...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Thursday, October 30, 2008

musimnya bakal tiba...

al salam alaykum

jadual hari jumaat, sabtu dan ahad pada november dan december akan bertambah padat walopun kelas dah takde...

aku dh menerima 3 undangan utk november... smlm satu sms dh masuk mintak alamat.. bila dh bg alamat, bleh plak dia tny aku dtg tak nnt? aku pun replied.. takkan nak bg kad kena kompemkan dtg ke tak... dtg tak dtg aku nak jugak kad.. mmg wajib utk aku!!!

aku tanak mengeluarkan hipotesis di sebalik sms terakhirnya itu bahawa aku adalah tetamu yg wajib hadir ke majlisnya...

tetapi janji aku pada dia... insyaAllah aku akan cuba...

majlis dia 23hb nov kat kedah, tp pd 22hb nov plak, majlis kawan sekelas aku masa sekolah dulu kt bentong pahang... ikut rasa hati, gi bentongg pahang pastu balik kuantan terus... ikut akal kata... apa salahnya kalu ke kedah jugak... takyah balik kuantan... kawan2 takmoh lawan laa...

29hb plak kenduri kak syaja kat kedah jugak... bertembung dgn annual dinner kompeni nih... cemana la ni...

lmbt lg laa takyah nak pikir2 skrg...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, October 29, 2008

sapa kata saya dh kawin???

dh byk kije dh?

byk la jugak... dh start penin2 ni... dh ada kije ke?

sama laa... dh kena kije ari sabtu la nih?

sapa nak kije ari sabtu? org penat2 carik kije yg tak payah kije ari sabtu... dia suh kita dtg ari sabtu plak...

abis tuh, suami dok kat mana??

sapa kata saya dah kawin??

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 28, 2008

LRT & Komuter

al salam alaykum

oleh sbb aku numpang org dr Kuantan smpi KL, dia antar aku ke Putra LRT Kelana Jaya... dtg ofis naik LRT laa, lari dr kebiasaan...

semua org bleh beratur dgn baik... tunggu giliran, tidak berebut bertolak-tolakan...

ada beza ke penumpang LRT dan komuter?? aku tgk sama je... sumer MANUSIA... ada akal fikiran...

lain halnya dgn komuter... walopun mula2 beratur dgn baik... tiba masa komuter sampai, semua bertolak-tolakan nak naik komuter... terdengarlah komen.. KTMB buat laa apa pun... sama jek keadaannya...

bg aku tak akan sama... kalu kita SEMUA penumpang komuter... tahu beradab sopan... sudah beratur, masuk ke dalan gerabak dgn tertib, tidak berebut2... tak sempat naik tren yg ini, tunggu tren seterusnya...

itu yg aku nampak dari pemerhatian aku di stesen LRT...

dan yg aku paling nampak sekali... LRT insyaAllah kompem sampai tepat pada waktunya seperti yg dijanjikan... manakala... komuter plak... biasanya akan berlaku kelewatan yg tak tau laa disengajakan atau mmg tidak disengajakan... (balik2 nak salahkan jugak komuter tuh)

kebanyakan kawan2 aku yg first time saja2 nak cuba naik komuter pi kerja, semua taubat nasuha... ada yg rela drive setiap pg dr shah alam ke kelana jaya utk menggunakan perkhidmatan LRT...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, October 27, 2008

sehari di Kuantan

al salam alaykum

selepas konvo kat penang smlm... aku rasa nak ikut balik Kuantan... tiket bas takde... tp kawan aku ada balik Kuantan ngn kete... so aku tumpang dia je laa pg esok sebelum Subuh...

aktiviti hari ini ialah makan nasi di tepi pantai... kami pi pantai Batu Hitam... gmbr yg kat bawah sekali (aku tak reti upload gmbr dlm blog nih nak ikut turutan yg betul)

lepas kami makan nasi kat tepi pantai Batu Hitam... kami pi Taman Gelora... nak jalan2 atas batu2 refleksologi... aku suh mak aku buat aktiviti nih hari2..

ayah ngn adik aku berlumba sapa smpi dulu... aku jalan 2 - 3 langkah... dh keluar angin... mmg aku nih berangin... erk... erk... sendawa je sepanjang jalan atas batu rfleksologi tuh...


mak aku tak tahan... sakit kaki dia... org ckp kalu sakit masa lalu atas batu refleksologi tuh... byk penyakit... waallahua'lam... doakumoga2 ibuku tiada penyakit yg berbahaya....


ni kami berkelah kat pantai batu hitam la ni.... acara makan dh selesai... aku pi ngn ayah, mak, nisa je... adik aku yg konvo smlm kerja ari nih... iman plak pi umah member dia... kakngah kat sarawak laa...



ni la pantai batu hitam... sbb byk batu hitam kat tepi pantai... masa kecik2 dulu seronok le mandi manda... skrg takde perasaan sgt... tp kalu gi sungai ke, air terjun ke... aku ada perasaan laa nak mandi manda...

sedihnya... subuh esok dh nak balik kl semula... terus masuk kije... ptg baru balik batu 3...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, October 26, 2008

sehari di Penang...

al salam alaykum...

malas nak cerita panjang... tgk gmbo je la yek... aku mmg tak pernah amik gmbo atas feri... ni la first time... ni dh time balik dh....

gi penang nak raikan konvo adik aku... tp boleh tak??? aku lupa nak beli bunga kat dia... apa laa ertinya konvo tanpa bunga... tp bkn salah aku jugak... ada 1 je gerai bunga... pastu sold out... gerai lmbt bukak...


ni padang hoki USM rasanya... aku just lalu camtuh je laa.. aku nak ajak famili aku singgah kat USMKkj... tp segan la plok... sbb nak kuar dr higway PLUS tuh aku lupa jalannya... kalu awal2 masuk jalan ama... insyaAllah aku tau...


KOMTAR... agaknya laa... tak pernah gak singgah....


merasa gak dia naik feri...

dalam dewan konvokesyen...


saja je nak menyibuk pakai jubah gak...


adik aku... Khairi Kamaruddin... tahniah dan selamat maju jaya!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, October 25, 2008

EM 774 Pengurusan Kejuruteraan

al salam alaykum... Foto diambil pada 25/10/2008 selepas kelas BEL 600... kelas terakhir utk aku pd sem ini... gabungan pelajar semester kedua dan ketiga... takutnya!!! sem depan aku dh sem terakhir... apa nak buat ni??? tajuk tesis pun takde lg nih...

berdiri di belakang, Anas Najhi, Mohammad Azharie, Halimatun...
duduk Nor Husna, Syarmela, Fazilah, Khairini...
tiada dlm gambar... Sharida...

insyaAllah... jumpa lg semester depan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, October 23, 2008

hilang punca

al salam alaykum

aku dh interbiu dh budak2 muka baru kt kompeni ni... semua ckp mmg minggu pertama kedua relax2... main2...

oleh sbb itu, aku membaca segala mcm procedure dan juga specification yg selalu buat aku menguap byk2 kali, plus lg air cond tahap beku... sambil2 melayari internet yg byknya website kena blocked... dan berbalas2 email menggunakan email ofis bersama rakan dan taulan...

skrg nih aku try nak download software utk memory card data recovery... tp semuanya hampa belaka... ada 1 tuh berjaya... tp takleh nak save files... kalu nak jugak... kena la bayar... bkn murah...

knp aku beriya2 sgt nak recover semua gmbr dlm memory card tuh?? sbbnya aku tak ingt gmbr2 lama dlm memory card tuh aku dh upload blum dlm laptop aku... ada gmbr arwah nenek aku setahun yg lepas (alfatihah), gmbr kenduri kawin adik aku... yg latest gmbo rumah terbuka minggu lepas laa...

tolong... tolong... aku mintak tlg ngn korg nih kalu tau cemana caranya... aku nak bawak pi kedai gmbar... memory card tuh kena re-format... bilmakna... ilang laa semuanya.... ahad nih nak guna, nak gi penang... adik konvo kat KKTM balik pulau...

hilang punca...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, October 22, 2008

tiba2 bleh plak...

al salam alaykum...

hujan turun mencurah-curah...
aku tak kira.... nak balik jugak...

masa utk merempuh!!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, October 19, 2008

:)

salam...

aku nak upload gmbo open house kami... tp, ada masalah teknikal plak.. tak pernah terjadi kat memory kad aku tuh... ptg esok, kalu smpt nak bawak pi kedai gmbr kat KL sentral tuh... harap2 takde apa yg terjadi...

terima kasih kat kawan2 yg sudi dtg... Khairi, Kak Zack, Pah, Pian, Ali, Azlan, Ida, Matun... aku smpt jemput nama2 yg ada dlm handphone aku jek... nak antar emel pun tak smpt...

insyaAllah, ada masa dan kelapangan... kita jumpa lg...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 17, 2008

apa yg boleh kita buat??

al salam alaykum

apa yg kita boleh buat dlm komuter waktu pergi dan pulang???

(berdasarkan pemerhatian aku seminggu ni)

1. membaca... bwk la novel ke, newspaper ke, buku motivasi ke, majalah ke... kalu takde, baca jek apa yg ada dlm komuter tuh... iklan ke, memo ke, notis ke... papan tanda sepanjang perjalanan ke... mcm aku... cara2 nak bukak pintu komuter time kecemasan pun dh berapa puluh kali aku ulang baca...

2. sms atau telefon jek... apa guna ada henfon, tp senyap dok gantung kat leher jek.. simpan dlm beg cantik2... time cam nih laa boleh mengeratkan silaturrahim bersama kawan2... cuba kontek semula kawan2 lama tuh...

3. video call... advance laa org nih guna handphone dia... siap bleh video call ngn pasangan dia... budak tuh sebelah aku jek... so aku tgk laa apa yg dia buat... ekeekeke...

4. layan mp3... bawak laa ipod nano korg, handphone pun dh canggih manggih, sumer bleh main mp3 skrg... main le lagu ke... yg soleh & solehah skit, dgr bacaan al-Quran (malu ngn diri sendiri... uhuksss).. yg canggih skit, dgr radio...

5. berborak... tambah2 laa kenalan dgn memulakan perbualan... korg berbual laa apa jek... tp kebanyakannya aku dgr semua dok kondem ktm... mueheheehehe

6. tido... kompem yg naik komuter nih ramai yg tak cukup tido... apa lg, tido la dulu... perjalanan kita masih jauh utk ke destinasi... dpt duduk, lg best tido... kalu yg berdiri pun... bleh gak tido...

7. mengorat... ada sorg kawan aku dulu... suami dia mengorat dia dlm komuter laa... alhamdulillah... dh ada anak sorg pun... aku rasa ramai jugak kot yg jumpa jodoh dlm tren nih...

8. sambungan no 4... menyanyi... dh dengar lagu, sila la praktis utk menyanyi... mana tau ada bakat, boleh masuk akademi fantasia ke, bintang hmi ke, malaysian idol ke, one in million ke... bior kami yg kritik dlu... aku pernah dgr sorg mamat tuh menyanyi dgn penuh perasaan dlm tren rawang - seremban... org dok jeling2 pun dia tak heran...

9. bersarapan... kalu tak sempat nak makan kat rumah... bawak laa bekal yg senang2 jek...

10. main games... kat handphone pun ada game kan... aku pernah tgk ada budak bawak brick game.. ala masa kita budak2 dlu kan ada...

11. menonton tv/video... ada org yg handphone canggih sgt tuh... bleh laa tgk tv... cam iklan dlm tv tuh...

setakat ni laa yg aku pernah jumpa dan lihat...

wassalam...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, October 16, 2008

surat utk kamu

al salam alaykum

kamu... aku kecik ati sgt dgn kamu...
aku pun tak tau le kenapa... yg aku tau aku kecik ati sgt...

kamu bercerita pd aku ttg kisah hidup kamu... kemudian apabila aku bertanya semula... kamu tanya aku kembali, macamana aku tahu? pastu, kamu kata mungkin aku salah org, sbb kamu tak pernah bercerita ttg kisah kamu pada aku...

mcm plak aku nih penyibuk nak tau sgt kisah kamu...

aku nak pesan pada kamu... lain kali tak payah laa kamu bercerita ttg hidup kamu pd aku... kalau tiba2 kamu tak ingat yg kamu pernah bercerita pd aku...

sungguh... aku kecik ati...

hanya dari aku yg kecik ati...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, October 15, 2008

hari ke-3

al salam alaykum

berapa byk dept, berapa ramai org, berapa byk tingkat, berapa byk bangunan..

letih aku tersengih-sengih...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 14, 2008

di ofis baru

al salam alaykum

kat ofis baru nih aku ada masalah skit utk guna internet... utk emel peribadi, jobstreet, blog etc bleh bukak time rehat ngn time balik je... so aku korbankan time rehat aku la skrg (kena cut cost sebenarnya... dh byk guna time raya... sapa2 yg rasa nak belanja aku lunch sila2kan laa tepon ke, sms ke, emel ke... dialu2kan... eheheh) internet kat umah sewa pun aku takleh nak guna sbb aku takde laptop... aku nak amik balik laa laptop aku ngn kakngah... kakngah bleh mintak suami dia belikan... sungguh buruk siku...

so... utk hari kedua bekerja... still tak jumpa lg manager aku... buhsan pun ada... training maybe esok atau lusa... 2 arinih aku just baca prosedur dan stadi pasal kompeni ni laa (kunun laa...) kalu tak jadik kesalahan, nak je aku kuarkan novel yg aku bawak tuh baca kat ofis...

pengalaman naik komuter.. sungguh dahsyat!!! pagi smlm cam ok skit sbb berkobar nak dtg ofis baru... aku naik train kul 7.09 dr batu 3... tak la ramai sgt... tp time balik... train yg ketiga baru bleh naik... ktm buat peraturan suruh beratur time naik train... mula2 ok la jugak beratur... train smpi... rempuhan pun berlaku... cian smlm ada org ngn budak kecik jatuh... yg suka merempuh ni pun lelaki2 laa yg rasa diri tuh gagah perkasa tp takde hati budi... tak kira laa org malaysia ke, org indonesia ke, bangladesh ke... sama jek perangai!!!

pg td teruk skit... sbb aku naik komuter dlm kul 7.40 pg... aku tak tau laa smpi bila aku bleh bertahan... tp kawan2 kat ofis baru nih ramai gk yg dr shah alam... diorg dh imuned dh... aku bkn org yg penyabar sgt... harap2 dgn situasi skrg nih dpt mendidik aku menjadi seorg yg penyabar...

tp yg jadik tak bestnya naik komuter... kena berhimpit2 tuh biasa laa... tp yg tak tahan kena berhimpit ngn lelaki2... kalu jenis yg bkn amik kesempatan ok laa... kalu kena yg suka amik kesempatan??? nak je aku usulkan kat KTM bahagikan gerabak berdasarkan jantina... ok tak???

baru nak masuk hari kedua... mcm2 dah perasaan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 10, 2008

dam ular

al salam alaykum

Pernah main dam ular??? aku... lama dulu... zaman kecik2 dulu... dulu dam ular seingat aku kaler biru... skrg nih berkaler2... dulu kecik skit... skrg bleh tahan la besarnya...td adik bongsu aku si Nisa suruh aku ajar dia main chess... aku malas... aku tgk dia ada dam ular... jom layan!!!

aku main ngn ayah aku, mak aku, adik aku sekali... best giloss!!!

naik kalu jumpa tangga... jumpa ular kena turun plak... naik turun naik turun la kerjanya... last sekali ayah aku menang...

aku, mak aku, ngn Nisa dok naik turun je laa... ahahaah.... pastu aku menang... pastu mak aku kena turun lg... fed-up terus stop...

seronok jugak... yer laa... sapa la nak layan adik aku tuh kalu bukan kami kan??

sedihnya... pagi2 esok nak bertolak ke Shah Alam... kelas kul 2... aku bkn tau sgt jalannya... insyaAllah... harap2 tak sesat laa...

13hb akan bermula kisah hidupku di tempat baru... sekali lg.. semoga urusanku dipermudahkanNya...

teringin nak main Saidina la plak!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, October 09, 2008

di dapur

al salam alaykum

takdenya aku nak letak gmbo aku kat dapur... nak amik gmbor kat dapur pun tak berani...

org nak cepat siap dia sebok nok amik2 gmbo plok!!!

arinih kita belajar puding roti gula hangus versi mak aku... aku pun tak tau laa pehal la minat plak nak buat semua2 nih...

bahan2nya:

5 biji telur
setengah tin susu cair
setengah buku roti
setengah cawan gula (utk gula hangus)
3 sudu besar gula
kismis utk hiasan

cara membuatnya:

carik2kan roti, masukkan dlm blender... masukkan telur, susu cair dan gula 3 sudu besar... blend sampai hancur...

pastu panaskan gula utk jadikan dia gula hangus... pas gula cair, campurkan sebati bahan yg kita blend td... kacau rata... tabur kismis

pastu... kukus sampai masak... dh masak, hidangkan mengikut suka....

rasanya??? aku tak rasa lg... tunggu waktu dulu...

tp seingat2 aku laa masa kecik dulu... habis aku kerjakan puding tuh...

wassalam

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

syoknya raya!!!

al salam alaykum

sebenarnya yg syoknya dok kat umah ayahanda dan bonda tercinta!!

aku plan nak melawat kawan2 aku kat AMB... tp tak tau laa bila... ari sabtu dh nak pi Shah Alam dh.. harap2 esok ada kesempatan...

baru lepas siap simpul popia serunding ikan... sakit badan2... esok smbg lg... org buat sblm raya, kami buat lepas raya... bkn apa... sblm raya arituh dh tak sempat, ngn serunding ayam mak aku buat hangit skit... tp letak sekali dlm ketupat daun palas tak rasa hangitnya... siap simpul semua baru goreng kita makan sama2!!! kalu ada lebih akan kubawa pulang ke Shah Alam... kalu tak... kirim salam aje laa... tak bleh... mesti mak aku nak kirim kat menantu dia nnt...

arinih kuar gi bandar beli mesin basuh sbb mesin basuh dh rosak dan kalu nak baiki, kosnya akan berjumlah sama dgn kos membelinya 2 -3 thn dlu... mak aku berangan nak beli mesin basuh automatik... ikut saja laa...

mula2 ke Courts... survey2 harga... mak aku dh berkenan 1... pastu mak aku gi kedai sebelah tabung haji depan Courts jek... mahal byk dr Courts walopun dh bg discount... aku teringat member2 ckp harga kat Carefour murah skit... gi la East Coast Mall... mmg murah laa skit dr Courts.. kalu aku report kat Courts agak2 dpt tak hadiah???

East Coast Mall, Kuantan

aku baru 3 kali kot pi east coast mall tuh... masuk jek aku rasa cam masuk Mid Valley Megamall... tak pun cam Alamanda Putrajaya... mmg kalah laa Berjaya Megamall Kuantan yg dulu gah sgt tuh... mmg org KL yg kije kat Kuantan mesti suka punya laa... takde laa dirog rasa ketinggalan zaman kot dok kat Kuantan ni... bertambah lg tempat lepak kat Kuantan ni... tp aku still suka Kuantan Parade... sesuai la ngn gaya hidup aku ni kot...

wat malu aku jek kalu ada org yg kije kat east coast mall tuh tugas dia dok perhati org... sbb mula2 aku tak jumpa escalator... aku bawak mak aku naik lif... ok laa tuh... naik tingkat 2, rupa2nya barang letrik kat tingkat 1... pusing punya pusing jumpa laa escalator nak turun bawah... dekat je ngn pintu masuk ke Carefour tuh... pas tgk harga pun ok dr Courts, angkat la 1 mesin basuh automatik... time nak bayar, dia mintak kad mesra... kad tuh mmg dlm keter je setiap masa... salesman tu ckp pi la amik... dia bleh tunggu...

bermula pencarian aku mencari escalator lg sekali... padahal dkt je ngn Carefour tuh, aku bleh tawaf 1x carik escalator... aduish laa... turun bawah... aku dh marked escalator nak naik dkt je ngn Starbuck, depan Carlo Rino (tak sempat masuk nak cek beg sandang belakang yg aku suka dan jumpa kat Sogo ada tak kat sini)...

time nak naik plak masalah... aku lupa escalator tuh dkt je ngn starbuck tuh... aku tawaf plak lg sekali kat bawah... adoi laa... akhirnya jumpa jugak... rupa2nya ada lg satu escalator sebelah Carlo Rino, bleh aku tak perasan!!! dh la naik nak ke Caregour tu pun aku tawaf jugak lg sekali... suka sgt ikut jalan 'lama'... tak berani mencuba sesuatu yg baru... mak aku dh berpeluh2 dok tunggu kad mesra aku... ada plak 2-3 org dok tunggu nak bayar blakang mak aku... pesal lama sgt? bkn jauh sgt parking keter... tak jumpa carik escalator daaa!!!!

harap2 takde laa org yg suka perati org lain... malu!!!

pengajaran: sila pandang depan, belakang, kiri, dan kanan... tp jn setakat pandang jek... amati, cam dan ingat!! supaya tak sesat dan takyah tawaf byk2 kali!!!

Kata Orang Kuantan!!!

ok, ni nak balik umah dah nih... mana nak kuar semula ek dr mall ni?? nak belok kiri pas kuar dr parking tgk2 jalan tutup... ikut jalan sehala pusing Chinatown Melayutown Indiatown kat Putra Square tuh... smpi kat hujung jalan, belok ke kanan kuar terus ke jalan apa ek? (aku pikir panjang... tak ingat nama jalan)... jalan tu ada divider... aku terus masuk ke sebelah kanan yg halanya bertentangan... patut amik kiri... mujur ada 2 biji keter je... aku siap lmbai2 lg kat keter2 tuh... aduish laaa...

kuar la kata2 azimat dr mak aku

nok kata bkn org kuantan... membesar mmg kat kuantan... dok kat kuantan ni baper puluh thn... plat keter pun plat pahang... wat malu jek...

takde maknanya... ni sumer jalan baru... kaklong tak tau... first time lalu sini...

jalan lama pun bleh sesat!!!

takper2... kalu org tny kita... jawab kita mari dr ulu cheka...

*** mintak maaf yek org ulu cheka!!! ***

Mesin Basuh Automatik

tak abis citer lg... nak citer pasal mesin basuh plok...

oleh sbb mak aku tak sabar2 nak mesin basuh dia ari nih... driver Carefour tuh masih lg bercuti dan free delivery pada hari Khamis... terpaksa laa pakweku menjadi pengangkut kpd mesin basuh tuh... mujur lg pakweku itu bercirikan MPV (ahaks)... bleh laa sumbat mesin tuh selepas berhempas pulas dok sumbat kat belakang...

balik2 umah... aku la jadik tukang pasangnya... kacang jek!!! tp yg problemnya smbungan paip yg dia bg tuh... aku try2... bocor kat kepala pili... org ckp kepala pili tak sesuai... beli pili lain, harga RM 4 punya... pun bocor lg... ayah aku balik... dia pi beli yg lg mahal, harga RM 16, tukang jual tu ckp mmg sesuai laa utk mesin basuh auto... pun bocor jugak...

aku dh lencun la jugak jadik plumber dr kul 3... stop dlu laa... kita berbuka dlu... kami berbuka kat warung tokei nasik ayam yg aku pernah kije jadik tukang basuh pinggan suatu ketika dulu... seperti biasa, menu kegemaran Nasi Goreng USA yg tiada tandingan!! kt situ je yg aku rasa sedap...

balik dr berbuka... ayah aku dpt ilham... dia selongkar barang2 lama dia... jumpa satu pili yg saling tak tumpah mcm pili yg harga RM 16 tuh... alhamdulillah... dh tak bocor... setel satu problem... kerugian membeli pili berjumlah RM 20... ada problem lain ke???

yg problemnya... aku ler sorg yg jadi pakar guna mesin basuh tuh... aku ajar mak aku guna... dia angguk2... pastu pi dok cara bunga2 plastik dia... aku ajar ayah aku... ayah aku angguk2 pastu pi meeting KRT dia... sudahnya... aku la yg habiskan membasuh mlm nih, sambil2 tgk Chori2 Chupke2, simpul popia, jemur kain, dan baca blog kawan2...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, October 06, 2008

letih...

al salam alaykum...

+ menu pada hari raya

raya pertama:
ketupat & sate... best.. tp aku tak sempat nak makan byk2!!! tukang bakar sate pun tak dpt makan!!!

raya kedua:
tutup rumah... balik Dungun

raya ketiga:
nasi ayam... Edd dan suami smpt makan!

raya keempat:
nasi lemak... Siti Sofiah, suami dan anak2... Asyha & suami

raya kelima:
nasi dagang... ramai tetamu pd ari ini.. kawan2 sekolah & AMB...

raya keenam:
biskut2 raya laaa plak... sila2... jemput2 dtg...

alhamdulillah... semua yg mak aku masak sold out... biskut raya aku tak laku!!! kakngah pun tak sempat nak cilok amik bwk balik Sarawak...

+ hilang

handphone adik aku hilang... aku rasa sgt letih... sbb aku yg belikan 2 bulan lalu... dia bayar ansuran susah tanpa cengkeram dan faedah... hilang... pi carik semula kt tempat yg dia singgah takde... kami try call no hp, ada deringan tp takde org jawab... smpi kul 1 td, hp mati @ ditutup...
aku berdoa sgt harap2 jumpa semula... walopun harga hp tuh bg org lain murah... tp bg aku tetap mahal... mana nak carik RM 600!!! adik aku tak belanja duit elaun ILP dia selama 2 bulan sbb nak bayar semula kat aku... ansuran susah kan...

lg 1 menda yg hilang... file sijil2 sekolah dia... tak tau letak mana... arinih satu rumah kami kemas semata2 nak carik file tuh... aku nak apply kan latihan secara online... nak result SPM... cari file takde... dh tak tau nak carik kt mana lg... adik aku plak nnt nak pi interbiu kat Pekan...

Ya Allah... berilah petunjuk kpd kami!!!

+ cuti

ramai yg terkejut aku cuti begitu lama... dan bertambah terkejut lg bila dpt tau aku dh resigned... kena 'basuh' ngn sepupu aku dh satu hal... dia 'basuh' aku dr pengalaman dia... payah nak naik pangkat cenggini...

diulangi... buat masa skrg nih aku tak carik pangkat... kalu aku carik pangkat aku tak payah nak carik alasan utk berhenti dari kompeni lama kat Kuantan ni... insyaAllah... kalu aku stay, aku akan berpangkat... tp pangkat bukan aku carik!!! aku carik kebahagiaan, kepuasan diri...

+ kerja sekolah

kena antar dlm masa sebulan dr tarikh 20hb 9 kan?? nnt2 ler... mood bercuti lg nih...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, October 03, 2008

raya ke-3

al salam alaykum

umah aku dh sunyi... adik aku dh kije... kakngah dh pi teganu smlm beraya ngn famili husband dia...

smlm kami beraya dr Bukit Goh, Kuantan naik ke Cheneh, pastu gi Kijal sekejap, pastu ziarah kubur nenek kat Dungun, round2 umah sedara kat Dungun (tak abis round lg tu), pastu gi Jambu Bongkok kat Marang, naik ke Kuala Terengganu, gi Seberang Takir anto kakngah ngn suami dia... cam anto menantu plok...

kat Kuala Terengganu tak sempat nak gi jalan2... ingat nak tido kat umah CIk Dah, so arinih bleh jalan2 laa umah sedara mara kat sini, tp sbbnya ada kawan aku nak dtg arinih... insyaAllah lain kali la plak...

smlm ngn arinih ramai betul aku jumpa baby yg tulus suci murni dan comel2 belaka... tp aku lupa nok amik gmbo diorg... kalu tak... aku dh upload dh masuk sini... geram betul!!!

ari ahad nnt nak round rumah kawan2 sekolah ngn Rafidah dan Fatimah, juga Asyha dan anaknya!! kalu jumpa baby, aku amik ler gmbo dorg...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::