...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, December 30, 2005

rindu padamu

tiada sehari yg berlalu
tanpa ku mengingatimu
kurindu padamu
sentiasa mendambakan kasih dan sayangmu...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, December 23, 2005

dengan izin Tuhan

copy & paste from utusan malaysia

Memahami ungkapan `dengan izin Tuhan'
Oleh: ABDUL RAHMAN ABDUL RAHIM

Ada satu ungkapan yang sering orang Islam guna berbunyi ``Dengan izin Allah s.w.t.''

Maknanya sesuatu kejadian jika tidak dengan izin Allah s.w.t., ia tidak akan berlaku kerana Allah Maha Kuasa, tidak ada apa yang lebih berkuasa daripada Allah s.w.t.

Tetapi ungkapan itu boleh membawa pemahaman yang berlainan juga. Ia seolah-olah menunjukkan bahawa kejadian-kejadian berlaku sendiri, cumanya apabila ia hanya benar-benar terjadi setelah diizinkan oleh Allah s.w.t. Tanpa izin Allah s.w.t., kejadian yang boleh berlaku sendiri tetapi tidak terjadi kerana gagal mendapat keizinan daripada Maha Kuasa.

Dalam hukum syariah, konsep ini berbeza pula. Umpamanya ada perkara yang dilarang oleh Allah s.w.t. Ambil satu contoh seperti berjudi. Allah s.w.t. melarang orang Islam berjudi. Orang Islam boleh melakukannya tetapi itu bermakna melanggar undang-undang yang ditetapkan oleh Allah s.w.t.

Tuhan tidak mengizinkan umat Islam berjudi. Maka jika dilakukan juga, orang berkenaan berdosa.

Tetapi dalam kejadian alam, jika Allah s.w.t. tidak mengizinkan, maka kejadian itu tidak berlaku. Umpamanya banjir. Kalau Allah s.w.t. tidak mengizinkan maka banjir tidak akan berlaku.

Tetapi di sini berbeza antara hukum alam dan hukum syariah. Dalam hukum alam, jika Allah s.w.t. tidak mengizinkan, maka ia tidak berlaku. Terhadap hukum syariah pula, jika manusia mahu melakukan sesuatu yang tidak diizinkan, ia tetap berlaku.

Apakah konsep keizinan Tuhan terhadap hukum alam? Terhadap hukum alam, keizinan bermaksud ciptaan. Maknanya, Allah s.w.t. telah mencipta hukum alam, maka itulah yang berlaku.

Bukannya kejadian berkenaan meminta atau mendapat keizinan. Ia hanyalah sebahagian daripada hukum alam yang ditentukan oleh Allah s.w.t.

Jadi apabila seseorang berkata ``dengan izin Allah s.w.t'', maknanya Tuhan telah menetapkan sesuatu hukum alam yang pastinya dipatuhi oleh semua ciptaannya. Alam dan hukumnya adalah ciptaan, iaitu makh-luk.

Hanya manusia tidak mengetahui sepenuhnya terhadap apa yang berlaku di sebalik sesuatu. Maka manusia hanya merancang tetapi Tuhan telah menentukan apa yang berlaku melalui hukumnya.

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, December 21, 2005

materials engineer

aku malu nak ngaku post aku kat sini ialah engineer... sbb selama setahun aku kije kat sini, aku kurang terdedah dgn bab2 technical... sbb aku kat purchasing dept, lebih kpd commercial... aku byk terlibat dlm hal2 duit, bank, kastam, miti, mida, shipping, etc... sbb bos aku pun bkn technical background... accountancy, skrg plak bos aku banking... jadik diorg byk dedahkan aku kpd commercial part... tambahan plak kat dept aku nih takde clerk... jadiknya byk kije2 clerk aku pun kena buat sama... kalu technical part tu bila ada masa luang baru la aku pi carik, tanya kawan2, senior engineer etc.. tp tak byk la aku dpt... dulu masa awal2 aku kije, setiap pg sebelum morning briefing, kami kena masuk workshop, meninjau project progress, problem yg ada... dr situ sedikit sbyk dpt gak ilmu.. tp skrg dah tak diwajibkan... masa pun dah kurang... tak terkejar sumer menda... jadik tumpukan hanya pd kije2 aku jek kat purchasing...

selepas setahun kat sini... aku sedar takkan selamanya aku nak jadik cam nih.. apa guna aku jadik engineer tp dr segi aspek teknikal aku kurang... itu baru sedar skit... pastu pg td aku jumpa bos tender & contract dept... dia pun tego aku... "mu as materials engineer, best je dgr... tp aku tgk mu kurang dr segi teknikal... mu byk kpd commercial... mulai arinih.. bila dpt je projek... mu mitok design wi ke mu se copy drawing... mu cek betul ke dok menda hok set2 mu nok beli... nok pasang mana sumer tuh... mu jgn harap ke design ngn production je..." rupanya bkn aku sorg je yg sedar.. ada jugak bos yg sedar... thanks bos!!

aku bkn kata bos aku tak best... tp yer laa diorg mmg non-technical person.. nak kata guana lg... rupa-rupanya.. aku blum lg menjadi seorg yg berdikari lg!!! kesimpulannya... ini adalah salah satu azam baru aku utk thn depan... tp dah start dah arini...

ada member aku kat ofis ni kata dulu kat aku... aku rugi sbb dpt purchasing dept... tp selepas aku pikir serentung2nya... dan pg td aku dah dpt jawapan... aku untung duduk kat purchasing... sbb aku bleh tau dr sumer segi aspek... technical pun aku tau walau tak byk... commercial part pun aku tau... sbb baru td ada production engineer mengaku yg dia tak tau langsung pasal commercial part... janji project setel... yg lain boleh blah!!! dia laa yg pernah ckp kat aku betapa ruginya aku diletakkan di purchasing dept.

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, December 17, 2005

kuah tumpah ke nasik

al salam alaykum

ptg smlm sedara aku dr dungun dtg melawat family aku... dah duduk lama2 tuh... nak berangkat balik laa.. masa aku salam ngn dia yg aku panggil che da.. dia berkata "muka macam mama dia... jgn perangai sama ngn mama dah ler... pantang org kenyit mata skit... nok ngorat skit... mula laa kejar plekong (baling) ngn kayu..." aku sengih jek... mak aku pun jawab "mmg sama pun.. asal ada org tanya nak kenal skit, mula laa menyinga... ada tuh kena sepak..." heheheeh...

ntah laa... aku pun tak tau ler.. tp aku mmg tak berapa baik sgt ngn dak laki... ada yg wat main2 kat aku... siap ler kena terajang... kalu kat ofis nih ada laa 2-3 org dah kena terajang... bkn pasal diorg ngorat aku... sbb suka sgt usik2 aku... tak kena tempeleng je lg...

tp aku tak rasa pun aku sama ngn mak aku... dlm mak aku kejar org yg ngorat dia, dia kawin gak umur 19 thn... aku dah 24... eheheh

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, December 16, 2005

diet??

al salam alaykum

sejak dua tiga menjak nih... akak2 kat ofis aku sumer sebok berdiet... paatu aku pun kena sound suh diet sekali... berat aku naik maa!!! skrg berat aku 65kg kot.. dgn ketinggian 1.6m.. kalu kira indeks BMI.. dah mmg gemuk... jadik aku pun bunyi2 la jugak nak berdiet... bunyi dietnya waktu pagi jek... bila dah masuk tghari aku laa yg sebok nak gi makannya...

ni la dia jadual diet aku... ikut jgn tak ikut...

pagi kul 7.30 sblm dtg ofis aku makan pulut nyor ikan kering ngn kuih cik mek molek yg mak aku jual...
kul 10.00 pg aku lepak kat pantri makan nasi lemak yg kak ida jual...
pastu kul 1.00 tghari aku makan kat mana2 je laa kedai makan yg ada... makan nasik tuh....
pastu sambung wat kije.. dlm sambil2 wat kije ngunyoh biskut laa... coklat laa... cekedis kalu ada...
dlm kul 4 gi pantri wat air milo, makan ngn biskut mayat...
kul 5.30 balik umah sampai umah kul 6.. oleh sbb diet so kena makan sblm kul 7... mkn laa nasik plak...
lepas kul 7 takleh makan dah... jadiknya aku mkn la plak kul 10 mlm... maggi ke, nasik lemak ke... kalu rajin goreng nasik ke... mee ke... huhuhhu....

ehehehe... aku harap2 dlm 2 bulan lg berat aku turun laaa dlm 2-3 kg... bleh ke??? eheehehe.... ;)

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, December 15, 2005

selalu terjadi...

selalunya terjadi macam ni laa...
datang secara tiba-tiba.... pergi macam tu je....
aku benci lerr...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, December 14, 2005

dari hati...

Gerangan apa buat ku kemari
Dalam temasya ku memencil diri
Darilah jauh asyik memandangnya
Sekalipun dia masih tak perasan
Ku disini Oh

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, December 13, 2005

pertama kali

pertama kali aku merasakan bahawa....

diri aku terikat!!! walaupun tiada siapa, apa, bagaimana yg mengikat aku...

tiada lafaz, tiada janji...
tp aku terikat!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, December 08, 2005

rindu semakin jauh??

ingatan saya pada awak lebih dr ingatan saya kpd org lain...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com