...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Wednesday, December 31, 2008

al salam alaykum

pemanggil: kakngah balik kl kul baper ni kang?
penjawab: kul 5 kot...
pemanggil: kaklong balik sekali ke?
penjawab: dop... kaklong ckp dia nk balik mlm kang, kul 8 kot...
pemanggil: beraninya dia balik mlm2... dia balik ngn sapa?
penjawab: dia balik sorg laa...
pemanggil: bawak keter?
penjawab: hooo...

kakngah bercerita kat mak aku... pemanggil a.k.a kawan mak aku yg tanya bila kami nak balik kl... aku dgr kakngah ckp tu belum dia dgr lg kaklong balik ktn kul 11 mlm, smpi plok kul 2 pg... adik nisa teman pun, bknnya bleh harap, tido je...

alhamdulillah... aku bertolak dr depan umah aku kul 9.20 mlm, smpi kat parking pangsapuri sewaan aku kul 12.16 pagi... aku main redah jek masuk hulu kelang, MRR 2, pastu amik KESAS... aku main taram jek ingt2 lupa jalan yg adik ipar aku pernah bawak... ingt nak lalu kat federal highway, tp aku tanak sesat mlm2 buta kat bandaraya kuala lumpur...

kalu bleh lg lama aku nak dok kat umah tuh... ingt nak bertolak kul 4 pg, so terus masuk kije... tp mengenangkan aku akan tido pd jam yg sama jugak iaitu dlm kul 12 -1 pg, maka baiklah aku bertolak dlm kul 9 mlm, smpi2 pun dh tgh mlm... terus masuk tido jek...

sebenarnya aku takut nak lalu kat karak tuh siang2 hari.... kiri kanan gaung... jalan dh mcm ular kena palu beribu kali... naik bukit turun bukit... hhuhuhuhu... kalu drive waktu mlm aku dh bleh abaikan kiri kanan bergaung tuh... sbb tak nmpk... hari siang mmg aku kecut perut lalu kat situ... cuma bila malam, mata aku nih silau byk la jugak... alhamdulillah dpt dibetulkan bkn 100% oleh kacamata aku ni...

tu je sbbnya knp suka drive mlm... lg 1 yg utama, btul2 punya alasan... dpt laa berlama2 skit kat umah ayahbonda tercinta... ehehehe...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, December 30, 2008

senyum umpama titian...

Keep smiling!!!

A smile is the light in your window that tells others that there is a caring, sharing person inside.
Life is short but a smile takes barely a second.

Every tear has a smile behind it.
A smile is a curve that sets everything straight.
A good neighbor is a fellow who smiles at you over the back fence, but doesn't climb over it.

If you see a friend without a smile; give him one of yours.
A smile starts on the lips, A grin spreads to the eyes, A chuckle comes from the belly; But a good laugh bursts forth from the soul, Overflows, and bubbles all around.
Because of your smile, you make life more beautiful...
Too often we underestimate the power of a smile, which have the potential to turn a life around.

Smiles are the language of love.
The real man smiles in trouble, gathers strength from distress, and grows brave by reflection.
A smile is an inexpensive way to change your looks...
All people smile in the same language...
Children smile on the average 400 times/day;
Adults: 15 times/day.
Ever wonder why?
A warm smile is the universal language of kindness....

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, December 29, 2008

cuci

al salam alaykum

td tgk2 gmbr IC lama... yg versi gmbr hitam putih tu... zaman KPT... eheheheh... lawak plak tgk muka masing2... simpan lg gmbr2 tuh... gmbr pa, ma, kakngah, eri... gmbr aku, aku amik simpan dlm album... iman plak zaman IC dh amik gmbr guna digital cam, kaler punya...

pastu aku plak belek2 album2 gmbr aku... suka tgk!!! sbb gmbr tuh takde la hipokrit sgt... sbb guna kamera + filem (kodak)... cantik tak cantik, elok tak elok, jadi tak jadi kita tak tau smpi laa kita cuci gmbr tuh...

skrg guna digicam, kalu amik gmbr tgk tak jadik ke, senget ke, mulut tiba2 terherot ke... bleh delete then amik semula... bila amik kali kedua cam takde kesupernaturalannya... palsu la plak jadiknya... senyum pun nmpk lain sbb dh sakit mulut tarik senyum smpi ke telinga...

lg 1... kalu gmbr yg guna filem, nak tgk kena tunggu cuci... kos utk cuci pun murah la jugak... pastu pandai lak carik album simpan n susun cantik2... bila masa senang, nak mengimbau kenangan lama... amik album bleh telek... tersenyum sorg2...

gmbr yg guna digicam pun bleh gak buat camtuh... tp semenjak aku pakai digicam nih... sekeping gmbr pun aku tak pernah cuci lg... gmbr arwah nenek pun yg setahun lepas tak bercuci lg... dok dlm laptop aku tu haa!!! sekali laptop meletup... baru tau!!! tu yg mcm tak best tuh... nak cuci jadik tangguh2... takde perasaan yg berkobar2 nak tgk hasil gmbr... sbb kita dh tgk dulu... pun dh puas tunjuk kat org...

mak aku pun dh tego... gmbr 1 famili sblm adik aku kawin, puas dia tgk dlm laptop jek... bila nak cuci dan gantung pun tak tau... td pun terpikir gak masa belek album2 lama aku... bila laa nak mencuci semua gmbr tuh? pakai digicam berposing kan main lg... pastu bila tgk semua nak dicuci... kopak poket... kos dia mmg mahal la skit... tp kalu ikutkan cara dahulukala pun kalu ditambah kos filem + cuci jadik sama gak... nak ngn tanak jek!!!

yer la yer laa... gaji bulan depan aku cuci laaa!!! tp aku nak cuci yg mana dlu?? gmbr kat putrajaya ke? gmbr famili ke? gmbr adik aku kawin ke? gmbr gi taman negara ke?? byk tuh!!!
bertambah lg koleksi album aku... hihihihhi... bleh belek2 lg bila masa terluang... itupun kalu aku cuci...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, December 28, 2008

Doa Akhir & Awal Tahun

al salam alaykum

Selamat Menyambut Hijrah 1430H...


Doa Akhir Tahun

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


Doa Awal Tahun

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, December 27, 2008

hobi lama... chatting!

al salam alaykum

aku ingt dulu2... masa usmkkj bg internet free ke desasiswa, perkara yg paling kitorg suka sgt ialah berchatting... masa tuh MIRC la paling best... biasa lepak kat server webnet tak silap aku, channel usmkct, usmkkj, kampung... tah apa lg laa... kalu server webnet down, aku lepak kat server sorcery (aku pun ingt lupa iiyyer ke idak), still channel yg sama laaa... dalnet tak baper best sgt... mmg terer la masa tuh cemana nak register nick... pernah gak laa merasa jadik OP... hahahaha... masa zaman giler chatting...
time tuh aku takde pc lg... so menumpang kasih laa kat bilik org... antara bilik yg jadi mangsa bilik Ilah... tp bkn tumpang pc ilah, tumpang pc Itah... sampai Itah delete MIRC tuh... eheheeh... pas Itah delete MIRC aku pi menumpang kasih bilik Ita plak... ehehehe.... sampai laa aku beli pc sendirik...
kalu tenet down, mmg gundah gulana laaa budak2 usmkkj tuh... aku siap pi lab com lg jumpa abg speckie rambut panjang tuh yg putih2 tuh... mintak cepatkan proses baikpulih server ke apa kemenda laa... apa ek nama abg tuh? ada dlm list YM ngn MSN aku nih... dh laam abg tuh tak online, dh kawin kot... huhuhuh... aku ada list IP yg bleh digunapakai kalu takleh online... ingt lg, budak2 yg kacik ngn aku mesti dtg carik aku mintak IP kat aku sbb nak berinternet sgt... heheheeh...

aku kuat chatting gak la dlu... tp bukan ngn org luar... ngn budak2 usmkkj gak... ramai gak budak2 nih yg chatting sesama sendiri... pastu bila blind date... amik ko!! sekelas rupanya.... suka aku menegaskan kat sini... takde istilah blind date utk aku... chatting pun utk suka2 je... mmg aku tak pernah la nak jumpa ngn budak2 yg berchatting ngn aku tuh... tempat diorg blind date pun kat cafe lembaran... huhuhu... jauh skit kat parit buntar kat kfc tuh... lg advance kat penang laa... bukit jambul...

sbb chatting tuh aku penah gak laa kandas satu sem... dpt P1 tuh... dh la dpt P1 sekali ngn junior aku, kenal kot MIRC laaa... yg dia dok sebok mintak nasihat dr aku nak jadik org berguna... last2 kita jumpa jugak dlm bilik timbalan dekan... sbb result kita serupa... heheheeh... mmg tak sedar diri... timbalan dekan masa tuh cabar aku dpt dean list... tp aku pi sahut cabaran dpt P1... wakakakaka... mujur cepat sedar... tp mmg tak dpt dh laa dean list... makin thn makin susah wooo!! hanya org cerdik pandai dan tekun berusaha yg berjaya mendapatkannya!!!

pas chatting kat MIRC, dh kenal hati budi skit... smbg la kat YM atau MSN... kat sini baru la nmpk orgnya cemana... kat MIRC sumer bleh dok menipu membohong... aku takde laa menipu sgt... putar alam skit je laaa... tp yg aku heran tuh... walo aku pakai nick pompuan still diorg tak caya... ingt aku lelaki... menurut kawan aku, ganas sgt bahasanya... huhuhuh....
dlm ramai2 tuh ada jugak laa aku buat kawan... buat musuh... buat gaduh... pastu kawan balik... jadi musuh balik... gaduh balik... bila2 ingt balik... bisa buatku tersenyum... ada 2 org budak yg aku chatting, rupa2nya pernah naik satu bas ngn aku sekali dr Terminal Makmur sampai ke Parit Buntar... huhuhuhu.... yg sorg tuh, berkenan kat awek dlm bas yg sama2 naik ngn kami... alhamdulillah... dh jodoh diorg... Allah pun melorongkan hati aku nak jadi org tgh... dh ada anak sorg... sweet kan??

yg paling tak tahan... aku gaduh ngn sorg mamat tuh... habis dlm MIRC, sambung kat MSN... pastu baik semula... pastu gaduh lg... lama la jugak kot... masa start chatting aku dlm thn 2, dia thn 1 (sama umur, tp dia intake nov, budak matriks kpm 1 1/2 thn)... dh start dh gaduh2... pastu baik semula... naik thn 3, thn 4... pastu aku pernah jadik R.O sekejap kat skul bahan tuh... dia thn 4... pun pernah gaduh jugak... wakakakaakaka!!! skrg tak dah laa... dh tua laa nak gaduh2 nih... tp sarang tebuan jgn dijolok!!

kebanyakan kawan2 chatting aku tuh, ada aku kenal, dan diorg kenal aku... tp kebanyakannya aku kenal diorg, diorg tak kenal aku... tak tau la plak aku kalu diorg kenal aku, tp aku tak kenal diorg... cemana bleh berkenalan kat dunia yg sebenarnya?? aku kenal ngn mamat yg suka carik gaduh ngn aku tuh... sbb mula2 dia yg kenal aku dlu... dia bleh pi tny ngn 'bapak' aku sapa yg nama dak2 bahan dekat2 ngn "kay_reen_niey" (ni bkn nick aku dlm MIRC, tp aku saja nak eja nama aku jadik seglamor cam tuh kat dlm MSN)... kompem laa nama aku... siap aku ter'lalu' depan diorg masa dia dok sebok2 bertnaya tuh, terus laa 'bapak' aku tunjukkan orgnya... masa tuh kat usm penang, kami pun satu bas sbb aku wakil desa main congkak (wakakakaaaa lg), dia plak jadik ajk... huhuhuh....

hangin jek sbb dia kenal aku, aku tak kenal dia... tp nak dijadikan cerita... musim peperiksaan plak dh tiba... aku time nak peksa jek lepak laa ngn budak2 dean list kat library, cedok ilmu diorg... pastu time nak turun tangga, ada la sorg mamat mcm tiang letrik punya tinggi, dok pandang2 aku, dok gelak2, dok sengih2... aku tgk dia, heran gak laa... terkeluar gak laa dr mulut aku nih... tp slow je laa... gila ke apa mamat ni!! balik2 bilik, dia dh on MSN dia, dok tunggu aku nak confirmation, betul tak aku yg dia serempak kat tangga library... pecah rahsia!!! skrg nih dia tunggu posting... baru abis KPLI, amik jurusan pendidikan khas...

lama skit MIRC dh kena blocked, kitorg smbg kat YM, MSN, Prochat, kat netmeeting, ada lg satu program tuh... aku lupa nama dia apa... kalu nak send/share file ke apa ke... kat sinilah kami mencari... antara nick yg pernah aku guna hantu coklat, bakulbiru, kehelan, reenmafia... ada lg nick lain... sbb aku rasa nick tuh cam pompuan skit... tp still org ckp aku budak lelaki yg menyamar jadi pompuan...

cam panjang plak citer aku nih... tp takper laa... cam dh lama jek tak menaip panjang... citer takde motif plak tuh... pengajaran citer nih utk aku 2 - 3 thn dlu... chatting2 jugak... pelajaran jgn lupa... kan padan muka, dpt P1! pengajaran yg lain... budak2 yg berchatting nih 50% mesti dia sembunyikan kebenaran... mcm ko jugak laa... cam tak biasa... oh, org itu bukan aku, aku jujur!!! ehehehehe.... silalah percaya!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, December 26, 2008

lima...

al salam alaykum

cam tajuk citer kat astro plak...

i
td potong kek... bkn kek aku... kek utk ayah aku... kek coklat strawberi... yummi!! mesti tukang buat kek nih peminat ct nurhaliza! bestday ayah 23hb harituh... yg ke 53... doa aku yg baik2 saja utk ayahku!! moga dianugerahkan kesihatan yg baik berpanjangan... moga aku dapat berbakti untuknya dlm erti kata yg sebenarnya...

ii
ptg td tgk konsert akhir AF 3... huhuhhu... dlu takde astro nak tgk... ni ada masa, astro pun dh ada... so aku tgk laa... masa konsert akhir dlu aku dengar kat era jek... saja nak dgr best sgt ke mawi smpi kawan2 sekolah aku, kawan2 ofis aku sebok dok ckp pasal mawi, undi mawi... mmg meremang bulu roma aku masa tuh first time dgr mawi nyanyi... td pun meremang lagi... oit! laki org dh tuh... huhuhu

iii
dlm perjalanan aku pulang ke kuantan smlm... alhamdulillah tak hujan... bertolak kul 11 dr cheras, smpi depan umah aku kul 2 pg... tp bangun pg td, tgk mendung... pastu hujan rintik2, air tak bergelombang... smpi la la ni... mak aku ckp kat dungun hujan, pengantin berarak dlm hujan...

iv
esok Ija nikah... sori Ija akak tak dpt jadik pengapit Ija... ada hal tak dpt nak elak... akak doakan Ija sentiasa berbahagia dan dipermudahkan urusan segalanya... insyaAllah ada rezeki panjang umur kita akan bersua juga... dlm situasi yg berbeza...

v
oh yaa!!! aku dh rasa dh... kalu aku bercerita pasal hal ini, mesti aku takkan jumpa dia dh... tp kdg2 serempak jugak dlm tren tuh, tp tak kerap mcm sebelum aku citer kat blog nih laa... aku dh telek lencana yg ada kat beg hitam dia tuh... anti ISA rupanya... ISA kejam... hahahahaha... bilmakna katanya, kompem bukan penyokong kerajaan... hipotesis aku yg berikutnya... mesti mamat ni ada blog... hihihihihi... tp satu jek, mmg dia tak pernah nak senyum kat org yg pandang dia... kalu berdiri, membuang pandang keluar... jika duduk, tunduk ke bawah... bagus2!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, December 25, 2008

leave out all the rest

I dreamed I was missing, you were so scared
But no one would listen, ’cause no one else cared
After my dreaming, I woke with this fear
What am I leaving when I’m done here?

So if you’re asking me, I want you to know
When my time comes, forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some reasons to be missed
Don’t resent me, and when you’re feeling empty
Keep me in your memory, leave out all the rest

Leave out all the rest, don’t be afraid
I’ve taken my beating, I’ve shared what I made
I’m strong on the surface, not all the way through
I’ve never been perfect, but neither have you
So if you’re asking me, I want you to know


When my time comes, forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some reasons to be missed
Don’t resent me, and when you’re feeling empty
Keep me in your memory, leave out all the rest
Leave out all the rest

Forgetting all the hurt inside you’ve learned to hide so well
Pretending someone else can come and save me from myself
I can’t be who you are

When my time comes, forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some reasons to be missed
Don’t resent me, and when you’re feeling empty
Keep me in your memory, leave out all the rest
Leave out all the rest

Forgetting all the hurt inside you’ve learned to hide so well
Pretending someone else can come and save me from myself
I can’t be who you are
I can’t be who you are

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 24, 2008

sudah ke belum?

al salam alaykum

isi minyak - dah, full tank.
topup touch n go - dah. cukup laa RM 50 pi balik...
lampu keter - smlm nyala semua. arinih kena cek lg...
lampu suluh - belum cek lg baterinya...
pam tayar - belum. malam nnt
cek radiator - belum. ptg kang tgk air cukup ke tak
minyak hitam - belum. suh adik ipar karang
basuh keter - belum. dh baper lama mandi air hujan jek... nnt balik kg mandi laa puas2
kemas baju - belum. hari ni leh kuar kul 4. so sempat...

jom balik Kuantan!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, December 23, 2008

Pernikahan...

al salam alaykum

Pernikahan menyingkap tabir rahsia
Suami isteri inginkan keluarga yang bahagia
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah
Untuk bersama belayar ke muara
Pernikahan, menginsafkan kita
Perlunya iman dan takwa, meniti sabar dan redha
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan
Susah mendatang tempuhi dengan tabah
lirik dipetik dr Kasihmu Amanahku - In-team...
----------------------------------------------------
ALLAH yang mengatur segala kejadian dan mempermudahkan segala urusan dan melindungi hamba-hambaNya dari pelbagai perkara, musibah yang menimpa keimanan dan keislaman kita. Betapa agungnya ALLAH yang mentakdirkan kita hidup sebagai manusia . Ini kerana fitrah kita diberikan kemampuan membina rumah tangga. Sungguh beruntung apabila kita memahami rumah tangga yang kita bina dan yang bakal kita bina bukan sekadar memenuhi nafsu syawat.

Kehidupan berumah tangga adalah yang kompleks yang melibatkan fizikal dan mental. Sekiranya tidak ada ketentuan syariat ALLAH dan contoh yang mulia dari Rasul dalam hal rumah tangga, tentu kita menagalami kesukaran menguruskan kehidupan rumah tangga. Mungkin persepsi kita mengenai rumah tangga hanya menjurus kepada keperluan biologi dan menambahkan keturunan sahaja.

Hubungan antara lelaki dan perempuan adalah fitrah semula jadi sejak dulu lagi. Juga merupakan keperluan semula jadi yang merupakan fitrah ALLAH. Di antara manusia memerlukan hubungan semula jadi.

Kini ramai yang berumah tangga tanpa melalui akad nikah, bebas melakukan hubungan terlarang tanpa mempedulikan peraturan agama. Walau pun ramai di antara mereka yang mengaku sebagai umat islam. Kehidupan berumah tangga yang melalui perkahwinan yang sah adalah amalan soleh. Setiap perbuatan yang dilakukan dalam rumah tangga mendapat pahala dan kebaikan yang besar. Atau pun terdapat istilah yang mengatakan ia adalah kenikmatan yang dapat pahala.

Tatapi kehidupan bersama yang tidak diasaskan dengan ijap kabul, segala perbuatannya adalah dosa besar. Hubungannya adalah zina yang dibenci oleh ALLAH dan Rasul. Pernikahan adalah syariat ALLAH. Melalui pernikahan segala yang haram sebelumnya menjadi halal. Nabi Muhammad menganjurkan pada pemuda dan pemudi supaya segera bernikah apabila sudah mampu.

Apabila seorang melalui perkahwinan, tanamkan niat yang kukuh iaitu niat beribadat kepada ALLAH, dijamin mendapat ketenangan, kasih sayang dan rahmat. Rumah tangga inilah yang menjadi permulaan yang baik, diberkati dan bakal melahirkan generasi yang soleh juga mendapat kebahagian di dunia dan akhirat.

ALLAH menjelaskan di dalam Al-Quran surah Al- Israk ayat 32 yang bermaksud:
"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu yang keji. Dan satu jalan yang buruk."

==> terima kasih kpd Hamba Allah yg rajin memforwardkan tazkirah seperti ini :)

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, December 22, 2008

gaji ko berapa?

al salam alaykum

gaji ko berapa?
uihsss... mana bleh bgtau... tp kompem tak wajib bayar cukai...

kalu aku dpt gaji 2k kan best...
takde laa aku nak berhutang sana sini...
itu suara org yg gaji 1k...

kalu aku dpt gaji 3k kan best...
takde la hujung bulan ikat perut....
itu suara yg dpt 2k...

kalu aku dpt 4k kan best...
duit melebih2 hujung bulan...
dpt ler bayar hutang kad kredit...
itu suara yg dpt 3k...

ko dpt la gaji baper inggit pun sebulan...
pasti ko tak pernah rasa cukup...

dpt gaji 1k...
beli baju cap ayam jek...

dh dpt 2k...
upgrade skit beli baju cap ayam turki...

naik plak 3k...
nak beli baju cap lembu plak...

pendek kata...
dpt la baper pun...
gaji ko akan habis jugak...
mesti ko harap lebih lg...

manusia... mmg ada yg susah...
utk merasa cukup...
dgn apa yg ada...

bersyukurlah kamu dengan nikmat dan rezeki yg Allah kurniakan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, December 21, 2008

huh... penat!!

al salam alaykum

tak sangka aku... tua2 (erk... baru 27 yek) gini... ada lg nak merajuk ngn adik... nak terasa-terasa hati ngn adik...

dlm merajuk tuh... sempat jugak pi jom heboh... temankan adik2 aku... pastu... pi sunway lagoon!!

air dicincang takkan putus... carik2 bulu ayam, bercantum jua... akak dia nih yg ngada2 nak majuk2...

tak terbayang yg aku akan pi sunway lagoon... konon2 tanak main air... tp rugi laa.... dh bayar mahal2 tp tanak main air...

kuyup!!! dr kul 12 sampai kul 6... ptg plak hujan....

ada jugak kenangan utk adik bongsu aku nih... dtg KL umah kakngah dia... pastu kaklong dan kakngah + abang ipar dia bawak dia pi sunway lagoon....

naper tak pi zoo? kakngah dia dh bawak dh masa cuti sekolah dulu!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, December 20, 2008

jgn harap!!

al salam alaykum

ptg khamis ari tuh...
pas balik kije...
masuk kawasan pangsapuri...
pusing2 cari parking...
ada 1 parking kosong...
bawah bumbung!!
terus masuk parking...
baik punya parking...

pi kat security...
kompem parking tuh mmg takde tuan...

ok!!
jgn harap aku nak kuar ngn keter aku...
sampai isnin ni...

huhss....
baru sehari kena parking kat luar...
dh nak balas dendam!!

luar = kat luar pagar pangsapuri tuh...

aku pun tak paham... sejak balik dr raya haji lepas... tempat parking cam tak cukup jek...
byk keter yg tak pernah aku tgk 2 bulan lepas... parking cantik jek kat dlm kawasan...

honda civic CCG **** kaler putih... sapa punya tuh?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, December 19, 2008

keluar dah!

al salam alaykum

alhamdulillah...
result exam dh kuar...
tak dpt dean list lg sem nih...
sangkut paper legal...

pre-reg dh buat...
result dh kuar...
nnt registration plak...
bayar yuran... (loan yayasan pahang tak masuk lg)
sem terakhir (insyaAllah) akan bermula 10 Jan 2009...

ermmm....

Prof... saya tak tau laa nak wat tajuk apa utk tesis!!
bleh tlg saya??

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, December 18, 2008

entri 510 - apa yg tak kena...

al salam alaykum

kelmarin... pagi...
goreng nasi... utk makan tengahari...
masa makan... aku rasa tawar je...
dlm hati... kesian kat Aizah makan nasi goreng tawar...

Aizah plak... nampak nasi goreng dh sedap...
tp awat masin sgt???

kelmarin... malam...
buat sambal ikan bilis...
nak makan dgn ketupat pulut...
pas letak garam & gula...
Kak Roza rasa laa...
kang terlebih masin kang...
Kak Roza kata...
dh cukup rasa...

aku makan...
masin laa sambal ni...

Aizah plak...
kenapa sambal ni tawar?

apa yg tak kena ngn lidah kami ni?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 17, 2008

inilah takdirNya

Al salam alaykum

Pasangan-pasangan bahagia…


Wook Kundur (106 thn) + Mohd. Nor Musa (37 thn)

Ekin (29 thn) + Mawi (27 thn)

Linda Jasmin (36 thn) + Que Haidar (29 thn)

Rita Rudaini (32 thn) + Aidil Zafuan (pemain bola Malaysia bawah 23 thn)


Ini yg terkenal… yg kita tak kenal? Orang di sekeliling kita??? Ramai lg…

Trend?

Fenomena?

Bg aku…

Inilah takdirNya!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, December 16, 2008

fuyyooo!!!

al salam alaykum

mari kita ikuti program meramaikan usahawan bumiputera...

bulan pertama anda akan dpt RM 7000 + jam tangan berharga RM 400

bulan kedua... kompem dpt tambahan RM 1000

bulan ketiga... dpt plak lg RM 1000

bulan keempat... pendapatan anda akan mencecah RM 10000

macamana nak dapat?

awak ikut je upline awak buat cemana... duplicate cara dia...

testimonial 1:
saya seorg kakitangan kerajaan, berusia 20 thn... baru terlibat 3 bulan... pendapatan bulanan RM 10000

testimonial 2:
saya seorg suri rumah, pendapatan bulanan RM 20000, setelah 7 bulan menyertai program ini...

testimonial 3:
saya berhenti notis 24 jam dr menjadi seorg guru... sekarang pendapatan bulanan saya RM 50000, asset terkumpul dekat2 nak RM 1 juta... mampu membeli rumah yg berharga RM 600000 di bandar Puchong...

byk lg laa testimonial yg berjaya... tak larat nak taip...


anda ingin menyertainya??

fikir dulu sebelum bertindak!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, December 15, 2008

benarlah kata pepatah...

al salam alaykum



benarlah kata pepatah... sesat di hujung jalan, kembali semula ke pangkal jalan...



pas kerja hari jumaat, aku pi bandar seri permaisuri, bertapa kat umah adik aku... hari sabtu, nak ke Mid Valley Megamall...



aku jadik tak paham... kalu naik komuter salak selatan nak ke mid valley tuh, 2 stesen jek... dekat sgt laa... tp jadik jauh dgn naik keter....

rupanya adik ipar aku salah masuk jalan... tukang tunjuk jalan co-driver dia laa... adik aku...

mula2 aku dh nmpk dh simpang belah kiri ke KL Sentral... seingt aku yg tak baper mahir ngn jalan ni, nak gi mid valley, hala je ke KL Sentral, insyaAllah jumpa... tp adik ipar aku straight je tak masuk simpang... ingt nak buat u-turn kat depan... aku tak nmpk mana u-turn pun...

sedar2 dh masuk kerinchi link. kena tol... pastu aku pun tak tau mana dia bawak kami... pusing situ... masuk jalan sini... jumpa jalan duta... pastu kang masjid wilayah tuh... pastu plak bangunan kerajaan... the mall... eh... dh smpi Sogo... kita gi Sogo je la kakngah... tanak!!!

sedar2... eh ni bukan jalan nak balik umah ke?

adik ipar aku jawab... kita mulakan sekali lg!!!

iyyer... cam best jek kalu nak bercerita kat org! nak gi mid valley dr bandar seri permaisuri amik masa sejam lebih... kna bayar tol tah baper inggit... jalan plak jauh giler... hahahaha

kaklong jgn nak ngada2 citer kat org! adik ipar aku bg warning dh

tak... kaklong tak citer kat org... kaklong citer kat blog jek... huhuhuhhu... aku tunaikan janji aku... aku tak citer sepatah pun kat kawan2 aku kat ofis nih... aku citer kat blog jek!!!

ingt yer kata pepatah! sesat di hujung jalan, kembali semula ke pangkal jalan!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, December 12, 2008

apa dh jadi??

al salam alaykum ini yg terjadi pd botol air aku...
selepas usaha menadah air panas yg tak berapa nak gelegak...

mcm botol mineral jek layaknya!

punah harapan aku nak minum air 3 liter arinih...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, December 11, 2008

aku mmg mati kutu

al salam alaykum

aku sorg2 kat umah sewa...
housemates yg lain sumer bercuti lg...
mentang laa selangor cuti hari ni...
korang bedal cuti seminggu...

nak pasang kepala gas, aku mintak tlg jiran depan...
bkn tak reti, tp aku takut!
aku pun tak paham!
pg smlm, aku pasangkan sendiri... kendian aku cabut semula!
penakut!!!
tak bawak bekal aku pg smlm...

mujur serempak ngn jiran dlm lif...
mintak tlg dia pasangkan...
rezeki... dpt daging korban...

plan nak masak daging masak merah...
mujur siap rebus daging dlu...
baring depan tv...
aku tertido...
menantu vs mentua dlm mimpi rupanya...
daging masak merah jadik daging masak kicap...
tu pun pg td sempat buat...

malas aku nak pi lepak umah adik aku!

wahai housemates ku semua!!!
cepat la pulang ke rumah...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 10, 2008

hangat ke?

al salam alaykum

1. tanah runtuh kat bukit antarabangsa

menenggelamkan cerita banjir di sana sini... ohs... smlm tgk berita, ada pakcik tuh marah2 sbb katanya takde org menolong... anggota rela pun duduk-duduk jek...

kalu tgk dr mata la dlm tv tuh, baca paper plak... aku pikir mcm2 bantuan dh diberikan kat penduduk bukit antarabangsa tuh... mkn pun ada org tlg bungkuskan... siap jumpa kat tempat buangan pembinaan lg...

seingat aku la yg pernah menjadi mangsa banjir nih... barang2 sendiri kemas... lepas banjir sendiri basuh rumah... kat pusat pemindahan kena gotong royong masak sendirik... lauk plak nasi + sardin + telur goreng... alhamdulillah! dpt bantuan selepas banjir pun dlm RM 500 - RM 1000...

tak adil kalu aku bandingkan mangsa tanah runtuh dgn mangsa banjir...

tp yg sama, kita semua pernah ditimpa bencana... salam takziah!

2. Bola Piala Suzuki - Malaysia dikalahkan Vietnam...

rata2 aku baca dlm paper n blog, sumer dok menyalahkan penjaga gol malaysia tuh... aku taktau hujung pangkal... sbb aku tak tgk bola mlm tuh... adik aku kontrol remote tv... tp Harian metro paling best... terus labelkan penjaga gol malaysia tuh b*d*h!

baru jek kita menjerit kesukaan bila Malaysia tewaskan Laos...

3. banjir

tengkujuh di pantai timur... baru peringkat pertama... alhamdulillah, smlm ke dungun, banjir dh surut... hujan pun dh reda... kat kuantan pun sama semalam... harap2 sampai laa ke hujung disember...

penduduk kuantan sedang berjaga-jaga utk gelombang kedua... menanti air pasang besar... harap2 masa tuh hujan tidak lebat... kalu tidak, akibatnya banjir! minta dijauhkan...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, December 09, 2008

dh nak kena balik!!!

al salam alaykum

selepas 2 hari bergelumang dgn lembu... semalam bersihkan perut, hati, lempung lembu... sbb ayah lupa amik bahagian daging lembu kami, semua dia agihkan pada org ramai... timggal organ dalaman jek... harinih kenduri kawin kat dungun, dua2 lauk lembu...

pastu balik umah plak bergelumang dgn sup lembu... perut lembu rebus cicah air asam (sedapnya!!!!!!!)... tangan pun dh bau lembu... tido pun bau lembu...

tibalah masanya utk aku kembali ke shah alam... bas kul 12.30 kang... tak tau smpi kul baper pg esok... aku pun dh ingt2 lupa... cam dh laam jek tak naik bas... kalu smpi awal, aku balik shah alam dulu... kalu smpi lewat aku turn pudu je laa... pastu pi ofis...

doakan aku selamat pulang yek!!! habis sudah cerita lembu!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, December 08, 2008

selamat hari raya

al salam alaykum

lepas solat sunat iduladha, kami ke rumah Muhammad Faris Irsyad... umah nenek dia laa!!! makan nasik ayam + laksa lemak.... huhuhuh... pastu baru bertolak ke jengka... first time sejarah hidup aku pi jengka, kali ni aku muntah dlm perjalanan... sbb perut penuh kot dan guna jalan Sg Jerik yg byk cikuk-cikuk (bahasa tok ngah aku, dia org kole berang) maksudnya byk selekoh... penin!!! Faris Irsyad yg segak berbaju melayu... lengkap dgn songkok... raya posa arituh dia tak sempat nak pakai baju melayu...
dia sombong skit hari ni... nak amik gmbr tanak pandang kamera langsung... dan mmg takkan pandang org punya laaa... dia dgn cik long dia laaa...

Faris Irsyad ngn ayah Da la plak....


muka tanak bergambarr....



bulat mata2!!!!
esok insyaAllah... akan ke Dungun, menghadiri kenduri... malam esok naik bas dr Terminal Makmur... balik Shah Alam!!!
hari nih dh masuk hari ketiga aku kat Kuantan... hujan masih belum berhenti... aku berdoa kami di sini dijauhkan drpd banjir... aamiinnn!!
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, December 07, 2008

nak dekat raya dah!!!


al salam alaykum

alhamdulillah... hari nih dh sehat... tp kat luar hujan tak berenti2 lg... dh namanya musim tengkujuh... matahari susah la nak keluar... aku pun time hujan2 cenggini dok dlm umah lg best... makan nasik lauk ikan goreng cicah budu pun sedap... eheheeh

mak ayah aku pi kebun... tak tau ler pi kebun ujan2 cenggini... nak cabut ubi kot... best3!! tugas aku plak kena jaga ketupat... ayah aku pesan kul 4 - 5 karang boleh le angkat... ketupat ni nak dimakan dgn kuah kacang dan sate goreng!!! sedap~~!!

tgk berita Dungun banjir... hari selasa nnt nak balik Dungun... ada 2 kenduri... anak kawan mak ayah aku dgn sedara aku... anak arwah Che Da... esok hari raya pi Jengka... tp ayah aku tak ikut... sbb buat korban... lama tak menjenguk atuk sedara, jadi kami akan ikut sepupu2 mak aku berknovoi ke jengka esok... konvoi 6 buah keter...

sempena menyambut kedatangan Hari Raya 'Idul Adha esok hari... aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Korban kepada semua!! Hair Raya dirai, Pengorbanan dihayati...

wassalam....

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, December 06, 2008

demam!

al salam alaykum

bas yg patut bertolak dr pudu kul 9.30 mlm... lewat! aku smpi kat Kuantan dlm kul 2 pg... jalan jem wooo!!! mujur aku tak gatal nak drive... tambah plak ngn demam + selesema + batuk... pakej yg lengkap... ya Allah... ampunkan dosa2 aku!

pg td mmg tak larat... tp dok ngn mak ayah time demam2 ni best... kena paksa makan ubat!!! ehehehe... adik yg bongsu tukang suap ubat... mmg manja!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, December 05, 2008

utk awak yg...

al salam alaykum

utk awak yg sentiasa berbeg galas hitam di belakang... ada lencana, tp tak sempat nak telek... yg sentiasa ber-earphone putih...

arinih nmpknya takde jodoh... jodoh utk berada dlm komuter yg sama, gerabak yg sama...
arinih sy awal drpd biasa... sy dpt tren pukul 7.29 am... tp takper sy tak ralat... sbb ditakdirkan sy awal pd ari ni...

dlm minggu nih saja... byk kali sy terserempak dgn awak... dlm tren yg sama, dlm gerabak yg sama... pd waktu yg sama... tp destinasi kita tetap lain2...

waktu pg, sy naik dulu, sy turun dulu... waktu ptg plak... awk naik dlu, awk turun dlu... cop! tp pg smlm kita tak naik satu tren! sbb sy naik shuttle train, destinasi terakhir KL Sentral, yg mmg pasti bkn destinasi awak... tp kita jumpa jugak yek pg smlm!

awk jgn perasan sy cari awak... tak terlintas langsung kat hati sy nih nak jumpa awak pg2... nak terserempak dgn awak ptg2! tp itulah takdirNya! naik shuttle train, kompem laa bleh tempat duduk... tak sangka sy pilih gerabak tgh, dan duduk di tepi tingkap, sdg melayan kebun mimpi... tren berhenti kat stesen awak... sy tertoleh keluar tingkap... awak sdg duduk menunggu tren lain... bersetentang pulak dgn sy! masa tuh awak pandang sekilas, dan terus menoleh ke lain...

sy cuma simpan senyum dlm hati...

ptg smlm, dlm tren... sy cuba melilaukan mata saya, mencari awak... mana tau ada jugak ke kan? tp takde pun... tak aper laa... saja jek pun...

smpi ke stesen awak (stesen awk mmg bz, ramai jek nak turun naik), di celahan org yg segerabak dgn saya berpusu2 turun, awak pun terselit sama... takdir Tuhan!

dlm ramai2 org dlm tren... yg pernah sy jumpa... pernah sy tgk... pernah sy tanda, pernah sy lepas (mcm eksperimen sains la plak), yg pernah sy borak, yg pernah lemparkan senyuman pd sy, sy tak pernah jumpa pun diorg semula dlm tren yg sama, gerabak yg sama dan masa yg sama!!

even kawan2 1 ofis pun sy tak pernah jumpa! tp awak... hampir setiap hari!! hmmm....

awk jgn ingt bukan2 plak yek!!! sy takde niat apa2 pun...

walau apa pun, ini adalah sebahagian dr takdir yg sedang mewarnai kehidupan kita sehari-hari...

1 sy nak pesan... muka awak tuh jgn masam sgt tau! senyumlah sikit!!!

hanya dr saya yg tiada niat apa2...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, December 04, 2008

edisi membaca

al salam alaykum

buku yg aku order kat Jemari Seni dh sampai minggu lepas... yg aku rasa happy skit sbb ketiga2 buah buku ada autograf penulis, Kak Suraya... rasa nak order lg... tp skrg aku dh limitkan pembelian aku... utk setiap bulan mestilah tidak lebih dr RM 100... kita tgk je laa cemana nanti!!

aku sedang membaca Kebun Mimpi skrg... sedih laa ending Kebun Mimpi... ada 3 cerita... so skrg cerita terakhir laa... insyaAllah hari ni habis...


Keranamu Ain plak insyaAllah aku akan start esok... ni citer permulaan kisah Kebun Mimpi...

yg ni akan aku start baca insyaAllah paling lmbt minggu depan... ni kang pas baca buku nih ada plak yg sebok nak pi Tanah Rata... ekekeke
utk akhir bulan 12... tunggu buku2 yg aku pesan dr Ujana Ilmu tak smpi lg!
wassalam...

ohsss!!! baru aku perasan... dh 4 hari berturut2 pakaian aku bertemakan biru!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

layan aje laaa

Al salaam alaykum

Takde ribut taufan… kak yanti tag aku… kita layan je laa… aku pun takde topic tgh2 mlm ni…

7 Ciri Wanita/Lelaki Idaman anda
  • tak pernah terpikir… Cuma aku berdoa dia seorang yg menjaga imannya dan tahu akan tanggungjawabnya sbg muslim dan mukmin, juga suami yg soleh
  • Yg lain… biarlah rahsia!!! Wakakaakakaaaa…


7 Wanita/Lelaki yang tak pernah anda minati sepanjang hidup

  • sapa laa kita nak mengata keburukan org…


7 Perasaan anda sekiranya keluar dengan orang yang minati

  • tak pernah rasa lg (tlg la percaya)... rasa cam ada rama2 dlm perut kot!! cam citer Aqasha + Amy Mastura tuh... Cinta Tiga Musim!

7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda
1. Makkah
2. Taman Negara
3. Gunung Kinabalu
4. London
5. Korea
6. Japan (agak2 Takuya Kimura layan tak aku kalu aku nak jumpa dia?)
7. pulau2 ke, air terjun2 ke…


7 barangan/sesuatu istimewa yang akan anda hadiahkan kepada si dia

  • serius tak reti nak bg hadiah!! Tak romantic kot… wakakaakaka!!

7 Tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda..

  • ni aku senaraikan lagu yg aku suka… bkn aku nak nyanyikan pada dia yg malang tuh…

    Tajalla Hubban Wabarakat
    tunjuk satu bintang – Sheila on 7
    Ajibtu – Inteam
    I think I – Full House OST
    Monggol Dah Pulang – XPDC
    Taman Langit – Peter Pan
    Cinta Pantai Merdeka – Tropika
  • Buat Aku Tersenyum - Sheila on 7
  • Sebuah Pertemuan - UNIC
    Semua lagu KRU laaa…


Rakan yang anda tag dan mahu mereka buat 7 PERIHAL ini. wajib!!!! mereka perlu diberitahu akan hal ini....

Khairi kena buat sbb dia dh jumpa idaman hatinya

Afida Anuar juga kena buat…

Lama tak dengar citer Adnin… buat yek!

Hasra... sedang seronok kat Kuantan yek!!!


wassalam...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 03, 2008

mood nak balik raya

al salam alaykum

hajat aku nak balik raya ngn keter smbil membawa TV LCD 32" tak kesampaian... sbb aku tak dpt tv tuh... jauh sekali laptop yg baru... apa yg aku dpt?? satu set speaker box jenama SonicEar... harga dia dlm RM 200... alhamdulillah... banding kawan2 lain yg ramai dpt Camelbak Pack Bluewave

jawab yg tak puas ati... nih bleh la bawak time naik tren... basikal takde!

semalam aku demam kura-kura... seram sejuk seram sejuk smpi ke malam... officemate ckp sbb frust tak dpt LCD TV or laptop... housemate ckp demam tak makan nasi... hari isnin dr pg smpi ke mlm aku tak jumpa nasi... bila nasi dh masak aku terlalu letih utk menikmati nasi... bgn pg semalam, demam! tp aku tak pi klinik... sbb aku tak suka nak makan ubat antibiotik yg perlu dihabiskan walopun dh tak demam!

alhamdulillah... pg nih dh ok selepas berkelubung dlm selimut smlm!

insyaAllah... aku akan balik ke kuantan menaiki bas transnasional kul 9.30 mlm di puduraya... mujur ada tiket lg... tiket balik ke sini pun dh beli siap2! syg plak nak tinggal pakwe hitam legam manis menawan tuh! tp tak mampu laa nak balik ngn keter sbb takde sbb munasabab yg kukuh! lain laa dpt LCD TV 32" kan?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, December 01, 2008

ole ole ole....

al salam alaykum

Arsenal 2 - Chelsea 1

Ole ole ole ole....

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, November 30, 2008

dinner + tunang

al salam alaykum

hari jumaat pas kerja aku pi umah adik aku kat bandar sri permaisuri... dia nak tgk baju aku yg aku beli utk dinner... pastu dia ckp baju tuh tak baper lawo... so kami kuar pi Tesco Ampang beli baju lain plok nak memenuhi tema glitz, glitter and glamour... huhuhu... baju yg dia ckp tak baper lawo tuh dia bwk balik kuantan nak tunjuk n bagi kat mak aku... dgn tak semena2 aku hutang plak ngn adik aku sbb aku mmg takde cash dh... lawakkan? gaji baru masuk, tp tak smpi sejam habis dh masuk akaun2 bank lain.... dlm tgn pun takde duit... cemana nak balik kuantan ni?

dlm pada tuh aku berkenan sepasang jubah seluar kaler hijau (aku tak tau la nak describe cemana hijau tuh) tp mmg cantik laa... kna je ngn kulit aku (ceh perasan!!! lupa nok amik gmbr baju tuh kat patung)... cuma tak padan... tinggal saiz L jek... ni azam aku nih... nak kurus nih... bg padan pakai saiz L... dlm tido pun termimpi2 pasal baju tuh!!

hari sabtu semalam window shopping kat Sogo... saja nak bersenam jalan2 cuci mata... Jualan Jimat MAlaysia dh mula rupanya... tp biasa ler aku tahan hati la nak membeli... mmg thn hati aku kali ni... aku kna buat list plak thn depan apa aku nak beli nih... kalu gi sogo tak sah kalu tak singgah kat Carlo Rino dan Polo... tgk beg sandang yg aku berkenan tuh... still tak turun harga... huishh.... tak sanggup aku nak pejam mata nak beli beg yg harga RM 400 ++, lepas diskaun pun harga masih lg dlm RM 380...

dlm kul 5, adik aku dan suami dia bertolak ke Kuantan, aku plak bertolak ke KL Sentral, jumpa officemate kat situ, pastu gerak sama2 gi KLCC... org paling awal sekali sampai kat KLCC dlm kul 6.15... registration kul 7.00 - 7.45 (mmg aku tak setuju)... lepak dlu dlm surau sambil tunggu maghrib... pas menunaikan kewajiban, barulah pi register...

biasa laa dinner, ada makan2, ada persembahan, pengacara & persembahan jemputan, seorg artis lelaki tp biasa berpakaian perempuan... aku enjoy persembahan, mmg best dan menghiburkan!! kalu org tgk aku mesti geleng kepala!!! org dgr lagu senyap jek, aku hangguk2 kepala, dh la berbaju kebangsaan!! dlm aku enjoy dgn persembahan, aku pun byk tak setuju dgn mcm2 perkara sepanjang dinner tuh... tah la... mmg tak masuk laa ngn jiwa aku... cuma yg masuk dgn jiwa lagu2 rock kapak, pop, dangdut, hindustan, yg dimainkan dan persembahan dr staff jek... yg lain mmg aku rasa nak hantar surat komplen... tp sapa laa aku nih... hanya seorg yg memiliki selemah-lemah iman! offsimate aku ckp, ko masuk kompeni international, plak tuh kat kota metropolitan KUALA LUMPUR ni!!!! mesti la kena ikut!! serius aku TAK SETUJU!

utk lucky draw, aku rasa cam terdengar je nombor aku disebut, tp tak tau la betul ke tak... hari isnin nih baru leh check and confirm...doaku semoga adalah rezeki aku kali ni! sbb tunggu lucky draw ni la aku still lg tak tau nak balik kuantan raya haji ni ngn sapa dan dgn apa...

td plak kul 11 lebih kurang, aku pi majlis pertunangan Zarin, kawan aku kat USMKKj dlu ngn Kak Zack kat Seremban... pilihan Zarin tetap org Kelate... akad nikah insyaAllah bulan 3... pastu teman Kak Zack pi tgk2 umah... dian ak beli umah kat area Shah Alam la plak... huhuh... rezeki dia murah!! nnt insyaAllah pas raya, janji ngn Kak Zack nak pi jenguk Kak Tikah dan Pa'an, dgr kata dh ada 2 anak... alhamdulillah!

aku nak upload gmbr pun, sumer dlm kamera kawan2... aku lupa nak bawak digicam aku...

nak layan citer kat Astro 105 sat... pastu tido... mmg letih sgt rasanya!

Wassalam....

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 28, 2008

r u in love?

Hi…… If you have sleepless nights......

If someone breaks the silence of a dark lonely night


If someone sings new melodies in your ear every evening..



If someone makes you feel the sharp touch in you


If someone notices you before you do


If someone makes you feel everywhere you meet



If someone does not give up with your anger



Then its nothing other than!!!!

Mosquitoes....

good nite and have sweet dreams!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 27, 2008

boleh aje...

al salam alaykum

ko nih, kata takde duit... beli majalah ada plak duit!
aku korek2 laa... tak makan takper, janji ada menda nak baca

kegemaran aku membaca... ada duit ke takde duit ke... kena membaca jugak... cukup laa dpt brochures ke, iklan tepi jalan ke, kertas2 kecik ke... sumer aku baca...

tiap2 bulan mesti aku akan beli majalah mastika, al-islam, nur...
majalah wanita terbitan utusan karya... kdg2, kalu ada cerita bagus, mcm kisah perkahwinan cucu sultan pahang tuh... mingguan wanita, anis pun kdg2... bergantung kpd intipati cerita dan situasi aku masa tuh... cthnya laa kan... aku sdg tunggu bas @ komuter... lama nak kena tunggu tuh... aku pi laa gerai2 yg jual majalah tuh, sambar je la mana yg berkenan... buat bekalan dan bahan bacaan aku di kala kebosanan...
aku tak melanggan secara bulanan... aku suka beli kat kedai pakcik atau makcik... kat toko2 buku melayu... sebabnya?? pikir2 le...
setiap ahad, tidak dapat tidak, mesti kena beli mingguan malaysia... tak suka baca online.. hari2 lain bleh laa... hari ahad kena beli... paper hari ahad byk sgt ilmu... ruangan agama, rencana, temubual, kesihatan dll... aku bawak paper tuh masuk slm kelas, baca time break... lecturer pun tego... awak baca lg ke paper utusan? bleh percaya ke paper tuh? (propaganda politik la tuh)

tak kisah laa propaganda apa pun... ilmu byk bleh dpt...

mari kita semaikan budaya membaca!
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 26, 2008

memori tercipta

al salaam alaykum

korg tgk citer puteri salju tak? malam2 kul 8.30 kat saluran tv9... bleh laa citer tuh... best la jugak... ni la lagu tema dia... nak dgr lagu, nak tgk video, bukak la youtube...

Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pon terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama (3x)
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 25, 2008

serius ke?

al salam alaykum

aku terima offline msg kat YM td...

ija:
ija: assalammualaikum
ija: kak kay
ija: sudi x jd pengapit sy 27hb december nih?

hal yg dia nak kawin, mmg la serius... hal yg nak aku jadik pengapit tuh... huhuhuh...
terkedu sekejap... apa aku nak jawab ni???
ija ingt lg ke kisah 4 - 5 thn dulu??

tp kan ija... ingat tak dulu... akak yg kena selamat dlu... ni dh kira langkah akak nih... eheheh... takper ija... teruskan! doa akak tetap bersama ija...

apa2 hal pun... tahniah yek ija!!! akak gembira sgt!! semoga ija dan bakal suami beroleh ketenangan dan kebahagiaan melayari alam perkahwinan dengan redha dr Ilahi...

tahniah!!

pengapit??? nnt ek pikir dulu...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 24, 2008

chempiang...

Al salaam alaykum

pernah dgr chempiang? dlu masa aku form 4 ke form 5 ada citer nih main kat tv3, tp tak sempat nak tgk sbb dok asrama... dh la bersiri plak tuh... TV3 tanak tayangkan semula ke ek? aku tanak citer pasal chempiang... aku nak citer menda lain...
Hari nih dah kira masuk 30 hari bekerja aku kat kompeni nih… alhamdulillah, setakat ni tak rasa nak carik kije baru… jobstreet pun dh jarang masuk… The Star hari Sabtu pun dh lama tak beli… dh 2 kali aku tak pi pesta kerjaya kat mid valley dan pwtc… tp buat masa skrg, dengan kemelesetan ekonomi dunia, bukan lah waktu yg sesuai utk aku bertukar2 kerja… retrenchment sana sini… lg 1, kang tak besh plak resume aku nnt… tp impian nak bekerja di bawah organisasi yg gah tetap ada… tunggu la dulu, aku berazam aku nak timba pengalaman kat sini seberapa byk yg boleh… habiskan pengajian aku dulu…

dah masuk 30 hari bekerja, still aku rasa mcm honeymoon lg… aku takde kerja sgt… tak merasai lg bebanan dan tekanan mcm teman2 yg lain… bila kita bekerja di sebuah organisasi yg workshopnya di oversea, sgt laa memboringkan rupanya… bila time takde kije ni aku tak bleh nak ke workshop utk meninjau2 perkembangan… tak macam dengan 2 tempat kerja terdahulu, workshopnya turun tangga je atau berjalan sepelaung dua… smpi la ke workshop, rajin dgn malas je… sapa la nak bina workshop kat tgh2 KL ni ek…

skrg nih aku rasa boring la skit… takleh nak buat apa lg… hari2 baca preliminary spec yg tak tau bila nak berubah status ke taraf yg bleh aku proceed seterusnya… nak gi kaco org lain, sumer mmg bz ngn kije masing2… mcm makan gaji buta je skrg ni… aku tanak makan gaji buta, so buat la apa yg patut berkaitan dgn kije walopun dok 10x baca spec smpi berpinau mata… nnt bila dh byk kije nnt aku pun tak sedar bangunan yg masih dlm pembinaan kat sebelah tingkap nih nnt dh siap org masuk duduk kije dh…

so skrg nih takde laa lg aku nak buat OT… kalu masuk kul 8, kul 5 aku dh kuar… masuk kul 8.30, kuar kul 5.30… masuk kul 9, kuar kul 6… tp boss aku galakkan kuar kul 6 walopun masuk kul baper… tp time takde kije nih, takdenya aku nak stay kat ofis lewat2…

ari sabtu pas kenduri kak yana, aku pi L**d** W***h* Management utk satu sessi percuma seperti yg diiklankan… sblm aku pi, mereka yg menelefon aku telah mengkompemkan aku takyah bayar sesen pun utk sessi percuma nih… so aku pun bersetuju laa.. mula2 sesi konsultasi… lepas ckp berat aku nih berlebihan bla bla bla dan aku kena masuk program nih utk sekian 30 sesi utk mendapatkan berat badan yg ideal bla bla bla… dia suh aku bayar dulu 50 utk reservekan pakej pengurusan badan yg berharga RM 5800.00… aku pun ckp kat dia, sblm dtg sini kan dh ckp akan buat free treatment dlu, bila saya setuju nak teruskan baru bayar… saya nak tgk jugak betul tak kaan turun dr 4cm – 16cm… 1 sessi treatment dia, dia ckp bersamaan 360 kali sit up… dia pusing lg kona kot lain plak bla bla bla lg…

dia tmbh lg utk aku punya pakej harga sebenar ialah RM 24,000… tp dia nak jadikan aku model dia (kalu berjaya, kuar tv + paper la), dia sponsor la yg lain, yg tinggal utk aku RM 5800 jek… kalu awak nk suruh sy jadi model awak, sponsor la 100%... dia ckp tak bulih laa… smpi ke sudah dia tanak bg free treatment kat aku sbb aku tak setuju lg nak deposit RM 50 tuh… pastu aku ckp aku nak stop kat sini buang masa dia dan aku jek, baru la dia ckp dia kena set masa lain plak tuk free treatment tuh… aku ckp terima kasih, tp tanak dh… nnt you suh sy sain plak lg… free treatment ke mana, RM 50 ke mana… mmg amoi tu bengang laa ngn aku… aku saja je wat tak paham...

kesimpulannya, aku mmg dpt ilmu nak kurus dlm free consulatation tuh… tp kalu nak kurus cemana pun… jaga la pemakanan anda dan amalkan gaya hidup yg sehat… tp kan dia program tuh pun, bleh makan nasik gk sekali sehari, time waktu makan yg lain kena gantikan dgn makanan dia tuh laa… yg aku tgk cam air kopi dgn oat jek! so bleh le aku buat sndirik! Aku nak kurus mcm zaman sekolah menengah ngan matriks dulu!!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, November 23, 2008

kenduri kak yana

al salam alaykum

dh bertahun2 berblog... tak pandai lg nak upload gmbr ikut turutan...
abaikan je laaa.... ni gmbr sungai lentang... konon2 pas pi kenduri kak yana kt bentong tuh, nak singgah la kat lentang nak mandi manda... tp hujan turun selebatnya... amik gmbr je laaa...


dh lama tak smpi kat lentang nih... lalu jek... ni singgah nak bawak kawan2 merasa kesejukan lentang... tp rasa kesejukan hujan je....


ni pemandangan nak masuk terowong karak tuh... terowong kat sebelah kena tutup... so jam la jugak sekejap kat sini...


smpi jugak akhirnya ke kenduri kak yana... kak yana tetap kurus mcm 10 thn dlu... aku tak jumpa kawan2 sekolah dan sekelas aku yg lain... mmg diorg tak dpt dtg... aku jumpa sorg jek... Idris... skrg dia jadik Imam kat surau seksyen 9, shah alam... anak dh sorg... tp Idris tak ingt dh muka aku... aku tego dia dlu... dia tny... ni siapa yek? mujur aku bg salam dlu!!!


lebatkan hujan yg turun? suasana biasa di pantai timur dekat2 hujung thn...



ni rasanya dh dlm perjalanan pulang ke kl... aku tepon mak aku nak try mintak nak balik kuantan... aku ingtkan tak dibenarkan pulang le... tp mak aku cakap... balikje laa kalu nak balik kuantan... tp takper laa... kawan2 aku nak pi PWTC arinih... so tak jadik laa nak balik...
pastu bila aku dh smpi kl, mak aku tepon lg sekali, aku dh smpi mana... ingtkan aku jadik balik... rupanya tak... terharu lg...
lg sekali mak aku call mlm td, tny kenapa tak balik kuantan? ni nak nangis nih... takper... insyaAllah... lg 2 minggu jek lg aku nak balik... insyaAllah

smlm sms kat midi selamat pengantin baru sbb tak dpt pi Kedah... dia reply, K, u r my best friend!!!
hikhikhik...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, November 22, 2008

tag dulu laa...

al salam alaykum

kali nih selesaikan tag dulu dr Cik Hasra... tag ni mintak aku amik gmbr workstation aku... kalu kat ofis, aku malu nak amik gmbr sbbnya meja kerja kami takde partition... kang tiba2 kang diorg ckp aku poyo sengsorg...

ofis aku lebih kurang gmbr kat bawah ni laa... aku amik kat website kompeni aku... eheheh... tp ni bukan ofis aku nih, ni tingkat lain ni... aku kat tingkat 20 lain laa skit... tp susunan meja, kerusi, komputer sama jek... dh la guna monitor 21", nak ngulor mmg kim salam je laa... tp bleh aje!! hik hik hik


yg gmbr kat bawah ni gmbr workstation/tempat lepak aku kat umah sewa ni selain drpd bilik tido, sofa, meja makan, dan depan tv laa... ni lappy aku baru jek adik aku pulangkan hari selasa ari tuh... aku tak sempat lg nak kemas2 dlmnya... yg tak nmpk dlm gmbr ni ialah balang gula2... hihihi... sambil chatting mlm2 hari, kulum gula2, biar rongak gigi tuh....


ni plak tag kedua dr Cik Fida... dh menurut segala titah perintah peraturan tag... tak betulkan apa2 pun... masa nak amik gmbr nih teringt kat CIk Fida yg mungkin sdg makan nasik kenduri kat umah pengantin... kami pun kat umah pengantin jugak!! ehehehe...

muka nmpk cam kurus plak skit... ekekeekekeke... jgn tertipu dgn gmbr ini... dh la cerah semacam... padahal hitam si tampuk manggis... kat sebelah tuh, housemate saya, Cik Aizah...

ok... selesai segala tag!! aku takkan tag sesapa kali nih... sbb aku tgk dh ramai yg buat...
wassalam...
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 21, 2008

minyak turun lg ke?

al salam alaykum

aku baca paper online td, harga minyak nak turun lg... bila la aku nak isi minyak yek? time balik kuantan raya haji nnt ke? nak balik dgn apa dan dgn sapa pun tak tau lg...

aku baru lepas isi minyak ari ahad... tinggal 1 bar nak penuh tangki... pastu beberapa hari lepas harga minyak turun... huhuhuh... takde rezki nak isi minyak dgn harga baru...

hujung bulan nnt insyaAllah turun lg...

kalu esok aku gi Bentong bawak pakwe aku tuh, aku merasa laa nak isi minyak dgn harga skrg nih kalu tangki minyak pakwe aku berjaya dikosongkan laaa...

soalnya sekarang... aku nak pi Bentong ke tak?? sapa nak ikut pi kenduri kawin Kak Yana atau nama penuh dia Afrah Alhana Ahmad Kassim, kawan sekelas aku masa sekolah Ehsan dulu? sila tinggalkan jejak anda di sini sebelum subuh pagi esok... keputusan pegi atau tidak bergantung pada mimpi sebelum subuh dan kesudian anda utk menemankan saya...

jangan takut & jangan bimbang... sbb pd kad jemputan telah tertulis nama saya, famili and friends sbg jemputan dgn tambahan "jangan lupa datang yek" (mmg tak sampai ati)

terima kasih sbb sudi baca!!!

wassalam

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 20, 2008

aku suka!!!

al salam alaykum

aku suka... ikut suka korg la suka ke tak!!!
takper laa... pakwe aku lg yg hitam legam manis menawan tuh tak marah kot... aku suka kaler yg ni plak... tp tak dapek laa nak ganti... biarlah dia yg pertama... lepas thn 2015 baru pikir carik yg kedua!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 19, 2008

bijok aar dia...

Al salaam alaykum

Aku dh bertukar radio kegemaran… aku suka rancangan pagi… sebelum nih aku suka dgr Pagi di Era… tp semenjak seminggu dua nih aku rasa DJ2 (cam tak best jek panggil DJ) dia mengarut jek… mcm hilang arah… nak tak nak aku dgr Hotfm morning crew laa… (bkn niat aku nak promote stesen radio… kalu nak promote pun, aku suh korg dgr Pahang.fm Satu Pilihan) kdg2 aku dgr Hitz.fm kalu tetiba rasa nak bertukar arah… kdg2 dgr IKIM.fm… ikut suka rasa… tp buat masa sekarang aku katakan tidak utk Era…

Aku bukan nak cerita pasal radio… Pg td topic diorg… pasal loghat bahasa… ada satu pemanggil tuh org ganu… dia bg perkataan “koho”… korg tahu “koho” tu apa? ikut konteks ayat… kalu jadi kata ganda “koho-koho” maksudnya “perlahan-perlahan”, “lambat-lambat”, atau dlm bahasa omputisnya “slow-slow” skit

Kalu “koho” saja cthnya dlm ayat nih “koho lame koho banyok”… maksud "koho" di sini ialah “makin” terjemah balik ayat tuh dlm bahasa bakunya… “makin lama makin banyak” tu baru “koho”

Si Fafau ada menambah org ganu suka cakap omputis… jawab si pemanggil maklum le org ganu nih bijok2 belake… suka gok statement tuh… kalu dikutkan org ganu mmg byk gk la mengimport bahasa lain dan dijadikan bahasa daerah… bahasa Melayu kita ni pun… seingat aku bahasa kita tercinta ini ada 3 jek perkataan asal (betulkan aku kalu silap), yg lainnya diambil dr bahasa lain di dunia ni…

cthnya, almari, diambil dr bahasa portugis…
tabib, dr bahasa arab (tp biasanya kita guna tabib ni bila merujuk kpd “tabib Cina”, maknanya ialah doktor)

Berbalik kpd org teganu yg bijok2 ni… cth perkataan yg menunjukkan diorg bijok ialah:

‘tohok’ asalnya dr throw-out
Dop masuk ‘buk’ aar – ‘buk’ ialah book
Adik nok ‘kalang’ kaler 24 – ‘kalang’ asalnya dr bahasa arab qalam
Kayu ‘rol’ – ruler rupa2nya
‘betak’ – dtg dr bahasa arab, aku dh lupa… tp maksudnya lambat…

Mcm2 lagi laa… dop larat nok listkan… ganer org ganu? Betul dop hok ambe oyak nih?

Ada member aku dr kedah ajar perkataan nih “mot”, maksud dia bonceng… btui ka org kedah? Selamat Pengantin Baru utk member aku ni, Hamidi Hashim & isteri… aku x dpt dtg kenduri hang Ahad ni… jauh sgt no!!! kawan2 yg lain takde yg pi, aku nak pi sorg2 tak larat, walopun minyak dh turun… aku doa dr jauh je yek!!!

Negara kita mmg kaya dgn pelbagai budaya, adat, gaya dan bahasa…

bahasa jiwa bangsa… cintai budaya kita…

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 18, 2008

kehelan??

Al salam alaykum

Ada yg bertanya… mana aku dpt nama kehelan?
Aku tak pernah citer lg ek?

Korang tau tak kehelan tu apa?

Menurut ahli kejuruteraan bahan, kehelan ni adalah salah satu kecacatan di dalam bahan… dlm bahasa yg diguna oleh William D. Callister dlm bukunya Materials Science and Engineering An Introduction, terbitan Wiley John & Son (terpaksa menjadi penulis kegemaran aku suatu masa dulu… betui ke Firuz?) ialah dislocation.

A dislocation is a crystallographic defect, or irregularity, within a crystal structure. The presence of dislocations strongly influences many of the properties of materials. Some types of dislocations can be visualised as being caused by the termination of a plane of atoms in the middle of a crystal. In such a case, the surrounding planes are not straight, but instead bend around the edge of the terminating plane so that the crystal structure is perfectly ordered on either side. The analogy with a stack of paper is apt: if a half a piece of paper is inserted in a stack of paper, the defect in the stack is only noticeable at the edge of the half sheet. There are two primary types: edge dislocations and screw dislocations. Mixed dislocations are intermediate between these.

Kalu korg nak tau lebih lanjut pasal kehelan nih sila buka buku Pengenalan Kepada Kejuruteraan Bahan: Sifat Mekanik Bahan, tulisan Azizan Aziz & Shamsul Bahrin, terbitan Prentice Hall ataupun buku sains bahan yg lain yek…

Apa relevannya aku dan kehelan?

Aku digelar kehelan oleh bapak aku masa aku sdg seronok menggunting2 penanda2 buku sbg cenderahati kepada mereka yg sampai ke pameran Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan & Sumber Mineral, sempena dgn majlis konvokesyen yg ke 32 (2001/2002)... thn tuh aku dh thn 2 laa…

Gunting jek skit, senget… gunting lg… tak ikut garisan yg ditetapkan… kalu keluar dr garisan takper la… ni makan dalam terus… pengarah projek si ellya tuh… geleng2 kepala menengokkan aksi aku… perosak segala bookmark tuh…

Last2 keluar ayat dr mulut ayam dia tuh… aku tgk ko ni kay, skit2 salah gunting… skit2 senget… sesuai sgt laa dgn kehelan… kehelan pinggir… start dr hari tuh, dia dh warwarkan kat budak2 bahan yg lain, nama baru aku kehelan… mula2 marah gak… tp lama2 cam lawak plak… asal nmpk aku jek, dengar ler kehelan… kehelan… kehelan… mujur gak aku skor bab kehelan… kalu tak wat malu jek…

Dr aktiviti pameran tuh, 4 org dpt gelaran… aku sbg kehelan, junior2 aku bertiga… Ina dpt nama telur sbb muka dia mcm bentuk telur… Amalina dpt gelaran ampehh sbb sume perlakuan dan kata2 dia menunjukkan keampehan… lg sorg aku lupa la nama dia walopun rupanya dpt kubayangkan… dpt gelaran Cindu… sbb muka dia mcm campuran Cina + India…

So… Kaki korg pernah terkehel tak?

Sekian wassalam…

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, November 17, 2008

bawak bekal

al salam alaykum

harini tak makan ke?
mujur akak tanya... lupa sy... sy bawak bekal...
rajinnya dia masak!!
takde laa... housemate masak lebih smlm...
untung kan ada housemate... kalu dok sorg2, masak sorg2, tak best...
kalu sorg2, tak masak... mcm syok sendiri jek makan sorg2...

hari2 aku bawak bekal sejak kije kat sini... alhmadulillah... aku ada housemates yg rajin memasak... kalu ada lebih nasi, aku buat nasi goreng utk bekalan waktu tengahari... ada yg ajak aku pi makan, tp hidup di kotaraya yg besar ni buat aku jadi kedekut skit utk bab makan2... bkn smpi tak makan terus, makan... tp aku simpan utk agenda makan2 yg besar, sekali sekala di awal bulan... tp sapa2 yg nak ajak aku lunch kat KL Sentral nih, budget harian aku hanya RM 5 ke bawah sahaja... harap maklum...

aku bukan tak biasa bawak bekal... dr sekolah rendah, masuk sekolah menengah, asal tgk mak aku masak awal jek, bawak bekal laa aku... kalu aku stayback petang masa sekolah rendah dulu, adik aku yg sekolah petang akan bawak bekal utk aku... smpi la aku kije kat kuantan, yg mmg dok ngn famili, mak aku buat makan pagi nasi goreng, aku bawak laa pi ofis... tp masa tuh selera besar... pg makan nasi goreng, lunch kang makan nasi goreng lg kat cafe... takleh nak kata laa kuantan bab makan2 mmg murah lg...

tp kira yg jadi tabiat aku jugak laa, pi jalan mana2 yg memerlukan aku bawak handbag yg besar (cam sengal jek aku bawak handbag), aku bawak jugak sebotol air utk penghilang dahaga, dh jimat dh situ RM 1 - 2... korg bleh nmpk apa yg korg jimat kalu korg buat camnih... setiap yg korg jimat tuh masukkan dlm tabung... cthnya skrg aku jimat RM 5 sbb tak makan tengahari, so masukkan RM 5 tu dlm tabung... tp bulan nih aku tak buat laa sbbnya RM 5 pun mmg takde dlm dompet aku sejak 5hb yg lalu...

nmpk cam super duper kedekut plak aku bulan ni!!! mmg laa... gaji kompeni lama kat hulu selangor tuh sangkut lg... HR salah kira... abis belanjawan aku lari bulan nih... minggu lepas dh call dh, HR bz lg, aku pun malu dh nak call lg... takat seratus dua pun nak berkira!! mmg berkira, aku bkn org senang...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, November 16, 2008

jom masuk dapur lg!

al salam alaykum

hari jumaat malam sabtu, tiba2 housemates aku nak makan karipap... ada ubi kentang yg banyak... ada daging cincang... ada tepung... tp masing2 tak berapa reti nak buat... aku pun ingt2 lupa nak wat cemana...

setakat nak buat inti karipap tuh insyaAllah bleh... tp still salah sukatan jugak.. nak buat kulit dia tuh tak berapa ingt... nak guna minyak ke nak guna marjrin nak bg sedap kulit dia tuh... aku pun tepon mak laa...

mak terus ajar buat karipap pusing yg sedap skit... aku pun pernah buat ngn mak aku... tp biasa laa... tak amik port sgt... mak aku pun ajar le cemana nak buat + ingatan aku yg ingt2 lupa nih... bg kat housemates suh diorg buat, diorg tak tau nak wat cemana karipap pusing... aku la kena jadi ketua chef...

aku ajar wat kulit je ek... adunan no 1 uli tepung + air + secubit garam... adunan no 2 uli tepung (anggaran separuh dr adunan no 1) + marjerin sampai peroi... pastu masukkan skit adunan no 2 ke dalam sedikit adunan no 1, bulat2kan... buat smpi abis... (sorry kalu tak paham takde cerita bergambar)

pastu gelek @ canaikan doh... gulung semula... pastu potong... pastu gelek @ canai semula... dia akan jadi bunga2 bulat gitu cam kerepek bawang... pastu masukkan inti... kelim laa.... sedia utk digoreng... ini lah hasilnya... tak nmpk sgt bulatan2 kerepek bawang tuh sbb tukang canai tak biasa buat... tp bila goreng akan timbul la bulatan tuh... abaikan kelim yg pelbagai tuh sbb ada tiga tangan tukang kelim... satu tangan je tukang canai... tp mmg rangup dan sedap selepas digoreng...beberapa hari yg lepas aku melawat blog Kak Nida aku jumpa resipi Kek Coklat Lembap... resipi yg aku biasa buat lain dan rumit skit... tp yg nih lain dan senang... so housemates aku pun penggemar kek coklat... td kami pun try la buat... tp aku gantikan minyak jagung tuh ngn minyak masak sbb mahal le minyak jagung tuh... pastu aku tak bakar, aku kukus jek... malas nak kuarkan oven housemate aku...

aku dh rasa td... sedap!!! insyaAllah kalu rajin bleh laa buat time raya haji nnt... kalu rajin... hmm... bestday sahabat aku pun, Puan Fatimah Dayana pun dekat2 raya haji gk... dia pun suka kek coklat yg aku buat... tgk laa nnt...

tamat cerita hari sabtu aku... esok insyaAllah aku nak gi Sunway Pyramid nak tgk pesta coklat cadbury... sedap jek tgk kat tv3 td...

cerita kegemaran hari sabtu dan ahad di kala takde kelas nih ialah: saluran 303 KBS World My Precious You dan Bodyguard...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 14, 2008

alam ria cuti sekolah

al salam alaykum

tahniah pada adik2 yg cemerlang dlm UPSR! adik aku lg 3 thn baru amik UPSR... anak2 jiran aku pun takde yg amik UPSR thn nih... sepupu sepapat pun takde...

alam ria cuti sekolah tiba lg!! pg td tgk MHI kejap... pasal cuti sekolah nih... ada yg nak antar anak dia pi tuisyen, thn depan xm... ada yg jadual kehidupan tak berubah, kna mengadap buku jek... buhsan jek rasanya!! ada yg nak bawak gi holiday...

aku plak masa cuti sekolah... takdenya nak berulit lg dgn buku!! ini time balik kg n tgk tv!! macam laa waktu sekolah pun aku berulit ngn buku ngn tak tgk tv...

ingt lg masa kecik2 dlu... hari jumaat last day sekolah arwah nenek aku mesti dh smpi dh dr Dungun... hari Sabtu zzooommmm balik kg!! naik bas... dr Kuantan naik Bas Sihat kaler putih merah tuh smpi kemaman... pastu dr kemaman naik bas thong aik kaler merah smpi laa dungun...

aktiviti aku, biasa laa budak2 kg... kalu banjir, main laa air banjir... buat rakit... kalu hujan lebat sgt... dok rumah tgk tv... pastu kdg2 tlg org jual ABC + goreng pisang... tp seingat aku bila dh masuk sekolah menengah, aku dh jarang balik kg masa cuti sekolah... sbb kdg2 mcm tiap2 bulan balik kg... arwah nenek pun selalu dtg kuantan... masa tingkatan 3 aku jadik tukang basuh pinggan kat kedai jual nasik ayam...

masa cuti sekolah rendah, ada program alam ria cuti sekolah kt tv3... citer yg paling aku ingt sekali ialah The Girl From Tomorrow... kisah Alana budak yg dtg dr thn 3000... ada alat yg macam skaf pakai kat kepala tuh... huhuhu... bg aku cerita sains fiksyen yg menarik... terbayang kat fikiran cemana la rupa thn 3000 tuh ek... ada umur lg ke tak ntah masa tuh... tp ending dia aku tak tau cemana... terlepas tgk mungkin...

tp aku cek kat pakcik google td, citer ni ada kat youtube... bersiap sedialah utk aktiviti mendownload!!

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 13, 2008

tiada lagi kasih

al salam alaykum

tajuk lagu: Kehidupan (featuring Nazrey)

Kesenangan yang datang tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada Tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita akan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari Tuhan

Lagu nih dipetik dr album tiada lagi kasih in-team... aku beli kaset original lg (kak yanti!!! nak cd!! tak mampu beli!!) masatuh aku mmg giler beli kaset... tah baper byk aku pun tak tau...

byk sekali kaset KRU la... (wajib!!) Westlife ada 2... setiap kali nak posa beli album junjungan... Rabbani (teringat dulu join team konsert rabbani kat usmkkj) pun ada... In-Team sumer album pun ada... (tp tak tau laa lepas Tiada Lagi Kasih In-team ada kuar album lain ke tak) tp aku tak suka lagu yg byk kasih2 tuh kecuali Nur Kasih... Jamal Abdillah pun ada... Yassin pun ada... kaset Search adik aku, aku amik wat koleksi peribadi aku... ekekekeke...

pastu pakwe aku dh ada, aku beli la plak CD... tp la ni CD pun tak beli, kaset apatah lg... download je tenet... sumer yg terhangat di pasaran ada... kalu takde tuh... bawak bersabar skit... 2 - 3 minggu kemudian ada le...

berbalik kepada lagu ni... aku mmg tiap2 malam dok pasang album ni je laa (masa tuh kat Kuantan lg)... lagu yg paling aku suka lagu atas ni laa... itu je laa aku dok ulang pasang...

aku dtg dok kat hulu selangor ngn shah alam ni... aku bawak jugak radio gedabak aku tuh... tp tak bawak la plak himpunan kaset2 yg aku ada tuh... tiba sekali kat sini susah nak dpt siaran radio, maklum laa kat hulu selangor dok kat ulu... kat shah alam duduk tingkat 7... siaran popular susah tul nak dpt... radio kerajaan senang jek... tp kalu radio kerajaan aku dgr Pahang.fm Satu Pilihan jek.. nak main cd plak malas nak turun amik dlm keter... bukak tempat kaset player, ada rupanya kaset nih...

skrg.. tiap2 malam kalu rasa cam mandom semacam... mmg pasang kaset ni laa...

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::