...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Friday, December 30, 2005

rindu padamu

tiada sehari yg berlalu
tanpa ku mengingatimu
kurindu padamu
sentiasa mendambakan kasih dan sayangmu...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, December 23, 2005

dengan izin Tuhan

copy & paste from utusan malaysia

Memahami ungkapan `dengan izin Tuhan'
Oleh: ABDUL RAHMAN ABDUL RAHIM

Ada satu ungkapan yang sering orang Islam guna berbunyi ``Dengan izin Allah s.w.t.''

Maknanya sesuatu kejadian jika tidak dengan izin Allah s.w.t., ia tidak akan berlaku kerana Allah Maha Kuasa, tidak ada apa yang lebih berkuasa daripada Allah s.w.t.

Tetapi ungkapan itu boleh membawa pemahaman yang berlainan juga. Ia seolah-olah menunjukkan bahawa kejadian-kejadian berlaku sendiri, cumanya apabila ia hanya benar-benar terjadi setelah diizinkan oleh Allah s.w.t. Tanpa izin Allah s.w.t., kejadian yang boleh berlaku sendiri tetapi tidak terjadi kerana gagal mendapat keizinan daripada Maha Kuasa.

Dalam hukum syariah, konsep ini berbeza pula. Umpamanya ada perkara yang dilarang oleh Allah s.w.t. Ambil satu contoh seperti berjudi. Allah s.w.t. melarang orang Islam berjudi. Orang Islam boleh melakukannya tetapi itu bermakna melanggar undang-undang yang ditetapkan oleh Allah s.w.t.

Tuhan tidak mengizinkan umat Islam berjudi. Maka jika dilakukan juga, orang berkenaan berdosa.

Tetapi dalam kejadian alam, jika Allah s.w.t. tidak mengizinkan, maka kejadian itu tidak berlaku. Umpamanya banjir. Kalau Allah s.w.t. tidak mengizinkan maka banjir tidak akan berlaku.

Tetapi di sini berbeza antara hukum alam dan hukum syariah. Dalam hukum alam, jika Allah s.w.t. tidak mengizinkan, maka ia tidak berlaku. Terhadap hukum syariah pula, jika manusia mahu melakukan sesuatu yang tidak diizinkan, ia tetap berlaku.

Apakah konsep keizinan Tuhan terhadap hukum alam? Terhadap hukum alam, keizinan bermaksud ciptaan. Maknanya, Allah s.w.t. telah mencipta hukum alam, maka itulah yang berlaku.

Bukannya kejadian berkenaan meminta atau mendapat keizinan. Ia hanyalah sebahagian daripada hukum alam yang ditentukan oleh Allah s.w.t.

Jadi apabila seseorang berkata ``dengan izin Allah s.w.t'', maknanya Tuhan telah menetapkan sesuatu hukum alam yang pastinya dipatuhi oleh semua ciptaannya. Alam dan hukumnya adalah ciptaan, iaitu makh-luk.

Hanya manusia tidak mengetahui sepenuhnya terhadap apa yang berlaku di sebalik sesuatu. Maka manusia hanya merancang tetapi Tuhan telah menentukan apa yang berlaku melalui hukumnya.

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, December 21, 2005

materials engineer

aku malu nak ngaku post aku kat sini ialah engineer... sbb selama setahun aku kije kat sini, aku kurang terdedah dgn bab2 technical... sbb aku kat purchasing dept, lebih kpd commercial... aku byk terlibat dlm hal2 duit, bank, kastam, miti, mida, shipping, etc... sbb bos aku pun bkn technical background... accountancy, skrg plak bos aku banking... jadik diorg byk dedahkan aku kpd commercial part... tambahan plak kat dept aku nih takde clerk... jadiknya byk kije2 clerk aku pun kena buat sama... kalu technical part tu bila ada masa luang baru la aku pi carik, tanya kawan2, senior engineer etc.. tp tak byk la aku dpt... dulu masa awal2 aku kije, setiap pg sebelum morning briefing, kami kena masuk workshop, meninjau project progress, problem yg ada... dr situ sedikit sbyk dpt gak ilmu.. tp skrg dah tak diwajibkan... masa pun dah kurang... tak terkejar sumer menda... jadik tumpukan hanya pd kije2 aku jek kat purchasing...

selepas setahun kat sini... aku sedar takkan selamanya aku nak jadik cam nih.. apa guna aku jadik engineer tp dr segi aspek teknikal aku kurang... itu baru sedar skit... pastu pg td aku jumpa bos tender & contract dept... dia pun tego aku... "mu as materials engineer, best je dgr... tp aku tgk mu kurang dr segi teknikal... mu byk kpd commercial... mulai arinih.. bila dpt je projek... mu mitok design wi ke mu se copy drawing... mu cek betul ke dok menda hok set2 mu nok beli... nok pasang mana sumer tuh... mu jgn harap ke design ngn production je..." rupanya bkn aku sorg je yg sedar.. ada jugak bos yg sedar... thanks bos!!

aku bkn kata bos aku tak best... tp yer laa diorg mmg non-technical person.. nak kata guana lg... rupa-rupanya.. aku blum lg menjadi seorg yg berdikari lg!!! kesimpulannya... ini adalah salah satu azam baru aku utk thn depan... tp dah start dah arini...

ada member aku kat ofis ni kata dulu kat aku... aku rugi sbb dpt purchasing dept... tp selepas aku pikir serentung2nya... dan pg td aku dah dpt jawapan... aku untung duduk kat purchasing... sbb aku bleh tau dr sumer segi aspek... technical pun aku tau walau tak byk... commercial part pun aku tau... sbb baru td ada production engineer mengaku yg dia tak tau langsung pasal commercial part... janji project setel... yg lain boleh blah!!! dia laa yg pernah ckp kat aku betapa ruginya aku diletakkan di purchasing dept.

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, December 17, 2005

kuah tumpah ke nasik

al salam alaykum

ptg smlm sedara aku dr dungun dtg melawat family aku... dah duduk lama2 tuh... nak berangkat balik laa.. masa aku salam ngn dia yg aku panggil che da.. dia berkata "muka macam mama dia... jgn perangai sama ngn mama dah ler... pantang org kenyit mata skit... nok ngorat skit... mula laa kejar plekong (baling) ngn kayu..." aku sengih jek... mak aku pun jawab "mmg sama pun.. asal ada org tanya nak kenal skit, mula laa menyinga... ada tuh kena sepak..." heheheeh...

ntah laa... aku pun tak tau ler.. tp aku mmg tak berapa baik sgt ngn dak laki... ada yg wat main2 kat aku... siap ler kena terajang... kalu kat ofis nih ada laa 2-3 org dah kena terajang... bkn pasal diorg ngorat aku... sbb suka sgt usik2 aku... tak kena tempeleng je lg...

tp aku tak rasa pun aku sama ngn mak aku... dlm mak aku kejar org yg ngorat dia, dia kawin gak umur 19 thn... aku dah 24... eheheh

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, December 16, 2005

diet??

al salam alaykum

sejak dua tiga menjak nih... akak2 kat ofis aku sumer sebok berdiet... paatu aku pun kena sound suh diet sekali... berat aku naik maa!!! skrg berat aku 65kg kot.. dgn ketinggian 1.6m.. kalu kira indeks BMI.. dah mmg gemuk... jadik aku pun bunyi2 la jugak nak berdiet... bunyi dietnya waktu pagi jek... bila dah masuk tghari aku laa yg sebok nak gi makannya...

ni la dia jadual diet aku... ikut jgn tak ikut...

pagi kul 7.30 sblm dtg ofis aku makan pulut nyor ikan kering ngn kuih cik mek molek yg mak aku jual...
kul 10.00 pg aku lepak kat pantri makan nasi lemak yg kak ida jual...
pastu kul 1.00 tghari aku makan kat mana2 je laa kedai makan yg ada... makan nasik tuh....
pastu sambung wat kije.. dlm sambil2 wat kije ngunyoh biskut laa... coklat laa... cekedis kalu ada...
dlm kul 4 gi pantri wat air milo, makan ngn biskut mayat...
kul 5.30 balik umah sampai umah kul 6.. oleh sbb diet so kena makan sblm kul 7... mkn laa nasik plak...
lepas kul 7 takleh makan dah... jadiknya aku mkn la plak kul 10 mlm... maggi ke, nasik lemak ke... kalu rajin goreng nasik ke... mee ke... huhuhhu....

ehehehe... aku harap2 dlm 2 bulan lg berat aku turun laaa dlm 2-3 kg... bleh ke??? eheehehe.... ;)

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, December 15, 2005

selalu terjadi...

selalunya terjadi macam ni laa...
datang secara tiba-tiba.... pergi macam tu je....
aku benci lerr...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, December 14, 2005

dari hati...

Gerangan apa buat ku kemari
Dalam temasya ku memencil diri
Darilah jauh asyik memandangnya
Sekalipun dia masih tak perasan
Ku disini Oh

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, December 13, 2005

pertama kali

pertama kali aku merasakan bahawa....

diri aku terikat!!! walaupun tiada siapa, apa, bagaimana yg mengikat aku...

tiada lafaz, tiada janji...
tp aku terikat!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, December 08, 2005

rindu semakin jauh??

ingatan saya pada awak lebih dr ingatan saya kpd org lain...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, November 29, 2005

jika ia sebuah cinta

hihhihi... aku amik puisi jiwang ni.. saja nak kongsi ngn korang... mood aku tgh jiwang kelam nih.. sbb menyampah kat org la katakan... eheheh

"Jika ia sebuah cinta...
ia tidak mendengar...
namun sentiasa bergetar....

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak buta
namun sentiasa melihat dan merasa..

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak menyeksa
namun sentiasa menguji

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak memaksa
namun sentiasa berusaha...

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak cantik
namun sentiasa menarik...

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak datang dengan kata-kata
namun sentiasa menghampiri dengan hati...

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak terucap dengan kata
namun sentiasa hadir dengan sinar mata..

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak hanya berjanji..
namun sentiasa cuba memenangi..

Jika ia sebuah cinta...
ia mungkin tidak suci..
namun sentiasa harmoni...

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak hadir kerana permintaan
namun hadir kerana ketentuan...

Jika ia sebuah cinta...
ia tidak hadir dengan kekayaan dan
kebendaan...
namun hadir kerana pengorbanan dan
kesetiaan..."

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

hakikat kata-kata

satu masalah aku kat ofis ini ialah... apabila mereka berjanji @ berkata-kata, mereka sering terlupa apa yg telah dikatakan...
akibatnya.. aku la yg menjadi mangsa... "eh yer ker aku pernah kata cam tuh??" bleh plak diorg kuar ayat ni...
ada lg tuh.. baru pas 5 minit dia kata cam nih... bleh plak dia kata dia tak pernah pun kata cam tuh setelah 5 minit berlalu... uwwaaa!!!! lain kali aku nak rakam kata2 diorg.. bior jadi bukti... percakapan beramaran... geramnya!!!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, November 26, 2005

geramnya!!!

eeeee.... geramnya!!!

menyampahnya!!!!!

menyampah! menyampah! menyampah!

sangat menyampah!

menyampah sangat!!!!

aku menyampah!!!

menyampahnya aku!!!

tlg laa... menyampahnya!!!

tolong!!!!!

MENYAMPAH!!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, November 23, 2005

Your Hidden Talent

Your Hidden Talent


You have the power to persuade and influence others.
You're the type of person who can turn a whole room around.
The potential for great leadership is there, as long as you don't abuse it.
Always remember, you have a lot more power over people than you might think!


Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Monday, November 21, 2005

What's Your Ideal Career?

Your Career Type: Social


You are helpful, friendly, and trustworthy.
Your talents lie in teaching, nursing, giving information, and solving social problems.

You would make an excellent:

Counselor - Dental Hygienist - Librarian
Nurse - Parole Officer - Personal Trainer
Physical Therapist - Social Worker - Teacher

The worst career options for your are realistic careers, like truck driver or farmer.


eheheh... jadik cikgu ke aku ni akhirnya???

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, November 19, 2005

two worlds

aku suka lagu nih... dah jadik caller ringtone aku... baru nak hayati liriknya

Kau selalu di hati
tak ku dekati
dua dunia kita berbeza (2x)

Cinta itu buta
dan juga boleh membutakan
melukakan dan sukar untuk kita lupakan
Aku cinta padamu
(Aku cinta padamu)
hanyalah ungkapan
luahan yang jarang bermakna bila diucapkan
Ini pula cerita cinta sang pujangga
bukan arjuna sita
bukan cinta dan rangga
Mungkinkah khayalan akal mainan minda
Atau lamaran puitis
dengan hasrat yang indah
Kau selalu di hati
(Kau selalu di hati)
tidak ku dekati
sentiasa ada mata jahat yang memerhati
Tapi ku tak runsing
tidak mungkin rindu
ku pusing lihat wajahmu di setiap penjuru
Senyuman di kaca
kisah mu ku baca
Perjuangan kita sama duka mu ku rasa
(Perjuangan kita sama duka mu ku rasa)
Aku pasrah saja pada yang Esa
Kerna ku tahu (Kerna ku tahu dua dunia)
Dua dunia kita berbeza

Suka di kala malam termimipi-mimpi
(termimipi-mimpi)
Rindu di kala siang mencari-cari
(mencari-cari)
Kasih sebenar tidak bertukar
tidak sebentar
walau dipisah lautan direnangi gelora
Dan kadangkala
hanyut bagaikan buah ara
malu sering bersua tapi jarang bersuara
Kenapa bercinta
jika kesudahannya pasrah
Kerana bila dilamun indahnya tidak terkata
Tersimpan hasrat
tiada siapa yang mengerti
Harapan menggunung sampai penghujung dinanti
Dipegangkan janji
tetap ratu di hati
Dengan izin tuhan kan bersama kapan hari pasti
Sabar menanti
Kesabaran diuji
Berdoa dalam sujud sejadah ditangisi
Aku pasrah saja pada yang Esa
Kerna ku tahu
Dua dunia kita berbeza

Perjuangan seni kita tidak berpenghujung
Jangan tinggal batu bernama tak berpengunjung

Cabaran menikam
kau tidak pernah bermurung
Tetap tersenyum
walau kesedihan menyelubung
(walau kesedihan menyelubung)
Bukan rupa paras mu yang jadi ukuran
Atau suaramu yang jadi bahan tuturan
Ku bukan mahu hubungan tapi kejujuran
Hadiah sepatah dari mu satu kesyukuran
(sepatah dari mu satu kesyukuran)
Tapi bila bertentang mata
tidak terbentang kata
(Kata apa saja)
iya tapi tentang apa
(iya tapi tentang apa)
Wajah mu yang cantik
Manis lagi
Senyuman sepasti mentari timur tiap pagi
Realiti sukar diatasi
Tapi kesudahan indah harus bermula dengan fantasi
(Fantasi)
Ku rasa terhoyong-hayang
Antara dua dunia
(Antara dua dunia)
Biar khayalan ku melayang
(Biar khayalan ku melayang)

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, November 01, 2005

your gemstone

di hari raya deepavali nih aku masih di ofis setelkan menda yg tak setel... sambil2 tu melawat blog2 org.. aku pun jumpa laa menda alah nih kat blog mama fahim... korg pun try la ek...



Your Gemstone is Topaz

Comforting, considerate, and stable.
You are down to earth and grounded.
What Gemstone Are You? Take This Quiz :-)
Find the Love of Your Life (and More Love Quizzes) at Your New Romance.


Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Monday, October 31, 2005

selamat hari raya

lagu kat bawah nih lagu kenangan raya dr EON... masa kita kecik2 dulu... aku ada gak hafal lagu petronas... tp ada skit lupa lirik.. best sgt... riang ria zaman kanak2 menyambut raya...

hari raya hari yang mulia
penuh bererti kepada kita
tua muda miskin dan kaya
menyambutnya dengan gembira

berhati-hati di jalanraya
semoga anda selamat tiba
kunjungi teman sanak saudara
bersama gembira di hari raya

salah dan silap kiranya ada
bermaafanlah sesama kita
ucapan selamat hari raya
dari aku untuk semua
ucapan selamat hari raya
dari aku untuk semua..

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

27 ramadhan 2005

al salam alaykum

my dearest frens, sometimes you wanna look back.. and smile at the things u've done.. the friends u've had.. the laughters shared.. and the tears poured... and sometimes.. you just wanna look back and actually analyse carefully.. 'what have i actually done?' 'what have i achieved?' 'is this what i want?' sometimes u have the answers.. sometimes u don't.. but most of the time.. u're just not sure... but what matters most.. is how much i've learnt from 'em.. how much they taught me to become the person i am today.. and how i correct myself each and every day.. and realise... that i should be grateful for those moments.. and cherish 'em always..

salam aidilfitri... maaf dipinta andai tersilap kata, terkhilaf bahasa...

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, October 27, 2005

habis!!!

lepas seminggu dpt bonus... bonus aku dah habis... tanpa sempat nak upgrade pc, tak sempat nak beli memory card baru... kena kumpul duit semula!!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, October 20, 2005

bonus hari raya

al salam alaykum

baru cek kat e-channel, bonus dah masuk sebulan gaji... alhamdulillah!! pg td sblm dtg ofis, mcm2 plan dlm kepala apa nak buat ngn bonus nih... beli baju raya adik2 laa, nak simpan skit laa, simpan utk duit raya budak2 laa, pastu nak beli memory card baru, nak upgrade pc aku laaa.... pastu bila tgk bonus masuk... sayangnya nak keluarkan!!! huhhuhu... kedeks tul.. tangkai jering...

thn nih big boss bg bonus sebulan gaji... pastu dapat baju raya sepasang... tuk staff yg ada anak, dpt duit raya utk anak2.. yg bujang mintak maaf.. tu la sapa suh tak kawin.. big boss aku kata... yg lg best... takyah apply cuti raya... free jek bos aku bg.... bestnya!!! aku pun dah abis cuti sebenarnya... tu yg suka sgt dpt cuti free...

kalu org tanya kenapa tanak tukar kije pi tempat lain offer lg tinggi... ini la sebabnya... kita kije ngn org melayu nih byk yg tak berkira dr perkara yg berkira (walaupun byk yg berkira dr tak berkira!!)... suasana yg damai (bila big boss takde laa.. cthnya ari nih.. sumer HOD takde, aman jek rasa) ehehehe... tinggal dak2 muda jek yg buat onar kat ofis ni... tp bak kata org.. kalu kita ikhlas, kita mesti happy walaupun byk rintangan yg dtg.. aku tak tau laa aku ikhlas ke tak.. (siapa laa kita nak mempersoalkan keikhlasan diri sendiri) tp keriangan tu mmg terpancar dr muka aku walaupun aku byk 'kena' ngn big boss...

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, October 19, 2005

15 ramadhan 1426

Rasululah s. a. w. bersabda; "Puasa itu bagaikan perisai, maka apabila seseorang kamu berpuasa, jangan berkata kotor dan jangan berkata kasar. Jika seseorang mencacinya atau menyerangnya maka hendaklah dia mengatakan. Aku ini puasa." - Sahih Bukhari

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, October 18, 2005

berhati-hati di jalanraya

al salam alaykum

di jalanraya, bukan medan untuk membuktikan keberanian anda!!!
(terutamanya jalan by pass kuantan - gebeng)

atau....
adakah aku yg pengecut???

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, October 15, 2005

hakikat tudung

Di samping tiada niat utk menutup aurat dgn bertudung akan ditolak oleh Allah, wanita yg berniat utk menutup aurat dgn tudung tetapi tudungnya berfesyen sehingga menarik lelaki memandangnya, atau pun tudung yg dipakainya tidak memenuhi syarat menutup aurat yakni bertudung tetapi masih nampak pangkal leher, rambut dll bermakna dia belum lagi sempurna menutup aurat, malah semakin berdosa kalau dgn memakai tudung yg berfesyen itu menyebabkan lelaki jatuh hati. Di kala itu tudung bukan menjadi alat menutup aurat, tetapi menjadi alat utk berhias. Wanita begini bukan mendapat pahala dgn menutup aurat tetapi mendapat dosa.
(thanks to norayhunt)

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, October 13, 2005

mlm ke 9

letih aku taip td pasal saf.... uwwwaaa!!! takper laa.... aku dah upload gambar baru... sila laa tgk2....

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, October 04, 2005

ramadhan datang lg...

selamat menyambut ramadhan al-mubarak...

semoga mendapat keberkatan, kerahmatan & keampunanNya...

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, September 30, 2005

pilihanraya MPP 2005

dipetik dr utusan malaysia (forum 30 sep 2005)

Apa tidak kena dalam pilihan raya kampus 2005

Saudara Pengarang,SAYA kurang bersetuju dengan pendapat Wind of Change dari Kuala Lumpur yang disiarkan dalam ruangan ini pada 29 September 2005 yang mengatakan bahawa terdapat kuasa luar yang telah `memerintah' pelajar-pelajar IPTA.

Anggapan itu dibuat seperti orang yang melatah tanpa memikirkan sebab yang menjadikan pelajar-pelajar yang berkelakuan begitu.

Apabila para pelajar membuat demonstrasi, terus sahaja disalahkan para pelajar dengan mengatakan mereka propembangkang.

Jika kita lihat, pilihan raya kampus kali ini adalah yang paling hambar pernah diadakan kerana ramai di antara mereka memboikotnya. Andai kata cuma segelintir sahaja yang memboikot pilihan raya, tentunya ia adalah perkara biasa di mana ketidakpuasan hati timbul oleh segelintir pelajar. Namun apa yang kita lihat, boikot oleh pelajar pada tahun ini boleh dilihat antara yang terbesar pernah dibuat. Pasti ada yang tidak kena!

Saya amat berharap agar masyarakat jangan terus menuding jari dan terus sahaja menyalahkan pelajar-pelajar ini. Tidak salahnya kita mengambil langkah mendekati pelajar-pelajar ini dan bertanya kepada mereka apa yang sebenarnya yang tidak kena.

Saya tidak fikir masalah yang sebenar menjurus ke arah syarat minimum CGPA 2.8 -3.0 seperti yang dikatakan oleh Wind of Change. Ramai di antara pelajar yang boleh mencapai syarat minimum tersebut.

Menurut pembacaan saya, apa yang mereka kurang berpuas hati adalah calon-calon dikehendaki melepasi temu duga oleh pihak pentadbiran universiti dahulu dan juga bayaran untuk menyertai pilihan raya yang dinaikkan!

Apakah soalan-soalan yang ditanya ketika ditemu duga? Adakah pihak pentadbiran universiti mahukan calon Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang tidak akan menentang mereka?

Jadi, apa gunanya diadakan pilihan raya jika pihak pentadbiran universiti sudah terlebih dahulu menapis calon-calon yang akan bertanding? Lebih baik pihak pentadbiran pilih sahaja calon yang mereka mahukan seperti mana pemilihan pengawas sekolah ketika di sekolah rendah dahulu! Ataupun, tidak perlu langsung MPP kerana pihak pentadbiran tidak mahu ada pelajar yang menentang mereka!

Tujuan MPP ditubuhkan adalah untuk membela nasib pelajar dan menjaga kebajikan pelajar. Jika perkara-perkara seperti yuran kolej dinaikkan, mata pelajaran tidak ditawarkan di semester-semester yang tertentu sedangkan ramai pelajar ingin mengambil mata pelajaran tersebut, para pelajar tidak boleh mendaftar mata pelajaran akibat disekat oleh pihak bendahari universiti dan sebagainya, kepada pihak MPP tempat para pelajar ingin mengadu.

Jika MPP sendiri ikut telunjuk dan tidak berani menyatakan bantahan mereka terhadap pihak universiti atas tujuan membela nasib pelajar, apa gunanya MPP?

Itulah sebabnya diadakan pilihan raya. Para pelajar sendiri tahu di kalangan mereka, siapa yang berani untuk membela nasib mereka atau siapa yang hanya jadi `pak turut' universiti!

Jika hanya `pak turut' sahaja yang `dilepaskan' untuk dicalonkan untuk bertanding, pastinya para pelajar tidak berpuas hati dan seterusnya memboikot pilihan raya!

Saya harapkan agar pilihan raya di IPTA tidak dipengaruhi oleh mana-mana parti politik di negara ini. Cadangan saya agar dihapuskan istilah proaspirasi dan propembangkang. Biarkan mereka bergerak sendiri dengan ideologi masing-masing untuk membela nasib pelajar.

Mereka tidak perlu dipengaruhi oleh parti politik. Temu duga juga perlu dihapuskan. Jika pihak pentadbiran universiti `takut' dengan tentangan daripada MPP, pendapat saya lebih baik mereka berhenti kerja.

Saya tidak faham bagaimana pegawai-pegawai berkelulusan tinggi yang di amanahkan untuk mentadbir universiti boleh `takut' dengan wakil pelajar sehingga mereka terpaksa menapis dahulu para pelajar yang ingin bertanding untuk MPP.

Seterusnya, yuran untuk bertanding haruslah dikurangkan atau dihapuskan terus kerana ini akan menidakkan hak pelajar yang berbakat tetapi tidak cukup wang untuk bertanding. - AZIZUL RIZAL ZULKAPLI, Puchong, Selangor.

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, September 28, 2005

wake me up when september ends

lagu yg org2 kat ofis aku, dan juga maybe korg gak suka nyanyi... tido kot selama ni... :)

Wake Me Up, When September Ends..

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my fathers come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are
As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Ring out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are
As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Twenty years has gone so fast
Wake me up when September ends

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, September 27, 2005

memilih...

tempat: bilik mesyuarat 3
masa: dekat2 kul 11

aku: aku tanak dok dekat ngn air... kang dak2nih suh hulur air laa... bancuh air laa... tanak laa
mash: aku pun tanak dok kat ngn air gak... kita dok kat belah sana laa, belakang dayana
faris: memilih btul.. nak duduk meeting pun pilih2 tempat... patut laa tak kawin2... memilih jek! tak kawin la ko sampai ke tua

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, September 13, 2005

daya tarikan

al salam alaykum

telah berkata big boss aku selepas satu jam meeting yg selalu men'jammed'kan aku di ofis...

"perempuan ni byk daya tarikannya.. cara dia bercakap, berjalan, bla bla bla...
mcm z*****h, daya tarikannya ada tahi lalat bawah mata...
d*****a plak tubuhnya yg mampan...
f****a plak, saya takleh laa nak komen... sbb dia anak saya...
awak k******i (aku la tuh)... saya tak nampak lg apa daya tarikan pd awak...
hmmm.... awak ni tinggi... patutnya jalan tu biar laa ada lenggang lenggok skit!"

huhuhuhuhu.... kena lg aku buat sekian kalinya!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, September 09, 2005

ibu mithali

Dalam satu syair Arab disebut bahawa, ``Ibu itu laksana sekolah. Jika anda menyediakannya, samalah seperti anda menyediakan suatu umat yang baik keturunannya.'' Jika bijaksana individu yang bergelar ibu, maka akan baiklah anak-anak yang dididiknya dan seterusnya akan baiklah masyarakat yang terhasil kelak.

semoga aku akan menjadi ibu contoh, cemerlang, gemilang & terbilang di masa depan.. aamiin.

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, September 08, 2005

merajuk bukan berpanjangan

kenapa merajuk?

Seringkali orang merajuk kerana dia kecil hati orang lain tidak mengindahkannya. Sama ada orang tidak memuliakannya dengan memberikannya satu kedudukan atau tempat yang istimewa, atau tidak menerima pandangannya, atau tidak menunaikan permintaannya.

Siapa yang kena penyakit merajuk?

Penyakit merajuk ini boleh kena pada siapa-siapa sahaja. Tidak kira lelaki atau perempuan. Tidak kira tua atau pun muda. Orang yang besar atau pun kecil. Anak boleh merajuk dengan emak, emak boleh merajuk dengan anak.

Punca merajuk

Merajuk ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa kehambaan. Bila tidak rasa diri hamba, dia akan merasakan yang dirinya itu tuan. Sebagai tuan, dia perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar dan dikotakan.

Sebenarnya, hatinya marah kerana tidak diberi perhatian. Tetapi mungkin kerana malu atau tidak ada kuasa, ataupun mungkin kerana beranggapan yang marah-marah itu satu sikap yang lebih tidak baik, marahnya pun tidak dilepaskan. Sebaliknya, dia mengalihkan marahnya kepada merajuk. Dengan merajuk, orang akan faham yang dia sebenarnya marah walaupun dia sekadar mendiamkan diri sahaja.

Apakah merajuk lebih baik dari marah?

Kedua-duanya adalah sifat terkeji yang mesti diungkai. Kedua-duanya timbul dari rasa diri mulia yang mesti dihormati. Lebih ditakuti lagi kalau orang yang merajuk itu menyangka yang sikapnya itu tidak salah atau dirinya itu lebih baik daripada orang yang marah-marah. Dia sebenarnya sudah tertipu. Dan kalau dia tidak bertaubat atas dosanya ini, dia akan dihukum di akhirat kelak.

Bagaimana mengubati sikap merajuk?

Untuk mengubati sikap merajuk, kita perlulah tanamkan sifat berTuhan dan sifat kehambaan. Sifat berTuhan ialah merasakan yang Tuhan itu Maha Berkuasa. Dia boleh timpakan apa sahaja ke atas kita sama ada perkara yang kita suka ataupun tidak. Kalau kita membantah sama ada dengan cara marah-marah atau merajuk, kita bukan sahaja marah atau merajuk kepada orang yang menyakiti hati kita itu, tetapi kita juga sebenarnya menentang takdir Tuhan ke atas diri kita. Kalau Tuhan tidak izinkan perkara itu berlaku ke atas kita, tentu ia tidak akan berlaku. Berlakunya ia ke atas kita ialah kerana Tuhan memang hendakkan perkara itu berlaku.

Sifat kehambaan pula ialah merasakan yang kita ini hamba yang lemah dan tidak berkuasa. Siapalah kita yang hendak menolak takdir Tuhan. Kita harus terima apa sahaja yang Tuhan timpakan ke atas kita. Kalau orang tidak muliakan kita, memang kita pun tidak layak untuk dimuliakan.

Sebagai hamba, kita juga merasakan yang diri kita banyak berdosa. Justeru itu, layak sangatlah kalau hati kita disakiti, moga-moga dengan kita bersabar, Tuhan akan hapuskan dosa-dosa kita. Kita juga mungkin sudah lebih banyak menyakiti hati orang lain. Lantaran itu, kita patutlah bersabar bila hati kita sedikit sebanyak disakitkan pula...

wallahu 'alam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, September 06, 2005

kalau dah jodoh...

al salam alaykum

ko nak lalu kot mana lg? ikut kiri.. ikut kanan... ikut belakang... jalan depan?? kalu dah sehala tuh... kalu dah seiring tuh... kalu dah sejalan tuh... kalu dah jodoh tuh... ko lalu laa kot tang mana sekali pun... ko pegi laa ke mana sekali pun... jumpa jugak akhirnya... ehehehe...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, September 03, 2005

blacklisted

al salam alaykum

sukacitanya di maklumkan aku telah disenaraihitamkan oleh satu kompeni di kl yg juga mempunyai cawangan di depan mata kompeni aku kat kuantan ni (competitor kompeni aku lerr)... termasuk aku 3 org laa dr kompeni aku ni diblacklistedkan... tak paham aku... aku dah pi interbiu kat kl utk post estimation engineer... pastu HR dia called aku offer post buyer... sbb aku ada pengalaman lebih... tp aku kena pi interbiu lg sekali la plak... pikir punya pikir... campur ngn buah pikiran member2.. aku pun tanak pegi laa... aku tanya kat org tuh semula... kalu betul berminat nak amik saya kenapa lak kena pi interbiu lg sekali?? dia jawab hanya utk melengkapkan procedure... so, aku dah malas nak ke kl, aku pun tak pi laa interbiu tuh... pastu 2 ari selepasnya, dia called aku semula.. kenapa tak pi interbiu?? aku pun goreng sikit banyak, pastu panggilan terputus (aku putuskan dgn sengaja... hehehe). tak lama kemudian, aku dapat emel menyatakan bahawa aku telah disenaraihitamkan oleh kerana tidak menghadiri sesi temuduga utk post project engineer... dah aku terpinga-pinga... apa la kompeni nih buat aku cam nih... tuduhan tak berasas langsung...

mula2 aku ingat nak rekemen kompeni ni kat member2 aku... sbb kiranya mmg best laa kompeni nih... tp tak jadi laa... bila aku mengalami menda alah cam nih... aku tak laa rasa kesal sbb tak pi interbiu tuh.. lg pun aku berat ati lg nak tinggalkan kuantan ni... walaupun gaji yg ditawarkan mmg tinggi sgt.. tp takde keterbukaan ati dan kekuatan nak pindah kije... mmg nak bg kat kawan3 je laa... tp bila dah jadik cam nih... sori laa... aku tanak kawan2 aku terkena cam aku... nama kompeni je cam besar.. tp ampess jek....

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, August 30, 2005

selamat hari kebangsaan

al salam alaykum

selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan yg ke 48.

negara kita dah merdeka...
tp... merdekakah kita???

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, August 27, 2005

selamat pengantin baru

al salam alaykum

lagu selamat pengantin baru dendangan hijjaz ini aku tujukan kepada 2 sahabat aku... Siti Sofiah Omar & Mohd Noor Fahmi Wichi yg telah selamat dinikahkan malam td di Kg Payang Kayu, Kuala Berang, semoga ikatan yg terjalin kekal bahagia dan dalam rahmatNya sehingga ke akhir hayat. semoga dgn terlaksananya Sunnah Rasulullah ini, maka bertambahlah lagi umat Muhammad di dunia ini.

Bila dua hati dah terjalin
Selamatlah pengantin kami doakan
Moga redha allah bersinar selalu
Tanda bermula bahtera hidup

Dalam melayari bahtera rumahtangga
Ada masa tenang dan masa gelisah
Jangan nafsu diikut melulu
Sabar dan kemaafan itu perlu

Beginilah resam manusia
Tak lari dari ketentuan ilahi
Suami ketua isteri pembantu
Menongkah hidup saling berpadu
Susah dan senang hadapi bersama
Moga kekal keanak cucu
Moga kekal hingga ke syurga

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, August 25, 2005

u make my day

al salam alaykum

terima kasih... kerana kau BUAT AKU TERSENYUM hari ni...

tiada resah, tiada gelisah

terima kasih

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, August 23, 2005

falsafah semut

al salam alaykum

THE ANT PHILOSOPHY


1st PART PHILOSOPHY

ANTS NEVER QUIT
If they’re headed somewhere and you try to stop them, they’ll look for another way. They’ll climb over, they’ll climb under, they’ll climb around. They keep looking for another way.

LESSON:
To never quit looking for a way to get where you’re supposed to go.

2nd PART PHILOSOPHY

ANTS THINK WINTER ALL SUMMER
You can’t be so naive as to think summer will last forever. So ants are gathering their winter food in the middle of summer. You’ve got to think rocks as you enjoy the sand and sun.

LESSON:
It is important to be realistic. Think ahead.


3rd PART PHILOSOPHY

ANTS THINK SUMMER ALL WINTER
During the winter, ants remind themselves, "This won’t last long; we’ll soon be out of here." At the first warm day, the ants are out. If it turns cold again, they’ll dive back down, but then they come out the first warm day.

LESSON:
Stay positive at all times.


4th PART PHILOSOPHY

ALL-THAT-YOU-POSSIBLY-CAN
How much will an ant gather during the summer to prepare for the winter? All that he possibly can.

LESSON:
Do all you can….and more!


IN A NUT SHELL...
FOUR-PART PHILOSOPHY

1. Never Give Up
2. Look Ahead
3. Stay Positive
4. Do All You Can

fikir-fikirkan lah!!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, August 20, 2005

aarrggghhhhh!!!!!!!

arrrrrggggghhhhh!!!!!

byknya kije dekat2 nak audit ISO nih.... huhuhuh.... takut pun ada, kalut pun ada... maklum laa... dah mmg gabra sepanjang masa... bosan plak tuh... nak kena guna otak lg nak berpikir...

sambil berehat2 lepas buat kije, aku bukak emel, friendster laa... utusan laa.. mcm2 laaa kije mengulor internet ni... dtg laa satu akak yg best kat ofis ni... tgk2 gambar aku kat frenster... 'eh kay, muka awak kan mmg fotogenik laa... bila dlm gambar mmg nampak lain...' nak kata aku tak lawa la tuh... dlm gambar je lawa... tp mmg pun... aku nih kalu dlm gambar bleh tahan la skit, bila tgk muka sendiri... ehehehe.. mmg tak rasa lawa... sbb tu suka tgk gambar dr cermin... (kes perasan laa ni)

big boss aku pun nak amik aku kije dulu kat kompeni ni sbb tgk gambar aku kat resume tuh... bila aku dtg interbiu, dia tgk aku dr kepala sampai ke kaki dan berkata 'dalam gambar lawa, tgk orgnya tak sama pun dlm gambar' huhhuhuh... salah aku ke gambar aku lawa, tp aku tak seperti dlm gambar?? alhamdulillah, dpt gak aku pengalaman kije kat sini... dlm meeting pun big boss selalu kata dia amik org kije kat kompeni dia hok lawa2, comel2, hensem2 jek... huhhuhu... jd sapa masuk kompeni nih kompem la tuh perasan lawa, hensem, comel dan seangkatan dgnnya.... hehehehe...

dah ler.... ntah apa2 aku merapu.. sambung kije skit lg, pastu kul 1 balik... makan nasik, tgk tv, kemas rtumah skit2... tido... itu laa aktiviti ari sabtu pas kije.... esok gi teganu survey tapak utk family day... bestnyaaa!!!

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Thursday, August 11, 2005

lagi-lagi full house

al salam alaykum

minggu konvo USM dah pun nak berlalu... sungguh aku tak mampu nak tunaikan janji aku pada kawan2, pd adik2 & pd diri aku sendiri utk bersama2 memeriahkan pesta konvo usm... byk halangan dr segi masa, keadaan, kerja & family... namun doa aku utk korg, mudah-mudahan sampai kpd korg semua...

tahniah utk kawan-kawan aku yg dpt ijazah kedua, master of science (kejuruteraan bahan) - firuz, dayang, ateh, nuzul, ita, ayu, dewi, k.syaja, k. wani, k. raf dll... mimpi yg bermakna dah pun jadik kenyataan!!

tahniah utk adik2 aku - ina aman, ija, mazri, mas dll... perjuangan korg masih jauh... selamat menunaikan amanah yg lain plak... menjadi pekerja yg berdedikasi...

tak lupa juga tahniah aku utk keon... alhamdulillah... dpt merasai kemeriahan konvo... nnt thn lain plak dpt master plak ek... masuk dtsp lg sekali.... x-musuh aku, ijal... sekejap timbul sekejap tenggelam... rasa nak lempang jek... bunga lily aku jgn lupa pos!! layu pun aku terima... eheheh....

waarghhhh.... masih terasa kemeriahan konvokesyen pd thn lepas... aku mendapat ijazah pd 6 Ogos 2004... gembiranya tak terkata... dah berapa kali ulang tayang cd konvo thn lepas....
--------------------------------------------------------------------------
saja je nak kongsi perasaan Lee Young Jae utk han Ji Eun... dah mmg penyakit aku.. kalu dah suka menda tuh... menda ni je laa yg aku ulang... eheheeh...

"When I doubted being able to protect you and was thinking about it, I thought I was gonna go crazy. Thinking about you constantly, worrying about you and missing you. I was really hurting. Loving someone... is tiring and it hurts, but it's not something I can stop. Going to you... I can't stop that. I love you. As much as the entire universe exploding, as much as the waters in every ocean drying... With my spirit burst, as much as it spreads outward. I love you very much. Han Ji Eun...I love you so much."

tolong laaa... cik Kerini... bangun laaa... jgn la koya tv jek... huhuhu...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, August 06, 2005

OON MYUNG (OST FULL HOUSE)

al salam alaykum

skrg nih aku, dayana tgh gila tgk full house korea.... kiutnyaa citer nih... so ari nih terus carik soundtrack & lirik lagu.. bleh nyanyi sama2...

oh ya.. tak lupa hepi bestday to you...

OON MYUNG (OST FULL HOUSE)

Sarangeul jal moreugesseo
Ireohge dagaol jul nan molrasseo

Nae maeumjochado sarang apeseoneun nae tteusdaero andwae
Ireol jul alassdeoramyeon
Cheombuteo shijakhajido anhasseo

Babocheoreom ijewaseoya nan dwineujeun huhoereul hago isseo
Niga sarangi doeji anhgireul bileosseo
Neomaneun jeoldaero anigireul bileosseo

Neon sarangi anilgeorago sudo eobshi nareul sokyeowasseo
Jamshi seuchyeoganeun inyeonigil baraesseo
Apeun sanghcoman naege namgyeojiltenikka
Hajiman almyeonseodo neoui modeun geoshi yokshimina
Jakku seulpeojyeo

Jalmosdoen shijakirago
Geureohge swipge saeng-gak haesseossneunde

Eonjedeun beoril su isseulgeorago nan miteosseossneunde
Eotteohge nan haeya halji eodiseo buteoga jalmosdoen geonji

Ni sarangeul pihaeya haneunde
Ni modeunge neomu geuriwojyeo

Niga sarangi doeji anhgireul bileosseo
Neomaneun jeoldaero anigireul bileosseo
Neon sarangi anilgeorago sudo eobshi nareul sokyeowasseo
Jamshi seuchyeoganeun inyeonigil baraesseo
Apeun sangcheoman naege namgyeojiltenikka
Hajiman almyeonseodo neoui modeun geoshi yokshimina

Ijen neo animyeon amu-uimi eobsneunde
Ije nado nareul eojjeolsuga eobsneunde
Neoreul jiwoyaman handaneun sashildeuli oneuldo nal

Deo himdeulge hae

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Tuesday, August 02, 2005

selamat hari lahir

al salam alaykum

mazri:
assalamualaikum
buat apa?
saja je kacau
nak wish
a happy
24th birthday

dayana:
kay dear, i pray that Allah grant 4 u:
a mind free from worry, a heart free from sadness, a soul free from sin, a face free from wrinkles. epy 24th besday!

ass:
FRIENDSHIP resides in the heart.
so no matter how rarely i'll be seeing u,
u would always be remembered! hepi besday!

dayang:
happy bday to u, happy bday to u, happy bday to CIK K, happy bday to u...
slmt mjd TUA. dh 24 thn dh.miss u

sally:
sorry...
takde kad laa...
hanya nak ucapkan
happy birthday!!

firuz: (kena gunting skit ucapan... ehehe)
akum. hai kay... hepi besday!! dah tua ko ye ;) semoga panjang umur dan murah rezki!apa2 pun semoga ko sentiasa ceria2 selalu... jumpa masa konvo nnt ya!

ieyda:
akum.happy bday... mudah2an apa yg menjadi impian akan menjadi realiti.moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezki, dan sentiasa dilindungi olehNya

jang: (pun kena gunting satu perkataan)
happy birthday.. hihi... semoga panjang umur n bertemu jodoh. hihi. pegi konvo tak ni?

ija:
assalamualaikum wbt. selaamt menyambut hari ulangtahun kelahiran ke24 akak. semoga dimurahkan rezki.take care

biey:
hepi besday! semoga panjang umur n murah rezeki... konvo p?

baderin:
askum, camner sehat? just nak wish epi birthday kat akak... eheheh dpt tau pun kat frenster..ok kak.. take care.bye.may Allah bless u

===> thanx kawan2... atas ingatan tulus ikhlas korg... antara sms yg aku dpt sempat dicoretkan kat sini... aku berharap dgn pertambahan umur aku ni, menambahkan kematangan aku dlm menempuh hari muka... juga meningkatkan ketaqwaan aku kpd Yang Esa...

wassalam

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Friday, July 29, 2005

tunggu teduh dulu

al salam alaykum

selepas hujan teduh, pelangi akan bersinar untuk kamu...
tetapi setelah hujan teduh, pelangi akan muncul lalu mesti ada matahari...
dan akulah matahari untuk kamu...

utusan malaysia, 28 julai 2005

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, July 27, 2005

surat cinta untuk jiwa

Surat ini kutujukan untuk diriku sendiri serta sahabat-sahabat tercintaku yang insyaAllah
tetap mencintai Allah dan RasulNya di atas segalanya, kerana hanya cinta itu yang dapat
mengalahkan segalanya, cinta hakiki yang membuat manusia melihat segalanya dari sudut
pandangan yang berbeza, lebih bermakna dan indah.


Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati sahabat-sahabat tercintaku yang kerap kali
terisi oleh cinta selain dariNya, yang mudah sekali terlena oleh indahnya dunia, yang
terkadang melakukan segalanya bukan keranaNya, lalu di ruang hatinya yang kelam
merasa senang jika dilihat dan dipuji orang, entah di mana keikhlasannya. Maka saat
merasakan kekecewaan dan kelelahan kerana perkara yang dilakukan tidak sepenuhnya
berlandaskan keikhlasan, padahal Allah tidak pernah menanyakan hasil. Dia akan melihat
kesungguhan dalam berproses.


Surat ini kutujukan pula untuk jiwaku serta jiwa sahabat-sahabat tercintaku yang mulai
lelah menapaki jalanNya ketika seringkali mengeluh, merasa dibebani bahkan terpaksa
untuk menjalankan tugas yang sangat mulia. Padahal tiada kesakitan, kelelahan serta
kepayahan yang dirasakan oleh seorang hamba melainkan Allah akan mengampuni dosa-
dosanya.


Surat ini kutujukan untuk ruh-ku dan ruh sahabat-sahabat tercintaku yang mulai terkikis
oleh dunia yang menipu, serta membiarkan fitrahnya tertutup oleh maksiat yang dinikmati,
lalu di manakah kejujuran diletakkan? Dan kini terabailah sudah nurani yang bersih, saat
ibadah hanyalah sebagai rutin belaka, saat jasmani dan fikiran disibukkan oleh dunia,
saat wajah menampakkan kebahagiaan yang penuh kepalsuan. Cuba lihat disana! Hatimu
menangis dan meranakah?


Surat ini kutujukan untuk diriku dan diri sahabat-sahabat tercintaku yang sombong, yang
terkadang bangga pada dirinya sendiri. Sungguh tiada satupun yang membuat kita lebih di
hadapanNya selain ketakwaan. Padahal kita menyedari bahawa tiap-tiap jiwa akan
merasakan mati, namun kita masih bergulat terus dengan kefanaan.


Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati sahabat-sahabat tercintaku yang mulai mati, saat
tiada getar ketika asma Allah disebut, saat tiada sesal ketika kebaikan berlalu begitu
sahaja, saat tiada rasa takut padaNya ketika maksiat dilakukan, dan tiada merasa berdosa
ketika menzalimi diri sendiri dan orang lain.

Akhirnya surat ini kutujukan untuk jiwa yag masih memiliki cahaya meskipun sedikit,
jangan biarkan cahaya itu padam. Maka terus kumpulkan cahaya itu hingga ia dapat
menerangi wajah-wajah di sekeliling, memberikan keindahan Islam yang sesungguhnya
hanya dengan kekuatan dariNya

" Ya..Allah yang maha membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini pada agamaMU, pada taat
kepadaMu dan dakwah di jalanMu "


Wallahu'alam bissawab

Nota : Semuga dapat membangkitkan iman yang sedang mati atau 'jalan di tempat',
berdiam diri tanpa ada sesuatu amalanpun yang dapat dikerjakan. Kembalikan semangat itu
sahabat-sahabat tercintaku..... Ada Allah dan orang-orang beriman yang selalu menemani di
kala hati "lelah".

Sujud aku di kakiMu
Bersimpuh dalam lautan doa
Laa ilaaha illallaah Memuja namaMu
Pada zikir-zikir tanpa batas

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Wednesday, July 20, 2005

talian disekat

al salam alaykum

hai kawan ku semua... aku mintak maaf kat korg sumer sbb skrg nih aku dah tak bleh nak call korg.. sms bleh laa... biasa aku call korg guna line ofis.. tp skrg dah tak bleh... talian telah disekat, bil tepon ofis naik mendadak... aku pun heran, dah sebulan lebih jugak aku tak call korg... maknanya.. bkn aku sorg laa yg guna tepon ofis utk borak ngn kawan2...

tp kan, kira baik laaa cik bos besar aku nih bg activ 3 utk kitorg... utk call family, suami or isteri and girlfriend or boyfriend... best gak ek!!! tp activ 3 aku penuh ler... aku bg no ayah aku, adik aku... dan adik aku lg.... takleh nak nyelit no kawan2.... sedih btul... tp takper, korg leh berhubungan dgn aku mcm2 cara lg, kalu korg bkn yg call aku, aku sms korg... pastu msn messenger ada, yahoo pun ada, emel ada.... eheehehe... blog aku nih pun ada...

big bos aku kata lg, satu penyakit org melayu ini ialah, suka sgt bergayut kat tepon berjam2, mcm2 nak tanya, mcm2 nak borak... huhuhuh.... dah la siang dah jumpa kat ofis, dok sebelah lg, mlm2 plak tepon lg, sms lg.... membazir kat tepon jek... big bos aku bebel... aku plak yg terasa.... hehehe.. bkn aku sorg, dayana pun sekali... sbb apa? sbb aku ngn dayana ni mmg duduk sebelah meyebelah, pastu mlm kang kalu dia yg tak call aku, aku laa yg call dia, ckp lg sampai sejam, pastu plak sms lg... huhuhu.... ntah apa2 jek...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Monday, July 18, 2005

insiden eksiden

al salam alaykum

selepas lebih kurang dlm 2 minggu aku dpt lesen keter... seingat2 aku baru 3 kali aku bawak van ayah aku.. kali ke-4, mlm td... biasanya aku pi amik adik aku kat kuantan parade, mlm2 ngn moto.. tp smlm ari ujan, ayah aku suh bawak van... aku suh ayah aku ikut, sbb tak konfiden lg bawak sorg2...

dgn yakinnya aku pun bawak laa van tuh, sampai kuantan parade, adik aku pun dah naik... pastu ayah aku suh buat u-turn dpn kuantan parade, aku tak berani, so aku nak ikut round about kat depan skit dr kuantan parade, dpn kuantan centre point. dgn kelajuan paling rendah aku bawak, gear 2 je plak tu, aku pun keliling laa round about kecik tuh... tak disangka2, dtg keter wira kaler biru tua dr arah kiri, dia tak berenti pun sblm masuk ke round about, tiba2 je memperlahankan keter dia depan van aku... isk... apa ke hal lak dia nih... ayah aku kata brek cepat... uwwaaa.. nasib tak menyebelahi aku!!! aku terlanggar jugak bumper keter org tuh, jatuh berdebuk sebelah...

aku pun dah terketar2, nak bawak van ke tepi jalan pun dah tak berani, aku suh ayah aku yg bawak. pastu pi jumpa org tuh, org tuh ckp kat ayah aku, td org lain yg bawak, skrg org lain plak... eh eheh.. byk cengkadak plak dia nih... dah org ketar, gugup, takut.. takkan nak bawak lg kot... aku ngn ayah aku ngn baik hatinya tlg pasangkan bumper dia yg tercabut tuh... eh, lekat balik laa... pastu ayah aku tanya org tuh, cemana nak setel nih??? org tuh ngn muka menyinga ckp kami kena bayar ganti rugi, byk menda nak kena buat, bumper jatuh kena tukar baru.. kena ketuk plak... geram aku dgr... aku tgk keter dia kemik skit pun takde.. byk olah la plak... setahu aku laaa menda2 yg bersabit ngn duit ni bleh claim insurans, takkan keter dia nih takde insuran kot.. terbit soklan mangkuk dr fikiran aku... ayah aku plak ckp kat org tuh kami takkan bayar apa2, sbb bkn salah kami, dia yg tak berenti kat tmpt sepatutnya, terus masuk potong aku, bleh berenti lg dpn van aku tuh... lg nak byk ckp... marah gila dia... ok, nak report kat balai laa.. ayah aku terdiam.. aku lak bersuara.. ok takper... kita report polis.. aku ngn konfidennya tunjuk berani... huhuhuh

sampai balai, ada ulat ikut dia, gi tgk keter kot... aku tunggu dulu ingatkan nak suh dia yg report dulu, tp tak muncul2... mlm makin lewat.. so aku dulu laa buat report...dah org tuh kemaruk sgt nak jumpa polis... tgh dok elok2 bercerita ngn sarjan tuh, org tu dtg tanya aku dah report ke?? bleh tak nak cancel report... hangin la plak pakcik sarjan tuh... ada ke nak kansel2... aku punya la bengang... menyusahkan org jek... kalu dr td ckp takyah report kan senang... sarjan tu plak membebel2 depan aku.. bebel la kat org yg ngada2 nak buat report tp nak tarik balik... sarjan tu kata org kuantan ni tak pandai guna round about... org kedah je pandai guna, sbb kat sana byk round about.... btul jugak... seingat2 aku kat kuantan ni ada 4 je round about yg pernah aku jumpa, tu pun kecik jek, kat kuantan parade, jln wong ah jang, kubang buaya.. besar skit kat indera mahkota...

pg ni dtg kije bawak moto, aku pandu dgn berhati2... fobia maa!!! langgar keter org... seingat2 aku laa sejak dpt lesen moto 3 thn lalu, takde lg aku terlibat dgn eksiden (alhamdulillah).. tp baru 2 minggu dpt lesen keter, dah kena!! lg laa takut nak bawak... aku berrdoa moga aku tak ditimpa kecelakaan jalan raya di masa hadapan.. aameeen!!

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, July 16, 2005

perfect

aku rasa korg tau kot lagu nih... tiba2 dengar terus terpikat... dgn liriknya...

Hey dad look at me
Think back and talk to me
Did I grow up according to plan?
And do you think I'm wasting my time doing things I wanna do?
But it hurts when you disapprove all along

And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I'm never gonna be good enough for you
I can't pretend that
I'm alright
And you can't change me

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry I can't be perfect

I try not to think
About the pain I feel inside
Did you know you used to be my hero?
All the days you spent with me
Now seem so far away
And it feels like you don't care anymore

And now I try hard to make it
I just want to make you proud I
'm never gonna be good enough for you
I can't stand another fight
And nothing's alright

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry
I can't be perfect

Nothing's gonna change the things that you said
Nothing's gonna make this right again
Please don't turn your back
I can't believe it's hard
Just to talk to you
But you don't understand

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry I can't be perfect

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry I can't be perfect


Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com

Saturday, July 02, 2005

di bibirmu ada lagu

al salam alaykum

Here I go,
scream my lungs out and try to get to you
You are my only one
I let go, but there's just no one, no one like you
You are my only, my only one
My only one
My only one
My only one
You are my only, my only one

lagu yg selalu terngiang-ngiang di telinga, yg sering bermain di bibir aku... menjadi bahan usikan Dayana & Rahmat...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com