...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Thursday, June 29, 2006

menyampah la jugak

pg td aku dgr era... topik pg persediaan mahasiswa2 baru ke ipta.. adalha sorg budak pompuan tepon.. nama dia Farhana kot dr Nogori... konon2 takut laa nak pi jauh2 sbb selama nih dok kat boarding school area nogori gak... matriks pun kat melaka... tiba2 dpt kat usm penang... nak register 1 july ni... antara kata2nya "kpd abg2 senior usm... berhati2 laa ngn farhana... jgn mimpi laa abg2 nak ngorat saya... saya takkan terpikatnya" aku rasa menyampah.. sgt2 laa menyampah... apa laa dak nih leh masuk usm... harap2 bukan kat kampus engineering... eheheh... ada ker pikir nak masuk universiti... mesti nak dingorat... alahai...
--------------------------------------------------------------

malam semalam... dgr radio pahang.fm... lupa lak nama DJ... ada laki ada pompuan... tp dua2 baya aku.. sbb diorg pi interbiu jadik DJ sekali laa ngn aku kat pahang.fm 2 thn dulu... tp aku tak dpt... topik malam semalam ialah... bila Malaysia nak masuk piala dunia... DJ pompuan nih bercakap pasal piala dunia remaja 97... dia ingat sgt piala dunia remaja 97 sbb masa tuh dia sokong Argentina... sbb apa sokong argentina?? sbb dia minat Pablo Aimar... menyampah jugak aku rasa... sbb aku dan kawan aku yg bernama Herny pun minat Pablo Aimar gak masa tuh... sampai dlm majalah sekolah bersepah nickname Aimar... huhuh.. kitorg punya kije... masa tuh pablo aimar pakai jersi no 10... aku ikut perkembangan dia sampai laa skrg dia main ngn Valencia... tp masa piala dunia nih, dia tak tersenarai pemain utama... hanya memanaskan bangku simpanan jek... ada sekali jek dia masuk main, masa argentina lawan apa ek? aku lupa lak... tp bukan masa lawan serb laa... sblm lawan serbia tuh... aku lupas ler... sama laa masa perlawanan akhir Brazil vs Argentina piala dunia remaja 97 dulu, Aimar masuk masa nak2 last minit permainan... skrg dia pakai jersi 16...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, June 28, 2006

lagu sekolah lg

lagu nih utk kak ida...

marilah kita sama-sama
menuju mercu kejayaan
bersama naungan yang satu
tempuhi segala dugaan
sekolah menengah agama tercinta
membimbing semua tuju cita-cita
maju sekolah menengah agama
hidup bersama bersatu padu
kecapi kejayaan syiar Islam
berilmu beramal bertakwa
pahang darul makmur
pahang darul makmur
pahang darul makmur

lagu nih pulak utk Ujangzero...

nahnu syabbaabul Islam
fi kulli waqti wazzaman
nabzulu juhdanaa lilIslam
nahnu syabbaabul Islam
fi kulli waqti wazzaman
nabzulu juhdanaa lilIslam

wala nubaali bitta'ab
wala husulihisso'ab
haiyya bina nuhyi majda Islam
wanasa'ii i'laailwatan
ubzulu juhdakum
wabzulu arwahakum
kaifa laa nasudul 'aalamiin
ubzulu juhdakum
wabzulu arwahakum
kaifa laa nasudul 'aalamiin


kak ida... nnt balik kuantan nak pinjam novel tunggu teduh dulu... tak sempat ler nak beli online...

ujangzero plak... jgn lupa ek... kole kacang courier to AMB... eheheh

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, June 22, 2006

sekolah aku















al salam alaykum

ni laa sekolah aku masa dolu2... sekolah menengah agama al-ihsan.. dolu2 bangunan ni kaler putih hijau... tak tau laa sekarang dah bertukar kaler... mcm glamer plak... aku SAYANG sgt sekolah aku nih... tak tau cemana bleh terbuka hati aku nak gi sekolah nih... Alhamdulillah... Allah buka pintu hati aku nak sambung pelajaran menengah kat sekolah nih... selama 5 thn.. suka duka aku kat sini... aku bukanlah seorg pelajar cemerlang... tp di sini laa aku membina keyakinan, kecemerlangan diri...

dedikasi khas utk kawan2, yg pernah sebumbung di ehsan... aku dah jumpa lagu yg cikgu Mustaparudin cipta masa zaman kepengetuaan Ustaz Mustafa Kamal Haudin... tajuk lagu tak ingat ler... kak ida, ni haa lagu utk kak ida!!

suatu masa dulu
umat islam pernah maju
menguasai ilmu
tak terpinggir
putra-putri ihsan
mendukung cita-cita
menjunjung harapan ibubapa, bangsa, agama
putra-putri ihsan takkan hirau ranjau dan duri
menuju hari perjuangan
memacu minda memaju langkah-langkah gemilang

suatu tika nanti
berkat doa dan usaha
kanku hulurkan sesuatu yang cemerlang
dipintu gerbang indah
di awan yg cerah
bersama menatap keputusan wajah cemerlang.

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, June 17, 2006

generasi Satria

Satria GTi... idaman aku... DULU, KINI & SELAMANYA

Satria SE @ Satria R3... hensem jugak... Satria Generasi baru ala-ala kacukan Gen2 & Savvy - Satria Neo


perubahan Satria dr awal kemunculan... hinggalah yg terbaru... aku tetap mengimpikan Satria GTi, tgk laaa kalu aku ada duit berlebih2 satu hari nanti... akan ku cari jugak Satria GTi, walopun masa tuh dah pupus... keter Satria GTi antik pun jadik laaa.....

Monday, June 12, 2006

hati aku yg kecik

al salam alaykum

situasi 1

H: kay, pas test nih kita gi umah azniza nak?? tgk baby dia...
K: aku ok jek... pasnih kita terus gi laa... pas gi umah azniza, aku nak masuk ofis semula..

selepas test....

H: alamak, boipren aku sms ajak lunch la plak... cemana aarr?
K: takyah lunch laa... kalu ko nak jumpa dia, pas kita gi umah azniza laa...
H: kejap2.. aku call dia jap...

selepas beberapa minit mendengar perbualan yg buat aku loya jugak laa... nak wat cemana, ckp ngn pakwe dia...

H: i've got to go now... aku nak gi lunch ngn boipren aku dulu... ko pi dulu umah azniza, pastu aku follow laa...
K: takper laa.... aku gi lain kali jer laa... ko gi laa ngn dia pas lunch kang... aku nak balik ofis terus...

ayat tak ikhlas la tuh...

situasi 2

K: aku email kat ko kuiz primax 3... ko isi la ek...
D: ok... (sambil bukak emel)

selepas menjawab soalan...

D: lorr.. kena letak emel org lain la plak.. nak letak sapa?
K: a ah... ko letak 1 je nama aku yg first tuh... tp jgn guna emel ofis, guna emel lain... meh aku tunjuk...

sambil menjengah ke pc dia... dia dah taip nama, tp bkn nama aku... nama pakwe dia...

K: ek elleh... td beriya tanya nak letak nama sapa...
D: aku kena laa letak nama dia dulu... nnt kang dia marah, merajuk plak kat aku... kalu aku fwd emel pun dia tgk susunan... nama dia dulu ke... nama org lain dulu... teruk laa aku

situasi 3

M: aku ingat nak masuk insurans laa...
K: bagus aaar... aku pun nak gak... kita masuk takaful malaysia... aku dah gi jumpa dah org tuh... kita buat sama2 ek...
M: ok... nnt kita buat sama2

beberapa bulan selepas itu

M: eh... aku lupa nak bg tau... aku dah buat dah insurans
K: lorr... kenapa tak ajak aku?
M: bukan aku yg buat... S yg buat semua... dia isi borg, dia yg bayarkan... semua dia uruskan... tau2... dah setel... S buat ngn kawan En M.. aku lupa nak bgtau ko...
K: ok laa... takper laa... aku setel sendiri laa...

bengang lagi...

aku tak tau laa kenapa... member2 aku kebanyakannya berubah bila bercouple... tensen la aku... nak je aku tanya... korg kenal aku dulu ker.. korg kenal pakwe korg dulu dr aku nih? kompem korg kenal aku dulu kan??? kalu kawan tak berapa baik tak kisah... ni kawan yg sekepala, segeng... apa lg... semua sekali laa...

teringat cerita Kartini, oleh Tembakau... "tak kira berapa lama kawan2 kenal kita... setahun, 2 thn, 3 4 5 thn... dia tetap akan tinggalkan kita utk seorg perempuan yg baru dikenali sekejap"

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, June 08, 2006

takde kije carik kije

al salam alaykum

selama 3 ari berturut2 aku menghadapi ujian... selasa & rabu ujian PTD, ari khamis ujian KPLI... berjumpa2 kawan2 lama... dan bertanya kepada aku... ko nih dah kije wat apa mintak PTD lg, KPLI lg? aku takde jawapan... yang aku jawab... nak menutup peluang org lain (takde niat pun dalam ati ek).. padahal member2 aku pun kije best gak... ada jadik manager bank lg... tp still lg nak mintak PTD ngn KPLI...

terdetik dlm ati aku, apa matlamat aku sebenarnya dlm dunia pekerjaan ni? dalam mengejar impian, karier yg mantap? adakah pasal gaji, title, kesoronokan, kebahagiaan dll? mungkin pasal title & gaji jugak... sbb aku dpt offer kat Johor, kije sama jek.. Purchasing, tp executive, bkn engineer... dan gaji kurang RM 50 dr gaji aku kat Kuantan nih... sebuah organisasi yg kiranya mantap laa jugak dlm oil & gas industry nih... aku tak terima sbb nnt tak cukup duit nak tampung ansuran keter... belum kira makan minum sewa rumah lg... itu yg tak best.. tp yg bestnyaa... byk menda yg aku boleh dpt, pengetahuan, pengalaman yg lebih lg dr kompeni yg aku kije skrg nih...

aku pun dah set target aku... aku nak berkecimpung dlm oil & gas nih semaksimum yg mungkin sblm umur aku 35 atau aku kawin... atau mana yg terdahulu.. aku nak amik exam profesional, dan mendapat Ir. sebelum 35 thn... itu target aku laa.... mudah2an sampai laa matlamat aku nih...

tp, bila dpt panggilan test PTD, aku pun pi jugak... apa kes??? pastu apply lg KPLI... KPLI maybe boleh laa nak dikatakan sbb mak aku yg suruh... tp kalu mak yg suruh sekali pun, kalu dah tanak, ko takkan nak paksa diri nak mintak jugakkan? masuk kali nih, 3 kali dah aku mintak KPLI... kali nih, mudah2an lulus laa test... PTD plak dah kali ke5 aku amik... ramai yg tak dtg PTD test kali nih... harap2 ada laa plak harapan aku utk lulus...

time rehat masa test PTD, aku borak2 ngn sorg makcik dr Felda yg dtg teman anak dia amik test... dia bercerita ttg harga getah skrg nih... harga getah skrg nih dah nak cecah RM4/kg. aku pun congak2 laa... aku tanya lg... dlm sehari berapa kilo bleh dpt... makcik tu jawab, utk 100 btg pokok bleh dpt 30 kg getah beku... darab punya darab... congak punya congak... kira2 dlm 20 ari menoreh... dah tambah tolak ari ujan sumer... satu bulan pendapatan penoreh getah ialah RM 2400.00... terkejut aku... kalah org kije makan gaji dgn 1st degree...

patut laa kawan aku nak sorg tuh tanak kije engineer... tlg mak bapak toreh getah jek...

mcm mata duitan plak kali nih

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, June 02, 2006

raz kawin...

al salam alaykum...
sekitar majlis perkahwinan Raz Izyanti Wahezar & Nik Mohd Hafiz pada 13/05/06.


bersama pengantin


pengantin perempuan



selepas makan...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, June 01, 2006

jamilah

al salam alaykum

ada org ckp kat aku... aku nih hodoh tp manis... aku pun balas balik.. kalu dah hodoh... hodoh jer laa... mana ada manisnyaa...

aku tak kisah pd kecantikan... bg aku... aku cukup sifat... alhamdulillah... org nak kata cantik ke... hodoh ke... Allah dah jadikan aku sebaik2 kejadian... aku pun jarang memuji org... cantik ke... hensem ke dia... kecuali yg betul2 mmg cantik dan hensem... (kategori payah nak jumpa la ni) baru aku akan bersuara... cantiknyaa dia!!!!! hensem laa mamat tuh!!!! kalu tak... biar laa selautan mana pun korg puji, aku diam jek, tak bersuara...

bercerita pasal kecantikan... kdg2 aku rasa tak adil pun ada jugak... kalu kena pada org yg putih melepak... walopun kita tgk dia biasa2 jek... org akan ckp dia cantik... tp hakikatnyaa muka pucat semacam... sbb dia putih... atau dlm erti kata lain... cerah laa kulitnya

tp kalu kena kat org gelap, hitam... dia cantik laa macamana sekalipun... abis2 org kata... dia manis jek... kata yg lebih afdhal lg... hitam manis, walopun org tuh mmg tersangatlah cantiknya... tp org tak kata cantik.. sbb dia gelap...

adil tak?

kat pasaran skrg.. mcm2 produk nak cerahkan kulit, dr yg semurah RM 2.50 (temulawak) sampai laa beratus2 ringgit (SKII la kot)... definisi cantik skrg nih: kulit cerah berseri... kdg2 aku tgk, mcm tak cukup melanin jek kat kulit tuh bila pakai produk pencerah kulit... nipis semacam jek...

tanak citer definisi lain bg kecantikan... sumer org tau

abis citer pasal cantik

terkebil2 aku menjawab soalan QC inspektor aku... langsung takde citer pasal kije... kay, ko bila nak kawin eh? (terkedu sekejap) aku pun jawab... sblm umur masuk 26 thn... thn ni umur ko berapa? dia tanya lg... aku pun jawab... tak masuk lg 25 (thn ni aku 25 laa)... ohhh... tak lama lg la tuh.... dia kata lg...

uwawawawawa.... kat ofis aku nih... selalunyaa soklan nak kawin bila, mmg aku la yg kena jawab... pelik btul... dayana, shima, mashi, zaharah... tak pernah lak kena tanya cam tuh... padahal diorg dah kompem ada couple... tua sgt ke muka aku nih?? tak pun, gaya muka aku, gaya ada couple??

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com