...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, April 27, 2007

cukai???

kat ofis nih dah heboh pasal kena bayar cukai... kami golongan muda nih diam jek... sbbnya beranggapan gaji kecik takyah bayar cukai... tp Kapten ckp, org bujang laa lg kena bayar cukai... aku pun tanya balik... bkn kalu hal2 cukai nih majikan ke yg uruskan??? aku tgk ayah aku form dia majikan yg bg kan... sbb kami nih tak dpt... maknanya takyah bayar laa kot... eheheh...
tiba2... kak azi pi ke LHDN kat centrepoint... rupa2nya mmg kena register jugak... hahaahahah... dah tinggal baper ari jek lg nih... jom kita pi esok!!! ajak shima... mashi kata... kita pi 30hb laa... hahahahah
lg sorg berbunyi... LHDN nih patutnya bg taklimat road show pasal cukai2 nih... mana laa kita yg baru dpt kije nih tau kena bayar ke tak... layak ke tak... kena register ke tak...
betul jugak tuh!!!
hmmmm..... sapa yg slaah skrg ni??
kami ke yg tak amik tau??
LHDN ke yg tak amik action yg bijak???
skrg nih bukan masa nak carik salah sesapa... jom kita serbu LHDN sblm diserbu....
Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 25, 2007

wahai puteri....

al salam alaykum

ni nasyid... aku belajar masa aku join usrah kat usmkkj dulu.... best tau... tp tak pernah direkodkan... katanya nasyid nih ciptaan pelajar puteri Kolej Islam Klang... jadiknya tak tau laa lagu versi asal... aku dgr pun kakak2 usrah aku yg melagukannya... diorg dr K.I.K laa...
aku jumpa semula lagu nih masa menyelongkar kotak2 nota aku nak carik nota pengurusan kejuruteraan...

wahai puteri lihat nun di sana
Islam mu kini ketandusan pembela
bersama sendu mengalir lesu
tertunggu2 mujadid baru
kembangnya kini diulit sepi
tiada lg rijaludin sejati
wahai puteri khidmatmu dinanti
ummah derita engkau pengubatnya
kelembutanmu penawar sengsara
engkau penyeri Islam dan tamannya
tanganmu bakal meggoncang dunia
namun ingat puteri ilmu perlu dicari
buat bekalan dalam perjuanganmu nanti
pembimbing diri dari taghut dibenci
tuntutlah seikhlas hati
wahai puteri kau muslimah sejati
teguhkan iman takwamu di hati
taqarrub billah takhta peribadi
amalmu menjadi bukti
sabarmu dikagumi pasrah pada Ilahi
redha menghadapi mehnah rabbul izzati
usah ditangisi takdir yang sudah pasti
pengorbananmu kan disanjungi
puteri solehah mujahidah ansarullah
berbekal iman, taqwa, sabar dan redha
berilmu, beramal, berkhidmat, berjuang
berkorban agar Islam kan gemilang
bersama puteri Islam takkan sepi
subur disirami harum mewangi
wahai puteri kau muslimah sejati....

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 24, 2007

anekdot 22 & 23 april 2007

al salam alaykum


1. 22 april, aku naik bas pukul 1.15pm dr terminal kuantan, menuju ke kuala lumpur. dlm bas, ada budak hyper active dan tersangat la comelnya... agaknya dlm 2 thn kot... dia berlari ke sana ke mari dlm bas... last2 dtg kat seat budak sebelah aku... membelek2 paper bagnya... dan mengambil 2 botol yogurt nespray... heeheh... budak pompuan tu amik semula... budak hyper active tuh mengamuk la plak... tak makan saman punya budak... eheheh.... ayah dia pun takleh kawal dia... dia hanya tertido lg 30 minit nak sampai pekeliling... sian ayah dia...
2. sampai kl, aku jumpa firuz... rindu!!!!!!!!!! makan2 kat kl sentral... borak2 ngn firuz... yer laa... laam tak jumpa... dah la kenduri dia aku tak pi... walopun berjanji mcm nak rak masa undergraduate dulu... firuz makin comel dan kurus laa... agaknya seri pengantin tak ilang lg... walopun dah dekat setahun kawin...
dan musuh... eh x-musuh aku pun dtg menjelma kan dirinya... katanya nak jual insurans... tp takde pun alat2 jualannya... firuz pun tanya... mananya brochure ke, apa ke... x-musuh pun jawab... lain kali laa aku cte pasal insuran... ni dtg nak tgk kay je... huhuhhu.... asalnya aku nak jumpa jang jugak... tp oleh sbb masalah2 tertentu, nak jumpa jang ari esoknya je laa...
3. kali pertama aku naik komuter waktu malam... bleh tahan jugak laaa sejuknya komuter tuh dan ramainya org... aku menuju ke shah alam... bermalam di rumah mak sedara asyha... kali nih aku berpeluang merasai keter naza sutera asyha...
4. buat pertama kalinya... aku tak menonton supernatural kat tv3.. yer laa sbb dok kat umah org kan... ikut laa dia menonton apa... oh... tgk HBO fun dick and jane... eh, tak silap aku, ada aku beli dvd nih kat sungai wang plaza thn lepas... tp tak tgk2 pun lg... aku layan je laa cter tuh kat astro...
5. 23 april, asyha antar aku ke fakulti kejuruteraan mekanikal uitm, utk temubual master program aku... aku sampai pukul 8, temubual pukul 9 pg, tp takper laa... dtg laa calon lain plak.. perempuan, namanya mimi, kerja kat VAC pekan... harap2 kitorg bleh dpt sbb bleh laa gi kelas sama2... maklum laa, perjalanan yg sama..
mula2, aku masuk dulu ke bilik panel temubual... takde laa namanya temubual... itu namanya penerangan... diorg menrangkan bahawa kursus yg kami mintak nih kursus baru, so calon yg ada just 8 org... min calon ialah 15 org... so, kelas takleh bukak lg julai nih, ditangguh ke Januari 2008 (lambat lg).. yuran 16k utk 2 thn... kelas ari sabtu dan ahad
so kat sini, suka laa saya menyeru kepada kawan dan sahabat yg mempunyai minat utk menyambung pelajaran ke peringkat sarjana dlm bidang PENGURUSAN KEJURUTERAAN, boleh la menghubungi fakulti kejuruteraan mekanikal, UiTM utk maklumat lanjut... cepat skit bleh mula kelas...
6. lepas tuh... aku pun amik teksi kat seksyen 17, utk ke rumah mak sedara asyha... kat kota kemuning... huyyooo... nama jalan anggerik dorintis... berapa round about kena pusing nak dapat jumpa anggerik dorinitis... aku mmg tak familiar ngn shah alam... mujur laa pakcik teksi tuh baik hati...
7. asyha balik dr hospital ampang, dgn perkhabaran mak saudaranya meninggal... so kena balik kuantan ptg smlm jugak... burn tiket aku ke kuantan utk malam tuh...
asyha dgn berbekalkan RM 80.00 dan aku berbekalkan RM 30.00... tolak makan minum RM 20.00, minyak RM 40.00... ada RM 40.00 utk tol... aku kata takper... dlm bank aku ada RM 50 lg... so kita berenti kat temerloh amik duit... ada ATM kat situ... sampai2 kat termeloh... ATM CIMB dah takde... alamak... dlm tgn ada RM 20.00 je... mujur laa tol dr Lancang ke Gambang RM 16.00++ je... selamat...
tp sblm tuh... kat Gombak... lepas beli kat McD drive thru, kitorg tertinggal 1 order... dekat dah nak naik ke simpang Kuantan-Genting... baru tersedar takde order kitorang tuh... asyha pun buat ala2 Mr. Bean, drive undur ke belakang... huhuhu... mujur jalan luas... keter tak berapa byk... walopun kena hon... huhuhhuu...
8. oh ya... aku berpeluang memandu uji keter Naza Sutera Asyha... kira boleh laa... best jugak bawak Naza sutera nih.. tp selalu tersalah tuil wiper ngn signal... stail keter omputisss...
9. alhamdulillah... sampai ke Kuantan dlm 5.30 pm.. asyha bergegas ke Pekan utk pengebumian ibu saudaranya... Al-Fatihah...

oh ya... yg paling best dan menariknya... kat ofis aku... Purchasing Department ditutup sbb:
i-aku cuti
ii- yelli kena pi seminar kat vistana hotel dr pg ke ptg
iii- bos aku, Syed kena pi teman client ke KL....

hahahahah... tu laa... tanak tambah staff lg...

pg td BIG BOSS dtg kat kami: lain kali purchasing tak bleh sumer org takde... kena tinggal at least seorg... awk sumer ke mana smlm????

hahahahahahaha

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, April 16, 2007

comelnya....

assalamualaikum Adnin,

inilah puteri hati Syahru... namanya Nurul Iman Safiyyah...
nama timangan Safiyyah... umurnya skrg 3 minggu...
nanti insyaAllah saya akan melawat Raz plak... saya upload gambar puteri hatinya utk awak... panjang tau nama anak Raz, lupa... tp maknanya "inspirasiku"

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, April 03, 2007

bukan diriku

SAMSONS - Bukan Diriku

Setelah kupahami aku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu
Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah yang mengerti kamu
Bukanlah diriku ..

Kini maafkanlah aku
Bila aku menjadi bisu kepada dirimu
Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas 'tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku..

Chorus :
Walau ku masih mencintaimu
Ku harus meninggalkanmu
Ku harus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu

Nurani membutuhkanmu
Ku harus merelakanmu
Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku

Yang dapat mengerti aku
Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang ramah menyentuhmu
Bukanlah diriku..

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::