...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Wednesday, August 30, 2006

berpisah jua akhirnya...

aku harap dia tak baca blog aku nih...

Doa Perpisahan

Pertemuan kita disuatu hari menitipkan ukhuwah yang sejati
Bersyukurku kepada Illahi diatas jalinan yang suci
Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang yang menimpa diri ini
Bersabarlah diatas suratan kau tetap pergi jua

Kan kuutuskan salam ingatanku dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Allah bantulah hambamu
Kumencari hidayah dari padaMu
Dalam mendidikan kesabaranku
Ya Allah tabahkan hati hambamu diatas perpisahan ini

Teman...
Betapa pilunya hati menghadapi perpisahan ini
Harum manis perjuangan telah kita rasa bersama
Semoga Allah meridhai persahabatan dan perpisahan ini
Teruskan perjuangan !

Kan utuskan salam ingatanku dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Allah bantulah hambamu
Senyuman yang tersirat dibibirmu menjadi ingatan setiap waktu
Tanda kemesraan bersimpul padu kenangku didalam doamu
Semoga Tuhan memberkatimu

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, August 29, 2006

Kenangan Terindah

Kenangan Terindah




lagu nih aku tujukan kat kawan sebelah aku ni... Dayana... aku sayang kat ko!!!
mula2 dgr lagu nih menyampah... tp masa gi melaka... adalah 4 kali radio tuh pasang lagu nih... terus teringat kat kawan rapat aku, si Dayana tuh... terus suka plak...
betul la ek org kata... jgn menyampah sgt2... nnt suka!!
Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang t'lah hilang
Darimu yang mampu menyanjungku
Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun aku mampu
Untuk mengenangmu
Darimu kutemukan hidupku
Bagiku kaulah cinta sejati
Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau
Kenangan terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang t'lah terukir
Sebagai kenangan yang terindah

Monday, August 28, 2006

Melaka

tiket masuk waterworld... tgn bkn tgn aku... hanya lakonan dr kawan aku...

al salam alaykum

+ pi kenduri kawin forwarding agent kami kat Melaka... tak amik gambo pun ngn pengantin... Selamat Pengantin Baru En. Izuan & pasangan...

+ pas kenduri, ingatkan bos aku nak bawak kami pi Bandar Melaka, bandar hilir ker... ayer keroh ke... rupanya pi waterworld... tensen laa!! aku bawak long sleeve t-shirt & seluar panjang jek sepasang... mana bleh nak mandi... tempat pun terbukak giler!!! yg pakai tudung kena cabut tudung kalu nak mandi...

+ bos aku bayar RM23.00, utk 4 org RM92.00... aku ngn kawan pompuan... tido kat bawah pokok... diorg gi main air... tensen!!!

+ carik masjid nak solat, pagar tutup tp tak dikunci... masuk dlm... pintu dikunci takleh masuk masjid... solat kat luar jer laa... masjid kan main lg besar... tp takleh masuk wat apa... skrg masjid dah kurang satu fungsi... iaitu tempat persinggahan musafir...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, August 25, 2006

talipon oh talipon II

al salam alaykum

ptg smlm aku menerima satu panggilan talipon yg aku harapkan akan mengubah persepsi kehidupan aku...

hello... cik kehelan ada? yer saya... saya Zila dr ..... surat offer awak dah siap.. bila awak nak dtg amik?? aar?? surat offer? jawatan apa?? exec laa... yer ker? sy applied procurement engineer... awat exec plak?? ntah.. mana la saya tau... berapa org dpt?? ntah, saya buat surat offer and tukang call je... awk nak dtg amik surat offer ni bila?? sy kije laa... takleh nak gi sana... bleh fax kat sy tak??? hmmm... tak bleh laa... sy courier jer laa... betul tak alamat awk nih?? (sambil membaca alamatku) pastu awak baca dulu, then call sy balik kalu setuju...

ampagas tul laa org tuh... ada ker jawab dia tukang buat surat ngn call jek... nak korek lebih2 pun tak bleh...

adakah panggilan itu berjaya mengubah persepsi kehidupan aku???

ada laa berubah skit, dlm 30 darjah...

nak berubah 180 darjah... kena pikir dulu, bertanya kpd yg pakar, mintak petunjuk drNya... insyaAllah... lepas bertanya kpd yg ESA, aku akan bg jawapan muktamad...

namun begitu... Alhamdulillah doa aku dikabulkan... aku bersyukur kpdNya...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, August 24, 2006

peksa SPA


al salam alaykum

semalam aku mengorbankan satu hari cuti aku yg dah tinggal 3 ari... (harap2 raya nanti bos aku bg cuti free) sbb nak gi amik peksa SPA... yer laa... kalu tak cuba... mana tau dpt ke tak... betul tak??? org ramai berlumba2 nak masuk kerajaan.... byk pekdahnya... sampaikan ada 1 member tuh siap suh aku carik calon suami yg kije ngn kerajaan... senang katanya masa depan hingga ke akhir hayat (member aku tuh ialah seorg lelaki dan kakitangan kerajaan... hahahah)

dulu aku gi test PTD, gagal lg buat kali keberapanya... test KPLI, gagal jugak... takde tokoh nak jadik cikgu la kot... semalam test pegawai tadbir dan sewaktu dgnnya... tak tau laa tuh... dulu pernah gak amik test pegawai tadbir nih... tp seingat aku sekerat ari jek... tp skrg sampai kul 4 ptg... elemen apa yg dia tambah pun ntah laa...

tp lawak laa jawab soklan test... kalu part 1 tuh, soalan sahsiah... sama jek ngn test PTD dan KPLI... sekali sekali saya akan berbohong dlm percakapan... dah tuh dlm kertas soklan tuh, soalan berulang2... trick dia la kot buat soalan berulang2... part 2, soalan berkenaan minat... alahai... 200 soalan ntah apa2 ntah... dia tau ke tak ek kejujuran kita jawab soklan tuh??? aku pun sumer jawab mmg aku minat sumer... kecuali berkaitan akaun, mmg tolak tepi tak minat langsung!! part 3 plak, pengetahuan am... objektifnya suapaya pegawai kerajaan tahu perkembangan semasa... kira ok la tu... tp soalannya aduhai!!! apakah objektif penubuhan suruhanjaya Cobbold?? adoi laa... soalan sejarah PMR... mujur lg soalan aneka pilihan... part 4, daya menyelesaikan masalah... no komen laa... soalan pun cam apa... 3 kali kira dgn method berlainan, still dpt jawapan sama, tp takde dlm pilihan jawapan... aku kot tak reti kira??? part 5, kepahaman english ngn melayu...

yg bestnya pi xm spa ni, bleh jumpa ramai kawan2 baru... dgr citer pengalaman tanam anggur masing2... kije part time diorg... ada yg dah permanent ngn kerajaan, tp still lg nak carik yg lain... diskas kenapa laa spa nih asyik buat test jek... pastu susahkan org plak tuh... cthnya dr peksa 1/2 ari jadik 1 ari... dr 1 ari jadik 2 ari... tensen ooo!!! dpt tak jugak... nak kata ramai yg pi amik xm... tak pun... makin lama makin berkurang... dewan penuh 1/3 jek... alahai!!

susahnya nak kije kerajaan!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, August 22, 2006

talipon oh talipon

minggu ini,
aku sedang menunggu satu panggilan...
panggilan yg sgt penting...

dengan panggilan itu...
adakah persepsi kehidupan aku akan berubah??
atau hanya membuat hatiku remuk redam...

kupanjatkan doa...
semoga ia tidak mengecewakan aku!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Monday, August 21, 2006

tegakkkan bendera kita

Tegakkan Bendera Kita

Hormatilah bendera kita
Ia lambang negara
Bersatu padu kita dibawahnya
Hidup berkeluarga

Putih merah biru kuning
Warna bendera kita
Berkibar-kibar megah
Di angkasa
Kemegahan semua

Tegakkan bendera kita

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, August 18, 2006

teman tp mesra

kenapa sejak akhir2 nih baru aku merasakan kemesraan berputik antara aku dan dia??
kenapa tidak terjadi semasa awal2 perkenalan dulu??
kenapa hanya sekarang, selepas mendapat khabar perpisahan??

kenapa???

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, August 11, 2006

ruhul jadid

lagu nih aku tujukan kepada mujahid2 dia Palestin & Lebanon...

Ruhul Jadid
Arruhul jadid fi jasadil ummah
Hai mujahid luluh lantakkan jiwa pendusta
Kami petualang mencari kebenaran
Mencari makna serta hakikat manusia
Kami berjuang menegakkan kehormatan
Hidup mulia atau mati sebagai syuhada
Kami berbekal al-Quran hakiki
Meneruskan cita dan risalah para nabi
Kami sandang julukan generasi ghuraba
Biar saatnya datang kami pimpin dunia
Kami semangat baru siap maju hancur semua musuh
Kami tentara Allah siap korbankan harta bahkan jiwa
Kami serahkan semua hidup pada Allah
Kami tekadkan tuk ikuti Rasulullah
Usung panji Ilahi iman kuat membaja
Hadapi tirani bebaskan umat dunia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kaki2 wayang semua... peminat filem Steven Spielberg... si Yahudi ni dah menderma kepada negara kesayangannya US1 juta... membantu Israel berperang dgn Lebanon... ini yg kita tahu... yg kita tak tahu???

apa perasaan anda? amarah yg marah??? suka & gembira???

dari mana duit yg dia dpt tuh?? bkn dr filem yg korang suka tonton??? duit yg korg laburkan utk menonton wayang??? kononnya filem terhebat yg pernah dihasilkan di dunia nih??? yg akan memberi kerugian kpd anda, jika tidak menonton hasil karyanya???

fikir-fikirkan lah...

p/s: aku mmg tidak pernah menonton wayang, dan tidak pernah menonton filem arahan Steven Spielberg, di tv, dlm btk vcd @ dvd.

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, August 04, 2006

di depan mata

al salam alaykum

selama nih aku baca dlm novel2... cerpen2... watak seorg manusia yg sgt sempurna (pd pandangan aku)... watak yg tiada prejudis sesama insan, baik hati, lemah lembut, tutur kata yang sopan, tidak pernah buruk sangka, cantik @ hensem plak tuh, dah laa cantik @ hensem, pandai dlm serba-serbi plak tuh... pendek kata bleh bawak ke tengah ke tepi ke depan ke belakang, pendek kata serba-serbi sempurna laa... ye... aku sangkakan ia hanyalah khayalan penulis semata-mata, tiada kaitan antara yg hidup dan mati... tetapi rupa-rupanya, watak sebegitu mmg wujud dlm dunia (yg pasti bkn aku ler)
ada di depan mata aku...
dia yg tidak pernah buruk sangka kpd insan lain, baik hati, tidak pernah nak busy body, nak amik peduli pasal hal org lain, dia dgn dunianya tersendiri... dan mcm2 lg laa yg positif dlm diri dia...
tetapi, tanpa dia sedari, ada yg terluka kerananya...
alangkah bagusnya, kalu aku pun cam dia, tp tidak melukakan hati insan lain...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, August 03, 2006

sms

sms terakhir yg aku terima sempena ulangtahun kelahiran aku smlm...

"selamat menyambut hari kelahiran bertemankan bulan dipagari bintang-bintang yang bekerlipan dari aku utk kehelan yang jauh dari penglihatan. Ikhlasku ucapkan agar tiada keraguan di dalam perhubungan utk terus bersama melayari kehidupan yg meriangkan. Doa juga aku utuskan moga rapuh segala rintangan agar tercapai semua impian yg kau hajatkan"

tak sangka lak kenalan aku nih pandai bermadah...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, August 02, 2006

happy birthday

thank you, for surprise party, Dayana!
(selepas aku berasa sedih Dayana cam tak ingat birthday aku arinih... sms x antar, dtg ofis pun tak wish... huhhuu... terharu aku!!)

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, August 01, 2006

hari-hari terakhir

menghitung hari...
membilang waktu...
detik terakhir...
penghujung usia 24...

esok,
menjelma 2 Ogos...
menginjak ke 25...
mengharap sinar...
mengharap barakah...
mengharap rahmat...
agar terkabul segala impian...
tercapai segala wawasan...

mampukah aku?
mengharung onak...
menempuh ranjau...
meredah samudera...
menongkah arus...
cabaran yg mendatang...

berilah aku kekuatan
berikan aku ketabahan
jadikan aku...
seorg mar'ah
muslimah
mukminah
solehah
mujahidah
ansarullah...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com