...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, July 29, 2005

tunggu teduh dulu

al salam alaykum

selepas hujan teduh, pelangi akan bersinar untuk kamu...
tetapi setelah hujan teduh, pelangi akan muncul lalu mesti ada matahari...
dan akulah matahari untuk kamu...

utusan malaysia, 28 julai 2005

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, July 27, 2005

surat cinta untuk jiwa

Surat ini kutujukan untuk diriku sendiri serta sahabat-sahabat tercintaku yang insyaAllah
tetap mencintai Allah dan RasulNya di atas segalanya, kerana hanya cinta itu yang dapat
mengalahkan segalanya, cinta hakiki yang membuat manusia melihat segalanya dari sudut
pandangan yang berbeza, lebih bermakna dan indah.


Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati sahabat-sahabat tercintaku yang kerap kali
terisi oleh cinta selain dariNya, yang mudah sekali terlena oleh indahnya dunia, yang
terkadang melakukan segalanya bukan keranaNya, lalu di ruang hatinya yang kelam
merasa senang jika dilihat dan dipuji orang, entah di mana keikhlasannya. Maka saat
merasakan kekecewaan dan kelelahan kerana perkara yang dilakukan tidak sepenuhnya
berlandaskan keikhlasan, padahal Allah tidak pernah menanyakan hasil. Dia akan melihat
kesungguhan dalam berproses.


Surat ini kutujukan pula untuk jiwaku serta jiwa sahabat-sahabat tercintaku yang mulai
lelah menapaki jalanNya ketika seringkali mengeluh, merasa dibebani bahkan terpaksa
untuk menjalankan tugas yang sangat mulia. Padahal tiada kesakitan, kelelahan serta
kepayahan yang dirasakan oleh seorang hamba melainkan Allah akan mengampuni dosa-
dosanya.


Surat ini kutujukan untuk ruh-ku dan ruh sahabat-sahabat tercintaku yang mulai terkikis
oleh dunia yang menipu, serta membiarkan fitrahnya tertutup oleh maksiat yang dinikmati,
lalu di manakah kejujuran diletakkan? Dan kini terabailah sudah nurani yang bersih, saat
ibadah hanyalah sebagai rutin belaka, saat jasmani dan fikiran disibukkan oleh dunia,
saat wajah menampakkan kebahagiaan yang penuh kepalsuan. Cuba lihat disana! Hatimu
menangis dan meranakah?


Surat ini kutujukan untuk diriku dan diri sahabat-sahabat tercintaku yang sombong, yang
terkadang bangga pada dirinya sendiri. Sungguh tiada satupun yang membuat kita lebih di
hadapanNya selain ketakwaan. Padahal kita menyedari bahawa tiap-tiap jiwa akan
merasakan mati, namun kita masih bergulat terus dengan kefanaan.


Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati sahabat-sahabat tercintaku yang mulai mati, saat
tiada getar ketika asma Allah disebut, saat tiada sesal ketika kebaikan berlalu begitu
sahaja, saat tiada rasa takut padaNya ketika maksiat dilakukan, dan tiada merasa berdosa
ketika menzalimi diri sendiri dan orang lain.

Akhirnya surat ini kutujukan untuk jiwa yag masih memiliki cahaya meskipun sedikit,
jangan biarkan cahaya itu padam. Maka terus kumpulkan cahaya itu hingga ia dapat
menerangi wajah-wajah di sekeliling, memberikan keindahan Islam yang sesungguhnya
hanya dengan kekuatan dariNya

" Ya..Allah yang maha membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini pada agamaMU, pada taat
kepadaMu dan dakwah di jalanMu "


Wallahu'alam bissawab

Nota : Semuga dapat membangkitkan iman yang sedang mati atau 'jalan di tempat',
berdiam diri tanpa ada sesuatu amalanpun yang dapat dikerjakan. Kembalikan semangat itu
sahabat-sahabat tercintaku..... Ada Allah dan orang-orang beriman yang selalu menemani di
kala hati "lelah".

Sujud aku di kakiMu
Bersimpuh dalam lautan doa
Laa ilaaha illallaah Memuja namaMu
Pada zikir-zikir tanpa batas

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, July 20, 2005

talian disekat

al salam alaykum

hai kawan ku semua... aku mintak maaf kat korg sumer sbb skrg nih aku dah tak bleh nak call korg.. sms bleh laa... biasa aku call korg guna line ofis.. tp skrg dah tak bleh... talian telah disekat, bil tepon ofis naik mendadak... aku pun heran, dah sebulan lebih jugak aku tak call korg... maknanya.. bkn aku sorg laa yg guna tepon ofis utk borak ngn kawan2...

tp kan, kira baik laaa cik bos besar aku nih bg activ 3 utk kitorg... utk call family, suami or isteri and girlfriend or boyfriend... best gak ek!!! tp activ 3 aku penuh ler... aku bg no ayah aku, adik aku... dan adik aku lg.... takleh nak nyelit no kawan2.... sedih btul... tp takper, korg leh berhubungan dgn aku mcm2 cara lg, kalu korg bkn yg call aku, aku sms korg... pastu msn messenger ada, yahoo pun ada, emel ada.... eheehehe... blog aku nih pun ada...

big bos aku kata lg, satu penyakit org melayu ini ialah, suka sgt bergayut kat tepon berjam2, mcm2 nak tanya, mcm2 nak borak... huhuhuh.... dah la siang dah jumpa kat ofis, dok sebelah lg, mlm2 plak tepon lg, sms lg.... membazir kat tepon jek... big bos aku bebel... aku plak yg terasa.... hehehe.. bkn aku sorg, dayana pun sekali... sbb apa? sbb aku ngn dayana ni mmg duduk sebelah meyebelah, pastu mlm kang kalu dia yg tak call aku, aku laa yg call dia, ckp lg sampai sejam, pastu plak sms lg... huhuhu.... ntah apa2 jek...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Monday, July 18, 2005

insiden eksiden

al salam alaykum

selepas lebih kurang dlm 2 minggu aku dpt lesen keter... seingat2 aku baru 3 kali aku bawak van ayah aku.. kali ke-4, mlm td... biasanya aku pi amik adik aku kat kuantan parade, mlm2 ngn moto.. tp smlm ari ujan, ayah aku suh bawak van... aku suh ayah aku ikut, sbb tak konfiden lg bawak sorg2...

dgn yakinnya aku pun bawak laa van tuh, sampai kuantan parade, adik aku pun dah naik... pastu ayah aku suh buat u-turn dpn kuantan parade, aku tak berani, so aku nak ikut round about kat depan skit dr kuantan parade, dpn kuantan centre point. dgn kelajuan paling rendah aku bawak, gear 2 je plak tu, aku pun keliling laa round about kecik tuh... tak disangka2, dtg keter wira kaler biru tua dr arah kiri, dia tak berenti pun sblm masuk ke round about, tiba2 je memperlahankan keter dia depan van aku... isk... apa ke hal lak dia nih... ayah aku kata brek cepat... uwwaaa.. nasib tak menyebelahi aku!!! aku terlanggar jugak bumper keter org tuh, jatuh berdebuk sebelah...

aku pun dah terketar2, nak bawak van ke tepi jalan pun dah tak berani, aku suh ayah aku yg bawak. pastu pi jumpa org tuh, org tuh ckp kat ayah aku, td org lain yg bawak, skrg org lain plak... eh eheh.. byk cengkadak plak dia nih... dah org ketar, gugup, takut.. takkan nak bawak lg kot... aku ngn ayah aku ngn baik hatinya tlg pasangkan bumper dia yg tercabut tuh... eh, lekat balik laa... pastu ayah aku tanya org tuh, cemana nak setel nih??? org tuh ngn muka menyinga ckp kami kena bayar ganti rugi, byk menda nak kena buat, bumper jatuh kena tukar baru.. kena ketuk plak... geram aku dgr... aku tgk keter dia kemik skit pun takde.. byk olah la plak... setahu aku laaa menda2 yg bersabit ngn duit ni bleh claim insurans, takkan keter dia nih takde insuran kot.. terbit soklan mangkuk dr fikiran aku... ayah aku plak ckp kat org tuh kami takkan bayar apa2, sbb bkn salah kami, dia yg tak berenti kat tmpt sepatutnya, terus masuk potong aku, bleh berenti lg dpn van aku tuh... lg nak byk ckp... marah gila dia... ok, nak report kat balai laa.. ayah aku terdiam.. aku lak bersuara.. ok takper... kita report polis.. aku ngn konfidennya tunjuk berani... huhuhuh

sampai balai, ada ulat ikut dia, gi tgk keter kot... aku tunggu dulu ingatkan nak suh dia yg report dulu, tp tak muncul2... mlm makin lewat.. so aku dulu laa buat report...dah org tuh kemaruk sgt nak jumpa polis... tgh dok elok2 bercerita ngn sarjan tuh, org tu dtg tanya aku dah report ke?? bleh tak nak cancel report... hangin la plak pakcik sarjan tuh... ada ke nak kansel2... aku punya la bengang... menyusahkan org jek... kalu dr td ckp takyah report kan senang... sarjan tu plak membebel2 depan aku.. bebel la kat org yg ngada2 nak buat report tp nak tarik balik... sarjan tu kata org kuantan ni tak pandai guna round about... org kedah je pandai guna, sbb kat sana byk round about.... btul jugak... seingat2 aku kat kuantan ni ada 4 je round about yg pernah aku jumpa, tu pun kecik jek, kat kuantan parade, jln wong ah jang, kubang buaya.. besar skit kat indera mahkota...

pg ni dtg kije bawak moto, aku pandu dgn berhati2... fobia maa!!! langgar keter org... seingat2 aku laa sejak dpt lesen moto 3 thn lalu, takde lg aku terlibat dgn eksiden (alhamdulillah).. tp baru 2 minggu dpt lesen keter, dah kena!! lg laa takut nak bawak... aku berrdoa moga aku tak ditimpa kecelakaan jalan raya di masa hadapan.. aameeen!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, July 16, 2005

perfect

aku rasa korg tau kot lagu nih... tiba2 dengar terus terpikat... dgn liriknya...

Hey dad look at me
Think back and talk to me
Did I grow up according to plan?
And do you think I'm wasting my time doing things I wanna do?
But it hurts when you disapprove all along

And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I'm never gonna be good enough for you
I can't pretend that
I'm alright
And you can't change me

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry I can't be perfect

I try not to think
About the pain I feel inside
Did you know you used to be my hero?
All the days you spent with me
Now seem so far away
And it feels like you don't care anymore

And now I try hard to make it
I just want to make you proud I
'm never gonna be good enough for you
I can't stand another fight
And nothing's alright

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry
I can't be perfect

Nothing's gonna change the things that you said
Nothing's gonna make this right again
Please don't turn your back
I can't believe it's hard
Just to talk to you
But you don't understand

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry I can't be perfect

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry I can't be perfect


Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, July 02, 2005

di bibirmu ada lagu

al salam alaykum

Here I go,
scream my lungs out and try to get to you
You are my only one
I let go, but there's just no one, no one like you
You are my only, my only one
My only one
My only one
My only one
You are my only, my only one

lagu yg selalu terngiang-ngiang di telinga, yg sering bermain di bibir aku... menjadi bahan usikan Dayana & Rahmat...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, July 01, 2005

hatiku yg ralat

al salam alaykum

Jun dah pun berlalu... dlm bln jun saja baper byk aku mintak cuti... mcm2 test aku pegi... PTD, KPLI, las sekali driving test... huhuhu... driving test alhamdulillah, aku lulus... 2 lg test tu tak tau laaa lulus ke tak... harap2 lulus.. insyaAllah...

arini aku rasa ralat sgt.. terlalu ralat... aku merasakan aku seorg yg bongok n bodoh buat sekelian kalinya... dah lama aku tak rasa perasaan bongok nih.. arinih aku rasa lg sekali... cehss.. kaco daun la plak ezani ni... chow dulu laa.. wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com