...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Saturday, August 30, 2008

Merdeka???

jam 6.40 pm... Tingkat 10, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal, UiTM Shah Alam

esok ada kelas lg... insyaAllah lepas kelas ptg esok aku akan bertolak pulang ke Kuantan... menumpang Encik Supian, classmate aku... dia nak balik berpuasa bersama isteri dan anak2, aku nak balik nak berpuasa dgn mak ayah dan adik2...
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 51...
penuhi erti kemerdekaan...
erti keamanan...
hayati Perpaduan Teras Kejayaan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, August 29, 2008

dia datang...

al salam alaykum

arinih cam takde kije... so aku try buat kije sekolah kat ofis... tp aku duduk tmpt erna... pastu aku nmpk seorg jejaka baju belang2 biru tua... berjumpa dgn PM...

tiba2 terdengar suara... mcm kenal!!! dia memperkenalkan diri dia, saya Lee... adakah dia Lee Chee How??

aku pun angkat muka... eh betul Lee... aku pun pandang laa dia, tgk2 dia... pastu aku senyum laa... tp dia wat tak tau jek... ampas laa Lee... ni mesti kes dia tak pandang org nih (susah tau nak carik lelaki yg tak pandang org skrg ni... ni laa dia satu2nya yg ada yg aku kenal mmg camtuh, tp non-muslim la plak)
pastu dia turun... aku pun dpt call dr dia... awak ada tak kat ofis?? ada laa Lee... td sy senyum awak tak pandang pun... sori2... tak perasan... dia pun naik atas semula...
sukanya aku jumpa Lee semula... dia berhenti dr AMB 30/11/08... dekat 9 bulan la tak jumpa... Lee dh berubah... hensem bertambah... kurus lg dr gmbor di atas... kalu dulu dia kena kejar ngn client... skrg dia plak jadik client... handphone pun dh tukar... dulu pakai SE baper ntah... skrg dh beli SE K770i... mcm yg dia pernah ckp kat aku bila aku tukar handphone SE F500i kpd K800i... tp dia still pakai ringtone yg sama... masih lg di kalangan lelaki yg mempunyai sifat gentleman... keretanya msh lg CBM 1391, cuma rim tayar je dh bertukar...
yg penting... Lee dh pandai letak gmbor awek jadik wallpaper!!! tp tanak kawin lg... kalu dulu kat AMB sy takde awek laa... takde org mau dkt sy laa... skrg awek cukup punya cantik!!!
Lee... slh sorg yg kira baik dgn aku la jugak kat AMB... sanggup nak jadik driver aku bila mana aku ckp aku tanak drive keter pi kije, nak save budget... bahaya maa kamu nak bawak moto!!!
aku akan berjumpa Lee selama seminggu di Jord... dlm situasi yg berbeza...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Marhaban Ya Ramadhan

Al salam alaykum

Dengan penuh rendah diri saya memohon maaf jika ada berbuat kesalahan, secara sengaja atau tidak sengaja, dan jika tersentuh hati tuan/puan dengan kata2 saya.. moga-moga tuan/puan dapat mengampunkan segala kesalahan saya.

Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk serta tawaduk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.''
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Semoga Bergembira Menyambut Ramadhan.
Ramadhan dihayati, barakahnya dirasai...

ukhtukum fillah,

Cik Kerini @ Cik Kay @ Kartini

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, August 28, 2008

penting ke??

penting ke nak kena ada title engineer ni ek???

tak... yg penting ingat Allah... tu je...

:-)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Batasan Tegas Antara Iman dan Kufur

Batasan Tegas Antara Iman dan Kufur

Daripada Jabir r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Di antara hamba Allah dan di antara kufur ialah meninggalkan solat.” (Muslim dan at-Tirmidzi)

Huraian :

Ulama’ berbeza pendapat mengenai hukum mereka yang meninggalkan solat secara sengaja.

1) Golongan pertama berpendapat bahawa orang yang meninggalkan solat secara sengaja kerana malas atau lalai tanpa mengingkari akan kewajipannya, mereka tergolong dalam golongan yang fasik (melakukan dosa besar) tetapi tidak kafir. Manakala mereka yang meninggalkan solat secara sengaja dan menolak akan kewajipannya, maka mereka adalah kafir. Golongan ini juga berpendapat semua bentuk kesalahan di atas muka bumi ini masih boleh diampunkan oleh Allah kecuali dosa syirik.

2) Golongan kedua berpendapat mereka yang meninggalkan solat secara sengaja kerana malas atau lalai, sama ada mengakui kewajipan solat atau tidak, semua mereka ini termasuk dalam golongan kafir dan terkeluar daripada Islam. Mereka ini hendaklah bertaubat serta mengucapkan dua kalimah syahadah semula. Al-Quran dan hadis Rasulullah SAW secara jelas menunjukkan bahawa ibadat solat adalah penentu keimanan seseorang. Meninggalkan solat dengan sengaja boleh menyebabkan pelaku gugur keimanannya.

3) Menurut Imam al-Syafie pula bahawa sesiapa yang meninggalkan solat sedangkan dia seorang Muslim, maka dia harus ditanya: “Mengapa kamu tidak bersolat? Jika dia menjawab: Saya terlupa. Maka katakanlah: Solatlah engkau ketika sudah ingat. Jika dia menjawab: Kerana saya sakit. Maka katakanlah kepadanya: Solatlah semampu mu; berdiri, duduk atau berbaring atau dengan isyarat. Apabila dia menjawab: Saya mampu untuk bersolat, tetapi saya tidak solat dan saya akui solat itu wajib hukumnya. Maka katakanlah kepadanya: Solat itu adalah amal yang tidak boleh diwakilkan kepada yang lain. Ia wajib dikerjakan oleh kamu oleh itu bertaubatlah. Jika tidak kami akan membunuh mu.(Manhaj Aqidah Imam Asy-Syafie karya Dr Muhammad A W al-Aqil).Demikianlah seriusnya hukuman terhadap mereka yang meninggalkan solat secara sengaja

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 27, 2008

pilihanku

al salam alaykum

skrg ni, aku tak bleh tangguh lg... aku mesti membuat pilihan... aku ada 3 pilihan... yg satu itu aku boleh abaikan sj... tinggal lg 2...

aku ada masa selama seminggu... rabu minggu depan aku mesti yakin dgn pilihanku...

mengharapkan petunjukMu Ya Allah!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

did u marry right person?

al salam alaykum
copy & paste from email

Spend your time to read this… This is a very good article.

Those who are still single may learn something from here... Those who are already married may take it as a guideline to improve your marriage

DID I MARRY THE RIGHT PERSON?

During one of our seminars, a woman asked a common question. She said, 'How do I know if I married the right person?' Noticed that there was a large man sitting next to her so I said, 'It depends. Is that your husband?' In all seriousness, she answered 'How do you know?'

Let me answer this question because the chances are good that it's weighing on your mind. Here's the answer.

EVERY relationship has a cycle. In the beginning, you fell in love with your spouse / partner . You anticipated their call, wanted their touch, and liked their idiosyncrasies (unconventional behavior/habit).

Falling in love with your spouse wasn't hard. In fact, it was a completely natural and spontaneous experience. You didn't have to DO anything. That's why it's called 'falling' in love... Because it's happening TO YOU.

People in love sometimes say, 'I was swept of my feet.' Think about the imagery of that expression. It implies that you were just standing there; doing nothing, and then something came along and happened TO YOU.

Falling in love is easy. It's a passive and spontaneous experience. But after a few years of marriage, the euphoria (excitement) of love fades. It's the natural cycle of EVERY relationship. Slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), touch is not always welcome (when it happens), and your spouse's idiosyncrasies, instead of being cute, drive you nuts.

The symptoms of this stage vary with every relationship, but if you think about your marriage, you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love and a much duller or even angry subsequent stage.

At this point, you and/or your spouse might start asking, 'Did I marry the right person?' And as you and your spouse reflect on the euphoria of the love you once had, you may begin to desire that experience with someone else. This is when marriages breakdown. People blame their spouse for their unhappiness and look outside their marriage for fulfillment.
Extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes. Infidelity is the most obvious. But sometimes people turn to work, a hobby, a friendship, excessive TV, or abusive substances.

But the answer to this dilemma does NOT lie outside your marriage. It lies within it. I'm not saying that you couldn't fall in love with someone else. You could.

And TEMPORARILY you'd feel better. But you'd be in the same situation a few years later. Because (listen carefully to this):

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON; IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND.

SUSTAINING love is not a passive or spontaneous experience. It'll NEVER just happen to you. You can't 'find' LASTING love. You have to 'make' it day in and day out. That's why we have the expression 'the labor of love.' Because it takes time, effort, and energy. And most importantly, it takes WISDOM. You have to know WHAT TO DO to make your marriage work.

Make no mistake about it. Love is NOT a mystery. There are specific things you can do (with or without your spouse) to succeed with your marriage.

Just as there are physical laws of the universe (such as gravity), there are also laws for relationships. Just as the right diet and exercise program makes you physically stronger, certain habits in your relationship WILL make your marriage stronger. It's a direct cause and effect.

Love in marriage is indeed a 'decision'... Not just a feeling.

Remember this always:
'God determines who walks into your life. It is up to you to decide who you let walk away, who you let stay, and who you refuse to let go.'

All truths are easy to understand once they are discovered; the point is to discover them. ~ Galileo Galilei

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 26, 2008

tak tau nak ckp apa dh

al salam alaykum

(i)

menunggu keputusan pilihanraya permatang pauh... setakat nih DSAI mengungguli...

(ii)

kat ofis, presiden sport club buat surat nak mintak permission utk Muslimat balik awal, kul 5.00 pm... pas sain surat, aku letak terus dlm bilik GM... tiba2 si Kabi bising2... yg korg pi buat surat tuh kenapa? dh laa main aci taram dia jek letak dlm bilik, tak bg kat aku... kang tarik balik memo bleh balik kul 4.30 kang...

hahahaah.... rupanya memo nak kuar dh Muslimat bleh balik kul 4.30 bulan posa nnt...

(iii)

housemate aku berpuasa arini... tp kami balik umah dkt pukul 7... ngn satu apa tak masak lg utk dia bukak posa... ayam daging dok dlm peti lg..

agaknya laa kan... kita balik kul 4.30 nnt masak apa la ek?

kenapa???

kita balik dkt kul 7 pun bleh masak nasik, telur bungkus (daging + sayur campur), ayam goreng black pepper, tumis sardin, air oren... (pas solat maghrib, masing2 dh bleh makan tepat pukul 7.40 pm) ni plak balik kul 4.30

kita balik 4.30, kita makan kat surau laa!!!

(iv)

my sassy girl - chun hyang dh abis smlm... mlm nih citer baru.... my beloved, lakonan rain... best kot... cam lawak je...

rain mana pernah berlakon citer berat2... kecuali a love to kill

(v)

kay, kenapa ko punya desktop takde wallpaper... hijau je aku tgk??? biasa letak gmbo budak laa... masjid laa... famili dia laa... ni tembus jek aku tengok...

heehehe.... sekosong dan setembus jiwa saya laaa

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 25, 2008

....

al salam alaykum

aku menerima perkhabaran... kawan ayah ngn mak aku meninggal dunia pukul 5 ptg td di hospital dungun... sakit yg dh lama...

oh... tiada lg kunjungannya di hari raya... tiada lg air milo tanpa gula dr aku utknya...

al fatihah... semoga arwah di kalangan org2 yg mukmin dan soleh...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, August 23, 2008

di dalam dilema

ku... di dalam dilema!!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, August 21, 2008

tak padan dgn demam!!

al salam alaykum

sampai kat umah nih setengah jam yg lalu... pg2 lg kul 6.46 aku naik tren pi shah alam... utk apa?? aku ada interbiu kat shah alam... alang2 dpt MC, interbiu yg dijadualkan pukul 5pm hari jumaat aku mintak buat pg td... so far ok... interbiu dlm keadaan aku hidung soseh soseh, batuk2... huhuhu

mak aku pun dh bg nasihat td... kalu bleh stay je kat rasa ni, rumah provided, mintak astro dpt, takyah penin bil air bil api, ofis dekat ngn umah... duit gaji takyah usik dah utk semua tuh... cuma hujung minggu ulang alik ke shah alam nak gi kelas je laa... tp kalu org nak offer lebih "banyak" sgt... takper laa kalu nak pi pun...

aku ckp... akan dipikirkan kemudian... kalu aku happy, aku stay laa... kalu tak and dpt offer lain yg ok, aku pi laa... tp skrg, selagi aku dpt panggilan interbiu, aku pi je laa nk tgk market aku cemana... kalu keadaan mengizinkan... insyaAllah...

so, lepas interbiu aku pi salak selatan, tunggu adik aku kat situ, then patah balik pi bandaraya... Sogo laa apa lg... adik aku nak shopping... aku pun nak usha segala menda yg aku berkenan dulu... harga sama ke atau dh turun... sama jek harga!!! ada tuh lg naik... cthnya sepasang sandal crocodile, masa aku berkenan dulu harganya RM49.90, td spec yg sama, design yg sama, dah jadik RM 59.90... kensel nak beli... takde duit lg pun...

tp aku terbeli laa jugak hand bag besar dan adik aku gelakkan aku!! kaklong beli jugok beg yg luar biasa dr beg luar alam aku tuh... aku beli purse, mula2 tanak beli lg, tp aku takut lain kali aku dh tak jumpa dh and takut harga dia naik lg, so beli la jugak... uzur sgt dh purse aku skrg nih... tak lupa juga, sehelai blouse utk adik bongsu aku...

pas sogo, jalan2 kat jalan tar, adik aku beli kerongsang nak jual kat cikgu2 kat sarawak, tudung2... sambil2 dia tunjukkan kat aku tmpat dia bli busana muslimah (ek??) yg cantik2... maklum la aku sekali jek pernah gi jalan tar tuh dulu... tak silap aku ngn firuz n intan dulu, intan nak carik barang kawin dia...

so, nnt adik aku akan balik cuti hari raya nnt, kami akan shopping sekali lg utk hari raya plak...

adik ipar aku penin kepala tgk barang2 yg kami beli!!! esok pas interbiu kat KL Sentral, aku nak pi tido umah adik aku laa... cian adik aku, akak dia nak kaco hidup dia mlm esok!!

Nisa pun dh balik kuantan ngn mama Faris Irsyad... Irsyad dh nak masuk 4 bln... dh bleh meniarap... tak smpt nak snap gmbr dia... amik gmbr time raya nnt laa...

so skrg... kena rest dulu... kesihatan mesti dijaga... walopun aku dh rasa sehat sekejap menapak dr Sogo ke Jalan Tar terus ke Masjid Jamek...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 20, 2008

ciannya dia demam...

al salam alaykum

aku demam lg buat kali keduanya di bumi Rasa nih... aku terima sbg ujian dr Yg Maha Esa... esok dpt MC... aku ada plan lain... aku nak rest kat umah adik aku kat Bandar Tasik Selatan... kena bertolak awal2 pg laa esok...

td kat ofis lepas mintak permission dr GM nak mintak runner ofis antar pi klinik... dia pesan... kalu dpt MC kamu kena dtg kije jugak... kamu degil... sy suruh makan vitamin kamu tanak!!

tekak terasa perit... tido dulu!!! zZZZZZZZzzzzzzZZZZZZZzzzzzzzzZZZZzzz

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

AL-FATIHAH

al salam alaykum

pg td dekat pukul 8 ma tepon... ckp nak balik teganu... ayah teh yg duduk kat masjid bulatan ladang, meninggal dunia... sakit apa? tak tau sakit apa... tp ma dh tepon 2-3 hari lepas, ayah teh dlm keadaan sehat walafiat...

ajal maut semuanya telah ditentukan... setiap yg hidup pasti merasai mati... yang pergi tidak kembali

thn ini saja... keluarga sebelah ma yg kembali ke rahmatullah 5 org... nenek aku, pokwei (2 pupu nenek aku), toksu (sedara jauh), che da (anak pokwei) dan ayah teh (adik ipar che da)...

alfatihah utk mereka semua... semoga ditempatkan di kalangan org yg solehin... aamiin...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 19, 2008

tagged lg...

al salam alaykum

kena tag lg... kali nih kena ngn senior aku la plak... tak ada angin takde ribut takde taufan...

meh la kita jawab...

5 Tabiat buruk time sekolah

(tak kira laa kan sekolah menengah ke kebangsaan ke taski ke tadika ke)

1. ponteng prep mlm pastu gi tgk tv kat bilik cik bedah - masa tuh tgh glamer citer spektra (ting 5)

2. dh la suka ponteng prep, pi prep pun tido gak

3. tido dlm kelas time cikgu mengajar - pas masuk asrama, hobi aku tido dlm kelas... tak paham!! masa dok luar, ok jek tak pernah tido pun dlm kelas... org ckp sbb makan nasik kawah... waallahua'lam

4. suka kaco adik lelaki kawan aku - walopun thn tuh aku tak jadik ajk ELS, aku amik gmbr je sama ngn dia... suka ati aku laa... aku kan ajk badan redaksi sekolah (tabiat buruk ke ni?? hheehe)

5. buku teks aku tak bersampul - kalu dh bersampul tuh... makna katanya dh akhir thn la tuh, nk kena pulang buku teks dh... tkt naik tingkatan x dpt pinjam buku teks dh

6. buli ketua kelas - hehehe

7. aku tak bleh tgk ada org bleh siap kije sekolah awal - nnt aku malas nak buat sendiri... copy yg member jek... eheheh


terlebih2 la plak...

3 subjek kegemaran... kenapa?

1. Alam dan manusia (sek ren) - belajar bab alam2, sejarah2 negara dll... best!!!
2. Balaghah - mari kita berkias2 di dalam bahasa arab
3. Subjek yg Ustaz Azhan (anak Ustaz Ahmad Nahar) ajar - hehehe

3 je ke???

byk lg yg aku suka... fizik, biol, math, nahu wa saraf, ilmu fiqh, hadis, geografi, sejarah...

3 subjek anda tak suka... kenapa?

1. Adab wa Nusus - kena hafal syair... yg aku ingat... ya darolmayyata... bil'uliyaa i wassamadi... x dpt hafal kena cubit perut ngn ustaz Adeeb Mahfouz Jazouli...
2. Khat - tulisan aku tak cantik...
3. takde dh... byk suka dr tak...

Menarik pada anda?

ntah.... tertarik menarik kau mmg da bomb...

Kamu paling suka?

membaca... membaca... membaca... tgk tv... tgk tv... tgk tv... tido... tido... tido...

Anda tidak boleh hidup tanpa?

Oksigen

Setiap malam sebelum tidur siapa yg anda hubungi?

Allahu rabbi (baca doa tido)

Mangsa tag aku la plak...

1. sudah semestinya Afida
2. budak sekolah aku Hasra
3. budak sekolah aku lg sorg Adnin
4. bakal pengantin baru En. Keri


sila2 kan laa yek... nk tgk Chun Hyang plak...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

dulu punya citer...

al salam alaykum

aku ngn erna dulu pernah belajar di kampus yg sama... kos yg berlainan...

skrg bekerja di ofis yg sama, department berbza, tp duduk sebelah aku jek...

hari2 dok merapu kat skype... takleh ckp kuat2, nnt org dgr...


[5:16:34 PM] erna says: aku dulu pun selalu sendiri jek

[5:16:39 PM] kerini says: aku pun

[5:16:40 PM] erna says: sorag2

[5:16:50 PM] kerini says: nak2 time ada ctier my girl kat 8tv

[5:16:55 PM] kerini says: aku buat sendirik je kat umah

[5:16:56 PM] kerini says: eheheh

[5:17:04 PM] erna says: itu baru betul --> (devil)

[5:17:11 PM] kerini says: eh

[5:17:34 PM] erna says: ingatkan dia nak la ckp wat sorg2 khyusuk lebih aleh2 my girl lak kuar

[5:18:02 PM] kerini says: tak cukup baik ke aku ngaku :D

[5:18:09 PM] erna says: baik2..xper aku memahami

[5:18:19 PM] erna says: dulu kat usm ko tak ingat

[5:18:23 PM] erna says: pas terawih pasang irc

[5:18:25 PM] erna says: hahah

[5:18:46 PM] erna says: siap dtg bilik aku

[5:19:05 PM] erna says: ye la...zaman takde pc lagi la kan...

[5:19:27 PM] erna says: kelakar la

[5:19:43 PM] kerini says: mmg

[5:19:50 PM] kerini says: masa tuh la terawih paling laju kat usmict

[5:20:01 PM] kerini says: agaknya tok imam sekali

[5:20:05 PM] kerini says: nak main irc

[5:20:12 PM] erna says: agaknye la

[5:20:16 PM] erna says: ala budak2

[5:20:22 PM] erna says: tp dah mak budak pun gini gak


pastu kami dh tak larat nak gelak...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 18, 2008

Menjana Ummah Gemilang

al salam alaykum


malam ni malam pertama, malam perasmian utk Majlis Tilawah Al-Quran Antarabangsa yg ke 50 di Taman Tamadun Islam Terengganu... bacaan pertama diperdengarkan oleh qari dari Bosnia Herzegovina, surah Taghabun, dr ayat 7.

biasa la mlm perasmian, lagu2 nasyid berkumandang... dh lama tak dengar lagu2 nasyid... kdg2 jek dgr kat radio, tu pun tak terhafal... uhukuhukuhuk... ada satu lagu nasyid yg lama sejak aku kecik lg... tajuknya Panggilan Jihad... kalu ada mp3, kongsi2 la ek!!

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Kalam suci menentukan ku berjuang
Maju serentak membela kebenaran
Demi agama, bangsa dan keadilan
Panggilan Jihad kobarkan, panggilan Jihad kobarkan.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Putra-putri Islam harapan agama, majulah serentak
Gemakan persatuan kalam Tuhan
Mari kita memuji, mari kita memuja
Peganglah persatuan kalam Tuhan.

Kalam suci menentukan ku berjuang
Maju serentak membela kebenaran
Untuk agama, bangsa dan keadilan
Panggilan Jihad hidupkan, panggilan Jihad hidupkan.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Pemuda-pemudi Islam bangunlah, panggilan Jihad rampungkan
Wasiat Muhammad peganglah, harta dan jiwa serahkan
Binalah persatuan, ciptakan perdamaian
Menuju persatuan Kalam Tuhan,
Mari kita memuji, mari kita memuja
Genggamlah persatuan kalam Tuhan.

Kalam Ilahi menuntut persatuan
Perpecahan meruntuhkan kekuatan
Pertikaian menguntungkan musuh Tuhan
Hanya Iman Tauhid dapat menyatukan
Tuntutan agama menjadi tujuan
Hukum Allah tegakkan, hukum Allah tegakkan.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Ulama pemimpin Islam dengarlah, demi agama sadarlah
Hentikan pertikaian, ciptakan perdamaian,
Hentikan pertikaian, ciptakan perdamaian,
Menuju persatuan kalam Tuhan.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Terengganu kalah!!

Kedah melangkah ke akhir

KUALA TERENGGANU - Penyandang juara, Kedah melangkah ke perlawanan akhir Piala Malaysia walaupun tewas 2-0 kepada Terengganu pada separuh akhir kedua di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kompleks Sukan Negeri Gong Badak, malam tadi.

Kedah mara menerusi agregat 3-2 selepas menang 3-0 dalam separuh akhir pertama di
Stadium Alor Star, empat hari lalu.

Kemenangan tersebut sekali gus menemukan Kedah dengan Selangor dalam perlawanan akhir yang akan berlangsung di Stadium Bukit Jalil, Ahad ini.

Selepas tumpas 3-0 di pada pertemuan pertama, Terengganu cuba bangkit dengan bertindak garang sebaik wisel perlawanan ditiupkan apabila mengasak pintu gol Kedah sejak awal saingan.
Tuan rumah berjaya membuka jaringan seawal minit keenam menerusi Md. Ashaari Samsuddin.
Malah, Terengganu juga beroleh beberapa sepakan sudut, yang diambil Zairo Anuar Zalani pada minit 15 dan 20 tetapi gagal disempurnakan.

Kurang seminit sebelum tamat separuh masa pertama, Ashaari meletakkan Terengganu dalam keadaan selesa apabila menambah gol kedua.

Pasukan Penyu juga menggandakan asakan di babak kedua dan hampir memperoleh gol ketiga pada minit ke-89, tetapi rembatan Ashaari sedikit tersasar ke kanan pintu gol lawan.

Kedah cuba bangkit dengan melancarkan serangan balas menerusi Marlon Alex James, namun rembatan pemain import Hijau Kuning itu diselamatkan penjaga gol Terengganu, Md. Sharbinee Allawee.

Ahmad Fauzi Shaari juga cuba mencari jaringan pada minit terakhir permainan, tetapi Sharbinee sekali lagi menjadi wira menyelamatkan percubaan lawan.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, August 17, 2008

macam2

al salam alaykum

+ alhamdulillah... hari nih dah 15 Syaaban, insyaAllah lg 2 minggu nak sambut Ramadhan...

+ subjek law dh habis... tinggal lg 2 subjek... pasni subject project management plak

+ kecewa jugak.. x dpt balik muar... adik bongsu aku, nisa ada ngn kakngah kat bandar tasik selatan, dr muar terus ke kl... dok sini seminggu... aku pun tak tau la bila bleh pergi... nak harapkan komuter... masuk kije lewat la jawabnya...

+ baru nmpk iklan merdeka kt tv... iklan petronas "abah punya" nak termenitis gak air mata aku... anak dia belikan ayahnya motor besar... aku nak belikan ayah ngn mak aku keter kecik pun tak mampu

+ Piala Malaysia: Selangor dh melangkah ke final... antara Kedah dan Terengganu, pasukan mana yg akan menentang Selangor 23/8/08 nnt?

+ oh... dah start final badminton olimpik beijing... Lin Dan vs Chong Wei, skrg dh 8 - 4... jom sokong Malaysia... go go chaiyyok!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, August 16, 2008

tangguh ke kensel terus?

al salam alaykum

dukacita dimaklumkan, interbiu pd ptg sabtu pukul 2 pm ditangguhkan kerana interviewer tak sihat...

aku kena cari tarikh lain, weekdays, kena amik unpaid leave atau pun mc... bkn aku yg cdgkan!! HR company tu yg cadangkan...

tgk laa dulu cemana...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, August 14, 2008

bahasa melayu

al salam alaykum

tengahari tadi aku chatting ngn firuz... cerita ceriti... masuk laa bab stadi2 dia... dia kena siapkan report phd dia dalam bahasa melayu!!!

oh... sgt penin!! macamana ek istilah2 yg dh biasa kita guna dlm inggeris, tiba2 kena terjemahkan dlm bahasa melayu... tambahan pula istilah2 yg agak teknikal... (skematik plak ayat aku)

penin... teruskan perjuangan laa yek Puan Firuz... ko penin2 sgt... ko bukak balik kitab2 lama... Pengenalan kepada Kejuruteraan Bahan.... tak pun... seingat aku ko ada beli kamus istilah kejuruteraan bahasa inggeris - bahasa melayu tuh... guna aaar... dh puas kita gelak dulu2 baca kamus tuh... terpaksa laa ko gunakan skrg... eheheh

utk phd nnt aku nak smbg kat tmpt firuz belajar jugak laa... buat tesis dlm bahasa melayu... gempak laa tesis aku... berangan!!! tesis utk masters ni pun tak terpikir2 lg... ada hati nak sambung phd...

sebenarnya aku dlm usaha nak siapkan take home test ngn assignment law ni... english dia victorian english... ayat berbelit2!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

lagu2 yg aku suka

al salam alaykum

pg td dgr iklan kat radio era, rentak lagu baru utk iklan roti gardenia...

lagu nih pun ko hafal ke kay??? housemate aku tanya... aku apa2 lagu sedap ditelinga, senang jek dinyanyikan di bibir...

itu baru lagu gardenia, tak lagi lagu ni

"mat kool mat kool kawanku, mari kita ikut mat kool, main2 selalu, syoknya2 ada mat kool"

tak pun lagu nih

"paddle pop... paddle pop... super duper yummy"

lagu nih ke

"nano nano 3x... nano2 sy gemar saya suka rasanya sedap... manis masam masin nano2 3x"

ada lg...

"kami dah pulang emak buat cucur... mudah saja tambah air... adun sebati goreng dah sedia... cucur adabi rahsianya... kami nak lagi... bolehkah cepat"

suku sakat adabi lg

"adabi melazatkan... adabi menyelerakan... mengandungi berbagai rempah,... melazatkan kari dan kuah"

iklan lagu raya petronas

"sedar tak sedar tahun menghilang, hari raya menjelang... kampung halaman tujuan kita, menyambut hari raya... di petronas kami mengucapkan selamat hari raya... berhati2 dlm perjalanan... pandu cermat selamat"

lagu raya eon

"hari raya hari yg mulia, penuh bererti kepada kita, tua muda miskin dan kaya, menyambutnya dgn gembira... berhati-hati di jalan raya, semoga anda selamat tiba, ucapan selamat hari raya, dari eon utk semua"

lagu iklan minyak wangi ke bedak follow me kot... yg dia tgh dok rindu kat awek dia... tiba awek dia dtg... riz, carol ingin jumpa!!

"berdebar2 rasanya hati, terpesona pd keharuman, bertentang mata... kini aku tertawan"

lagu nih plak

"mengail dgh ayah kurasa bertuah... pulang sebelum hujan... kerna kami ada kawan... bernama scotts emulsion"

iklan axion ke aziah

"mari2 puan dgr ini cerita... suami sy asyik kembali awal sj, ada pembantu baru katanya, tentu dia perempuan muda, kan abg dh kata, axion namanya, axion ke aziah?? tunjukkan sy... sblm ini teruk abg mencuci, tidak lg dgn axion... secolek sj minyak tanggal segera, mudah3x ku jamin mudah"

byk lg laa... tak ingat dh....

sekian saja utk kali ini...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

syukran

al salam alaykum

...kita selalu tengok apa orang ada... tapi jarang nak tengok apa yang kita ada... kurang bersyukur dengan apa yang kita ada...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 13, 2008

warkah - bau II

al salam alaykum

kalu aku tgk kat feedjit kat bawah tuh... kebanyakan yg singgah kat sini sbb carik lagu warkah - bau, ost sindarela...

kebanyakan lagu yg aku letak kat blog aku nih... tak byk, mesti skit ada kena mengena ngn aku... aku dan lagu, tak dpt dipisahkan... chewwah!!

lagu warkah tu mmg kena sgt ngn situasi aku pada masa itu... dan juga situasi aku skrg... merasainya buat kali kedua!!

tak pernah ada dlm kamus hidup aku frasa ni "aku sedang bercinta, aku telah putus cinta"

yg ada "aku yang kecewa"

nah! skrg aku sedang kecewa lg sebenarnya...

merajuk hati pun ada juga...

aku pesan pada diri aku sendiri... ada hikmah yg menanti... bersabarlah!!!

aku mendoakan semoga urusanku dan urusan kalian dipermudahkan...
---------------------------------------------------------------------------------------

mak aku pernah bertanya... takkan masa belajor dulu tadop sapa2 kot? mana ada... kaklong ikut nasihat ma laa... belajor jek... jgn menggatal... kaklong kan anak yg baik!!! hukhukhuk...

kalu korg percaya aku belajor jek smpi tak ingat dunia... korg mmg silap... itu bukan aku... kalu firuz yek... hahaha...

hobi aku menghabiskan masa berjalan2, berchatting2, bergaduh2, bermakan2, beraktiviti2, bertido2 dan sewaktu dgnnya...

result aku tak gempak cam result firuz... bagai langit dgn bumi... tp alhamdulillah... boleh menongkah arus...

aku sebenarnya tak suka kawan2 aku kapel...

knp aku tak suka kawan2 aku kapel? (utk entry ni sila abaikan sbb musabab yg berkaitan dgn agama sbb aku pun bukan baik pun)

bkn sbb aku join PMI... (yg dlm PMI pun berlambak yg dok kapel... tp diorg terer control and cover... mcm aku tak tau)

bkn sbb aku jeles...

bkn sbb apa2...

yg kompem sekali kalu nak ajak buat apa2, nak gi mana2, diorg kena tanya si polan2 dulu laaa... takut si polan2 marah!! tak ke sengal??

kompem sumernya terkongkong dan dikongkong...

aku yg marah!!!

soalan aku kat diorg mesti cenggini...

antara aku dan dia, siapa yg ko kenal dulu???

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Perpaduan Teras Kejayaan

Al salam alaykum

Lagu Hari Kebangsaan ke 51 dh berkumandang di radio2 kerajaan... lagu Malaysiaku Gemilang thn lepas pun aku tak habis hafal lg...

lagu tahun nih bertemakan perpaduan...

Klik utk dengar lagu

Kini Semangat Jalan Seiring
Satu Amanah Kerjasama
Jadi Teras Bangsa Mulia
Sehati Sejiwa

Bangun Membantu Agar Sepakat
Moga Terserlah Perpaduan
Agar Teguh Dipersada
Dalam Hidup Harmoni

Sirami Rasa Kasih Sayang
Jadi Benteng Hidup Yang Harmoni
Nurani Ikhlas
Dihati Murni
Menjadi Kekuatan Kita

Bersatu.......Bersatu
Bersatu Gagah Bercerai Rebah
Hindarkan Hasrat Sengketa Kita
Perpaduan Teras Kejayaan

Berpadu......Berpadu
Berpadu Bulat Kata Sepakat
Menjadi Cita Negara Jaya
Perpaduan Teras Kejayaan
Perpaduan Teras Kejayaan
Perpaduan Teras Kejayaan

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 12, 2008

soalan cepumas

K: sini jap aku nak tanya skit..

Z: pedia??

K: sepanjang ko kije kat sini... ko tak pernah rasa nak berhenti ke???

Z: satu je yg menahan aku berenti dr sini... dia bukan owner company nih... (smbl memuncungkan mulut menunjuk ke arah bilik)

K: hmmm... point yg bagus!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 11, 2008

bayi-bayiku

al salam alaykum...

balik kuantan, aku pun amik kesempatan melawat bayi yg lahir pd 18/07/08 ni... Muhammad Abu Bakar bin Sirajulhuda... klasik kan nama??? abahnya amik nama sempena sahabat2 terdekat Rasulullah s.a.w. Muhammad Abu Bakar asyik tido je sepanjang sejam aku kat umah dia... rupa sejibik macam ayah... hidung ngn mulut je mcm ibunya, Fatimah Dayana.


Pastu aku pi Tunas Manja, nak beli hadiah2 kpd bakal2 pengantin yg kompem aku tak dpt pi kenduri mereka... terserempak laa plak ngn baby yg berusia 5 bulan ni... namanya Puteri Qistina Balkis binti Rahmat Putera... kenapa ada puteri?? ayahnya ada putera... ibunya Fauziah Hanim... bulat mata dia, mcm Kak Anim...


Yg membulat tembam, botak plak ni... Muhammad Faris Irsyad laa... tiba2 dibotakkan plak... baru 2 mimggu duduk ngn mama n papa dia semula... makin tembam!!! mujur comel lg!!! bila laa bleh jumpa Irsyad ni yek!!!

dah laa... nak tido sat... letih naik bas tak ilang lg... kang bgn tgk citer Chun Hyang... wat kije sekolah plak... kena antar Ahad nih... dah laa Ahad nih kalu bleh nak ponteng kelas... nak balik Muar... lupa plak, sepupu sendirik kawin... moga2 dipermudahkan!!!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, August 10, 2008

Piala Malaysia

al salam alaykum

aku dh lama tinggalkan bola sepak Malaysia... kejap td br abis tgk Perlis vs Terengganu utk suku akhir Piala Malaysia... berkesudahan Terengganu ke separuh akhir selepas menang penalti 7 - 6 (daripada 9 sepakan penalti)

pd penalti ke 7, perlis melakukannya dgn mudah, dan teengganu juga... smpikan pengulas (aku lupa namanya) berkata "masuk juga"

kemudian pada penalti ke 8, aku, eri, pa ngn ma "tak masuk gol ni" betul tak masuk... terengganu pun sama...

penalti ke 9, perlis juga tak masuk gol... dan utk terengganu, sepakan dilakukan oleh penjaga gol sendiri.. yeahh!!!!!!! masuk!!!

letih tunggu sepakan penalti!! ingatkan cukup nak buat 10 sepakan...

terengganu utk separuh akhir nnt, aku tak pasti akn bertemu pasukan mana...

yeah!!! semangat piala malaysia kembali!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, August 08, 2008

balik kuantan lg!!

al salam alaykum

pg td dpt sms dr Ali, penghulu kelas... kelas dibatalkan Sabtu dan Ahad, lecturer accident... moga tak teruk...

called Ali, tanya lecturer lg 1 tanak ganti kelas ke esok?? dia ckp tak... Puan Bulan pun dh kompemkan esok takde kelas...

Ali cakap... apa lg, balik je laa Kuantan... kang tak dpt balik bising... ala... kerja sekolah tak siap lg... kalu balik kuantan, kompem kije sekolah pun tak buat... selama nih pernah ke siap kerja sekolah awal??? a ah ek... ok laaa

aku pun terpikir2... nak balik ke tanak... tepon umah... tak jawab... nak tepon ayah... takleh... ayah mesti tgh kije, tgh bawak lori...

hmmm... takper laa... takyah balik laa... ajak El gi bukit fraser esok... El ok aje...

tiba2 El tak jadik plak nak gi bukit fraser, dia byk kije perlu disiapkan...

dlm dok pikir2 nak balik ke tanak... en rudzuan tepon, katanya dia dh nak smpi pekeliling... nak balik bentong... sebok dok tanya aku nak balik tak... smbl bergosip2 hal ofis lama...

dan2 tu jugak try tepon mak lg sekali... mak ckp balik je laa... nnt takleh nak balik dh... lgpun ada kenduri kawin kawan mak aku... bleh laa skali gi antar keter aku tukar cermin... tak tukar2 lg.. kalu setel sumer... bleh dh kot bwk keter dtg Rasa

alhamdulillah... dh dpt permission nak balik tuh... aku pun sms en rudzuan mintak dia carikan tiket utk mlm ni...

malangnya tiket dh abis... yg ada pg esok pukul 10 am... bleh laa....

aku nak balik jugak!!!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

geram laa jugak

al salam alaykum...

aku bangkit dr tido yg takde laa panjang sgt kul 12.35 am td... aku tak tau aku start tido kul baper tp yg aku ingat masa tuh aku tgh layan buletin utama yg dh masuk berita luar negara... agaknya time tuh laa tertido kot...

bangkit2 (terjaga) osmet aku br balik dr ofis... dlm mamai2 tuh aku bleh teringat citer sassy gilr - chun hyang dh abis... uwaaa!!!!

osmet balik bkn nk tanya dh makan ke belum... aku pi tanya dia cemana nak cek kat astro nih citer tuh nnt ulang tayang kul baper... hahahaah!!! (aku kan buta astro)

tak matinya ko x tgk citer tuh!!!

mmg laa x mati... tp dh laa ari sabtu ngn ahad kat 8tv aku kompem takleh tgk dh... ini je laa time aku ada... citer korea tinggal 1 episod... susah jgk nk ikut semula... lain laa telenovela dr amerika latin ngn sepanyol tuh... 3-4 episode baru lengkap 1 hari 1 mlm dia... xpe laa nk tinggal2 pun...

hati aku ckp... download laa kat youtube... nk tunggu download tuh satu hal... pastu byk plak nak kena download... tanak laa... akal jawab... tanak sudah... jgn byk songeh!!! mlm esok jgn gatai pi tido lg depan tv...

geram punya pasal... nasik goreng yg aku simpan utk osmet aku makan... aku abiskan!!! sbb aku terlupa nak skype kat dia (dh ko tido, bkn terlupa) jgn beli nasik, aku dh goreng utk ko... dia selaamt beli nasik bungkus...

kesimpulannya... alang2 mata ko dh susah nak tido semula... ko start laa buat esemen ko yg berlambak tuh...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, August 07, 2008

bohemian

"Hmmm diam... manusia sebenarnya pelik ya. Sayalah sebenarnya tu. Kalau orang diam saya resah dan saya mah orang berkata sesuatu. Kalau orang puji, walau memang ada rasa seronok, tapi saya sebenarnya takut, takut saya tak dapat mencapai piawai puji itu. Apabila orang kutuk pula, saya akan rasa rendah diri, rasa menggelabah. Entahlah saya pun sebenarnya tak tahu apa yang saya harap dari mulut orang lain." Kata Fadlan.



"Awak ni pelik la." Ketawa.





"Sesetengah orang kata saya pelik tapi sesetengah orang saya menarik." Turut ketawa.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 06, 2008

hhmmmm.... termenung lg...

al salam alaykum

takde mood aku pd arinih membawa kpd kemalasan utk menyiapkan kerja sekolah aku...
nak kena antar 17/08/08 next week... huhhu

1. take home test... satu soalan je... tp susahnya!!! padahal tak baca detail pun lg soalannya... cuma tau satu soalan jek

2. assignment... ada 101 artikel... mujur dh bahagi 4 org... kena differentiate between undang2 kontrak & SOGA utk UN act & Malaysia act... dulu masa amik subjek Jurutera dlm Masyarakat, belajar undang2 kontrak takde la susah mana... ini cam susah jek... detail sgt kot...

3. kna baca artikel Carlil gaduh ngn Carbolic... korg tlg bacakan ek... sgt laa halus tulisannya... kes gaduh zaman Tanah Melayu, tp bkn kat kat Tanah Melayu laa...
nnt Dr Rizal nak tanya Sabtu nih... huhuh...
oh ya... 17/08/08 ni... Maziah (schoolmate) nak kawin... maaf laa Maziah, takleh balik.. tp dh kuwakilkan pd Fatimah & Rafidah... 23/08/08 shera + nik hafiz (AMBmate) plak...
16/08/08, ada interbiu kat KL Sentral plak.. kul 2 pm plak tuh... korban laa kelas utk 2 jam...
23/08/08 gak ada peksa SPA kat kuantan... tak tau lg bleh balik ke tak... kelas takkan nak tuang lagi sekali kot...


dlm kepeningan yg nyata!!!
tido laa dulu...
eh tak bleh...
nak tunggu citer Sassy Girl - Chun Hyang kt KBSWorld kul 11.25 pm...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

blurr...

al salam alaykum

arinih aku cam blur skit... takde mood pun yek... bengang pun ada... pun tak paham pun ada sebenarnya...

hmmmm.... aku tak larat dh nak simpan dlm hati... semuanya bertitik tolak dr mimpi tu... pertama kali aku mimpi kan menda yg serupa masa undergrad dulu... aku bercerita pd dia... tp kali ni aku tak cerita pd sesiapa... boleh sgt kalu aku nak cerita pd dia... tp aku tak sanggup... sbb aku rasa kebarangkalian utk terjadi seperti kisah dulu amat laa tinggi... aku kalu mimpi, yg jadi nyatanya terbalik dr mimpi aku tuh... cuma, kali ni aku panjatkan doa lg kpd Yang Maha Esa, moga2 kali nih tak berakhir kisahnya mcm dulu, nak mimpi jadi kenyataan...

tp sekarang... mmg terbukti... terbalik sgt2... lg parah adalah!!! seperti yg aku jangka laa... gerak ati aku biasanya tepat...

mujur pd hari lahir aku yg lalu, seorg teman masa kmt + usmkkj sms aku, dan2 tu jgk aku luahkan rasa hati aku... kat dia je laa aku bleh bercerita... tu pun tak habis... syukran kpd teman aku itu...

ingatkan abis laa takyah ingat2 dh... rupa2nya tak abis lg!!! cemana nih??? susahnya nak abaikan!!!

arinih takde mood punya pasal... tak makan tengahari... alas perut ngn 2 keping roti ngn milo panas je yg ada kat pantri ofis... tepat 5.30, siap solat asar, kemas2 brg... nak chow!!! GM plak tego, takkan dh abis kije kot??? diam jek...

Erna x abis meeting lg, so aku decided jalan kaki je aar ngn El nak balik umah... tak smpi separuh jalan lg, tiba2 uncle Singh si runner Jord muncul... dia tumpangkan kami balik..

balik2, el belikn burger, makan burger, abis burger masak nasik dulu... sementara nak tunggu el masak ikan bawal arab dia tuh... aku makan roti ngn tuna, roti ngn jem coklat hazelnut, makan asam, makan jeruk, tgk2 tv... tu dia... corak pemakanan aku meningkat la plak... tanda2 la tuh!!! tanda2 aku dah tensen... asal tensen jek makan byk!!!

lupa plak.. ptg td dpt call dr satu company nak update data peribadi aku... doa-doa moga2 dia akan call kali kedua utk langkah seterusnya... aamiin!!!

ohsss... aku tak makan nasik lg laa...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 05, 2008

jom pancing udang!!!

sdg enak menjamu selera makan malam sambil2 menonton tv dan chatting, tiba2:

L: kay... mananya udang?? tak jumpa pun...

K: kay letak 9 ekor je... tgk cam byk... syg la plak nak masukkan sumer...nk masak esok plak.. kira2 9 ekor cukup laa.. 3 ekor sorg...

L: nak kena carik ke?? habis laa sekuali mihun ceggini... carik udang tak jumpa2...

K: el pancing je laa dlm mihun tuh... heheeh

cian el... penat2 dia bersihkan udang tuh, aku masukkan 9 ekor je dlm mihun aku... hehehe... esok nak buat smbl tumis udang laa plak...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 04, 2008

kena tagged la plak!!!

al salam alaykum...

td aku dh jawab tagged dh... tah cemana ilang la plak... ni aku try taip balik... tp mesti tak sama dh yg aku taip td...

Hasra tagged aku... harap2 puas ati yek...

7 Random and Weird Fact About Me....

1. aku takde koleksi handbag
- yg aku ada beg silang ngn beg galas belakang... tu pun dh lunyai + hancur + nyonyeng = pupus laa... aku tak reti nak pakai handbag... bg aku sgt laa renyah pakai handbag... kalu tak pakai beg galas belakang, beg silang... lg senang... berlenggang...

aku berkenan kat beg fasha sandha dlm citer cicakman... puas kucarik belum ketemu lg beg seumpama itu...

2. aku suka baby umur 1 hari - 2 thn shj
kalu yg pipi tembam, lg laa best bleh gomol2 + cubit2... kalu yg lebih 2 thn, aku tak berapa sgt sbb kalu yg jenis bijak bercakap... aku rasa dr cubit2 sayang jadik nak cubit2 marah jek...

3. aku takde jugak koleksi kasut/sandal/high heel
- aku susah nak beli kasut... sbb aku susah nak berkenan... kalu dh berkenan sgt, baru aku beli... jadiknya koleksi kasut aku terhad laa... aku jenis pakai mmg pakai sungguh2... aku suka yg tuh... yg tu je laa... takdenya nak beli yg lain atau tukar2... so baik pakai satu2...

smlm aku berkenan dgn sandal kat SACC mall... aku pun beli laa jugak sbg hadiah hari lahir diri sendiri... tu pun 5 kali angkat letak angkat letak baru laa angkat pi bayar...

aku pun takde high heel... pernah beli tinggi 1" je... tu pun sbb mak suruh... tp dh ilang...

thn lepas 3 pasang sandal hilang... aku punya yg 1" tinggi tuh, sandal crocodile aku ngn kak ngah... jadiknya yg smlm beli tuh buat ganti laa...

lama kan nak ganti???

4. suka kaler ijau
tp aku takde pun barang2, baju2, tudung2, atau apa2 je laa yg kaler ijau... tudung ijau ada 2, baju yg kaler ijau pun bleh kira sebelah tgn tp tak lebih dr 3... kebanyakan baju n brg2 kaler biru...

agaknya betul laa... aku mmg tak reti nak menunjuk yg aku suka akan 'sesuatu' itu

5. pernah tgk wayang sekali jek
tu pun ngn mak ayah aku masa kecik2 dulu... tgk citer Azura kat panggung Rex Kuantan yg skrg nih dh jadik kedai perabut...

masuk sek men agama jadik skema walopun tak tahap gaban mcm geng2 aku yg lain...

pernah mintak izin ngn mak aku nak tgk wayang, dia ckp takper kalu nak gi tgk... bkn ada apa pun... pandai jaga diri laa... panggung skrg bkn gelap cam panggung dulu... tp kalu tak pernah buat tuh... tak payah laa mula...

itu yg aku pegang smpi skrg...

6. suka tgk org main boling
tp aku tak suka main boling... aku penah main boling, Aziah Serri belanja aku ngn Azriman... tp takde eprasaan langsung... baling bola nak jatuhkan pin pun aku rasa cam apa jek...

tp kalu tgk akwan2 aku main ok jek... tumpang seronok... dok melangut lama pun tak kisah... siap bleh jadik tukang sorak lg... tak paham aku!!!

7. suka beli novel + buku
tp tak tau bila bleh habis baca... aku beli buku La Tahzan akhir thn 2006, smpi skrg tak habis lg... sbb aku baca time aku berdukacita jek...

time sukacita aku baca novel... gaji bulan nih saja aku dh habis RM250 borong buku ilmiah + novel kat pesta buku Selangor...

skrg tgh baca novel Bohemian... best!!!

tu je laa kot... aku bukannya weird sgt... manusia biasa jek...

skrg kena tag org lain la plak kan???

aku nak tag mengikut abjad:

Adnin - geng 70 posen 11 aku
Afida Anuar - aku kenal kat alam maya nih.. selalu lepak kat blog Khairi
Fatimah - geng sekolah aku jugak... skrg jadik geng makan kenduri
Gild - kenalan alam maya jugak...
Ilah - geng USMKKj
Khairi - adik aku
Khairi - member aku...

sila2 kan... sudi2 kan...

ilalliqa'

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, August 03, 2008

yakin boleh!!!

al salam alaykum


aku berjaya!!!!


smlm aku kayuh basikal dr rumah ke ktmb rasa tanpa berhenti-henti!!!

kalau minggu2 lepas aku kayuh dr rumah, mesti kat pekan rasa aku tuntun plak basikal tuh... pastu kat pasar rasa aku kayuh semula smpi ktmb rasa...

tp kali nih... aku berjaya meneruskan perjalanan tanpa henti!!!


agaknya sbb rasa diri dh tua (masuk 27 la katakan), tu yg azam tinggi tuh!!!


nak kena tingkatkan stamina...

tp kdg2 aku prefer jalan kaki dr rumah ke ktmb rasa, tak rasa letih pun... cuma nak bawak beg laa berat sgt...

so terpaksa laa kayuh basikal... beg letak dlm raga!!!

dh lama tak kayuh basikal... zaman kayuh basikal kat usmkkj jek... pastu terus takde... jalan kaki mmg aku larat... maklum laa... jalan walopun tak laju, tp langkah panjang... jadi laju la jugak...

lgpun dh biasa ukur jalan kat kuantan, ukur shopping2 complex... so tak letih kalau berjalan...

bangga la sekejap dpt kayuh basikal tanpa henti dr rumah - ktmb rasa - rumah

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, August 02, 2008

berita baru diterima

al salam alaykum

Asyha melahirkan anak lelaki pg td!!! sama tarikh lahir ngn aku!!! thn dpn bleh celebrate sama2!!

tahniah asyha!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

happy birthday, my dear!!!

Sahabatku
Usia Yang Tuhan Kurniakan Ini
Hiasilah Ia Dengan Amalan Yang Murni
Semoga Ia Menjadi Temanmu Di Akhirat Nanti

Selamat Hari Lahir
Usiamu Ibarat Mutiara
Tiada Berganti Lagi
Hiaskan Iman Bersulam Taqwa
Agar Sempat Mengucup
Haruman Syurgawi

Selamat Hari Lahir Cik Kerini!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, August 01, 2008

hanya ingin kau tahu

cam best gk lagu ni...

Ku telah miliki
Rasa indahnya perihku
Rasa hancurnya harapku
Kau lepas cintaku

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Berpikirku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu
Tuk lalui waktu yg tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Walaupun semua
Hanya ada dalam mimpiku
Hanya ada dalam khayalku
Ku lewati itu

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Berpikirku salah mengertimu

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

irsyad...

al salam alaykum...

kebetulan irsyad ada kat kuantan... aku pun apa lg... wat kghenak laa ke dia...


video

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::