...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 07, 2008

kursus kawin

al salam alaykum

Ada member ofis dpt forwarded emel gmbr mawi – ekin pi kursus kawin.. itu pun nak pakai sedondon… komen mereka…

Terdengar lg… dulu aku pi kursus kawin sorg2 jek… suami aku kursus kat kedah… aku kat sini…
Aku teringat… kawan aku pun pi kursus sorg2 gak… aku ckp ok la tuh… nnt lepas kursus mesti ko rasa ok kalu gi sorg… pas kursus… betul laa kay… mujur aku tak dtg ngn dia…

Macamana ko tau ek kay? Aku dh pi kursus dah… final year kat usmkkj dlu… dr 1st year sampai 3rd year aku jadik AJK kursus kawin kat usmkkj… aku tau laa… ilmu penuh di dada (sila baca dgn nada penuh tawadduk)

Kenapa tak kawin2 lg?

Masa aku gi kursus tuh pun aku tak tau lg nak kawin ngn sapa…

Teringat plak… masa nak gi amik sijil kat pusat Islam Usmkkj tuh… Ustaz (aku lupa nama dia) ckp kat kami berempat… drpd kami berempat, aku yg akan kawin dlu… insyaAllah…

Dan sekarang… dr kami berempat tuh…

Sofiah dah anak 2…
Firuz dah anak sorg…
Sally plak single but not available…
aku??? Cenggini laa… riang ria sendiri saja… :D (sila baca dalam nada yg gembira)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 06, 2008

bukak tutup

al salam alaykum

di stesen angkasapuri...
pagi nih aku menjadik saksi...
pintu komuter terbukak tertutup...
terbukak tertutup...
terbukak tertutup lg...

aku kira dlm hati...
lebih 10 kali...
pastu aku malas kira lg...

driver (driver ke??) komuter pun keluar...
dr depan ke belakang sana...
nak cek apa yg tak kena...

aku tgk jam... lg 5 minit pukul 8...
terlepas laa harapan aku hari ni...
nak balik kul 5...

pintu2 tuh tertutup terbukak lg...
aku smbg bacaan aku kembali...
pikir2... dpt tak balik pukul 5.15 plak nnt...

p/s kalu ikut pikiran budak-budak... jadik plak waktu malam... harus terdetik... ada hantu kaco ke??? ekekekeke...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 05, 2008

borak-borak

al salam alaykum

mereka sdg berborak... aku jadik pendiam...

sbb aku tak tau topik itu...

mereka berborak pasal apa?

pasal harga saham IOI dan maybank...

apa yg aku tau??

amanah saham bumiputra jek...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 04, 2008

dalam komuter

al salam alaykum

pg td komuter lmbt skit, patut smpi kat batu 3 dlm kul 7.49, tp pg td dlm kul 7.55 baru smpi... bg aku perkara biasa... kompem dlm train sesak... aku nak meneruskan pembacaan pun tak dpt... mujur ada org ajak aku borak... bercerita macam2... dr hal komuter smpi laa hal2 lain...

mula2 dia tny kami mcm2... pastu dia pun memperkenalkan diri dia... bila tny dia kije apa... dia pun kuarkan album gmbr... rupa2nya perunding imej utk kulit dan berat badan... dia tunjukkan bukti2 produk dia berjaya... sblm dia jd perunding imej dia cuba dlu... dia tunjuk gmbr2 dia sebelum dan selepas... dlm hati aku patut laa ramah... jual barang...

aku nih cepat cair... rasa nak cuba jugak... dia dh amik hp no aku ngn lg sorg budak... ari sabtu nih ajak pi ofis dia utk sampel percuma... kos utk produk nih dlm 150 - 200 sebulan...

soalan penting dr aku kalu org promote utk turunkan berat badan... nasik bleh makan tak?? dia jawab bleh... tp 1x jek sehari... 2x lg kena ganti dgn produk dia... produk herba... jgn takut laa... rasa dia sedap!! aku cam tak caya jek ada ubat yg sedap... kena exercise tak? tak perlu exercise... sbb dia sendiri pun tak exercise... kalu berat dh turun kna maintain makan tak lg? tak perlu... just kurangkan skit demi sedikit...

kita tgk la yek nnt kalu hati aku terbuka nak cuba...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 03, 2008

kosa kata

al salam alaykum

teringat masa dulu-dulu

en bos: kay, p.o dh siap?
kay: dh... sy letak atas meja bos
en bos: original ke potostat?
kay: p.o 'asli' atas meja bos
en bos: wakakakaakakakakaa... p.o apa kay? p.o asli?!! wakakakaakaka... superb betul bahasa melayu awak...

superb tak superbnya kosa kata aku... nak cakap yg 'asal' jadik 'asli'

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::