...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Tuesday, September 30, 2008

Eid Mubarak

al salam alaykum

Eid Mubaarak... fil kulli 'aam, wa antum bikhair


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, September 27, 2008

hari kedua puluh tujuh

al salam alaykum

alhamdulillah... aku selamat sampai ke rumah di Kuantan jam 2.30 pg hari sabtu... sepanjang perjalanan aku tido jek... sbb anak jiran aku belakang umah yg bawak kete... kebetulan aku pi umah adik aku kat Bandar Sri Permaisuri... dia pun ada kat umah adik dia... dia tumpang aku balik laaa... dgn syarat dia drive, aku tido... ekekekek.... jalan jem la jugak, kat KL laa.. dh masuk gombak, perjalanan lancar...
agenda shopping menyopping tak berapa berjaya sbb tak jumpa baju kurung utk adik bongsu aku yg berumur 9 thn... sgt susah nak carik baju budak rupanya... kat PKNS pn takde, kat Jalan TAR pun susah... ada mmg ada... tp tak termasuk dlm budget aku laa... sepasang baju kurung budak dekat RM 100... baju aku pun tak smpi harga camtuh... so esok nak gi shopping laa plak kat kuantan... harap2 ada laa... kalu tak, beraya ngn baju thn lepas le jawabnya...

br siap bakar 2 adunan kuih... esok smbg lg... ikut tak larat mmg malas nak buat kuih raya... tp sbb kalu beli biasanya aku susah nak makan atau makan dgn komplen... takper laa... janji aku buat sendiri dan bleh makan tanpa byk komplen...

takde apa citer... cuma nak tunjuk kisah klasik di Rasa utk masa depan aku... ni lah rumah yg kami bertiga diami selama 4 bulan ni... skrg nih dh tinggal sorg laa... sbb aku ngn Erna dh berenti... jaga umah elok2 yek El!!

Nama jalan umah kami, Jalan Keruing 4C/2, no rumah pun no 2... ni gmbr nih plak aku ngn Erna tgh nak punggah barang masuk keter... berkobar2 nak tinggalkan mukim Rasa ni....








ni plak beskal yg menjadi kesayangan aku selama 2 bulan... aku dh jual dgn harga 150.. sayang sebenarnya... tp susah nak punggah nak bawak gi shah alam pun aku mesti tak guna gk... guna kat Rasa nih pun sbb nak ulang alik dr rumah gi stesen komuter n kdg2 gi kije... tp bila dh pakwe aku dtg... beskal kena la tinggal...

pastu laptop ofis laa yg sempat menyimpan segala butir peribadi aku... kompem laa tugas utama dia memudahkan aku utk menyiapkan tugas utama aku kat kompeni ni... selain drpd tu membantu aku menyiapkan assignment, melayari internet, update blog ni, carik kije baru... chatting... pastu tulis surat berenti... terima kasih kerana sgt berjasa pada aku!! aku sgt menghargainya...
suasana perpisahan... mula2 aku gelak2 lg... tp bila nak salam ngn akak2 kat situ.. aku sedih sgt... menitik air mata aku... diaorg laa yg byk menolong kami pasal resignation kami ni... terutama sekali HR Exec, Kabitha... Kak Yana, Kak Renu, Kak Vicky, Kak Darul, Kabitha, Iena, El... insyaAllah kita akan berjumpa lg...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, September 25, 2008

hari kedua puluh lima - sahur pg ini

al salam alaykum

sahur yg ringkas... nasi lauk sardin... roti cicah sardin, coklat, dan telur... air masak 2 gelas...

aku pandang el... el pandang aku...

aku tgk tv aku... el tgk tv dia...

inilah yg dinamakan tgk tv!!

pg ini... sgt sunyi! biasa sahur kami ditemani dgn tadarrus Al-Quran dr tv9 dekat di hati... tp pg ini sunyi...

sbbnya?? aku dh cabut dekoder astro dan antar ke rumah Husna di shah alam mlm td... antenna tv aku pun dh lama smpi ke rumah husna kt shah alam... tv je aku putuskan nak bawak balik kuantan... nak letak kat dapur sbg peneman aku buat kuih nnt...

tv el plak takde antenna... dia lupa mana letak... jadiknya, tv kami itu hanya la tukun di dalam rumah...

di sebelah tv aku... aku nmpk ada sesuatu... padan laa aku rasa tak cukup barang aku bila smpi umah Husna smlm!! bantal aku tertinggal sebelah tv!! haru btul laa cik kay ni!!! lepas raya la plak...

basikal aku telah berjaya dijual kepada kak vicky dgn harga 150... nnt aku amik gmbr buat kenangan aku... aku ada basikal selama 2 bulan lebih!!

aku rasa tiada apa lg yg tertinggal di sini... kenangan2 yg bakal menjadi sebuah kisah klasik utk masa depan...

insyaAllah... aku akan pulang ke kuantan Jumaat malam... semoga kita semua sampai ke destinasi dgn selamat...

ini betul2 entry terakhir dr laptop ofis ni... dan yg terakhir menggunakan streamyx di sebuah rumah di Taman Keruing, Rasa, Hulu Selangor... pasni nak kena uninstall semua menda dlm laptop ni... biasa laa laptop seorg mafia... mcm2 ada!!!

bila lg agaknya aku akan sampai ke daerah ini???

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, September 24, 2008

hari kedua puluh empat - kreatifnya!!!!!!!!!!

al salam alaykum


terima kasih kat Fida dan Encik Khairi kerana sudi menganugerahkan award di atas... walopun aku tau, aku tak kreatif pun... blog ni hanya utk tmpt aku melepaskan apa yg terbuku di hati dan utk menjadi kisah klasik utk masa depan...


seterusnya, anugerah ini utk semua blogger yg ada dlm list aku... sudi2 kan yek!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------


alhamdulillah... masalah perletakan jawatan aku dh setel... HR ckp GM tanak force dh kami, dh fed up sbb kami degil... thanx to GM sbb memahami kami... tp dia langsung tanak jumpa kami... HR ckp mmg dia marah sgt... sbb kami nih degil, dia kecewa dgn kami...


so hari jumaat nih last day laa aku kat sini... moga2 aku dpt menempuh kehidupan yg baru selepas hari raya nnt dgn hati yg bahagia...


esok, aku kena pulangkan laptop dan segala harta menda kompeni termasuklah kunci rumah... mungkin nih last entry aku dr laptop nih... kalu esok bleh lg, aku taip la lg satu entry esok... tak pun aku taip dr rumah je laa nnt... mlm kang aku nak antar barang ke rumah Husna...


sehingga berjumpa lg insyaAllah...


Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin...


1 Syawal dirai, tanda Ramadhan akan dirindui...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, September 23, 2008

hari kedua puluh tiga - edisi kad raya

al salam alaykum

smlm. aku terima e-kad hari raya dr coursemate aku, pakcik Azlan eheeh...

aku dh niat nak beli kad raya utk parents aku dr 1st Ramadhan lg... tp takde yg berkenan kat hati... pastu kalu turun shah alam gi giant ke, tesco ke... aku tak tau laa pesal, tak jumpa sgt kad2 raya nih... last sekali ahad malam tu aku gi carefour subang jaya, br laa jumpa kad raya yg cantik2... tp takde plak utk parents/famili... byk utk kawan2 dan yg kosong tp cantik laa...

aku pun terpikir nak beli ke tak... kalu aku beli dan pos kat famili aku... mesti aku malu!!! sbbnya kompem kad tu tiba selepas aku smpi kat rumah... heheheh... malu!! so... aku pun tak beli laa... aku harap parents aku tak tertunggu2 laa kad raya dr aku nih... cam apa jek aku rasa... apa nak jadik anak2 zaman skrg nih? ekekeke

dh lama tak bg famili kad raya... lepas grad terus dok lepak kat umah, dpt kije pun kat gebeng, 3 thn lebih plak tuh dok kat umah... so takde la kad raya... biasa beli utk arwah nenek ngn sedara-mara jek... tu pun thn lepas aku tak beli sbb arwah nenek dok ngn kami kat kuantan sebulan puasa ngn raya... pastu sedara mara pun tak dpt sbb diorg dtg beraya ngn kami sempena adik aku bertunang...

thn nih baper byk kad raya aku dpt ek?? yg kompem mesti kurang 1 laa kot... tak dpt kad dr erna sbb skrg dia housemate aku... pas berenti nih insyaAllah dpt la kot thn depan kan??? erna kan?? ekekekeke... aku tak tanya pun mak lg, aku dpt tak kad raya... tp rasanya insyaAllah spt biasa dr jang, sally, ngn dayang dpt la kot... pastu puan firuz pun bg kad... harap2 thn nih puan firuz tak salah tulis alamt lg yek... balasan kad raya aku, tunggu aku balik kuantan la yek... jgn riso... kat kuantan aku ada byk stock kad raya, aku kumpul dr zaman usm lg.. kad raya yg usm punya pun ada lg... syg nak guna... tak caya??? yg kad raya tunas puteri masa aku beli darjah 6 (1993) pun ada lg... tak caya tanya mak aku...

aku suka kad raya yg simple2 jek... ingat dulu byk sgt yg kartun2... lawak! tp aku tak suka sgt... yg puitis sgt pun aku tak suka... kdg2 jek beli yg ada kata2 puitis utk nenek, mak ayah n famili... tu pun sbb tak tau nk tulis apa kalu beli yg kosong... tp bila aku baca balik kad2 yg aku beli tuh... aku rasa geli sendirik... cam tak masuk je ngn jiwa aku... utk kawan2... yg biasa2 jek... ada 1 thn tuh aku beli dan tulis utk kebanyakan kawan2 aku... ofkos laa masa tu pun kita byk gk dpt dr org... sbb masa tuh dh lepas spm, dah lepas grad... konon2 nak eratkan silaturrahim seadanya... tp dr setahun ke setahun, kad yg diterima dan yg dihantar semakin berkurangan... adakah mereka spt aku juga??? aku bz tak bertmpt... dh malas tulis kad raya... tp still nak terima kad raya drp kawan2??? sungguh tidak adil yek wahai kawan2!!! ehehehe... aku pun takde lg terbaca statistik drpd pos malaysia thn ni berapa byk kad raya yg diorg terpaksa uruskan utk smpi ke destinasi masing2 dgn selamatnya...

tp skrg susah dh nak dpt kad raya yg cantik2 dan murah2... mcm kat tesco & giant, tak byk sgt pun pilihan kad raya yg ada... kat carefour pun kurang... tp tak tau laa kat tmpt lain... mungkin juga ada faktor lain... seperti kemunculan e-kad... anta by email jek... pastu bleh plak just antar message/comment kat friendster, facebook etc... siap ada lagu ngn bunga api lg... teknologi mms, sms plak... takyah nak berpuitis sgt2... cukup sekadar sebaris sms selamat hari raya maaf zahir dan batin, berderet2 dtg pd mlm raya n selepas solat hari raya tunggu masa nak masuk inbox hp... dunia makin maju, zaman pun dah berubah!!!
ada yg rajin lg (mcm aku dolu2), buat kad raya guna powerpoint... ehehe... bangga sekejap bleh antar kad raya ciptaan sendiri kat kawan2 by email jek... mana aku simpan pun tak tau laa... dlm hard disk yg rosak tu kot...
apa2 hal pun... bg aku kad raya adalah satu medium utk kita semua mengeratkan tali persaudaraan, di samping mengirim berita, tanda ingatan yg insyaAllah tulus ikhlas, menghulurkan salam kemaafan sesama insan... tradisi yg semakin dilupakan...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 22, 2008

hari kedua puluh dua

al salam alaykum

(i)

aku tgh tgk jgn lupa lirik ni... dia pilih plak lagu Casey - Seribu Impian... pastu dia plak salah nyanyi... cian dia tak dpt duit RM5k...

lagu seribu impian ni buat aku teringat jek zaman muda-mudi masa amik SPM dulu... bestnya zaman tuh!!

Di senjakala begini
Teringat kembali
Teman-teman lama dahulu
Yang pernah sama mengharungi

Pahit dan manis dirasa
Sehati sejiwa
Tak mungkin ku lupakan segala
Saat suka dan duka

Susah dan senang kita bersama
Rentasi rintangan yang ada
Tiada sempadan yang memisahkan
Kasih sesama kita walau badai tiba

Seribu impian pernah pun kita bina
Demi masa depan...
Tenggelam jauh dalam khayalan
Di buai alam mimpi

Kenangan lalu menjelma
Teringat kembali
Di ketika bergurau senda
Mesranya kita bersama

Seribu impian indah menghias jiwa
Bagaikan permata...
Setinggi langit biru, mimpi kita
Abadi selamanya

tp relevan gk ngn zaman aku skrg... hari ahad smlm adalah hari terakhir aku sekelas dgn senior sem 4... lepas raya nih aku ada kelas lg, BEL, tp diorg dh tamat... tunggu nak viva je bulan 11 nnt... lepas kelas smlm... aku dh terasa kehilangan kemesraan senior2 aku yg berjumlah 4 org itu... ALi, Azlan, Pian & YusB...

Ali, ayah kepada 2 cahayamata, penghulu kelas yg berdedikasi... Azlan, bapa 3 org anak, tukang tanya soalan yg berapi... Pian, bapa yg penyayang, yg selalu menumpangkan aku balik ke destinasi... YusB, yg nak kawin thn depan, suka buat lawak tak jadi...

iyyer... baru baper minit mengucapkan selamat... aku dh cakap kat Kak Zila, kay rindu laa kat diorg... nnt sem depan sapa nak usik kay... sapa yg kay nak sepak... dgn sapa kay nak menjawab?? rindu laa kat diorg!!

Selamat Maju Jaya!!!

(ii)

pg td HR bgtau aku, GM ckp dia akan lepaskan aku... HR ckp kat GM aku nak setelkan hal cuti aku, mmg nak jumpa dia gak.. GM ckp nnt2 laa... HR ckp mmg dia tanak jumpa aku sebenarnya...

td berbuka puasa kat Awana Genting, sbb salah seorg director dr Singapore nak jumpa kami nak tau situasi kami yg menyebabkan kami nak berhenti sgt2... lepas sesi meluahkan apa yg terbuku di hati, dia ckp dia akan amik tindakan yg sewajarnya di samping memujuk kami utk tidak berhenti dan akan menghantar kami training di Australia...

aku dh bulat hati...

(iii)

ingatkan nak raya nih, dh abis xm nih, takde laa esemen... ada jugak... mujur tempoh siapkan esemen dlm masa 4 minggu... so, pas raya laa aku pikir... dh masuk mood nak bercuti balik raya...

(iv)

kita telah memasuki 10 mlm terakhir ramadhan...

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan maksudnya: Aisyah r.a meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW apabila masuknya sepuluh malam terakhir (Ramadan) baginda menghidupkan malam, baginda mengemaskan kainnya dan baginda mengejutkan isterinya (yakni tidak bersama dengan isteri).

selamat mempertingkatkan ibadah kita!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, September 20, 2008

hari kedua puluh

al salam alaykum

ptg nnt jam 2 - 6 pm, aku akan menduduki peperiksaan Project Management, 200 soalan pilihan objektif.

semoga aku dipermudahkan urusan, diterangkan hati, dicerdaskan akal fikiran utk menjawabnya!! aamiiin...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, September 19, 2008

hari kesembilan belas

al salam alaykum


sedihnya... nnt ku pulang ke kuantan, pakweku
tiada tmpt berteduh... mulai hari ini... telah diambil alih oleh awek baru adik aku...

takper laa pakweku... ko berteduh saja di bawah
pohon mempelam... di belakang van ayahku...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, September 18, 2008

hari kelapan belas

Al salam alaykum

bila kita suka kepada sesuatu...
kita berusaha untuk mendapatkannya...
kita mahu ia menjadi milik kita...
bila kita tidak mendapatkannya, kita mengeluh...
kita menyalahkan segala yang ada...
sedangkan kita tidak tahu...
ada sesuatu yang tersirat dan tersurat...
bila kita tidak bisa mendapatkannya, mungkin Tuhan belum mengizinkan...
belum tiba masanya...
mungkin ia bukan untuk kita...
lalu Tuhan ingin menggantikan dengan yang lain...
yang lebih baik...
berasa senanglah dengan apa yang ada…

Bersyukurlah...



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, September 17, 2008

hari ketujuh belas

al salam alaykum

hari ini hari ketujuh belas berpuasa... hari ini juga hari Nuzul Quran... hari ini juga hari cuti umum bg negeri terengganu, selangor, pahang, kelantan dan juga yg sewaktu dgnnya... mintak maaf yer org yg bekerja di Kuala Lumpur... hahaha... mesti aku sengsara thn depan...

pg td ada ceramah Nuzul Quran di surau... aku mendengarnya di rumah sahaja... sambil2 belek buku... belek sahaja yek... kawan aku pun penin... kata sdg belajar, amik ijazah kedua... tp gaya mcm tak pernah smbg belajar pun... pemalas!!! eheeh... itu laa aku...

oh... smlm ada org ckp dia suka gaya aku yg selamba... iyyer... aku mmg selamba shj... tp mesti tgk tempat, keadaan, dan persekitaran... semasa keselambaan itu berlaku sudah mesti bersama kawan2 yg sealiran, keluarga yg memahami diri ni dan sesiapa sahaja yg boleh menerima diri ini seadanya... aksi keselambaan itu tidak akan terjadi jika berada di kalangan org yg tidak dikenali... dan juga di hadapan bakal2 keluarga mentua... ekekekekek...

baru chat ngn maya, ex-kmt dan juga ex-usmkkj... dia skrg bekerja di Kemaman... risik punya risik... nak pakai org jugak.. aku nak apply jugak aar... dkt skit ngn Kuantan... heheheeh... smlm tepon mak aku... mengadu masalah pasal resignation aku nih... mak aku ckp... tlg laa mintak kije jadik lecturer ke... uitm ada nak pakai org... ump pun nak guna lecturer... tlg laa mintak... takde laa risau sgt... ni sebok nak jadik engineer jugak... aku pun jawab... bkn ke nnt aku nak turun pangkat bln 10 ni... jadik exec jek?? takde... mintak jugak jadik lecturer... tgk laa.. akan difikirkan kemudian... aku jawab kat mak aku... takde pikir2... mintak je... so saja je laa tgk website uitm.. iklan lecturer tuh... tp still tak berminat...

iyyer... aku ada masalah dgn perletakan jawatan aku... aku telah mengikut prosedur yg betul... bg notis sebulan... tp GM tanak terima surat... aku suh dia pegang dulu surat tuh... dia tanak... suh aku pegang sendiri... pikir dulu... aku pg semalam jumpa dia semula... sbb mula2 aku ingat nak jumpa hari isnin, tp dia takde... nak bg smeula surat tuh... kebetulan dia ada call masuk... so aku kena keluar dulu laa... akan panggil jumpa aku semula... tunggu punya tunggu... tak panggil2 pun... pastu plak tgk mcm dia kuar lunch... oh... mybe ptg la kot...

lepas lunch, dia tak masuk lg... rupa2nya dia balik dan tak akan masuk sehingga jumaat... sbb dia kena masuk ward... HR dtg jumpa aku ckp... GM pesan kalu nak berhenti jugak.. kna buat surat lain bertarikh 16hb, so last day aku 15hb... dan annual leave aku yg tlh diproratekan dpt 10 ari, dia bg 6 ari jek... dan cuti raya yg aku apply pd 29, 30hb 9, dan 3hb 10 dan telah diapprovekan awalnya... kena cancel... aku hanya bleh start bercuti pd 30hb 9 dan 3hb 10 shj... yer... sgt mencabar kesabaran aku!!!

pasal surat tu, aku mmg takkan buat surat baru, sbb aku dh bg 1 copy surat yg sama pd HR... aku ikut prosedur 1 month notis... yg aku hangin pasal cuti hari raya... aku akan jumpa dia pd hari isnin ni... kalu takde kata putus... aku akan ikut angin aku...

aku hairan, aku dh cakap aku tak gembira kerja kat kompeni tuh... tp dia still nak force aku bekerja... bg aku, apa salahnya bg aku release awal... annual leave aku pun ada lg... aku dh ikut segala prosedur... aku bg notis sebulan supaya aku boleh handover segala kerja aku... kalu ikut hati aku... aku nak bg notis seminggu jek... sblm aku dpt confirmation letter pd 9/9, tp bg aku tak bagus laa... so aku tunggu aku dulu confirmation, bg notis sebulan, supaya kompeni tak kelam kelibut... tp ini yg aku dpt...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, September 16, 2008

hari keenam belas

al salam alaykum

hari esok... 17 Ramadhan... Nuzul al-Quran...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 15, 2008

mari kita sakit kepala bersama..

al salam alaykum

yer... skrg nih mungkin korg juga sakit kepala... nk bg nama kat baby proton yg baru nih..

begitu juga aku!!

nak kena bukak kamus ke??

nama nak kena ada ciri kemalaysiaan ke??

mana laa tau... rezeki kita yek... dpt mpv baru nih...

dah terpikir nama... kena pikir slogan plak... pastu maksud nama plak... penin!!!

selamat mencuba!!!


---------------------------------------------------------------------------------------

Sahabat blogger aku.. Cik Fida kemalangan.... katanya Alhamdulillah... tak teruk sgt... dugaan utknya dia bulan puasa ini... semoga cepat sembuh!!!

---------------------------------------------------------------------------------------

aku masih lg berpoya-poya... ari sabtu nih jam 2 - 6 pm... ada exam ala2 PMI exam... mana nak baca buku Project Management lg... mana nak baca PMBok lg... 200 soalan objektif... objektif?? baling dadu jek... yg ni mmg aku takleh... prefer esei lg... bleh goreng smpi hangit... baling dadu... 50-50 laa dpt betul ke salah... pikiran kna mcm org amerika!!!

---------------------------------------------------------------------------------------

oh... hari sabtu, bertemankan Husna, aku ke majlis berbuka puasa bersama keluarga En Khairi di taman medan... segan jugak mula2... tp Khairi tetap Khairi... ramah dan baik hati... mcm 9 thn dulu jugak... bkn jek jumpa En Khairi dan isterinya, aku jumpa jugak Cik Fida yg aku kenal melalui blog Khairi... dn Cik Mekdi peneman Cik Fida di malam itu... borak punya borak, makan punya makan... tiba saat utk pulang... tp lupa nak bergambor... huhu... takper ler... lain kali ek, insyaAllah...

---------------------------------------------------------------------------------------

aku nk smbg penin kepala... teka nama baby proton!!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, September 14, 2008

nama2 jepun

bosan dlm kelas... sblm test... lepas test... gagal!!!

01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI


02. Yang suka berjimat - SAYORI

03. Yang bisu - KIETA TADASORA

04. Yang suka makan nasi - NANACHI KASIBANYA


05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO


06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI


07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARASUKAMURA

08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua - TARAGIGI PADAMOKA

12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, September 12, 2008

sapa nak teman???


dialog dirakamkan pd hari khamis, kul 4 lebih...

long... btul ke mu nok gi situ esok?
ho laa...
doksoh laa...
bakper plok??
kawan aku kata situ tmpt snuker...
biar betul?
kang tok pasal2 mu kena jual kang...
weh... aku nok gi gok laa...
baper dia offer mu??
*000 laa...
mu biar betul? byk tuh...
dia kabo tadop bonus tahunan...
ada ke kompeni kat situ?
ni ejen laa... dia ckp amik resume aku kat jobstreet...
bimbang aku, kang mu kena jual kang...
holoh... interbiu je...
doh... kije kat mana? kompeni apa?
dop ahu lg... dia dok oyak.. aku tny, dia oyak kat klcc je...
mu nok gi sorg je ke??
mu teman ke??
aku kena tny laki aku dulu laa... nok cucuk Irsyad lg kat Pusrawi...
kul baper?
kul 10... mu interbiu kul baper?
kul 9 - 12...
smpt ke mu ptg nk gi kelas?
smpt kot... kelas aku kul 2...
mu nok gi ngn menda?
kwn aku ckp naik monorel smpi laa... tp kena jalan kaki la skit...
btul ke mu nih?
aku google dh... ada peta ni... kat hotel istana...
nnt laa aku tny Iwan dulu... esok aku tepon mu smulaa...
kalu jadik esok mu oyak je laa... aku gi umah kawan aku lu kat shah alam... pastu tgk laa ganer... tp aku nok gi gok laaa ganer2 pun...
ho laa...

smpi skrg Ieyda tak tepon lg aku... cemana nih esok ni???
sapa nak teman... angkat tangan!!!




:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, September 11, 2008

hari kesebelas...

Kata-kata hikmah Saidina Ali Karramallahu Wajhah

Kebaikan itu semuanya terhimpun dalam empat (4) perkara:

Percakapan, diam, pandangan dan gerak.

Tiap-tiap percakapan yang tidak disertai dengan mengingati Allah adalah sia-sia, tiap-tiap diam yang tidak disertai dengan memikirkan kebesaran Allah adalah leka, tiap-tiap pandangan yang tidak disertai dengan pengambilan iktibar adalah lalai, dan tiap-tiap gerak yang tidak disertai dengan perhambaan adalah kosong.

Semoga Allah merahmati hamba yang telah menjadikan percakapannya sebagai zikir, diamnya sebagai tafakkur, pandangannya sebagai iktibar, dan geraknya sebagai perhambaaan, dan daripada lisan serta tangannya manusia mendapat kesejahteraan.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, September 10, 2008

10/09/08 - warkah berlagu pilu

al salam alaykum
pada mulanya, aku ingin berjumpa secara personal. mencari waktu yg sesuai. org masih ramai. waktu sesuai, selepas pukul 6.

kerini, kenapa semua GRN ni 10/08/08? mereka lewat bg pd kamu ke? eh, takde laa. mereka bg semalam. saya sain 10/09/08. kamu tgk ni. 10/08/08. oh, mintak maaf. sy tersalah tulis. ada apa dgn tarikh nih? takde apa-apa.

aku berfikir. macamana ni, nak jumpa dia. mcm terkantoi sendiri dh. antar dgn email je la. takkan laa? jumpa je laa. tp selepas pukul 6. org dh ramai balik? aku? takyah balik ke nak masak bukak pose?

bismillahi tawakkaltu 'alallah, aku letakkan warkah itu di atas laptopnya. aku turun bawah utk finger print, punch out. dia ada di bawah. mujur dia tak tanya apa2. lebih 10 kali aku angkat letak angkat letak jari telunjuk aku, baru lepas. aku nmpk mood dia mcm tak ok plak td.

aku berdebar. tunggu esok. apa akan jadi?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

10/09/08

al salam alaykum

aku ada misi hari ni... semoga aku dipermudahkan urusan itu...
--------------------------------------------------------------------------------
kalau kawan2 ada mp3 di bawah ni... tlg emailkan pd sy... dh lama mencarik...

Smurf - Good Night Song

Try to sleep now, close your eyes
Soon the birds would stop singing
Twinkling stars, are shining bright
They'll be watching you all night

All the things, you enjoy
On this beautiful day
All your friends, all your toys
will be waiting for you to play

"Mr moonlight will come bring you dreams
As soon as the lights are out
And tomorrow you must tell me
what those dreams were all about"

Try to sleep now, close your eyes
Try to think of tomorrow
All of us wish you good night
So I'm switching off the lights

One more hug, one more smile
Kiss you once, kiss you twice
I'll be here for a while
Try to sleep now and close your eyes

"Goodnight"

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, September 09, 2008

surat buat mak tersayang

09/08/2008 12:22 PM

To: ali ahmad
cc:
Subject: Re: Fw: [News@ANSERI] Surat buat mak trsyg....

Salam...

ALi tau tak??? surat nih kay dh terima byk kali sejak tahun 2003... setiap kali terima surat nih... mmg kay elakkan nak baca... sbb kompem nangis..

tp dlm nak elak2 tuh... baca jugak... arinih pun nangis lg...

teringat plak kat arwah nenek... 2 minggu dia sakit tuh (tak la sakit kuat... demam2... lelah... org tua cemana sakitnya... kdg bleh bgn... kdg tak)... dia pesan kat mak mcm2.. simpanan ASB dia... hutang2 dia... dia pesan rumah dia tuh mintak wakafkan, mcm tmpt singgah org nak solat ke apa ke...

satu je yg tak smepat nenek buat... nak buat ibadah korban... thn lepas kay buat korban utk diri sendiri... nenek pun bunyi nak buat... kay suh dia buat thn nih laa.. pastu ingatkan masa tuh nak tukar laa ngn nenek, biar dia buat dulu... tp tak tau laa kenapa.. berat sgt nak ckp camtuh... mak tak bg nenek buat, nenek tersenarai dlm penerima zakat... jadiknya korban tu tak wajib la utk dia...

mak tny nenek, nenek nak makan apa lg tak... dia ckp sumer apa yg dia nak makan... sumer dh dpt... nak minum air zam zam pun dpt...

masa tuh lg seminggu kita nak masuk sem baru... kay terpikir... nnt sian kat mak jaga nenek sorg2... kay sabtu ahad ada kelas...

pg isnin (07/09/08) dlm kul 3 pg... kay terjaga nenek mintak air (sblm tuh ari ahad tuh nenek terbaring je, suh makan tanak... suh minum tanak..)... pastu tgk nenek baring2 mcm gelisah jek... tgk2 dia dh buang air besar... bangun la nih bersihkan nenek... rasa badan nenek panas... mcm demam... bg makan panadol minum air... pandol tuh dia tak telan dia buang balik... suap lg... dia buang balik... suap lg, tak buang dh...

lepas tu tgk nenek lain macam... mak ckp dh tiba masa dh ni... ajar mengucap dua kalimah syahadah... sedih sgt time tuh... tgk kematian depan mata... perlahan2 nafas dia takde...

alhamdulillah... bg kay, kay ngn mak dh jaga nenek insyaAllah dgn baik... cuma 1 jek... masa dia demam 2 minggu sebelum tuh... nenek ada tiba2 bunyik... mintak bacakan yasin... kay tak buat... sbb tak smpi ati...

susu anlene yg tak abis tuh, kay suh mak bg org lain... ubat batuk cap kelapa laut afrika yg nenek kata sgt mujarab utk batuknya, kay buang... pampers nenek, mak bg org...

kay simpan sehelai tuala nenek... kain batik sehelai... beg dia kaler biru, dlm beg tuh ada straw utk dia minum dan salinan i/c...

smlm genap laa 8 bulan nenek meninggal...

Alfatihah utk sumer....

Best regards,


2008/9/8 ali ahmad

To: erin, khairini
cc :
Subject: Fw: [News@ANSERI] Surat buat mak trsyg....

----- Forwarded Message ----
From: norsyuhaida alang
To: anseri news
Sent: Monday, September 8, 2008 11:17:40 AM
Subject: [News@ANSERI] Surat buat mak trsyg....

On Sun, 7/9/08, Muhammad Hilmi ............ wrote:

Assalamualaikum. ...

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari..... Dah hampir sepuluh bulan mak pergi, Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak..... itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya. Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..... nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni..... mak macam dah sedia..... Seminggu sebelum tu..... mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai..... Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.... tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih..... kakak pun rasa hairan..... mak tak penah buat gitu..... pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..... tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ..... kengkadang siaran indonesia ... mak terus tekun menganyam... Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan... Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2.... pastu mak jemur karpet-karpet. .. pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain.. mak biarkan ruang tu kosong.. rupanya kat situ jenazah mak diletakkan.. paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak.. ada kat dalam almari..... ada kat dalam dalam beg..... ada dalam ASB..... ada kat dalam Tabung Haji.. mak cakap tak berapa cukup lagi.... ada kat dalam gulung tikar..... masa tu mak perasan takk..?? kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar... kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa... mak cuma gelak jer... eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut..... bila malam tu kiter sampai dari KL..... mak dah dalam kesakitan. Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... . dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... tapi kiter berkeras juga pujukk.. nanti di hospital ada doktor... ada ubat untuk mak.. kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer.. Mak tetap tak bersetuju... .. mak memang degil.. tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu.. Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk.... mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital....

Mak.....
amponkan kami semua... kami nak mak sehat... kami sayang mak... kami tak mau mak sakit... kami terpaksa juga hantar mak ke hospital.... ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter... Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta.... Mak asyik tanya ajer.. cukup ker duitt.. kiter jawab pula... kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr..... Lepas tu bila kereta kiter sampai.... mak buat kenduri kesyukuran.. ... Dan kiter masih ingat lagi... bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor..... Punya la kiter takut... kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak..... Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj..... Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...? Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau... Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar... mak, kiter menipu mak kan ... ampon kan kiter....

Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /1999... Bila tiba aja kat hospital.... nurse tengah balut mak dengan kain putih..... mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital... Mesti mak nampak abang cium dahi mak..... Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.... Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu... mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn

Mak tau tak.... Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar... Adik kat sebelah diam melayan perasann... Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan terasa makin kelam..... airmata dah tak mampu di tahan.... Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela... Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang.. kosong. ...sekosong hati ini..... Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ..... terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi... Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak... Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .... Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.... Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..... Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..... Mak perasan tak...? Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter..... Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni.. tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis..... kiter nangis ni..... Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi..... kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih... kiter rindu kat mak..! Takpa la.... nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak... mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... . Semua anak2 mak mengelilingi mak... menatap wajah mak buat kali terakhir.... Semua orang kata mak seolah2 senyum aja... Mak rasa tak.... masa tu kiter sentuh dahi mak.... kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..... Kiter tak mampu nak cium mak... kiter tak daya.... kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar... Airmata kiter tak boleh tahan.... Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak... tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.... Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah.... Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik... badan akak terasa panas... makk... anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .

Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi... Begitu terasa kehilangan mak... boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata... Dan sampai satu tahap.... masa tu malam jumaat selepas maghrib... Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. .... entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi... semakin kiter tenung terasa semakin sayu... tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan... memujuk diri sendiri tapi tak juga reda... Kiter rasa nak telefon mak... nak cakap dengan mak.... anak mak yang ni dah tak betul kan ...? Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong... Kiter cakap dengan kakak.. kiter nangis lagi... Puas la kakak memujuk kiter... Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.." Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak ingat tak..
dulu mak selau kejut bgn sahur utk anak mak sorang ni, walaupn ana mak ni degil, mak tetap sabar kejutkan anak mak ni bgn sahur, tp skrg dah takde lg, anak mak selalu tringat macam mana mak belai anak2 mak bgn sahur, pnuh kelembutan, tp skrg dah tak lg sde rasanya hati ni bila bgn sahur sorang2, rasa pilu hati ni mak tau tak.. mak tak de disisi spnjg Ramadhan.…

Mak…..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasa nyilu sangat... menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.... Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma... hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu.... kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.... kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid... selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan .... kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak... esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula.... Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih... pastu kawan kiter bgtau... simpan je buat kenangan.. Kiter cuma tau alamat ni aje... Takper yer mak... kiter kasi orang lain baca... Kiter stop dulu... sebab kawan kiter dah lama tunggu tu... akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter... memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah.. sampai masuk unibesiti.. sampai kiter boleh rase naik kapal terbang... boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil
[Non-text portions of this message have been removed]

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 08, 2008

hari kelapan (versi malam)

al salam alaykum

firuz (9/8/2008 3:30:57 PM): hmm..best kan keje camtu
firuz (9/8/2008 3:31:02 PM): bleh gi oversea
firuz (9/8/2008 3:31:03 PM): huhuhu
tufulah (9/8/2008 3:31:16 PM): lorr
tufulah (9/8/2008 3:31:18 PM): ko pun
tufulah (9/8/2008 3:31:24 PM): nnt conference
tufulah (9/8/2008 3:31:28 PM): pi oversea gk
tufulah (9/8/2008 3:31:41 PM): ko lg laa byk peluang nak smbg kat oversea
tufulah (9/8/2008 3:31:50 PM): cuma kekangan ko anak ngn suami laa
tufulah (9/8/2008 3:32:02 PM): tp ko suh laa syed gi oversea nnt smbg phd
tufulah (9/8/2008 3:32:05 PM): pastu kuar kat paper
tufulah (9/8/2008 3:32:10 PM): ko ucap selamat hari raya kat aku
tufulah (9/8/2008 3:32:12 PM): hahahah
firuz (9/8/2008 3:32:14 PM): :p
tufulah (9/8/2008 3:32:16 PM): tercapai gk impian aku
tufulah (9/8/2008 3:32:23 PM): ada org ucap selamat hari raya kat aku
tufulah (9/8/2008 3:32:25 PM): kuar paper
tufulah (9/8/2008 3:32:28 PM): eheheehe
firuz (9/8/2008 3:32:32 PM): yo laa tuuuu
firuz (9/8/2008 3:32:35 PM): ntah bila laa tu
tufulah (9/8/2008 3:32:36 PM): 8->

haha... aku berangan!!!

harini aku buka posa sorg2.. sbbnya housemates aku gi Singapore selama 3 ari utk training Primavera... aku akan pegi bulan 10 nnt, insyaAllah kalu jodoh aku panjang ngn kompeni nih... aku nak pi bulan ni... tp aku takde passport lg... rasa malas nak buat... aci je kan??

sbb itu laa smlm aku tido kat shah alam... pas subuh pg td aku balik Rasa... alang2 pakweku yg gagah perkasa hitam legam tuh ada kat sini... apa salahnya dia berkhidmat kpd tuannya iyer tak??

tol mahal laa jugak... aku akan cuba mencari jalan lama yg cepat dan selamat... aku dah tny2 org ofis, diorg ckp jarak sama jek... cuma jalan cam ular kena palu laaa...

bukak pose sorg2... tetap masak... aku malas nak pi pasar ramadhan... kompem ramai dan susah nak parking... lg pun aku rasa nnt aku pi pasar aku tak beli apa2... balik tgn kosong... mcm dulu2... undergrad dlu, aku pi pasar amik order kawan2... pinjam moto org, pi pasar beli makanan org lain... makanan aku?? aku beli kat kafe lembaran jek... kalu famili kirim, yg diorg je laa aku beli... kalu time tuh aku tiba2 nmpk pasar, aku jalan2... pastu aku tepon mak ayah aku tny nak apa... diorg ckp beli apa2 jek... takde apa2 laa aku belikan... eheheh

sambil bukak posa aku tgk rancangan Shamsul@bazaar ramadhan... meriahnya pasar ramadhan dia!!

aku nak cadangkanlah... apa lah salahnya sekali je dlm umur kemerdekaan Malaysia nih, ditiadakan bazar ramadhan di bulan puasa ni... apa laa agaknya terjadik ek??

hilang ke nikmat berpuasa dan berbuka puasa???
pengsan kempunan tak makan ke???

ramai gotong royong kat masjid, surau atau sewaktu dgnnya???
isteri2 & ibu2 & anak2 dara yg bekerjaya pulang awal ke rumah utk menanak & memasak???
suami2 & ayah2 & anak2 teruna juga pulang awal utk menolong menanak & memasak???
peniaga2 hilang sumber rezki???

apa2 lg jawapan yg dipikirkan bersesuaian!!!

oh... dh azan... solat isyak dan terawih dulu yek!!!

ilalliqa'

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

hari kelapan (versi pagi)

tempat: B3-A10-5/6 (Block 3, Level 10, and Room No: 5/6), FKM, UiTM
masa: lebih kurang pukul 10.30 am
tarikh: 07/09/08

tiba2.... bunyi menda jatuh... kuat sgt!! selepas dlm usaha masukkan barang dlm beg dia...
muka sorg budak tuh dh pucat!!

Prof: kalu tak sayang laptop awak.. jgn la buang!!! ke tak bangun sahur??
Ali: ni mesti ada buat salah ngn kompeni nih...
Budak lain: laptop sendirik... ke kompeni punya??? takper2... ada warranty tuh... kalu kompeni punya.. insuran cover...

dia tak berani langsung nak on kan laptop dia selepas itu... cuma diperiksa kalau ada keretakan atau kepecahan saja...

time balik...

Shahirul: tak on ke laptop tu??
Dia: tak berani laa nak on... on pg esok jek kat ofis... kalu betul rosak... bg je kat IT suh baiki... ada alasan skit takyah buat kije (smpt lg niat tak baik tuh)

Dia try on pg ni... kat ofis... alhamdulillah... laptop ok... takde kerosakan apa2... syukur sgt2!!!

dh terbayang dh kalu rosak ke apa ke... apa laa nk bgtau kat IT nih...

tp dia dh ada pengalaman... laptop yg dia baru beli 2 minggu... bau kedai lg... dia bawak tido atas katil... sbb dia tgh download citer... tiba2... mcm kakinya tersepak sesuatu... terjaga dr tido... tgk2 laptop dh bawah katil... alhamdulillah... takde rosak apa2... cuma pecah skit kat bucu...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, September 05, 2008

hari kelima

al salam alaykum

akak lama kan kerja ngn p**o**a? gaji besar ek??? tak pun mesti bonus berbulan2 nih...

takde laa... tak sanggup nak amik risiko... dh rasa comfortable kat situ... rasa bangga ngn korg sbb berani amik risk... tukar2 kerja... sanggup hadapi cabaran...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
air apa hari ni?

aku tak masak air... minum jek air semalam... ada lg sejag tuh...

air apa ek smlm?

air cinlai laaa...

cinlai???

cincau + laici... itu pun tak tau...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, September 04, 2008

rancangan aku??

al salam alaykum

aku rancang nak tumis sayur jek...
tgk2 dlm peti, tinggal sayur kobis skit sgt!!! sayur lain takde dh... potong2 ayam, potong2 lada, potong2 segala mcm yong tau fu tuh, aku masak tomyam...

aku rancang nak gi terawih kat surau berjemaah...
tp hujan lebat, aku terawih di rumah...

aku rancang nak siapkan kerja sekolah aku semalam...
tp tiap2 mlm mengantuk je... smpi mlm nih tak siap lg...

aku rancang nak dpt Injiniur sblm 30...
tp smpi skrg aku tak register lg ngn BEM... (hahaha)

aku rancang nak ada phd pn sblm umur 30...
tp insyaAllah aku akan habis masters umur 28...

aku rancang nak siapkan business/industrial proposal aku sem nih...
tp smpi la ni aku tak tau nak wat tajuk apa lg...

aku rancang nak kerja kat kuantan jek smpi bila2...
tp skrg nih aku tercampak kat hulu selangor... pasnih ke mana la plak...

aku rancang pakweku ialah Satria Gti...
tp alhamdulillah aku ada jugak pakweku yg kaler hitam gagah berani...

aku rancang pakweku itu kalernya Ozzy Orange...
tp sbb terdesak sgt Ebony Black pun jadik...

aku rancang aku nak belajar kat Mesir, belajar agama...
tp form 4 dh tercampak masuk aliran sains...

aku rancang aku akan jadik ahli farmasi...
tp jauh menyimpang, amik engineering...

aku rancang nak buat kije sekolah sebenarnya ni...
tp aku "terupdate" plak blog ni...

byk lg rancangan aku utk masa kini...
utk masa depan...

aku rancang itu, aku rancang ini...
kepada Allah aku berserah...
semoga perancangan ku menjadi...
redha dgn ketentuan Ilahi...
hanya Dia sebaik2 Pengatur rancangan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

USM dipilih Universiti Apex pertama!

Tahniah USM!! Kami berbangga denganmu!!
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, September 03, 2008

hari ketiga

al salam alaykum
Aku cuba untuk menulis di dalam Bahasa Melayu baku.
Kakngah menelefon aku tengahari tadi.
Banyakkah kamu semua membeli belah?
Tak adalah. Bagaimana kamu tahu?
Aku menelefon ke rumah, pa menjawab telefon. Kamu semua keluar membeli belah.
Oh, kami hanya ke East Coast Mall dan Kuantan Parade sahaja. Membeli sandal untuk aku, ma, sepasang selipar untuk abang Eri dan Iman.
Murahkah?
Biasa sahajalah, semuanya berharga RM 20.00.
Kaklong, aku akan pulang ke Kuala Lumpur 26hb ini. Kemudian kami mahu membeli-belah di Jalan Tar. Bilakah kamu akan pulang ke Kuantan?
Kelas aku dibatalkan pada 27 & 28hb, mungkin aku akan pulang pada hari Jumaat.
Kamu tidak mahu mengikut kami ke Jalan Tar?
Eh, bukankah kamu akan pulang ke Kedah dahulu?
Mungkin tidak, sudah tidak sempat. Mungkin selepas hari raya.
Kalau begitu, aku boleh membeli belah bersama kamu nanti. Tapi aku mahu pulang cepat ke Kuantan. Aku mahu membuat kuih raya.
Beli sahaja di Jalan Tar, murah-murah.
Kamu kan tahu aku tidak suka Almond London yang dibeli, rasa susu dan badamnya hanya separuh.
Ikut suka hati kamulah!!
letih!!!!! aku rasa bknnya bahasa melayu, dh jadik cam cakap Indonesia la plak...
adik aku ajak shopping akhir bulan nih... tp dh siap pesan awal2 akuj takleh pau dia... takleh pau dia aku nak pau sapa lg? kompem aku tak dpt bonus raya!!! kalu kat kompeni lama, setengah bulan gaji bonus raya d tentu dpt...
aku lupa dia balik raya Kuantan, aku plak dh bawak pakwe aku dtg sini... nak tinggal kat sini sayang... bawak balik dua2 keter (keter aku dan adik ipar) double la plak ongkosnya...
=============================================================
Baca blog Kak Yanti tengahari td, ada resepi pizza la plak... baca blog Adnin, ada resepi jugak... blondies la plak... balik rumah, dok kat dapur kami bertiga bergotong royong nak masak bukak puasa... aku pun bunyi...
weh korang!! jom buat pizza... ko nak cekau keju kat mana?? a ah ek... takkan laa org Rasa ni tak makan keju... tak pun org Batang Kali mesti makan keju... diorg maju skit... nnt laa kita pi beli keju... tp nak bakar kat mana? Erna ckp takper biar aku bakarkan... dia pun menerangkan cemana nak bakar pizza walopun takde oven... tp aku tak amik port sgt sbb terbayang esok lusa dapat makan pizza... hahaha!!!
El plak, drpd buat pizza baik buat pie... best jugak tuh!!! kita buat pie apple laa... aku jawab!!! takmoh laaa... buat pie ayam ke, daging ke, best skit... ikut suka laa... janji bleh makan... Erna buat inti pie, El plak buat kulit dia... abih ko buat apa Kay? aku, makan je laa.... cess!!! tak bleh harap... bila nak buat nih??? jumaat mlm sabtu laa... mana bleh!! aku takde mood masa tuh, kije sekolah tak siap lg... bkn ke ko tukang makan je nnt?? a ah la ek... set!!
yeayea... nnt bukak posa makan pie... ayam ke daging??? tah laa... ikut suka housemates aku laa nak masak pie apa...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Koleksi Nurul Edry

al salam alaykum
Kawan2, kenalan2, dan mereka yg sempat singgah di blog ini, sila lah melawat ke website sahabat sy nih... Nurul Edry dan suami utk melihat koleksi kelengkapan bilik tidur, rumah tamu dll, dimport khas dr Turki... linknya di bawah Taulan USM

Juga kpd bakal2 pengantin, sila lawati blog ini utk tempahan mak andam, pelamin, catering dll... linknya di bwh Sahabat Ihsan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, September 02, 2008

hari kedua

al salam alaykum

mood: jiwa masih lg di Kuantan, walopun jasad di Rasa...

letih memandu selama 3 jam (10.30 pm - 1.30 am) dr Kuantan - Rasa masih terasa... melanggar pesanan pa & ma supaya memandu 80 - 90 km/j... Mizi dh call byk kali sbb dia dh sampai kat Karak... yer... aku berkonvoi ngn Mizi sbb aku tak berani nak memandu sorg2 lalu kot jalan Genting - Batang Kali ataupun jalan lain ke Rasa sekalipun...

sehari di Kuantan, membawa adik2ku bershopping yg tak sakan mana... sbb bajet terhad... aku juga menukar alat bantu melihat aku... kuasa kanta telah meningkat!!! kali nih aku pilih bingkai penuh warna ala2 maroon-tak-maroon-coklat-tak-coklat-ungu-tak-ungu setelah 2 thn menggunakan bingkai separuh warna coklat keemasan... yg benang dia pun dh terkeluar sbb aku tersalah pijak-dan tersalah baiki sendiri... tunggu masa cermin nak terpisah dr bingkai jek...

aku juga membeli sandal seperti gambar di atas... dh lama takde sandal yg ala2 kewanitaan dan tingginya 1 inci jugak laa... aku beli jugak kerana harganya RM20.00... tetapi selepas satu hari aku pakai di ofis... apa yg aku dapati ialah seperti gambar di bawah... dh terkopak baik punya!!!! nak marah pun tak bleh nak marah... berpadanan dgn harganya... tp aku pernah beli sandal yg harga RM 10.00, tp bertahan sampai 2 thn!!!


hmmm... sayang rasanya RM 20.00... aku terpaksa membeli gam gajah ataupun hantar ke tukang kasut utk dijahit...

selamat berpuasa utk hari esok!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::